Sada je: 28 srp 2026, 23:35.

Do kada planiras dojiti???

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Do kada planiras dojiti???

PostPostao/la sandram » 11 pro 2008, 10:49

Jeste se sreles tim pitanjem kada?
Ja sve cesce, valjda jer je Katja starija i sve cesce mi to pitanje ide na zivce.
To mi nekako spada u neku intimnu domenu izmedju mog dijeteta i mene, u onu kategoriju nepristojnih pitanja jel planiras imati bebu i kada.
Odgovaram ovisno o raspolozenju.Nekada kazem da ne planiram jer se to ne moze planirati, nekada bubnem neki lijevi datum npr 23.8. nekada kazem da ovisi o Katji i sl.
A vi?
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

Re: Do kada planiras dojiti???

PostPostao/la sanelina » 11 pro 2008, 11:00

Ma naravno da su pitali,al ja sam odgovarala -dok ne krene u školu,a ako T.bude raspoložen možda ću dolaziti i na veliki odmor. :faca
Meni je u principu najviše MM išao na živce sa tim pitanjem :lol
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la VIPmama » 11 pro 2008, 11:29

Odgovarala: dok bude htio :xwave :xboric1
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la olja » 11 pro 2008, 12:01

sanelina je napisao/la:Ma naravno da su pitali,al ja sam odgovarala -dok ne krene u školu,a ako T.bude raspoložen možda ću dolaziti i na veliki odmor. :faca
Meni je u principu najviše MM išao na živce sa tim pitanjem :lol

Uglavnom odgovaram ovako :daj5
I da, nerviralo me je, nervira me i sad. I najvise mi na zivce ide mm koji mi se na glavu popeo sa stavom da sam je time sto je tako dugo dojim razmaaaaaazilaaaaaaa :whew
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Krumpirić » 11 pro 2008, 12:03

do puberteta :xgrin
to sam odgovarala.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Schlatka » 12 pro 2008, 15:37

Do kada? Pa kontala si nekako da će to biti do srednje škole, jer mi se tako činilo najidealnije za mene i moje dijete.
Eto nažalost, to dojenje je trajalo samo do dvije godine i dva mjeseca, pa mi se nije ostvarila želja :xgrin

Ma ono... živo mi se fućkalo na takva pitanja, jedino što mi je bilo super je bio MM koji je svima govorio da je to super zdravo za dijete.
Take my advice. I don't use it anyway...
Schlatka
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maslacak » 14 pro 2008, 01:22

Cudno sto nitko ne pita mame koje ne doje- dokle ce djetetu davati piti mlijeko (mislim na adaptirano)..
Kad sam bila u bolnici sa Adrianom bila sam jedina koja je dojila svoje dijete- i jedna se sestra cudila da je on vec veliki i ono ucestalo pitanje koje su nam postavljali- dali on uopce jede drugu hranu???
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LTL » 14 pro 2008, 14:28

ja ta pitanja dobivam stalno, a budući da imam blizankice još i više. nakon tri mjeseca već je svima bilo nevjerojatno što ih samo dojim. pa nemaš sigurno dosta mlijeka, pa ovo pa ono. moja djeca su uvijek pojela iz obje dojke kao onda tvoje dobe dosta iz samo jedne? i takva pitanja:roll: ali izdržali mi pet i pol mjeseci samo dojenja bez ićega a onda smo nastavili sa dohranom. sad imaju 10 i pol mjeseci i još ih dojim. kad povuku pogledaju me i tako se sslatko nasmiju ko ja kad jedem sladoled :lol
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ella roo » 14 pro 2008, 17:34

Maslačak je napisao/la:Cudno sto nitko ne pita mame koje ne doje- dokle ce djetetu davati piti mlijeko (mislim na adaptirano)..
Kad sam bila u bolnici sa Adrianom bila sam jedina koja je dojila svoje dijete- i jedna se sestra cudila da je on vec veliki i ono ucestalo pitanje koje su nam postavljali- dali on uopce jede drugu hranu???

