Sada je: 11 kol 2026, 16:21.

BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 14 sij 2009, 08:55

Da rado bih i ja čula obrazloženje za tvoj stav o vađenju krvi? Mislim da vađenje krvi daje dosta odgovora na mnog pitanja vezana uz intoleranciju na hranu ali i ostalo.... Na našem se vidjela reakcija intolerancije na hranu u jakom nemiru, zujanju bez kraja čega više nema od kada smo na dijeti, čime je i koperabilniji za razne terapije dok to ranije nije bio.
Zadnja izmjena: marijanama; 14 sij 2009, 09:50; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 14 sij 2009, 08:58

da mi nismo radili test intolerancije ja nikada nebih znala koje vrste brasna( bezglutenske ) D ne podnosi...nebih isto tako znala ni sta je sa vocem ili povrcem... Prije dijete D nije imao nikada one klasicne alergiske reakcije bez obzira sta je jeo...i u to vrijeme ja nisam razmisljala da njemu neka vrsta hrane radi problema..i da mu nismo vadili krv nebi nam ni dan danas bilo jasno.
Anni

PostPostao/la marijanama » 14 sij 2009, 09:57

U potpunosti se s tobom slažem. jer da nije bilo svih tih mogućih pretraga, ne bismo otkrili masu toga i dijete bi vjerojatno ostalo na onoj razini razvoja prije pretraga, ili bi se puno sporije razvijalo. Ni mi nismo imali klasičnih alergija na ništa, a kad tamo s pretragama intolerancija na kazein, med, limun, naranču...itd dakle masu hrane koju svakodnevno smo upotrebljavali. Sada je pitanje do kada s tom dijetom? Da li DAN doktori koji propisuju te protokole, ili neki drugi doktori znaju do KADA? Da li recimo nakon godinu dana ponoviš pretrage to znači da možemo vratiti se na staru hranu, jer više ona toksično ne djeluje na mozak koji je u međuvremenu valjda ojačao, stvorio nove načine kako da se prilagođava svijetu u kom živimo ili? ne znam, zato postavljam ta pitanja sebi i drugima, posebno onima koji imaju višegodišnje iskustvo s istim.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 14 sij 2009, 10:28

postoji jos detalj koj veli da su alergije promjenjiva stvar, ovise o milion faktora

znaci, sto je bilo o danas sutra ne mora biti tocno, intenzitet reakcije takodje oscilira

plus sto labosi ne daju uvijek tocan odgovor

to je moj dozivljaj price, plus ideja o krvotoku kao prenosiocu energije, plus cinjenica da svaki medicinski tretman sa sobom nosi neki rizik

no thx
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 14 sij 2009, 11:19

Draga stray cat sve u životu nosi rizik ili po onoj narodnoj batina ima dva kraja. Ti, ja i drugi biramo ono gdje je po osobnoj procijeni rizik manji. Po meni je rizik manji da sam učinila sve pretrage, dobila određene rezultate koji su zahtijevali ovaj ili onaj tretman, i tada ući s razmišljanjem što nosi veći ili manji rizik je značilo prihvatiti relativno medicinsko i islustveno znanje da to pomaže, možda s dozom rizika ili ne, ali opasnije po meni bi bilo učiniti NIŠTA radi straha od rizika.

Zaboravila sam te pitati imaš li neki znantveni članak po kome su intolerancije promjenjiva stvar, ti doduđe pišeš za alergije, ali to nije isto, ovdje se govori o intoleranciji na hranu, i ja o njoj govorim
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 14 sij 2009, 11:27

ja sam par puta procitala da se intolerancije mogu izljeciti izbjegavanjem hrane na koju se je intolerancija pojavila. Isto tako treba raditi rotirajucu dijetu da nebi doslo do prezasicenja organizma necim.
Citala sam isto tako da je jako vazna prehrana kod Westsindroma..Tj...kod njega pod katogenom dijetom dolazi do finog poboljsanja( nazalost ne kod svih).... Najgore je sto intolerancije uzrokuju razne smetnje u raznim organima... nas Dr. Radi u suradnji sa par ostalih Dr. na istrazivanju povezanosti dijabetesa i konzumiranja mlijeka.

Pozdrav
Anni

PostPostao/la Anni » 14 sij 2009, 11:35

M , jesi li nasla neke namaze za kruh koji nemaju gluten i mlijeko?
kakva je kupovina bila?
Anni

PostPostao/la marijanama » 14 sij 2009, 11:40

Išla sam ciljano popodne posle psola u GM Pharma u Hrašće, pokraj zagreba ali sam poljubila vrata jer popdne rade do 16.00 sati. Oni navodno imaju jako dobar izbor sve hrane bez glutena i kazeina, tako da ću morati ići u subotu. Onda smo produžili u Billu jer mi je Tam rekla da tamo ima samo neke vrste hrane koje nema nigdje druge a vrlo su pouzdane (uvozi ih i Gea iz Domjanićeve ulice).Radi se o firmi Valpiform iz Francuske i kupili:

1. kruh izrezan na šnite (da mu malo zamijenimo taj stalni kukuruzni kruh koji jede), bez pšenice i mlijeka, jaja u tragovima (naš smije jajaj) a sastav mu je heljdino i rižino brašno, palmino ulje, te brašno od rogača. tam tvrdi da je njezin lud za tim kruhom.
2.Spaghetti bez glutena, pšenice i jaja, sastav isključivo kukuruz i voda
3. Tjestenina u zavijucima isti sastav kao spagetti
4. Lino rižolino bez glutena sa 6 vitamina bez dodatnih šećera-Podravka
5. pekmez od marelica bez šečera- firma Darbo
6. vegetarijanski namanz od graha i gljiva /svaki posebno)-u sastavu je samo heljda, grah odnosno gljive i biljno ulje, proizvođač iz Ćeške.

nažalost kokosovo mlijeko koje ti često spominješ nisam našla.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 14 sij 2009, 11:43

ima li kakvih aziskih ducana u ZGB? U njima bi trebalo biti kokosovog mlijeka. Mi kupujemo u REWE ( znat ce Luna koji je to ducan)...jer u tom nema secera.
Anni

PostPostao/la marijanama » 14 sij 2009, 14:03

Htjela bih mu promijeniti da stalno ne pije isto mlijeko zato tražim to. Možda se netko javi tko zna gdje toga ima?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 15 sij 2009, 00:40

marijanama je napisao/la:Draga stray cat sve u životu nosi rizik ili po onoj narodnoj batina ima dva kraja. Ti, ja i drugi biramo ono gdje je po osobnoj procijeni rizik manji. Po meni je rizik manji da sam učinila sve pretrage, dobila određene rezultate koji su zahtijevali ovaj ili onaj tretman, i tada ući s razmišljanjem što nosi veći ili manji rizik je značilo prihvatiti relativno medicinsko i islustveno znanje da to pomaže, možda s dozom rizika ili ne, ali opasnije po meni bi bilo učiniti NIŠTA radi straha od rizika.

Zaboravila sam te pitati imaš li neki znantveni članak po kome su intolerancije promjenjiva stvar, ti doduđe pišeš za alergije, ali to nije isto, ovdje se govori o intoleranciji na hranu, i ja o njoj govorim

ima po netu textova na tu temu i nemam pojma da li imaju znanstvenu podlogu

i alergije i intolerancije mogu i ne moraju biti promjenjive i to u oba pravca

znaci, nesto sto je do danas bilo ok od sutra moze izazivati reakcije
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 15 sij 2009, 08:45

stray_cat je napisao/la:
marijanama je napisao/la:Draga stray cat sve u životu nosi rizik ili po onoj narodnoj batina ima dva kraja. Ti, ja i drugi biramo ono gdje je po osobnoj procijeni rizik manji. Po meni je rizik manji da sam učinila sve pretrage, dobila određene rezultate koji su zahtijevali ovaj ili onaj tretman, i tada ući s razmišljanjem što nosi veći ili manji rizik je značilo prihvatiti relativno medicinsko i islustveno znanje da to pomaže, možda s dozom rizika ili ne, ali opasnije po meni bi bilo učiniti NIŠTA radi straha od rizika.

Stray cat odgovara:

ima po netu textova na tu temu i nemam pojma da li imaju znanstvenu podlogu

i alergije i intolerancije mogu i ne moraju biti promjenjive i to u oba pravca

znaci, nesto sto je do danas bilo ok od sutra moze izazivati reakcije

Marijanama odgovara:

Ma to po netu ima sve i svašta jer najčešće je bez navoda izvora, vrijede samo oni članci koji su citirani iz znanstvenih medicinskih časopisa, a takvih gotovo da i nisam našla na ovu temu o kojoj pišemo. Da su stvari u životu promjenjive, jesu, pa konačno i mi mijenjamo ponekada stavove pod udarom jačih argumenata zar ne?
Ali mislim da primarno u neke stvari moramo vjerovati i odraditi ih, jer se u protivnom ne mičemo s "mrtve točke".
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 15 sij 2009, 08:58

nadopunjujem samo kratko M... narocito je vazno izbaciti jake intolerancije..jer kako ce se organizam oporaviti ako ga se stalno stavlja u " borbu" protiv stvari koje mu zagorcavaju zivot.
Isto bih dodala i kako jedan pregled stolice na candidu nije vjerodostojan...po pravilu bi se trebale gledati tri stolice za redom i tri pregleda krvi za redom( na sistematsku candidu)..
Obicno se pogleda jedna stolica( neki put se ni ne uzima sa raznih djelova) ...nalaz bude negativan i roditelj je uvjeren kako njegovo djíjete nema problema sa candidom, a realnost zna biti drugacija.
Anni

PostPostao/la marijanama » 15 sij 2009, 09:12

Da tu si u pravu, mi smo samoinicijativno slali stolicu 3x na analizu i srećom bila je negativna.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 15 sij 2009, 11:55

M , ako nemate gljivica onda ste na " konju".

Pozdrav
Anni

PostPostao/la Anni » 15 sij 2009, 12:19

za kokosovo mlijeko: ne znam gdje smo spominjali pa pisem ovdje, M pogledaj po vecim trgovackim centrima, mora toga biti ( pitaj trgovce) ..obicno je mlijeko pakirano u limenci od 400 ml. Prije otvaranja jako dobro promuckaj... nakon otvaranja presipaj u staklenu limenku, dobro zatvori i drzi u frizideru. I u frizideru se nakon nekoliko dana pokvari( mi obicno potrosimo za tri dana... espresso sa kokosovim je jako fin..probaj)
Anni

PostPostao/la marijanama » 15 sij 2009, 15:56

Super pravi savjeti na pravom mjesti, možda i medenku dam da malo proba, ali ne smijem jer je zamisli intolerantabn na kavu, kako su samo ti uspijeli naći kada nikada u životu nije pio kavu?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 15 sij 2009, 16:01

Čuj anni, da te nešto pitam a za pitanje mi je dala ideju flipper. Nama je DAN dr napisala u zaključku interpretacije nalaza iz Amerike slijedeće:"Dodatna analiza nalaza iz GPL-a
Intolerancija na namirnice – komentar nalaza iz GPL-a
Dječak je jako intolerantan na zob, vrhnje, jogurt, kazein, jabuku, limun, kikiriki, pa se savjetuje te namirnice eliminirati iz jelovnika na 3 mjeseca. Srednje je intolerantan na mlijeko, med, grožđe, kavu, soju, brusnicu, pa ih treba eliminirati na 2 mjeseca. Blago je intolerantan na lješnjake, naranču, brokulu, orah, greipfrut, celer, junetinu, sir, borovnicu, pšenicu, grašak, gluten, mrkvu, pivski kvasac, krušku, sezam, ananas, indijski oraščić, salatu, špinat, kupus, gliadin (protein iz pšenice) pa bi ih bilo dobro eliminirati mjesec dana." Završen citat

Mi smo samoinicijativno produžili sve izbjegavanje gore navedenog na šest mjeseci jer on je toliko bolji nakon uvođenja te dijete da nas je strah nanovo uvoditi iako tamo piše postepeno pojedine vrste hrane? je si li ti probala to raditi i kakva su ti iskustva?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 15 sij 2009, 16:12

Mi smo jako dugo izbjegavali namirnice na koje je intolerantan ili alergican. Od svih tih namirnica smo mu pceli davati jedino bananu i paradajz... ito rjetko...prvo smo poceli sa komadicima malima, za nekiloko dana opet itd. sada mu dam dva puta tjedno bananu, a paradajz isto tako u salati.. Sve ostale alergene teze prirode izbjegavamo koliko je to najvise moguce .Rizu koju smo prije smjeli rotaciski davati smo potpuno izbacili.. uveli zbog Sc dijete neke nove namirnice tako da vjerujem da je ta mala promjena osvjezila organizam.

Pozdrav
Anni

PostPostao/la marijanama » 15 sij 2009, 17:34

Znači Anni vi ste sada potpuno na Sc dijeti. Kako procijeniti kada preći s jedne na drugu dijetu?Ponavljam poput đačića radi sebe i drugih ono što si napisala na 1. stranici ovog posta:

"GFCF dijeta je dijeta u kojoj se izbacuju mlijeko i gliten. Ne milsi se samo na " frisko mlijeko" nego svaki proizvod od mlijeka i svaki proizvod koji u sebi sadrzi mlijeko ili mlijecni secer( npr. vegeta).. izbacivanje glutena ne znaci samo izbaciti kruh i tjesteninu nego i svaki proizvod u kojem ima glutena( npr: senf, pastete, salame itd).

SC dijeta je dijeta u kojoj se izbacuju sve zitarice... kompexni ugljikohidrati se zamjene jednostavnima( navodno ih organizam lakse i brze preraduje)...u nekom stupnju dijete se mije davati jogirt( sam napravljen kod kuce) al kod naseg sina je intolerancija na mlijeko bila jako visoka pa mu mlijeko ni pod razno ne zelimo davat.
Nadam se da sam Ti barem ukratko mogla pojasniti bit jedne i druge dijete
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 15 sij 2009, 17:44

ja sam planirala njega staviti na Sc dijetu kada bi krenuo u skolu... jer bi tada bilo lakse ( rucak bi jeo kod kuce)..medjutim drzala sam se onoga da djeca najvise napredovat mogu do navresene sedme godine.. ( narocito govor)..i odlucili smo se ovo ljeto preci na tu dijetu najvise iz razloga da ev. ne izgubimo tu sedmu godinu. Pisla sam vec..reakcije su dobre...govor se razvija explozivno..al s obzirom da radimo intenzivno tomatis... ne mogu reci sa stopostotnom sigurnoscu sta je tome doprinjelo....mada moje osobno misljenje stavlja naglasak na tomatis jer nakon svakog bloka nastupi pogorsanje i onda fini napredak.
Anni

PostPostao/la marijanama » 15 sij 2009, 19:23

[quote="marijanama"]

oprosti ako previše gnjavim.

Znači Anni vi ste sada potpuno na Sc dijeti.

Kako procijeniti kada preći s jedne na drugu dijetu?

Nisi mi odgovorila.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 15 sij 2009, 19:52

marijanama je napisao/la:
marijanama je napisao/la:

oprosti ako previše gnjavim.

Znači Anni vi ste sada potpuno na Sc dijeti.

Kako procijeniti kada preći s jedne na drugu dijetu?

Nisi mi odgovorila.

mene nesto zanima, na koj si ti nacin povezana sa autizmom

osim SCD (koja u originalu dolazi kao dijeta za kolitis i krona, regulira se kiselost i regenirarju se crijeva), GFCF postoji jos more dijeta koje su ok za autusticne klince

anni je izrazito disciplinirana i organizirana i nakon sto je uhodala GFCF odlucila se pokusati sa SCD koja je zahtjevnija jer je vise posla, manji izbor namirnica i koliko ja citam postize bolje rezultate koad djeca koja su responderi (kao i svaka od dijeta za autisticne klilnce)

mi jos ne uspjevamo pokrenuti SCD, ono sto je anni napravila u tjedan dana nama je trebalo godinu dana da uhodamo GFCF

ispitujes ju ko policajac, stvarno me zanima zbog cega (onaj dio sa NISI MI ODGOVORILA)

ona ti naime ni ne mora odgovoriti ako to nece
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 15 sij 2009, 19:58

Oprosti stray-cat ali ja sam na samom početku napisala anni:oprosti ako previše gnjavim, dakle dala joj mogućnost da odgovri ili ne odgovori i pri tom ljubezno se ispričala. ne znam što je loše u tome da nekoga tko ima iskustva pitaš, ako želi podijeliti će to a ako neće onda neće i nikom ništa.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 15 sij 2009, 20:07

u redu je M, samo Ti pitaj, zato smo tu da izmenimo iskustva ( i dobra i losa). Za prelazak na Sc dijetu nije postojao nikakav veliki razlog osim sto sam vec u proslom postu napisala i jos k tome par procitanih clanaka o ucinkovitosti te dijete i kontakti sa par roditelja koja su nakon prijelaza na Sc dijetu vidjeli da im djete napreduje brze nego na GFCF.
Pisalo je negdje da je i tako dobro ici kd autizma...prvo neko vrijeme sa GFCF dijetom, pa nakon toga Sc Dijetom.
Ono sto mene veseli kod te dijete jesu njegove bistre ocice, nema podocnjaka i forma stolice.
A o kuhanju, pripremam ..ne treba pricati... ja kazem u sali da je kod nas kao u " narodnoj kuhinji).... sada je vrijeme sarme...mali voli sarmu ( kiselo zelje treba maknuti)...pa mi je to mala olaksica..umjesto rize mu stavim bademovo brasno i tako sam dobila u ove zimske dane jedan obrok vise.
Anni

PostPostao/la marijanama » 15 sij 2009, 20:12

Hvala ti anni na odgovoru, i hvala što me nisi doživjela kao policajku već kao majku koja traži načine da pomogne svom djetetu na najbolji mogući način, a jedan od njih su i postavljena pitanja upravo osobama koja imaju bogato iskustvo poput tebe i istovremeno spremne da to podijele s drugima.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 15 sij 2009, 20:52

nema potrebe da rezimo jedni na druge. Sve nas je na ovaj i slicne forume dovela ista muka : Autizam nase djece. Vodeni smo svi istom ogromnom zeljom: izvuci nasu djecu iz autizma.
Anni

PostPostao/la marijanama » 15 sij 2009, 21:03

Potpisujem u potpunosti.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 15 sij 2009, 22:13

na ovoj stranici ima dobrih informacija o sc dijeti( na njemackom)...kada se stranica otvori na lijevoj strani postoji opcija "LINKS".
pod tom opcijom ima dosta linkova--vecinom na engleskom..

http://www.scdiet.de

sc dijeta i autizam ( nazalost samo na engleskom):

http://www.pecanbread.com/
Anni

PostPostao/la stray_cat » 16 sij 2009, 00:05

oxalati su takodje jedan od faktora

http://www.greatplainslaboratory.com/ho ... alates.asp

uz oxalate ide i low oxalate diet http://www.lowoxalate.info/
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem