Sada je: 12 kol 2026, 14:34.

Povišica invalidnina!?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Povišica invalidnina!?

PostPostao/la Imge » 09 sij 2009, 11:16

Lotta je napisao/la:e sad, opet mi nije jasno nesto. ako bi se ja ocitovala pismenim putem i zatrazila utvrdivanje prava po novom zakonu (tocnije, ja bi samo zeljela taj pd do 8 god djetetova zivota)

e sad, najvaznije pitanje, ako se ja izjasnim da bi zeljela da mi po novom zakonu pripada pd do 8 god, dal me automatski stize i ta manja naknada posto nemam taj staz osiguranja od 12 mj, tj dal me onda novi zakon kaci u svemu ili sam u onome u cemu se ocitujem?? (znam, glupo pitanje, ocito u svemu, al ipak pitam..)
znaci, ja u biti biram izmedu pd do 7 god sa 2000 i nesto sitnog kn ili do 8 god sa 1600kn.
eto, ako se jos tko nalazi u takvoj situaciji neka si razmisli.
i ako sam nesto krivo skontala, molim da me ispravite..

Lotta, dobro si skontala.
boldala sam dio tvoje recenice u kojoj kazes da bi "zeljela samo pd do 8. godine zivota".
u tome je bit. ti zelis samo to, no, ne moze se izdvojiti samo dio zakona koji nekom odgovara. bit dopisa koji je stigao s HZZOa- je da se opredijelite - pristajete li na odredbe po novom ili cete i dalje gurati po starom zakonu. tocka.
ne mozete birati izmedju povoljnih i nepovoljnih elemenata pojedinog zakona. dakle, kad jednom odaberes zakon po kojem ces nastaviti primati naknadu - pristajete i na sve ostale uvjete (napomenula sam da su taksativno pobrojani u preglednoj HZZO tablici u Shemi rodiljnih i roditeljskih potpora). preporucam jos jednom da svaka od vas pogleda tocno sto se sve po pitanju naknada dogadja za svaki pojedini osigurani slucaj i da u toj cijeloj racunici dobro odvagnete sto je za vas bolje.

nadam se da je ovaj dio price jasan? :dunno
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lidija » 09 sij 2009, 13:51

Ja sutim jer nis pametno nisam saznala. Odnosno ni oni koji bi trebali jos ne znaju.
Trenutnno je bolje pricekati osim onima koji ''iduci'' mjesec navrsavaju 7 a zele dalje.

Mislim da se sto se tice komisije nista nece mijenjati, dakle mi i dalje ostajemo klijenti CZSS, samo ce isplata ici preko HZZO i to samo za naknade i SRV. Invalidnine ostaju na CZSS. CZSS odobrava ili donosi rjesenje o dopustu ili SRV. CZSS vjestaci.

Tako izgleda moja verzija, ali ja bi pricekala da se situacija razjasni.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 09 sij 2009, 16:02

u prevodu su još više zakomplicirali nama život s hrpe dodatnih adresa odgovornih (i nekompetentnih) za naš život
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Imge » 09 sij 2009, 16:26

Lidija je napisao/la: CZSS odobrava ili donosi rjesenje o dopustu ili SRV.

ne znam :dunno (za invalidninu tek ne znam, za nju ni ne pricam)

kaze ovako s HZZO stranice:
Pravo na vremensku i novcanu potporu za SRV do 8. godine djeteta s tezim smetnjama u razvoju ostvaruje se na temelju nalaza, misljenja i ocjene povjerenstva podrucnog ureda HZZO-a i rjesenja podrucnog ureda HZZO-a.