Vidiš ovo je i mene fasciniralo.Mojoj su klinki negdje od godinu dana počeli govoriti fuj to, ali vidjeti bebu s bočicom to je sasvim normalno.Većina njene generacije koja je odrasla na adaptiranom, još uvijek imaju svoju bočicu prije spavanja i nitko se ne zgraža.
"Would you like to try an Australian kiss? It is just like a French kiss, but down under."
ella roo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Greta » 16 pro 2008, 13:11

ella roo je napisao/la:
Maslačak je napisao/la:Cudno sto nitko ne pita mame koje ne doje- dokle ce djetetu davati piti mlijeko (mislim na adaptirano)..

Vidiš ovo je i mene fasciniralo.Mojoj su klinki negdje od godinu dana počeli govoriti fuj to, ali vidjeti bebu s bočicom to je sasvim normalno.Većina njene generacije koja je odrasla na adaptiranom, još uvijek imaju svoju bočicu prije spavanja i nitko se ne zgraža.

potpisujem!

A meni se čude jer mali pije vodu iz bočice od Studene... pa kako neće iz dude :mali
Greta
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la melita » 17 pro 2008, 11:02

Mojoj su klinki negdje od godinu dana počeli govoriti fuj to

Ovo mi je opasno dizalo tlak! :angry
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 17 pro 2008, 12:04

moj odgovor je uvijek bio - do kad one budu htjele
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Rachica » 17 pro 2008, 12:27

melita je napisao/la:
Mojoj su klinki negdje od godinu dana počeli govoriti fuj to

Ovo mi je opasno dizalo tlak! :angry

ne samo da mi ga je dizalo nego sam bila spremna i ugrist takve ljude :)
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 17 pro 2008, 12:42

prema meni nitko nije bio tako grub, no evo razloga zašto se dijete treba skinuti sa cice nakon prvog rođendana - ako to ne napraviš tada kasnije bi mu bilo pretraumatično pa ćeš morati pustit da sisa do škole.
kako da ne! znam 100x više djece koja su bez ikakvih problema prestala sisati sa 2-3g nego onih koji su nastavili do škole.
eli
Sveta krava

PostPostao/la nina » 17 pro 2008, 13:09

mene su većinom gledali ko da sam s marsa pala.
I to nije normalno,bit će jako vezan za tebe,asocijalan,neće ništa drugo jesti,bla bla. dovoljno je mjesec,dva dojenja i tako to :xroll
uopće me nije diralo,nego sam doslovno popljuvala njihove stavove i začepila im usta.
prestali smo dojiti sa 3,4g,skroz bezbolno,bez ijedne suze-samo je rekao mama ja sam veliki i više neću papati cicu. :xboric
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 17 pro 2008, 15:50

:oft
nina, tebi stvaaaarno treba novi podnick :mrgreen:
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la nina » 17 pro 2008, 16:41

:xboric ,oooo da!!!! :kiss
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dudley » 20 pro 2008, 18:02

Joooj, meni upravo jučer sveki (tko bi drugi :xgrin ) digla živce do neba.

Bili kod njih, mališi kak nije htio skoro ništa ručati pokušavamo tamo nešto ugurati u usta, sa vrlo slabim uspjehom...i veli ona, ma njemu bi i dalje trebala BOČICA.

