Postao/la swenova mama » 30 sij 2009, 14:10
u pravilu daje se 10 mg paracetamola na kg tjelesne tezine. S tim da se paracetamol dobro podnosi, pa nije tako strasno ako se djetetu od 20 kg daje cepic od 250 mg. Postoji maksimalna doza na dan koja se ne smije prijeci.
Ibuprofen je lijek koji nije bas bezazlen i drugi je izbor za skidanje temp kad paracetamol ne pomaze. Nijedan od ta dva se ne smiju davati u razmacima kracim od 4 sata i nikako ne zajedno.
U pravilu, temperatura je pokazatelj da se organizam sam brani, ne treba panicno reagirati na svako skakanje, osim ako dijete nema febrilne, i ja temp pustam i ne reagiram na nju do 39. Iako ju kad tako krene jako oprezno promatram. Iznad 39 krecem s paracetamolom, a kad prelazi u nekontrolirano divljanje, idem ibuprofenom. ne pomaze li, kao sto sad nije pomagalo, ide se na tusiranje. Stariji je alergican na paracetamol, pa se kod njega ide ravno ibuprofenom.
Opcenito ne panicarim na temp, djeca, ako nemaju febrilne, dobro podnose povisenu temp., ali moram priznati da mi je bila koma kad je sw skocilo na 41,7 usprkos lijekovima i jedva sam ju skinula. U nekom alternativnom svijetu medicine kazu da virus doze temp do odredjene vrijednosti i tu stoji (tipa, gripa dize do 39,8 i ne ide vise), a bakterija divlja nekontrolirano.
Mislim, hocu reci, pristasa sam te teorije da je temp simptom (a ne bolest) koji pokazuje da se nas imunoloski sustav dobro bori s uzrocnicima i da skidajuci ju nasilno i odmah sami sprjecavamo da se imunitet obrani. Bas kao sto i uzimanje antibiotika na virusne bolesti usporava oporavljanje. Tj., uzimanje lijekova protiv bolova nece izlijeciti upalu slijepog crijeva, recimo, bol je tu samo simptom, a ne bolest. tako nekako. Sto , naravno, ne znaci da necu skidati temp kad vidim da prelazi 39 i raste. I prije spavanja da se mogu odmoriti. Iako je tijek spavanja u svakoj bolesti poremecen, bila temp li ne bila, to je isto signal organizma da nesto nije u redu. Kod temp je najbitnije da dimnjaci organizma rade besprijekorno- srce, pluca, crijeva i bubrezi. Da se probavni trakt ne opterecuje hranom jer se organizam ionako nema vremena baviti probavom. I tako.
Sto se tice ovoga da manja doza paracetamola moze ojacati uzrocnika bolesti, to nikad nisam cula. Paracetamol, istina, djeluje blago protuupalno, ali apsolutno ne ide na uzrocnika bolesti, vec mu je namjena antipiretska- skidanje temp.
Dobar je i brzinski djeluje sok od jabuke, skida temp odmah u roku od 10 minuta za stupanj, sto daje mogucnost da profunkcionira neki od lijekova. Dobri su oblozi od hladne vode na ledjima (nikako alkoholni), a kazu da i sirovi krumpir izvlaci - nisam probala.