:dunno
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la suzaks » 09 sij 2009, 22:02

Imge, mlolim te, obzirom na tvoj 'dosluh' sa HZZO-om i novim zakonima (ima neka tajna veza???!!!) obzirom da smo dobili ono čudo za ispuniti za DOPUNSKO ZDRASSTVENO OSIGURANJE (a moderatoricu molim ako je za novu temu da premjesti), kako???
Naime , mi koji smo korisnici 1/2 radnog vremena u punom radnom vremenu, a drugu polovicu plaće dobivamo u obliku NAKNADE od CZSS (oni time krše zakon, odnosno država je zasrala od početka, budući bi trebali dobivati DRUGI DIO PLAĆE), iz koje nam ne uplaćuju drugu polovicu zdrastvenih doprinosa, pretpostavljam da po toj logici da mi je dohodak onda samo ta POLOVICA plaće koju dobivam od poslodavca!!! Ili???
A tu nastaje i problem jer kako je onda iznos ČITAVE godišnje premije za dopunsko zdrastveno??? Sad kad moram PLATITI više nikog ne ždere kaj nama firma JEDINO uplaćuje polovicu??? Šta je s ovom drugom polovicom u odnosu na dopunsko???
Možda to i prebacuju na HZZO jer budu tu mogli kontrolirati tok love!!! Naše naravno!!!
I šta je s djecom do 18 godina- oni su osigurani članovi obitelji - podliježu li oni ovom zakonu???

p.s. Inače sam turbo bijesna na taj novi Zakon - jer ljudi mjesečno je to velika lova za obavezno zdrastveno i inače, a od toga npr. u 12 godina L. života ostvarili smo drek - sve kaj smo htjeli više privatno smo si sami plaćali - fizikalna, MR - na kraju bez obzira i na OBAVEZNO da bi dočeko neki specijalistički pregled morali smo čekati po pola godine...Jedino kaj su joj htjeli napraviti neke metaboličke pretrage krvi - to su htjeli poslat nekam van, ali su nažalost IZGUBILI nekoliko epruveta krvi...od onda naše avanture po klinikama naglo gube smisao...
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 10 sij 2009, 00:57

dakle,ja sam pogledala tamo na toj stranici i shvatila da bi ja po novom zakonu onda dobivala oko 1600kn jer nisam radila neprekidno 12 mj prije nego sam trazila dopust ali bi bila na dopustu do 8 god il mogu ostati na ovom starom do 7 god i primati 2200kn..mislim da mi je ova druga opcija bolja :dunno
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 10 sij 2009, 11:46

Nisam sve proucila ali nis me ne cudi.
Znaci za invalidninu na jednu komisiju, za dopust i SRV na drugu, a za neke druge stvari na mirovinsko.
Iskreno, ni to me ne bi cudilo. Ali, nadam se da ipak nece formirati jos neku komisiju koja ce vjestaciti nasu djecu.
Drugi tjedan idem u akciju da pokusamo saznati sto se saznati da. Valjda su se nesto dogovorili.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 10 sij 2009, 12:56

super za akciju. drzimo fige da sto vise saznas.
suzaks, nemam veze s HZZo-om u onom smislu u kojem mislis. moram u ovoj prici znati odgovore jer imam djelatnika s djetetom koji ima odredjene probleme.

no, da ne davim... cekamo moderatoricu i njezin izvjestaj.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lotta » 11 sij 2009, 20:34

hvala Imge, sto si potvrdila moje sumnje..
sad me jos jedino zanima koji je zakonski rok unutar kojeg se moramo izjasnit da li pristajemo na odredbe novog zakona.
lu, znaci u istom smo kosu :hug
ja jos ni sama ne znam sto bi mi bilo bolje, al znam da bi zeljela biti cim duze s njim doma, jer mislim da cu tesko naci posao na 4 sata..
meni ce jos jedna zena provjerit sve te inf. na hzzo-u, ako bude uopce znao tko objasnit, pa ako saznam nesto novo javim.
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la enđi » 12 sij 2009, 18:42

Prije tri godine kada se moj sin razbolio ja sam radila nekoliko mjeseci i tada sam na centru tražila dopust do njegove 7.godine i dobila;sada u veljači mi taj dopust istječe i sada ako želim mogu tražiti na HZZO dopust do njegove 8.godine.
Mene zanima dali i nas mame koje smo ostvarile dopust po starom zakonu kači onih potrebnih famoznih 12.mjeseci rada prije nego se dobije dopust za njegu i skrb djeteta?
Što se tiče potrebne papirologije koje na HHZ-u traže,najbolje je odnijeti istu dokumentacija koju smo nosili kada smo imali vještačenja pri centru,ništa starije od 6.mjeseci + potrebno je priložiti i pisanu zamolbu .
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 12 sij 2009, 22:08