Mene automatski presječe u trbuhu i velim joj, pa on nikad nije ni imao bočicu. Našto će ona: ETO VIDIŠ!!!???
Zaključak - ja i moje dojenje su izvor svih naših problema i muka po hranjenju :strah

I uvijek kad ga vidi da doji komentira nešto u stilu, fuuuuj pa ti si veliki, kaj će ti to.
MM me podržava, osim kad mi želi dignuti živac radi nečeg stotog...frendice koje nemaju djecu se uglavnom isto čude, nije me briga uglavnom ni za koga, glavno da nas dvoje uživamo :D
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 20 pro 2008, 20:03

dudley, neka tvoj muž zabrani svekici da takve stvari govori malenom. to nikako nije dobro za njega. tebi nek soli koliko voli, a ti fino propuh kroz uši.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Nada » 21 pro 2008, 00:14

Uh, sa Lorom me je to pitanje strašno živciralo, svatko malo netko pametan se našao postaviti baš to pitanje. U početku sam se trudila istaknuti prednosti dojenja, kasnije sam čula da mi se na tu temu priča iza leđa kako fantaziram :whew pa sam odustala.

Peče me tambura za komentare "starih baba" koje više ne budu rađale ali mi je žao kada čujem i gledam buduće majke koje su u današnje vrijeme za dojenje totalno nezainteresirane i neinformirane.

Loru sam dojila do 2.4 god., tada sam bila 4 mj. trudna sa Tarom, prestanak je bio potpuno spontan.

Tara je također velika cicalica.

Više se ne sekiram zbog priča i pričica jer, kao višegodišnju dojilicu, više me nitko ni ne dira. Vide da nema vajde. Al' znaju me nasmijati komentari tipa: "Joooooooooj kak' se plaaaaaaaaaače (zbog kolika, umora, ovog ili onog), možda ti je glaaaaaadna?" ili "A kad ćeš ju početi nadohranjivati, sirotica?" ili "Ajoooooooooj, pa zar joj ni malo vode ne daš, ne smiješ tako, bude ti dehidrirala". Jooooooj ima toga.... Ne ferceram!!!

Dojilica sam koja cicu vadi bez beda: na ulici, u shopping centru, u gostima, u restoranu, na svadbi, na bazenu...Vješta sam, izvodim to diskretno i nikada nisam naišla na nekoga tko bi moj "nastup" osuđivao. Nikada nisam primjetila da je netko okretao očima a kamoli mi nešto dikrektno rekao.

Sa prvom djevojčicom sam se nadala da ću uspjeti dojiti makar par mjeseci ali nam se posrećilo pa je potrajalo daleko više. Obje su bebe prihvatile dojku u roku odmah, ja kao da sam oduvijek znala dojiti, niti jednu jedinu ragadu, mastitis ili sličnu boljku nikada imala nisam i zbog svega toga smatram se sretnicom. Naravno da je bilo trenutaka kada sam crkavala od boli u kičmi ali na prestanak dojenja nisam pomišljala. Svoje dijete nisam željela lišiti tog zadovoljstva. Jer...cica je bila lijek za sve...I mojoj djeci i meni...

Na tisuće i tisuće proputovanih kilometara, brojni letovi, bolesti, stresne situacije, preseljenja, rastanci od voljenih...sve je to uz cicu bilo lakše i praktičnije. I Lori i meni. Duboko vjerujem da će tako biti i sa Tarom...

I što me onda briga što će "selo" reći...

Ja odužila al' eto...

:mase

edit: e da....ne smatram se ni super dojilicom ni super mamom jer ja to nisam. Kapu skidam mamama i bebama koje se muče i muče ali uspiju. Ili ne uspiju, na žalost, ali daju sve od sebe...
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lastavica » 21 pro 2008, 00:35

ja sam se srela s takvim pitanjem kad je imala dvije godine, naime toliko je dojila moja svekrva i kad sam presla tu granicu ona je pod normalno mislila da cu namazati bradavice nečim jer je i onako tako :) , no nedugo nakon toga mi vise nije bilo smijesno jer sam shvatila da je u nasljeđe to prenjela i MMu :angry, tada sam se po prvi put osjećala kao Pale sam na svijetu, na sreću MM se izvukao iz klišeja pa nisam ostala Pale ;)
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Mater » 25 pro 2008, 16:23

