Sada je: 25 kol 2026, 13:17.

skidanje temperature, podsjetite me!!!

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

skidanje temperature, podsjetite me!!!

PostPostao/la plavooka12 » 15 sij 2009, 17:02

moja 15-mjesečna curka je dobila crijevnu virozu, povraćala je jučer dva puta, dobila temperaturu i proljev. Povraćanje i proljev smo sanirali, pije rehidromix, pojela je malo petit keksića i par štapića, malo humane 9 i jednu bananu. Međutim ima temperaturu oko 38.5 cijelo vrijeme od jutra, i ne pomaže jedna žličica Lupocet sirupa, jel možda bolje dati čepić? I ne pomaže skidanje tuširanjem, valjda bih ju trebala polijevati sat vremena da joj padne za pola stupnja!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: skidanje temperature, podsjetite me!!!

PostPostao/la dunja » 15 sij 2009, 21:59

Ajd pročitaj prvo u uputama od Lupoceta koja doza je primjerena za tvoju curicu - možda treba više od jedne žličice. 38,5 i nije neka previsoka tmeperatura, tek početna za skidanje pa i nije prezabrinjavajuća, ukoliko naraste možeš joj dati Dalsy (ibuprofen) koji je jači od paracetamola (lupocet, plicet).
dunja
most

PostPostao/la Rachica » 15 sij 2009, 22:07

za sirup neznam al čepić ide po kilaži. moj mali ima 11 kg i kad smo bili na pedijatriji neki dan jer je imao 41 temp. rekli su mi da mi je pedi krivo rekla da smije samo jedan čepić, već da na njegovu težinu ide čepić i pol. za sirup neznam jer ga ne može progutat.

38.5 ti nije temp za tuširanje, naravno pazi da ne skoči naglo. raskomoti je, daj joj puno piti i prati stanje.

nadam se da će proći brzo :)
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 16 sij 2009, 08:37

Potpis na cure.
Prvo to nije temperatura na kojoj bi se dijete tuširalo. Ja ih tuširam tek nakon 39°.
Drugo količina koju si dala je premala. Probaj sa dvije žličice.
A ako se ne osjeća slomljeno, nemoj ni skidat turu, nije velika.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la plavooka12 » 16 sij 2009, 11:30

hvala vam puno svima!

temp.joj je narasla do 40 tuširali smo ju ali nije se spustila ni mrvicu, pa smo joj dali čepić i temp. je malo pala, cijelu noć je imala temp. oko 38 i jutros kad se probudila isto, a sad nema ništa, otišlo i nadam se da se neće vratiti. Jeidno ima još uvijek proljev, pije rehidromix i čaj od šipka u malim količinama, jede samo humanu 9 i bananu.

mmar, hvala tvoji savjeti tj.vaše pedice su zlata vrijedni ;)

dunja, na sirupu lupoceta piše od 1-5 godina dati jednu do dvije žličice, pa si ti sad misli koliko da daš djetetu od 15 mj. jer doza od dvije žličice po mom sudu bi bila ipak za malo stariju djecu, jer su kao prvo veći i teži, pa im treba i veća doza. Tak da stvrno nisam pametna!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 16 sij 2009, 11:40

Ak baš hoćeš točno, onda izračunaj. Daje se 10mg po kilogramu težine.
Zato ja volim Ibuprofen. Ne sam da je bolji i jači, nego doziranje piše i po dobi i po kilaži i prema visini temperature, te
je izraženo u žličicama i mililitrima.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la sanelina » 16 sij 2009, 11:46

Ne znam koliko ti je dobra kombinacija čepić i proliv. :dunno
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la plavooka12 » 16 sij 2009, 15:15

sanelina je napisao/la:Ne znam koliko ti je dobra kombinacija čepić i proliv. :dunno

eto ja znam, pomoglo je bolje od sirupa ;)
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la disa » 29 sij 2009, 19:15

najbolje ti je dalsi sirup i paracetamol cepici kod mog malog uvijek uspije
disa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 30 sij 2009, 14:10