Dali to znači da ako tražimo pravo na dopust do 8.god. u HZZO, a do sada smo bile do 7.god u Centru, da će nam naknada biti umanjena na 1663.00 kn ili to vrijedi samo za porodiljske. I mene to jako zanima. I što bi mi sad trebale napraviti budući da u Hzzo nitko nema pojma što dalje. Nisu dobili nikakve naputke. :conf
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la majčica » 12 sij 2009, 22:15

Enđi molim te jesi zvala HZZO za potrebnu papirologiju ili iz iskustva sa prve komisije,jer dobit njih u HZZO ti je ko lutrija.Malo sam
zbunjena mada imamo još do 6 mjeseca,ali već me sad šarafa u želucu,svisnut ću čekajuć.Živim od vaših informacija hvalal svima :)
majčica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Djeni » 13 sij 2009, 13:38

Lotta je napisao/la:dobila sam danas pismo kojim me centar za soc. skrb obavjestava o promjeni nadleznosti u koristenju prava na produljeni porodiljni, tj da je sad to u nadleznosti hzzo-a. navodi se kako ce svi koji su to pravo stekli pri czss to isto pravo zadrzati i nakon 1. sijecnja 2009., a da ce oni hzzo-u do kraja mjeseca ustupiti sve nase spise. naknada ce se od 1. ozujka isplacivati putem hzzo-a.

ja neznam nikoga u Dubrovniku da je dobio nesto slicno sa centra. nedavno sam pricala sa jednom soc. iz centra i kad smo se dotakli ovog do 8 g onda mi je rekla da ne zna kako ce ovi iz HZZO dodjeljivati tj. kako ce ici njihova vjestacenja, dakle po tome na vjestacenja ce trebat ici na HZZO-vu komisiju. :dunno
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 13 sij 2009, 18:11

ovakvu glupost ove vlasti bi trebalo dati u medije :baba
Zakon je donešen još početkom ljeta; HZZO se tek sada nakon što je zakon počeo vrijediti, počinje obučavati za nas roditelje djece s pp-om. Ma gdje to ima????
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Nera » 13 sij 2009, 18:38

Ova cijela situacija je zbilja za novine.
I do sada smo morali hodati,ali od sada neznamo ni kuda da hodamo!
I kome mi sada da predajemo zahtjeve,kad nas oni prebaacivaju kao ping pong lopticu od jednih do drugih,a nijedni pojima nemaju.

Ja moram idući tjedan predati zahtjev za produljenjem jer mi istiće.
Na dopustu sam 2,5 godine.
Gdje da ja sada idem?
Ako odem na hzzo dali će mi primiti zahtjev?
Nera
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lulamae » 13 sij 2009, 23:11

ja sam bila kod socijalne radnice i rekla mi je da ni ovi na hzzo-u nemaju pojma sto i kako i sta sad..i da cu na vjestacenje trebati ici kod njih u hzzo i da im se trebam javiti 3-4 mjeseca prije slijedeceg vjestacenja..ali da ce vjerojatno i ona biti pozvana ili da ce i ona morati vjestaciti :dunno i da sto se tice tog dopusta zaduzen je hzzo ali da zbog ostalih stvari a to je invalidnina,ona nas i dalje prati.. :dunno
i pitala sam do kad bi se ja trebala za to odluciti..veli da ne moram sad,vec da mogu ovo pravo koristiti do njegove 7.god. a onda se prebaciti na ovo do 8.g.
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nemesis » 14 sij 2009, 09:52

