Sada je: 05 kol 2026, 21:36.

Pecete li domaci kruh?

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Pecete li domaci kruh?

PostPostao/la babalu » 06 sij 2009, 15:03

Ne u pekacu nego sve sami?
Ja sam izgustala pekac pa sam onda isla probati sama i ne digne mi se lijepo :alc
bude skoro sama kora koja dok je topla prefina je,kad se ohladi je kaj cigla!

Ja bi onaj fini veliki mekani kruh koji kad stisnes on se vrati u prvobitno stanje :)
iskusnjace dajte isprobane recepte i trikove ako ima nekih posebnih :mah
babalu
Asimilirana
Asimilirana

Re: Pecete li domaci kruh?

PostPostao/la sanelina » 06 sij 2009, 15:59

Ja jako često za vikend zakuham tijesto za hljeb jer mi djeca vole placke.Obično naveče kad idem spavati zakuham a spremam ujutro za doručak.Kad mi ostane tijesta ispečem manji hljeb.Zakuham oko 1 kg.brašna,jedan kvasac,malo soli i tople vode.Zakuham malo mekše nego za pitu i onda nekoliko puta namnem.Što više prenaminjaš sve je ljepši i prozračniji.Ono što mi ostane tijesta prenesem u predhodno namašćenu tepsiju,namnem i ostavim oko 1 sat da se digne.Zagrijem rernu i stavim da se peče oko 1 sat.Kad fino porumeni izvadim i mokrom rukom pređem po gornjoj kori i onda pokrijem folijom ali baš samo pokrijem ne "ušuškavam" ga i prekrijem krpom. :mah
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rimaithor » 06 sij 2009, 17:14

Pecem i ja, dosta cesto, ali samo kukuruzni. Imam mali "ciglasti" kalup, taman za 1/2 kg brasna :) Ispadne prefini, moze se jesti par dana (ovo vise teoretski, jer u praksi tesko buduci da ga isti dan smažemo :lol ).
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la LiKmama » 06 sij 2009, 17:16

ja sam radila razne kombinacije i vrsti brasna, i recepata, i sjemenki, i peciva i kruh.... i uvijek je bio jako fin, ali nikad kao iz pekare, tj. ovo sto ti pitas
Ja bi onaj fini veliki mekani kruh koji kad stisnes on se vrati u prvobitno stanje

:dunno nikad to nisam postigla, pa sam to protumacila nedostatkom prave krusne peci, a mozda i pravog recepta.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la ela di ami » 06 sij 2009, 17:33

ja sam u zadnje vrijeme pravila kod kuce, jer su mi nesto u pekari poceli mutiti, pa nije vise isti

pravim standardno, brasno, so, germa, voda, kad nadodje prekuham ga i razdvojim u male loptice, ostavim opet da dobro nadodje i pecem 40 minuta
kad se ispece pokrijem ga krpom nekoliko minuta, onda ga izvadim na resetku da ne bude dno mokro i poslije 15-ak minuta navalimo :mrgreen:
mi volimo da je kora hrskava, a neko ko voli da je bas mekan drzi duze pod krpom ili malo posprica vodom
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2009, 17:47

nama je, na svu sreću, riknuo pekač pa više ne pečem kruh svaki dan (jer bi se pojeo dok je topao, a mi bujali od njega :lol)
sada radim ili raženi ili pirov ili integralni. ono što mi je konstanta je 4dl mlake vode, žlica meda, 1 kvasac (alnatura), malo ulja i žličica soli u brašno
brašno sam prije uvijek vagala i nisam bila zadovoljna ishodom. sada uspem brašno u zdjelu odokativno (uvijek mijesim u istoj) i to pola raženog/pirovog/integralnog i pola tip 850. ako je premokro, dodam još brašna. tijesto miješam mikserom s metlicama za tijesto (spirale), oblikujem na radnoj plohi u štrucu i stavim u namazan i pobrašnjen duguljasti kalup. još ga i zarežem 3-4 puta poprijeko, pokrijem krpom i stavim na radijator. diže se kako kad, najbolje ni ne gledati na sat već na tijesto. kad vidim da se diglo iznad ruba kalupa, stavim ga u vruću pećnicu, zagrijanu na 220, na srednju prečku.
nakon desetak minuta snizim temp. na 200, spustim rešetku na najdonji položaj i pečem još deset do dvadeset minuta (ovisno o tome koje sam brašno koristila). izvađenog iz pećnice istresem iz kalupa i na rešetki hladim na balkonu, tako dobijem hrskavu koricu
Zadnja izmjena: Ina66; 06 sij 2009, 17:58; ukupno mijenjano 1 put/a.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Qwerty030 » 06 sij 2009, 17:52

Jedan period sam pravila dosta cesto na bazi bezglutenskog brasna..sad malo stagniram,ali obicno vikendom pravim pogacu recept kao kod Saneline ,samo sto umjesto vode ide sirutka.

Rima,
gdje se ima nabavit tih kalupa za kukurzni hljeb,ja oblikujem rukom pa onda bude malo grbav..meni je isto mljac,odlican kao prilog uz filovane paprike ili grah(kod nas zovu PROHA)
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rimaithor » 06 sij 2009, 18:04

qwerty, kalup je Kaiser, mislim da ih imas u mulleru u CC1, ja ga imam vec godinama, kupljen je cini mi se u Vlaškoj.

Ja kruh, odmah nakon vađenja iz pecnice namazem s malo putra i pokrijem krpom. Bude hrskav mmmmmmmm.

Ja stavim pola svjeze germe (dignute s malo secera i brasna), cca 3-3,5 dcl mlake vode na 500 g brasna. Radim uvijek mikserom sa spiralnim metlicama. Dizem ga 50 min, premjesim, stavim u kalup (namascen) i ostavim jos 30 min. Pecem 40 minuta na 200.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la filipovamama » 06 sij 2009, 19:14

Rimaithor je napisao/la:qwerty, kalup je Kaiser, mislim da ih imas u mulleru u CC1, ja ga imam vec godinama, kupljen je cini mi se u Vlaškoj.

Ja kruh, odmah nakon vađenja iz pecnice namazem s malo putra i pokrijem krpom. Bude hrskav mmmmmmmm.

Ja stavim pola svjeze germe (dignute s malo secera i brasna), cca 3-3,5 dcl mlake vode na 500 g brasna. Radim uvijek mikserom sa spiralnim metlicama. Dizem ga 50 min, premjesim, stavim u kalup (namascen) i ostavim jos 30 min. Pecem 40 minuta na 200.

Baš ću probat ovaj recept. Nekak sam si premršava danas :xgrin , pa smijem.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la jzksv » 06 sij 2009, 19:31

ja pecem cijelu zimu, ljeti ne, jer je prevruce. radim svakakve vrste, mjesavine, integralno brasno, bijelo, kukuruzno, razeno... stavljam sjemenke, radim bez sjemenki, kako kad. nekad zamijesim tvrdje, nekad mekse - uvijek bude super. trenutno dosta radim ciabatta kruh jer imam puno bijelog brasna pa ga treba iskoristiti :mrgreen:
glavna stvar kod kruha je vrijeme i strpljenje. ja recimo zamijesim kruh ujutro, a pecem tek poslije podne. za to vrijeme ga premijesim 3-4 puta i ostavim da se jos jednom lagano digne u plehu prije pecenja. pecem ga na srednje-visokoj temperaturi u prethodno zagrijanoj rerni, na cije dno stavim loncic s vodom. kad je pecen, izvadim ga i pokrijem pokvasenom i dobro iscijedjenom krpom, preko koje stavim jos jednu suhu, nakon 10-ak minuta maknem onu mokru, izvadim iz pleha, umotam u suhu krpu i tako stoji dok se ne ohladi dovoljno za rezanje.
Katja 14.5.96
Stella 2.3.00
jzksv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TOMISLAVA » 06 sij 2009, 20:57

Ja obožavam domaći kruh ali neznam ga raditi :(
Prije mjesec dana sam probala ali mi se uopće nije digao :lol
TOMISLAVA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rimaithor » 06 sij 2009, 21:05

Bitno je da je kuhinja zagrijana.
Germu dizem u keramickoj salici, uvijek promjesam s plasticnom zlicom (navodno se metali i kvas ne slazu dobro).
Ja ne zagrijem jako pecnicu prije nego stavim kruh, jer sam primjetila da se bolje dize ako ne stavim u vruce.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la filipovamama » 06 sij 2009, 21:20

Čula sam i ja tu toeriju da se dizano tijesto nikad ne stavlja u vruću pećnicu. Moja kolegica čak stavlja u hladnu, pa ju tek onda uključi. Nisam probala taj način :dunno
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dupin » 06 sij 2009, 22:16

Rimaithor je napisao/la:Ja stavim pola svjeze germe (dignute s malo secera i brasna), cca 3-3,5 dcl mlake vode na 500 g brasna. Radim uvijek mikserom sa spiralnim metlicama. Dizem ga 50 min, premjesim, stavim u kalup (namascen) i ostavim jos 30 min. Pecem 40 minuta na 200.

Rimaithor je li ovo recept za tvoj prefini kukuruzni kruh? ja bih tako rado dobar recept s kukuruznim brasnom jer dosad bi mi kruh obicno ispao tvrd :(. inace pecem u pekacu kruh...graham, raz,... u stvari ekspermentiram sa svim osim bijelim..
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sandram » 10 sij 2009, 00:08

Cure, zna netko gdje se moze kupiti kvasac od razenog brasna i slad od razi?
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Rimaithor » 10 sij 2009, 09:17

Dupin, da. Kupujem podravkino brasno za kukuruzni kruh.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la dupin » 10 sij 2009, 10:53

Rimaithor je napisao/la:Dupin, da. Kupujem podravkino brasno za kukuruzni kruh.

Hvala, probat cu po tvom receptu.
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sandram » 10 sij 2009, 16:04

Nasla sam kvasac od razenog brasna, ali ne i slad. Ima li toga uopce kod nas? I moze li se razeni kruh praviti i bez toga?
sandram
pahuljica

PostPostao/la LiKmama » 10 sij 2009, 19:10

ju cu morat probat ove fore s krpama da vidim jel mogu i ja dobiti hrskavu koricu, a nutra mekano. :xgrin
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 10 sij 2009, 21:52

Ja namazem putrom bez vracanja u pecnicu, i bude hrskava.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la supermama » 13 sij 2009, 11:57

sandram ...moze

ja isto pravim kruh...nekada cesce nekada rjedje i meni je najbolje kada tijesto umijesam u pekacu za kruh a onda ga sama oblikujem u struce pustim da se jos jednom digne i ispecem u pecnici..
najbolji mi je integralni domaci kruh po ovom receptu...
Integralni kruh umiješan u pekaču za kruh a ispečen u pećnici
350 ml vode
1 žlica soli
1 žličica šećera
1 žlica maslaca
200 g brašna tipa 500 (to je glatko brašno)
400 integralnog brašna
1 vrećica suhog kvasca

Ovakve klasične kruhove ja miješam i pustim da stoji u pekaču za kruh, ali pošto mi se ne sviđa oblik koji se u njemu dobije pečenjem, dobiveno tijesto sama formiram u već željeni oblik. Dakle sastojke sipati napisanim redoslijedom u pekač kruha i ja stavim na program pravljenja tijesta. Nakon sat i pol izvadim tijesto i formiram dvije štruce koje onda pustim da se još jednom dignu. Pečem u pećnici sa ventilatorom na 220 stupnjeva oko 40 minuta.
a ocete i slikicu...e morati cete otici na moj blog
http://bilojednomukuhinji.blogspot.com/
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la babalu » 13 sij 2009, 12:11

uspjela sam uspjela :zivili
radila jucer od pol kile brasna i bil je odlican,unutra mekan mmmm.........
jede vila kruh sa putrom i pekmez i na moje pitanje jel joj dobar taj kruh(inace je po tom pitanju izbirljiva)veli da dobar,odlican :joy
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 13 sij 2009, 12:44

bravo! sad jos napisi tocno kako, sta, zasto.... korak po korak. :mrgreen:
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la babalu » 13 sij 2009, 13:11

Lik :mrgreen:

500 g Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka
10 g maslaca
12 g soli
40 g svježeg kvasca
300 ml mlake vode
Priprema
Kvasac razmrvite, dodajte malo šećera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta.
Prosijanom brašnu dodajte sol i kvasac pa pomiješajte s preostalom vodom.
Umiješajte rastopljeni maslac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite neka se diže na toplom mjestu oko 30 minuta.
Tijesto premijesite, oblikujte štrucu i stavite u namašćeni kalup. Prije pečenja tijesto stavite još jedanput dizati.
Zarežite ga nožem i poprskajte vodom, stavite u zagrijanu pećnicu na 225°C i pecite oko 10 minuta, a zatim smanjite na 170°C i pecite još 35 minuta.

sa tim da sam ja iza prvog dizanja od 30 miniuta premjesila jos dva puta i tek onda pekla,to da budem ziher :mrgreen:
sada jos samo moram probati sa nekim integralnim brasnom jer bjeli kruh bas ne preferiramo(osim Vile)
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la babalu » 13 sij 2009, 13:15

supermama,sad sam tek vidla ovaj tvoj integralni,super izgleda,to mi je sljedeca zadaća!!!
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 13 sij 2009, 16:06

ja ga ne pecem.
al sjecam se da je baka isto prekrivaka krpom.

babalu :5
Solea
Sveta krava

PostPostao/la sandram » 13 sij 2009, 17:58

Babalu :bravo
Supermanka,ti vec iskusna blorasica,a nista nam se ne hvalis :baba

Pitanje: jel se i u pekac moze staviti svijeza germa?

Moram se pohvaliti da ove godine jos nismo kupili kruh, ali pecem samo u pekacu. Ne smeta mi oblik :mrgreen: Kaze mm da od kada jede nas kruh, nema vise zgaravicu. Hm.
sandram
pahuljica

PostPostao/la LiKmama » 13 sij 2009, 20:44

hvala :klanja
javim se kad probam :)
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Natasa36 » 14 sij 2009, 10:31

Kad pečem kruh obavezno u pećnicu stavim posudu s vodom, pa ne bude suh. Plus toga koricu tijekom pečenja povremeno premažem vodom.
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la Solea » 14 sij 2009, 16:48

supermamo, i kruh ti izgleda super :drink

ja te imam vec od ranije utefterenu kao blogericu :mrgreen: jel ti mozda link bio u potpisu ili... ne znam gdje sam te upratila al sam te upratila :lol
Solea
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.