Lotta je napisao/la:e sad, opet mi nije jasno nesto. ako bi se ja ocitovala pismenim putem i zatrazila utvrdivanje prava po novom zakonu (tocnije, ja bi samo zeljela taj pd do 8 god djetetova zivota)
e sad, najvaznije pitanje, ako se ja izjasnim da bi zeljela da mi po novom zakonu pripada pd do 8 god, dal me automatski stize i ta manja naknada posto nemam taj staz osiguranja od 12 mj, tj dal me onda novi zakon kaci u svemu ili sam u onome u cemu se ocitujem?? (znam, glupo pitanje, ocito u svemu, al ipak pitam..)
znaci, ja u biti biram izmedu pd do 7 god sa 2000 i nesto sitnog kn ili do 8 god sa 1600kn.
eto, ako se jos tko nalazi u takvoj situaciji neka si razmisli.
i ako sam nesto krivo skontala, molim da me ispravite..
Lotta, dobro si skontala.
boldala sam dio tvoje recenice u kojoj kazes da bi "zeljela samo pd do 8. godine zivota".
u tome je bit. ti zelis samo to, no, ne moze se izdvojiti samo dio zakona koji nekom odgovara. bit dopisa koji je stigao s HZZOa- je da se opredijelite - pristajete li na odredbe po novom ili cete i dalje gurati po starom zakonu. tocka.
ne mozete birati izmedju povoljnih i nepovoljnih elemenata pojedinog zakona. dakle, kad jednom odaberes zakon po kojem ces nastaviti primati naknadu - pristajete i na sve ostale uvjete (napomenula sam da su taksativno pobrojani u preglednoj HZZO tablici u Shemi rodiljnih i roditeljskih potpora). preporucam jos jednom da svaka od vas pogleda tocno sto se sve po pitanju naknada dogadja za svaki pojedini osigurani slucaj i da u toj cijeloj racunici dobro odvagnete sto je za vas bolje.
nadam se da je ovaj dio price jasan?

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom - gđa Anka Slonjšak