Kako odgovoriti na to pitanje kad ni sama ne znam odgovor, samo znam da mi ni pomisao na to nije draga, a kad vidim s kolikim uzivanjem momčić ciki, sve sam uvjerenija da to nece tako skoro prestati. Dijete ima 16 mjeseci i ni ja , a kako mi izgleda ni on nismo još spremni na prestanak, a sta se tiče tih komentara s kojima se vec lagano srećem, mogu samo reći: psi laju, karavane prolaze. Zalosno je sto ce drustvo prije popljuvati majku koja doji nego onu sta pusi, pri tome ostavljam pravo svakome da radi sta želi.
Mater
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Pticica » 10 sij 2009, 06:25

Obicno kazem do kada ona bude htijela ....a u zadnje vrijeme govorim do udaje :mrgreen:
I. 12.05.06
Pticica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la JTS » 12 sij 2009, 15:54

Hm...vjerujem da cu dojiti do kad to beba bude trazila....pa zato i jesu tu ;)
moje najdraze Teo- 16.october 2001
moje najdraze Nino - 1.may 2008
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 14 lis 2009, 19:21

ja imam drugi problem:
moja Laura ima 2 ipo i koliko god ona uživala u navlačenju mojih izmučenih sisa svako malo kad joj padne na um( u kojim ima koja kap mlijeka) ja stvarno najiskrenije želim da to prestane. Meni je to postala takva muka i baš me i boli i živcira i neugodan mi je osjećaj a ona čini mi se baš gušta u tome što mene to živcira pa ona hoće još više. čini mi se ko da me zafrkaje a ja ne znam kako da je odbijem. osobito me živcira to što navečer ne želi zaspati bez toga i redovno se u zoru budi za još malo pa je ne mogu ostaviti da prespava kod baka. Bočica kao zamjena nikad nije palila, dudica također.
probala sam sol i papar - samo je rekla mmmmmmmm i nastavila
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Krumpirić » 14 lis 2009, 19:28

rusulice, ako ne možeš više-nemoj.
imaš ovdje puno tema kako je ko prestao
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 14 lis 2009, 19:39

rusulice, 2,5g je super staž. jednostavno ne daj joj. objasni, mazi je, očekuj plač i deračinu, ali ne odustaj i ne puštaj je samu dok plače. za par dana do par tjedana prestat će tražiti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 14 lis 2009, 20:35

ooo, bas volim ovu temu. mene je mjesecima mucilo to sto sam bila spremna prestati, i zarko sam to zeljela, ali mojem jakovu nije padalo na pamet, a ja sam se onda bojala da mu uskracujem nesto sto mu puno znaci, da cu ga nepovratno i neispravljivo zakinuti itd itd

a zaboravljala sam na ono sto svugdje govore kada je rijec o trajanju dojenja - u redu je dojiti dok je mami i bebi gust. dakle, kad mami vise nije gust, ili joj dapace smeta, ima pravo reci da je dosegnula svoje granice i da vise ne zeli i ne moze. i ima pravo to provesti, dapace, mislim da je duzna to učiniti

u protivnom salje pogresne poruke, gubi integritet i gazi svoje granice.
a dijete to vidi i zbunjeno je sasvim.

rusulice, cijelo tvoje bice vice NE NE NE NENEEEEE, a ti svejedno vadis dojku i pruzas joj.

rekla bih da tvoja djevojcica svojim ponasanjem suradjuje, sto bi rekao juul, ona zeli da se pobrines za sebe i poduzmes nesto. obje cete iz toga puno nauciti. budi hrabra i jasna, i imaj na umu da je to dobro i vazno za obje.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Krumpirić » 14 lis 2009, 20:45

ivana, koda juula slušam :klanja
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ivana7997 » 14 lis 2009, 20:47

Krumpirić je napisao/la:ivana, koda juula slušam :klanja

cuj, nisam uzalud certificirana juulovka :mrgreen:
ivana7997