Ja sam još u petak poslala u redakciju Jutarnjeg ovo:
"Poštovani,

Moje je ime Mirjana,imam 29 godina i majka sam dvogodišnje djevojčice sa posebnim potrebama. Zaposlena sam, te trenutno koristim dopust za njegu djeteta. Do 31.12.2008. taj je dopust bio uređen Zakonom o socijalnoj skrbi i Pravilnikom o pravima roditelja djeteta sa težim smetnjama u razvoju na dopust ili na rad sa polovicom punog radnog vremena radi njege djeteta (NN 92/03) te je spadao u domenu djelovanja Centra za socijalnu skrb. Naknada plaće bila je određena u visini 5 osnovica za socijalna davanja. U trenutku podnošenja mog zahtjeva za dopustom ona je iznosila 400,00 kn,pa je shodno tom moja „plaća“ iznosila 2.000,00 kn. Neću zalaziti u skromnost države,neimaštinu u državnom proračunu,dali su nam koliko su nam dali. Osnovica za soc. davanja od 400,00 kn bila je uređena odlukom Vlade još 2001. godine,te je s vremenom postala nedostatna i neprimjerena u odnosu na rast troškova života. Tako je u ožujku 2008. godine Vlada donijela odluku o povećanju osnovice sa 400,00 na 500,00 kuna, a koja je stupila na snagu 01.11.2008 (NN 30/08). Tom odlukom moja je naknada plaće porasla na 2.500,00 kuna. Ista je isplaćena u prosincu 2008. godine kao naknada za studeni 2008. Međutim, sa novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim naknadama (NN 85/08) roditelji djece sa posebnim potrebama izlaze iz sustava soc. skrbi i ulaze u sustav zdravstva, dok im se naknada plaće propisuje u iznosu od 65% proračunske osnovice. Proračunska osnovica, prema podacima koje sam sama našla, nije se mijenjala od 2002. godine (možda i od ranije) te iznosi 3.326,00 kn. S tim u skladu naša nova naknada plaće iznosila bi 2.161,90 kn, dakle za 338,10 kn manje nego za studeni 2008. Veća naknada dolaziti će nam na račune još 3 mjeseca prijelaznog razdoblja,a zatim se pipa zatvara. Svi su se raspisali kako je novi zakon super,i očevi imaju pravo na dopust,naknada rodiljama su se ustabilile…samo nitko nije prepoznao kome su uzeli sredstva da se to uspije provesti. 340,00 kn je zbroj mojih računa za vodu i struju, hvala im najljepša.

Nisam dovoljno glasna da ovaj podatak negdje odjekne. Molim Vas za pomoć.

S poštovanjem,

Mirjana S."

Nitko mi još nije odgovorio. Imate li volje i vi pisati? Treba nam senzacionalizam,nažalost. I mi ćemo na komisiju kroz 4 mjeseca,već sam u panici.
Hrabro protiv vjetrenjača

http://www.spinabifida.hr/
nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la faith » 14 sij 2009, 10:13

Mene to više ne zahvaća jer sam morala nazad na posao, ali predlažem da pošalješ ovaj dopis i na pravobraniteljicu za djecu (znam da neće ništa napraviti ali eto) i na pravobranitelja-icu za invalide ili se zove za osobe s pp, i na emisiju normalan život Ana Tomašković. :mah
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Margot » 14 sij 2009, 10:20

faith je napisao/la:i na pravobranitelja-icu za invalide ili se zove za osobe s pp

:5 Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom - gđa Anka Slonjšak
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la lulamae » 14 sij 2009, 11:45

nemesis,bravo na reakciji :5
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nemesis » 14 sij 2009, 12:01

Sad ću odmah proslijediti.

nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nemesis » 14 sij 2009, 12:14

Evo,otišlo.Odgovore ću priljepiti ovdje i na Rodine stranice, kada i ako stignu.

nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la faith » 14 sij 2009, 12:40

Nemesis :5
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la enđi » 14 sij 2009, 14:06

Bila sam ponovo jučer na hzzo,jer mi je službenica tražila da podnesem i kopije rješenja iz centra koja imam.Rekla je da se još ništa konkretno nezna ,jer da nisu dobili očitovanje zakona,ali da u slučaju da mi ne bude vještačenja do dana (06.02. istječe)kada mi dijete puni 7.godina i kada mi prestaje dopust za njegu i skrb da otvorim bolovanje.
Što se tiče potrebne dokementacije u hhzo-u uz pisanu zamolbu je potrebno priložiti da su oba roditelja u radnom odnosu,liječničku dokumentaciju....,nalaze i mišljenje iz centra,bitno je da se na zamolbi stavi svoj br.telefona ili mobiltela tako da vas mogu kontaktirati ako šta još treba,tako mi je bar rečeno.
Kod nas roditelja kod kojih je potrebno napraviti vještačenje prije onih 90 dana koje centri imaju za rok predaju djetetove dokumentacije ,hzzo će dokumentaciju tražiti požurnicom.
Sada sam sve papire predala i sada slijedi čekanje.
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 14 sij 2009, 15:48

lulamae je napisao/la:ja sam bila kod socijalne radnice i rekla mi je da ni ovi na hzzo-u nemaju pojma sto i kako i sta sad..i da cu na vjestacenje trebati ici kod njih u hzzo i da im se trebam javiti 3-4 mjeseca prije slijedeceg vjestacenja..ali da ce vjerojatno i ona biti pozvana ili da ce i ona morati vjestaciti :dunno i da sto se tice tog dopusta zaduzen je hzzo ali da zbog ostalih stvari a to je invalidnina,ona nas i dalje prati.. :dunno
i pitala sam do kad bi se ja trebala za to odluciti..veli da ne moram sad,vec da mogu ovo pravo koristiti do njegove 7.god. a onda se prebaciti na ovo do 8.g.

Da tako je i meni rekla moja soc.radnica, znači prava majke idu u HZZO, a prava djeteta ostaju u Centru za soc skrb. 15.03 će Centar predati u HZZO fotokopije naših predmeta. Sve ostalo od tog datuma se traži preko HZZOa osim onih zahtjeva koji će sad biti predani, oni će se iznimno odobravati preko Centra. I još mi je rekla da će HZZO vještačiti našu djecu prema dokumentaciji i da misli da mi nećemo morati doči sA djecom. I rekla je da će nam biti jednostavnije da ona tako misli. Vedjet ćemo.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la enđi » 14 sij 2009, 16:17

Ja sam isto jučer na hzzo pitala o tome dali trebamo dijete voditi na to vještačenje,meni je rekla da nezna,a da ako bi trebalo, da će vještačenja biti u prizemlje ,kao da na taj način nije problem dovesti dijete u kolicima, a bilo bi još bolje da dijete niti ne vodimo ,kao da nije dovoljno šta ih vodimo na vještačenje u centru.
:conf Dali tko zna ,dali nas mame koje smo ostvarile pravo na dopust za njegu do 7.godine i tražimo sada dopust do 8.godine kači pravilnik po kojem prije dopusta moraš imati 12 mjeseci neprekidnog staža?
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 14 sij 2009, 21:21

eh, enđi, kako da mi znamo kada HZZO to još ne zna :angry
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la TalaB » 14 sij 2009, 21:48

Mene sad isto zanima sljedeće, ja sam sada na dopustu za njegu djeteta do Larine 6.godine, što je sljedeće godine u 3.mjesecu, ali sada ću se pretpostavljam morati skinuti s toga, obzirom da sam trudna i trebam roditi početkom 5.mjeseca. Kome da se obratim? Pretpostavljam HZZO-u, ili možda ne, kada prava djetea ostaju u Centru? JOj već mi je muka od papirologije i svega što me čeka, da ne govorim da mi je muka od manje naknade koje ću dobivati..
LARA 17.03.2004.
PATRIK 05.05.2009.
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lotta » 15 sij 2009, 13:38

nemesis :up

lulamae je napisao/la:ja sam bila kod socijalne radnice i rekla mi je da ni ovi na hzzo-u nemaju pojma sto i kako i sta sad..i da cu na vjestacenje trebati ici kod njih u hzzo i da im se trebam javiti 3-4 mjeseca prije slijedeceg vjestacenja..ali da ce vjerojatno i ona biti pozvana ili da ce i ona morati vjestaciti :dunno i da sto se tice tog dopusta zaduzen je hzzo ali da zbog ostalih stvari a to je invalidnina,ona nas i dalje prati.. :dunno

super da si isla. a sto se tice ovog pd do 8 god, nadam se da je tako kako veli, to bi mi bilo najjednostavnije, mada mi bas ne zvuci sigurno, posto tumacenja zakona jos nisu dosla, a svemu vise manje postoji zakonski rok. zasto su nam onda naveli u pismu da se pismenim putem izjasnimo ako zelimo..a s druge strane, ako su mislili na neki odreden rok, mogli su ga lijepo navesti.
nama je komisija krajem 5 mj, znaci jos malo i trebali bi predat zahtjev. mada posto im je zbrka, mislim da prije 3 mj ne budem ni isla.

Plava je napisao/la: I još mi je rekla da će HZZO vještačiti našu djecu prema dokumentaciji i da misli da mi nećemo morati doči sA djecom. I rekla je da će nam biti jednostavnije da ona tako misli. Vedjet ćemo.

pa nadam se da ce biti tako. bas bi bilo lijepo da ih ne moramo vuci sa sobom. moj nikad nije bio raspolozen za suradnju s njima, pogotovo kod psih..

enđi je napisao/la::conf Dali tko zna ,dali nas mame koje smo ostvarile pravo na dopust za njegu do 7.godine i tražimo sada dopust do 8.godine kači pravilnik po kojem prije dopusta moraš imati 12 mjeseci neprekidnog staža?

pa to je imge prije objasnjavala. dakle, kolko sam shvatila, ako se prebacis na pd do 8 god, kaci te i taj novi zakon u cijelosti. znaci, ako nemas ispunjen uvjet o stazu osiguranja od 12 mj, naknada ce ti iznosit nekih 1600kn. nazalost mislim da je tako.

TalaB je napisao/la:Mene sad isto zanima sljedeće, ja sam sada na dopustu za njegu djeteta do Larine 6.godine, što je sljedeće godine u 3.mjesecu, ali sada ću se pretpostavljam morati skinuti s toga, obzirom da sam trudna i trebam roditi početkom 5.mjeseca. Kome da se obratim? Pretpostavljam HZZO-u, ili možda ne, kada prava djetea ostaju u Centru? JOj već mi je muka od papirologije i svega što me čeka, da ne govorim da mi je muka od manje naknade koje ću dobivati..

meni ti je davno moja soc. radnica rekla, da u slucaju nove trudnoce mogu birat-ili pd za dijete sa poteskocama, ili novi porodiljni za novo dijete. znaci ne moze oba dvoje, ili jedno ili drugo. e sad, ako se tebi neda gnjavit sa papirima i otvaranjem novog porodiljnog, mozes lijepo ostat na starom pd ako ti tako odgovara. a drugo dijete ce ti napunit godinu dana malo kasnije nego L 6 god, znaci skoro da ti se preklapa ,ako racunas da ce ti jos u travnju doci zadnja naknada.al odi si to jos provjeri kod svoje soc radnice da ne bi bilo da je novi zakon i to nesto promijenio, ovi na hzzo-u ti sad nece biti od neke pomoci.
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la enđi » 15 sij 2009, 15:08

Sve u svemu užas od zakona ; u 12.mjesecu kada smo primili 2.500 kuna svi smo bili preseretni ,rekli smo ,napopokon ,te dobili uvečanu invalidninu , a sada u ožujku opet sve po starom ,a nekima će primanja biti još i manja ,ako nemaju staž od 12. mjeseci,ludilo,toliko o novom zakonu.
Nije mi jasno ako se netko zaposli i nakon par mjeseci šta radi sazna da mu je dijete teško bolesno ,te mu je potrebna stalna njega,kako mogu uvjetovati da prije traženja dopusta moraš imati neprekidan staž od 12.mjeseci da bi dobivao primanja od 2.100 kuna ,svi bi mi htjeli zdravu djecu,jel tako?!
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju.