Sada je: 24 kol 2026, 16:36.

Tvrda stolica

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Tvrda stolica

PostPostao/la Nada » 14 sij 2009, 18:33

Ima već tri dana kako mi se Tara muči sa kakanjem. Tiska sirota tiska a onda u plač. Brzo ju polegnem, skinem pelenu i stavim ju na WC školjku.
Vidim, odgovara joj taj položaj (sjedi, nogice skvrčene još joj malo svojim rukama "podboltam" tj. pridržim nogice a valjda i sila teža odradi svoje :dunno ) i pokaka se ali vrisne. Kratko to traje, minuticu ali muči se, bolno joj je.

Iako smo sa 6 mj. krenuli sa dohranom, nismo daleko odmaknuli, samo oko 12h pojede par žličica nadohrane, popije vode a drugo je na cici.
Poslijednjih tjedan dana jela je pečene jabuke, sveukupno možda jednu bananu (nekoliko dana po malo), dva dana Hipp šljivu (mala staklenka, pola svaki dan) a zadnja dva dana pečenu buču.

Znam da banana zatvara, navodno i odstajala jabuka (onda možda i pečena :dunno ) a buča?
Šljivu je jela 2 dana ali stolicu nije "smekšala". Možda da slijedećih nekoliko dana dajem šljivu?

Već joj 2 dana za vrijeme njezinog "ručka" (ovaj jedini kruti obrok koji ima) dam i žličicu malinovog ulja (probala ga je i prije, dodajem joj u povrće) da ju malo potjera ali ništa.

Inače ima jako meku stolicu a ovo sada je toliko tvrdo i suho da nema potrebe da joj stavljam čistu pelenu (ako nismo stigli skinuti pelenu i obaviti u WC školjku) već samo maknem "kakac", pelena je čista, čista.

Dakle ona ima stolicu samo je jako tvrda. Vjerojatno je to normalno u počecima nadohrane ali griješim li što joj dajem maslinovog ulja na žličicu? Da joj se na želucu ne napravi kakav film, čep, što ja znam?

Preko dana je sve OK, nije nervozna niti ništa već samo, eto, tu jednu minuticu dok tiska.

Savjeti? Iskustva?
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Tvrda stolica

PostPostao/la mamashnita od noje » 14 sij 2009, 19:38

nadalina, kakicu sam doktorirala :rolleyes
maslinovim uljem joj ne stetis nikako, ali maslinovo ulje se obicno daje na taste, zlicica, ne radi toga da otvori, vec da napravi film oko crijeva kako bi stolica bila meksa, odnosno kako bi lakse klizila niz crijeva ukoliko je tvrda, pa time i manje boljela. kuzis?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la bety1b » 14 sij 2009, 21:25

pošto meni sin ima taj problem ali malo ozbiljniji savjetujem ti kamilicu,sirup od smokve i šljiva,vlaknastu hranu i bioaktiv(onaj mali).Rižolino i bananu par dana izbjegavaj neznam koliko je staro dijete ali stara dobra pileća juha je zakon. :proljece
bety1b
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 14 sij 2009, 21:45

kamilica zatvara.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la bety1b » 15 sij 2009, 19:07

Ma da?jako slatka? dijete mi je bilo u bolnici na gastro i nisu mi to rekli... :bonk
bety1b
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 sij 2009, 22:28

bilo kakva. kamilica kao takva zatvara.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la bigmamma » 15 sij 2009, 22:46

Nas jako slatka i blaga kamilica otvara, ali to smo koristili samo kad su bili bebe, do dohrane, dok ništa drugo nisu smjeli). Prokuhati šećer u vodi i nakon toga preliti filter vrečicu po uputstvu na kutiji, ali ne držati duže od 2-3 min.

A sad kad su veći, nekoliko dana im dajem kompot jabuka(ili kruška) +šljiva(svježa ili suha)+smokva bez ikakvih zaslađivača i super nam pomaže. Sirup od smokve i šljive nam nije uvijek dobitna kombinacija. Kamilicu više ne koristim za te situacije.
L. 2003.
S. i A. 2005
L. 2007.
bigmamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nada » 15 sij 2009, 23:40

Oooooooooooo ovak me treba :baba , sorry, zaboravila sam napisati da je Tara stara 8 mjeseci. Aj sad...

Doktorice Kremmy :lol baš ti hvala na savjetu i pojašnjenju, nisam znala da je najbolje na tašte.
U stvari sam se malo pribojavala ulja na žličicu jer se još sjećam onih adolescentskih priča o lokanju ulja prije lokanja alkohola da te kao alkohol u glavu ne spraši. I onda taj uljni čep kao "pukne" pa eto belaja.

Aj, ne natačem si dijete alkoholom ali opet mi taj čep "uljni" zvonio na nešto negativno (a biti će valjda zbog gore navedenog).

Sad je meni jasno...Kad Šnita objasni.

Hvala i na ostalim savjetima, danas je malo "mekša" situacija.

Znači, nije loše davati djeci maslinovo ulje na tašte...neko vrijeme? (sorry, ja sam po horoskopu vodenjak, nama treba crtati i crtati...).
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 sij 2009, 09:07

mozes davati do u beskraj, nista se nece dogodititi.
ako uspijes, ustvari. moj je nakon druge zlice trecu skoro ispovracao i nakon toga - nula bodova.
a doktorica kremmy :lol je nauku naucila na hitnoj u klaicevoj :ne
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la plavooka12 » 16 sij 2009, 11:40

nama je pomogao čaj od komorača, i još uvijek pomaže. Pije ga svakodnevno od cca 3. mjeseca života, jer nisam dojila već je bila na adaptiranom!
pomažu šljive, tj.suhe šljive namočiti u vodu i tu vodu dati djetetu da pije, smokve, žitarice (žganci, 7korn od milupe), a izbjegavati rižu, mrkvu, banane.
ne znam jel ti dijete već stoji, ali ako stoji, nauči ju da čučne kad joj se kaka i onda ide lakše. Inače, moja curica tako kaka od kad je naučila čučati i još, ako je moguće, pobjegne negdje u kut :D
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bellina » 16 sij 2009, 11:49

I mi smo otprilike u toj dobi imali isti problem tvrde stolice, a problem smo riješili suhim šljivama. Ja bi joj u žitarice (zobene pahuljice bi prelila s malo adaptiranog mlijeka) dodala jednu do dvije suhe šljive, pa kad bi se malo nabrudale od tog mlijeka bi izmiksala sve skupa. Obožavala je tu kašicu i to bi smazala ujutro, a popodne bi joj uredno dala jogurt (bioaktiv).
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 16 sij 2009, 13:04

kremy, otkud ti to da kamilica zatvara? čini mi se da sam to par puta pročitala na ovom forumu i nigdje drugdje, a i iskustva su drukčija.
ako se ne varam, nezašećerena je neutralna, slatka otvara, a svakakva malo napuhuje pa zato nije za novorođenčad.
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 16 sij 2009, 13:06

Meni prvi put da to čujem.
Svugdje gdje čitam piše da otvara.
I pedica nam je svojedobno preporučila protiv zatvora. :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Nada » 16 sij 2009, 13:44

nauku naucila na hitnoj u klaicevoj

Ajoj :ne

ako uspijes, ustvari

hoće ona, bar za sad, samo je svako malo na cici pa u stvari nikada nije na tašte, ali nema veze...

nauči ju da čučne kad joj se kaka

Da, da, svojevremeno, kada je Lora bila beba (sada ima 3,5 god.) sam gutala postove od N3K o bezpelenaštvu, odnosno kako dijete privoliti na kahlicu.
Prakticirali mi to i super su mi Nedini savjeti :srca

Tako da sam i Taru počela na školjku stavljati. Do sada nisam mogla jer je imala neredovite stolice (ali nisu bile tvrde) i rijetko je davala znakove da je vrijeme za kakanje.
Sada kada se muči sa kakanjem, čim vidim da tiska skidam pelenu i stavljam ju na školjku. Odgovara joj takav položaj za kakanje pa se ne muči puno a usput "učimo" čemu služi školjka.

Sada sam totalno otišla u off topic ali eto, u ovoj našoj situaciji ispalo svako zlo za neko dobro.

Danas još nije kakala, nadam se da će biti još bolje nego jučer.

Naime, nije velika frka, već sam rekla da se ne muči dugo samo me mrvu frka da joj se kakanje ne zamjeri pa da ne bude zadržavala stolicu.

Ajde, barem sada kaka svakodnevno, čak do 3 puta, dok je do sada kakala 1-2X tjedno.

Za kamilicu stvarno pojma nemam, čajeve ionako za sada ne dajem. Često ju dojim, dajem maslinovo ulje, šljivicu, olakšavam joj kakanje pa ako se situacija ne popravi ili se pogorša onda ćemo nešto "radikalnije" mjere morati primjeniti.

I sad na kraju posta primjetih koliko sam puta spomenula riječ kakica i kakanje :lol . Što mogu kad je tema takva.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 sij 2009, 15:51

eli, ne znam, na sto mjesta sam to cula :dunno
sad sam malo guglala i vidim da pise da je dobra kod zatvora.
sad zbilja ne znam.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la watani » 16 sij 2009, 15:57

ovak se mora skuhati:
Prokuhati šećer u vodi i nakon toga preliti filter vrečicu po uputstvu na kutiji, ali ne držati duže od 2-3 min.

ako se duze drzi, djeluje kontra.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 sij 2009, 15:58

moguce da je onda to to.
ista stvar kao i s jabukom.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la bety1b » 16 sij 2009, 19:40

Što nekome za crijevnu pelatr.dobro drugome nije.npr.ja sam dobila trudove u 29t, zbog zatvora,zaprimljena u bolnicu,nedovoljno klistrirana.Nakon dozvole da mi muž skuha jako slatku vodu i pola žličice kave stanje se popravilo.No međutim dijete mi ima 3 god problema s stolicom a tek prije 2 mjeseca saznala sam da ima celijakiju,a pio je tone maslinovog ulja,šljiva i mekinja.Znači meni je pomogla slatka voda(malo kamilice ili kave-kako kome) a mom sinu bezgluteinska prehrana.Zaključak:genetika? :mah
bety1b
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mlada mama19 » 18 sij 2009, 17:01

Moja curica već dugo ima problema sa tvrdom stolicom,al sad smo već neko vrijeme Hvala Bogu u dobroj fazi,nama doslovno ništa nije pomagalo :dunno
slikaslika
mlada mama19
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nada » 19 sij 2009, 14:52

:nana
Ihaaaaaaaaa, skidamo se sa šljive od sutra. Jučer je kakac bio prekrasan. :mrgreen:
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 19 sij 2009, 14:53

bravo! a malo sljive svaki dan nece skoditi ;)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Nada » 19 sij 2009, 22:10

Prakticirati ćemo maslinovo ulje pa da baš ne prećeram ;)
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.