u pravilu daje se 10 mg paracetamola na kg tjelesne tezine. S tim da se paracetamol dobro podnosi, pa nije tako strasno ako se djetetu od 20 kg daje cepic od 250 mg. Postoji maksimalna doza na dan koja se ne smije prijeci.
Ibuprofen je lijek koji nije bas bezazlen i drugi je izbor za skidanje temp kad paracetamol ne pomaze. Nijedan od ta dva se ne smiju davati u razmacima kracim od 4 sata i nikako ne zajedno.
U pravilu, temperatura je pokazatelj da se organizam sam brani, ne treba panicno reagirati na svako skakanje, osim ako dijete nema febrilne, i ja temp pustam i ne reagiram na nju do 39. Iako ju kad tako krene jako oprezno promatram. Iznad 39 krecem s paracetamolom, a kad prelazi u nekontrolirano divljanje, idem ibuprofenom. ne pomaze li, kao sto sad nije pomagalo, ide se na tusiranje. Stariji je alergican na paracetamol, pa se kod njega ide ravno ibuprofenom.
Opcenito ne panicarim na temp, djeca, ako nemaju febrilne, dobro podnose povisenu temp., ali moram priznati da mi je bila koma kad je sw skocilo na 41,7 usprkos lijekovima i jedva sam ju skinula. U nekom alternativnom svijetu medicine kazu da virus doze temp do odredjene vrijednosti i tu stoji (tipa, gripa dize do 39,8 i ne ide vise), a bakterija divlja nekontrolirano.
Mislim, hocu reci, pristasa sam te teorije da je temp simptom (a ne bolest) koji pokazuje da se nas imunoloski sustav dobro bori s uzrocnicima i da skidajuci ju nasilno i odmah sami sprjecavamo da se imunitet obrani. Bas kao sto i uzimanje antibiotika na virusne bolesti usporava oporavljanje. Tj., uzimanje lijekova protiv bolova nece izlijeciti upalu slijepog crijeva, recimo, bol je tu samo simptom, a ne bolest. tako nekako. Sto , naravno, ne znaci da necu skidati temp kad vidim da prelazi 39 i raste. I prije spavanja da se mogu odmoriti. Iako je tijek spavanja u svakoj bolesti poremecen, bila temp li ne bila, to je isto signal organizma da nesto nije u redu. Kod temp je najbitnije da dimnjaci organizma rade besprijekorno- srce, pluca, crijeva i bubrezi. Da se probavni trakt ne opterecuje hranom jer se organizam ionako nema vremena baviti probavom. I tako.
Sto se tice ovoga da manja doza paracetamola moze ojacati uzrocnika bolesti, to nikad nisam cula. Paracetamol, istina, djeluje blago protuupalno, ali apsolutno ne ide na uzrocnika bolesti, vec mu je namjena antipiretska- skidanje temp.
Dobar je i brzinski djeluje sok od jabuke, skida temp odmah u roku od 10 minuta za stupanj, sto daje mogucnost da profunkcionira neki od lijekova. Dobri su oblozi od hladne vode na ledjima (nikako alkoholni), a kazu da i sirovi krumpir izvlaci - nisam probala.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la MAJA Skopje » 05 vel 2009, 18:41

Ibuprofen je lijek koji nije bas bezazlen i drugi je izbor za skidanje temp kad paracetamol ne pomaze

Procitala ovo i moram te upitat zasto?
Jovan mi ima temperaturu ovih dana ( a djete je koje jednom godisnje ima temperaturu) izgleda neki gadni virus. Ja doma imam paracetomol sirup i odmah mu dala. Kad smo otisli kod dezurne kaze nikako paracetomol nego bolje brufen. I kad procitah u uputstvu nekako paracetomol mi se cini stetnijiu u odnosu na brufen. :dunno
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaiv » 05 vel 2009, 22:54

Ibuprofen je lijek koji nije bas bezazlen i drugi je izbor za skidanje temp kad paracetamol ne pomaze. Nijedan od ta dva se ne smiju davati u razmacima kracim od 4 sata i nikako ne zajedno.

Morala sam na ovo odgovoriti jer zadnji put kad mi je M.imao temp. a ima 1 god,ja mu dala cepic od 250 mg. u 16 00,na temp.od 39,8,otisli kod dr. jer mu nikako nije pala temp. i dosli na red u 17.30,temp. bila 40.,dr mu dala jos jedan cepic od 250 mg i 2,5 ml Dalsy odjednom,ja sam bila totalno :dunno ,nakon 45 min.temp.je jos uvijek bila 39.9,poslala nas krv vaditi i nalazi ok.Mislim da ne trebam pisati dodatno sta sam sve kod kuce prije radila da mu padne temp.
Bilo kako bilo sretna saam da je sve proslo ok,s obzirom da su temp. trajale 10 dana i sve tako od 38,6-39.8,e da pio je i Sumamed,drugi ove god.
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rachica » 05 vel 2009, 23:01

Dobar je i brzinski djeluje sok od jabuke, skida temp odmah u roku od 10 minuta za stupanj

ovo mi se čini kao jako korisna info.

popiti svježe iscijeđen sok? ili raditi obloge od njega? možda glupo pitanje, ali nisam čula za ovo prije pa neznam.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 06 vel 2009, 09:50

Ibuprofen i Paracetamol se mogu kombinirati, dapače preporučuje se kod temperatrua koje se
teško skidaju i brzo vračaju.
Kombinira se naizmjence, svaka četiri sata. Može čak i češće ukoliko je neophodno (ovo znači ako je
temp. 40˘ili čak više, nikako ako je niža).
Svakako je bolje dati lijek, pa i u kračem razmaku, nego da dijete ima kontinuirano
temperaturu 40°.
Tako su nama savjetovali u Zaraznoj kad je dijete imalo šarlah i jako visoku temp.
Također su nam rekli da je prevelika za Lupocet (imala je pet godina). :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Rachica » 06 vel 2009, 10:54

Ibuprofen i Paracetamol se mogu kombinirati, dapače preporučuje se kod temperatrua koje se
teško skidaju i brzo vračaju.

ovo su i nama rekli kad smo završili na hitnoj pa u bolnici na pedijatriji pred 2 - 3 tjedna. A. je imao 41,4 i nikako skinut.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IvaV » 06 vel 2009, 14:03

I nama su rekli na hitnoj to za kombiniranje, to vec kad sam bila ocajna sto sat i pol nakon davanja lupoceta temperatura opet raste.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 07 vel 2009, 11:04

Procitala ovo i moram te upitat zasto?

zato jer se ibuprofen povezuje sa zatajenjima srca od svih onih mladih nogometasa i sportasa koji usred zdravlja padnu mrtvi na terenima. kao nus pojava mu i jest navedeno zatajenje srca. O tome se jos provode istrazivanja, a napravljen je i dokumentarni film. Uostalom, u navedenim nus pojavama pise:

Kod terapije nesteroidnim protuupalnim lijekovima od nuspojava kardiovaskularnog
sustava zabilježeni su edemi, hipertenzija i srčano zatajivanje.

paracetamol koji je jedan od lijekova s najmanje nus pojava i najmanjom vjerojatnoscu na alergijsku reakciju (zato se i daje novorodjencadi i bebama, jer se smatra da je relativno bezazlen) sigurno ne moze biti opasniji od ibuprofena koji je nesteroidni antireumatik i kojemu je antipiretsko djelovanje samo sekundarno.

Paracetamol tj. lupocet zasigurno se ne moze reci da ga je netko prerastao, tj. da je dijete od pet godina preveliko za njega. Paracetamol se daje i odraslima za ublazavanje bolova i skidanje temp., pa onda bas... Bitno je koliko mg na tjelesnu tezinu, sigurno nece djelovat 120 mg na dijete od 35 kg.
Kombiniran oba samo kad zaista moram. Kad dijete kuri iznad 40 i ne reagira ni na sto drugo. A i tada nevoljko smanjujem granicu od 4 sata, preporucenu.
popiti svježe iscijeđen sok? ili raditi obloge od njega? možda glupo pitanje, ali nisam čula za ovo prije pa neznam.

popiti svjeze iscijedjen sok od naribane jabuke. Pomazu i oni obicni 100% koncentrati bez dodatka secera. Obicno krenem napajati dijete sa sokom od jabuke.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la JTS » 16 vel 2009, 15:16

Mi smo probali sa sirovim krumpirom i uvijek upali..."popije" vrucinu iz tijela, i krumpir se sav osusi...nevjerovatno :shock:
moje najdraze Teo- 16.october 2001
moje najdraze Nino - 1.may 2008
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la barboza2 » 04 ožu 2009, 11:51

da se nadovezem... i mi kurimo od jucer. u 3 je dobila lupocet, bili kod dr-a koji je napraviocrp koji je pak iskljucio bakteriju, dakle virus i po dr-u najvjerojatnije gripa. i meni se cini jer temp prelazi 39, zali se da je boli glava a kad skoci temp kaze da je boli sve. e sad... kao sto rekoh u 3 je dobila lupocet, navecer u 9 je skocila na 39,5 pa sam joj dala ibuprofen i bilo je dobro do 4 jutros, opet 39.2 dala joj panadol i pala na 37.5. u 10 opet 39 i opet sam joj dala panadol sad cekam...
mene zanima ako je gripa te ce temperature trajati danima ali ne smijem joj konstantno davati lijekove. sto da radim? malo sam u panici... tusiranje bas i ne pomaze... idem probati sok od jabuke i krumpire....a imam jos dvije bebice od 6 mj i vrlo vjerojatno da ce i oni pokupiti.
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 04 ožu 2009, 12:05

Ne da smiješ, nego moraš davati lijekove.
Budi sretna da temp. padne.Inače kod gripe čak je nekad
nije niti moguće sniziti. Ničim.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la barboza2 » 04 ožu 2009, 12:23

prizeljkivala sam ovakav odgovor. znaci danima svako nekoliko sati davati ne gine nam. prije sat vremena sam joj dala panadol i krumpire i ne ide dole. sad cemo par sati ovako nekako izgurati uz tusiranje a onda dalsy. ma bas mi je nekako panika... uh, uh ... iako smo vec bili u ovakvim situacijama
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 04 ožu 2009, 13:21

Znam koma je to, pa da je stoti puta opet te uhvati panika.
Nije čudno da nejde dolje ukoliko je gripa.
Problem je ako prestane temp. pa se nakon nekoliko dana opet pojavi.
Možeš tako kombinirati, obično je to najbolja solucija.
Držte se, da vam čim prije prođe i da malci ne pokupe :hug
IINA
Sveta krava

PostPostao/la cleonikky » 09 ožu 2009, 02:35

Nijedan od ta dva se ne smiju davati u razmacima kracim od 4 sata i nikako ne zajedno.

ovaj boldani dio me zanima, zasto?

Naime, nama je pedijatar jos sa A jednom prilikom rekao (kad se temp. tesko skidala s Paracetamolom, a inace dobro reagira na njega) da se mogu kombinirati u slucajevima jako visoke temperature (kad prelazi 39.5) i to svaka 2 sata. Odnosno, da pojasnim ovo:
npr.
u 8.00- dajes paracetamol
u 10.00 - dajes Ibuprofen (naravno, samo i iskljucivo ako tem. ne pada od paracetamola)
u 12.00- opet paracetamol
u 14.00 - opet ibuprofen
....

dakle, razmak izmedju istog lijeka je 4 sata, a posto su 2 razlicita lijeka onda moze tako.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la barboza2 » 09 ožu 2009, 09:09

meni su savjetovali ovako. paracetamol, a ibuprofen samo ako ovaj ne pomaze. nije dobro dati ibuprofen za redom nego ga prekinuti paracetamolom. pauza izmedju lijekova barem 4 sata.ja sam nekako uspijevala paracetamolom koliko toliko ali kad navecer jako skoci preko 39,5 nastojala sam joj dati ibuprofen pred spavanje oko 9 da se odmori do 3, 4 ujutro i ako bi tad zakurila onda paracetamol. to bi super funkcioniralo.
izgleda da nije bila gripa nego neka jaca viroza, vec 3. dan je bila bolje.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tamagoči » 09 ožu 2009, 14:10

Mi imamo 21 mjesec i upravo smo završili 3-dnevnu borbu sa temp 40. Bili smo kod dr i rekla je neka mu stavin 2/3 voltaren čepića od 12,5 i masiram noge s alkoholon i upalilo je. Zadnji dan je temp bila oko 38 i nisam stavljala čepiće, samo mazala noge s alkoholom i temp je pala. Radije ga masiram nego stavljam čepiće, jer sirupiće odmah ili pljukne ili izriga.
tamagoči
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 09 ožu 2009, 14:26

ne znam šta bih rekla, *ebate i tih doktora svakakvih - ako išta znam to je da se alkoholom NE smije skidati temp.
Ali, nek ste vi dobro.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Rachica » 09 ožu 2009, 15:32

Duga je napisao/la:ne znam šta bih rekla, *ebate i tih doktora svakakvih - ako išta znam to je da se alkoholom NE smije skidati temp.
Ali, nek ste vi dobro.

X
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tamagoči » 10 ožu 2009, 14:52

Tu kod nas često mame temp skidaju trljanjem alkohola na nogice. To nisu domaće rakije ili tako nešto. To je alkohol iz ljekarne. Dr je tako preporučila, ali ni je ne vidim ništa loše u tome. Valjda ovisi koliko godina ima dr. Šta su mlađi to imaju modernija rješenja - tablete, sirupi,...
tamagoči
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 10 ožu 2009, 18:15

ne, nego mladji danas znaju da je od moguceg zamatanja u plahtu natopljenu alkoholom itekako moguce kod djeteta zbog isparavanja alkoholnih para dovesti do alkoholne kome.
Zato se danas ne zamata u alkohol. A
Ali mislim da ovo trljanje nogica alkoholom ne bi smjelo dovesti do toga. Iako osobno ne bih ni to radila s djetetom.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la cleonikky » 11 ožu 2009, 00:58

swenki, mozda ti je promaklo, daj mi malo vise o ovome please:

Nijedan od ta dva se ne smiju davati u razmacima kracim od 4 sata i nikako ne zajedno.

ovaj boldani dio me zanima, zasto?
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.