Sada je: 25 srp 2026, 19:02.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la Plusic » 12 sij 2009, 17:10

mene na dohrani nitko ne dozivljava :(
eli ti mi uvijek odgovoris :mah
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la jale » 12 sij 2009, 17:14

Plusic je napisao/la:dijete mi sve pobucalo i sad smo ostali izgubljeni i sa obrocima... naime ovakva je situacija :
9:30 230ml mlijeka
11:30 / 12 voce
13:30 / 14 rucak
oko 17 - ??? ovaj mi obrok fali?
oko 19 / 19:30 mlijeko i zitarica (cca 120ml)
oko 23 230ml mlijeka

naime nece ici spavati ranije, jednostavno nece, odspava izmedu voca i rucka, i popodne oko 17sati nekih 15-20minuta
ako ga ujutro ranije budim samo mu je popodnevni san duzi 10tak minuta pa mi to nema smisla,... zivim u nadi da cemo se kroz mjesec dana vratiti na staro ali sta do tada?
ovaj obrok mlijeko+zitarica sam sa 17 makla na 19sati ali mi sad oko 17nesto fali i neznam sta da radim??

savjetujte :mah

EDIT
danas je dugo spavao pa cu mu tek sad ici dati rucak, pa necu imati potrebu za ovim obrokom u 17, ali mi se ponekad cini da mu je predugo 3sata nakon rucka? kao da bude gladan? a kolicinski mu nesmijem dati vise nego vec pojede :(

duso da ti mogu pomoci i sebi bi pomogla :kiss ljubim ja tebe niko tebe ne ignorise sigurna sam nego sam ja deblja pa se vise primjecujem :kiss
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 12 sij 2009, 17:18

hahahaha Jale- zakon si, a ovo za debljinu mislim da si nasla opaku konkurenciju :naughty

odgovorila mi je Eli na to , hvala eli :mah
mene muci jos ta kolicina obroka, imam osjecaj kao da jede puno a njemu je to mislim malo? danas je pojeo pola jabuke, pola kruske i sa tim umjesanu malu staklenku hipp sljive....

da li (i kako) mogu ciklu zalediti?
buduci je vec kuhana, onda je samo ubacim pri kraju kuhanja u tecicu da prokljuca sa ostatkom obroka?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la jale » 12 sij 2009, 17:21

mislim da je on dovoljno veliki da kad nece vise, nece. nisam sigurna da bi moja ajra toliko pojela da nije dobro gladna, ali zato jede cesce ako ne pojede "dovoljno" za glavni obrok.

za cveklu mislim da nije lijepa kad se smrzne. ali ne vidim razloga zasto je ne bi zaledila ako je vec imas. mislim da je nacin koji si napisala sasvim ok, iako bi je ja samo odmrzla i tako je jela.

PS: onda cemo se fajtati za mjesto u konkurenciji :D
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rachica » 12 sij 2009, 17:37

Plusic je napisao/la:mene na dohrani nitko ne dozivljava :(

ne brini. ni mene isto :lol

a ovo za ciklu napravi tako kako si napisala, ako meni vjeruješ, ako ne, čekat ćemo nekog drugog ;)
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 12 sij 2009, 17:44

plusic, probaj dodat žitarice u voće pa će jest manje jer će mu bit zasitnije

nego, kaže JBP tofu i seitan od 10 mjeseci. što kažete vi? mislila sam katko prokuhati pa narezati sitno kao meso i dat s povrćem i/ili žitaricom?
nije još jela ništa od soje, nije nijednu mahunarku, bojim se zbog probavice.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2009, 09:43

Plusic je napisao/la:mene na dohrani nitko ne dozivljava :(

plusić - ne znam što si mislila prvom rečenicom, ali već drugom si u kontradikciji
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2009, 09:49

jale je napisao/la:malo ce teze to biti detaljno jer je ne hranim ja ali evo pokusacu

oko 6 235ml adaptiranog
u pola 10 griz sa nekom vockom (kolicina odokativno pola solje za bijelu kafu)
u 12 borovnice ili ogrozd cca 50gr
u pola 2 teleca supa sa povrcem i mesom i malo hljeba (smrznuta u plasticnu obicnu casu da imas otprilike odnos koja je kolicina)
u pola 5-5 pojede neku vocku ili pojede 235ml mlijeka, ili griz sa jogurtom zavisi kako je raspolozena.
i onda ide taj obrok pred spavanje. i naravno 235ml mlijeka.

uglavnom prije i poslije spavanja je mlijeko a u toku dana otprilike ovo sto sam napisala.
nekad izmedju pojede keksic ili koricu hljeba ili glodje jabuku - posebno kad joj izlaze zubi. najcesce za neki medjuobrok sa jede borovnice i ogrozde.

hvala draga sto se trudis da pomognes :)

po ovome što jede, ispada da jede dovoljno ako obrok pred spavanje tj. večera uključuje i mlijeko nakon toga.
jede li kruh? pokušaj joj dati za večeru kruh s namazom (ABC bi tu bio neloš izbor, ako ga kod vas ima) da bude nešto zasitnija večera
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 13 sij 2009, 11:11

eli mi odgovori na svakoj temi :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2009, 13:05

Plusic je napisao/la:eli mi odgovori na svakoj temi :)

i to je super. isto kao što je super ako ti odgovori bilo tko od forumašica
zato mi nije jasno što si mislila s onim - mene nitko ne doživljava na dohrani :(
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 13 sij 2009, 13:14

dobila sam nekoliko info da je bolje ciklu ne lediti, a glupo mi je baciti.
jel netko od forumasica zaledio ikada ciklu(vec kuhanu)?

Bundevu mogu isto narezati na kockice pa zalediti?

(naime kako je mangup bolestan tako ce mi propasti sve sto imam u frizideru :( )
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2009, 13:23

po treći put odgovaram na isto pitanje - da, bundevu se može zalediti narezanu na kockice
ciklu kuhanu možeš držati u frižideru par dana. moja mama ju stavlja u led, ja ne.

a sad podijeli s nama informaciju o tome zašto se cikla ne smije lediti
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 13 sij 2009, 13:42

buduci smatram da nisu pozdane informacije zasto se ne smije lediti, ne bi htjela navoditi neistine za buduce citatelje ovog topica. upravo iz tog razloga sam i dosla pitati vas.
:mah
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2009, 14:18

onda bih te ja kao moderatorica lijepo zamolila da ubuduće razmisliš i dvaput pročitaš što si napisala prije nego klikneš na Pošalji
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2009, 14:20

a sad i jedan od mogućih odgovora :)
po makrobiotičkim principima se ne upotrebljavaju zamrznute ni konzervirane namirnice
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la eli » 13 sij 2009, 14:36

ja sam lajava pa se javljam na mnoge zanimljive teme čisto da podijelim mišljenje, a o što se dohrane tiče nisam neki znalac.

zaleđivanjem i odmrzavanjem se ipak uništava dio hranjivih tvari i zato ga izbjegavam kod namirnica čiju adekvatnu zamjenu lako nađem. tako nikad ne bi zamrzla ciklu, bundevu ili špinat, no u ledu imam pilića uzgojenog na neograđenom rubu šume i divljeg zeca jer takvo meso ne mogu naći i čini mi se da je ono i odleđeno zdravije od kupovnog svježeg. ovo je moje mozganje, nije pravilo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 13 sij 2009, 14:41

znam za pravilo da se vodenasto povrce ne bi smjelo lediti (npr tikvice)
ja osobno povrce nisam nikada ledila, ali sada kada dobijem nesto domace nadem se u nedoumici da li lediti ili ne. zao mi da propadne.
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Jabučica » 13 sij 2009, 18:14

mi smo juče prvi pta probali brokulu koju smoo pomiješali sa batatom--> jeo onako, ne kao inače
danas smo brokulu pomiješali sa Hipp mrkvicom--> jeo više nego juče, ali ne kao inače

uglavnom dešava se da nakon nekog vremena pravi facu kao da hoće povratiti. Naravno odmah sam prestala sa hranjenjem...

inače to nam se uvijek dešava kada je u pitanju neko povrće kao tikvica ili brokula. Ostalo povrće dobro podnosi. Isto nam se dešava ako je u hrani ostala neka mala grudvica. Tarik nikako ne voli hranu ako nije dobro izmikasana.
slika

nikakve riječi nemaju snagu dječijeg plača
najljepše je zvati se mama
Jabučica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Viva42 » 13 sij 2009, 22:48

Plusic je napisao/la:znam za pravilo da se vodenasto povrce ne bi smjelo lediti (npr tikvice)
ja osobno povrce nisam nikada ledila, ali sada kada dobijem nesto domace nadem se u nedoumici da li lediti ili ne. zao mi da propadne.

Moji roditelji žive na "selu" i svo voće i povrće koje uberem kod njih u ljeti smrzavam za zimu.Najčešće samo za maloga,jer nemam baš puno prostora.
Tako kod mene u škrinji ima naribana tikvica,naribana buća,buća narezana na kockice,paradajz,grašak,mahune,kuhana cikla,blanširani - blitva,karfiol,brokula,prokulice.Onda šljive,višnje,trešnje,maline,ribizli, a od krušaka i jabuka skuham kompot.
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 14 sij 2009, 11:00

Viva - tako rade i moji roditelji. vrt im nije velik, ali onoga što posade bude za dati bratu i meni, a ostatak zamrznu. da ne rade tako, onda bi trebali kupovati povrće zimi koje se uvozi bogtepita otkud. doduše, tata je napravio mali staklenik u kojem i zimi imaju blitvu i kupus.
od voća se skuhaju marmelade.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la jale » 14 sij 2009, 11:18

Ina66 je napisao/la: po ovome što jede, ispada da jede dovoljno ako obrok pred spavanje tj. večera uključuje i mlijeko nakon toga.
jede li kruh? pokušaj joj dati za večeru kruh s namazom (ABC bi tu bio neloš izbor, ako ga kod vas ima) da bude nešto zasitnija večera

sinoc joj dala ABC (ponekad joj za dorucak dam jer je slan pa nije cesto) pojela je sredinu jedne kriske a prije je znala pojesti dvije. poslije toga, popila je samo 150ml mlijeka. i opet se budila u 3, pa sam joj dala malo vode pa je valjda zavaralo i zaspala je.

mislim da je najveci problem, sinoc sam malo pricala sa mamom jer je ona cuva, to sto joj je rucak u 2, a u 5 joj da ili jabuku sa zitaricama ili griz, tj nesto sto je za nju zasitije. pa sam se dogovorila sa Mmamom da joj da samo solju jogurta sa borovnicama, ili samo jogurt, ili samo jabuku i slicno znaci nista sto bi je zasitilo da ne moze jesti veceru. Meni nije problem sto ona ne pojede "dovoljno" vec to sto se vidno gladna budi po noci. da li je tome krivac mlijeko, ne znam, ali odbijam da joj u mlijeko stavljam bilo sta sto bi je "zasitilo".

guracemo ovako dok ne izbije dosadni zub pa cemo raditi na tome :)

IIna hvala ti mnogo!
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Viva42 » 14 sij 2009, 13:55

Ina66 je napisao/la:Viva - tako rade i moji roditelji. vrt im nije velik, ali onoga što posade bude za dati bratu i meni, a ostatak zamrznu. da ne rade tako, onda bi trebali kupovati povrće zimi koje se uvozi bogtepita otkud. doduše, tata je napravio mali staklenik u kojem i zimi imaju blitvu i kupus.
od voća se skuhaju marmelade.

I ja sam skuhala marmelade(hvalila sam se već na receptima :mrgreen: ),ali i zamrznem ,pa mu za doručak dajem sa zobenim ili nekim pahuljicama.Malo pahuljice mješam sa tim zamrznutim voćem,a malo sa kompotom(to je samo voće kuhano u vodi,bez šećera i ičega drugoga).
Baš zbog tog uvoza i kemikalija,ja mu rađe dam ovo domaće nešpricano,pa makar je zamrzavanjem izgubilo malo na kvaliteti.
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 14 sij 2009, 14:20

rađe dam ovo domaće nešpricano,pa makar je zamrzavanjem izgubilo malo na kvaliteti

x
i ja imam na ledu domacih tikvica, patlidzana i ostalog iz maminog vrta :)
cikle nemam na ledu jer ju ne jedemo ali je imam u staklenkama (takodjer iz maminog vrta).
jale, pokusaj joj onda smanjiti uzinu tako da za veceru pojede nesto zasitnije.
a sto se tice kolicine od sredine dvije kriske hleba sa sirom - wow! moja M. nikad ne pojede toliko!
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la frrr » 15 sij 2009, 12:19

ooooovaj, ponavljam pitanje, seitan i tofu?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 15 sij 2009, 12:48

seitan nisam davala, tofu je moja jela s cca godinu dana
a što kaže Pejićka?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 15 sij 2009, 13:47

među namirnicama su od 10 do 12 mjeseci kod nje. tofu znam da mogu prouhat samo minutu i mislila sam onda izgnječiti pa s povrćem i žitaricom. ne znam kako bih seitan spremila, osim isto kuhala pa narezala na sitne komadiće kao i meso.
i ne znam koliko često joj to mogu davat jer je njezina knjiga za bebe koje ne jedu meso. i jel se alergenost soje odnosi i na tofu ili ne.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tonka.M » 15 sij 2009, 21:29

Da se ja malo javim ovdje, nije da imamo velikih problema, al imam nekoliko nedoumica. Danas sam napokon bila u Gardenu i nakupovala neke stvari kojih kod nas na selu nema (a mm-a nemrem poslat samog jer se izgubi među zdravim namirnicama :roll: )
Pa imam par pitanja:

uskoro bi mu dala dinkel, kupila pahuljice, što s njima? Da ih samo pofurim s vodom? Tak radim sa prosenim pahuljicama i one jedine od žitarica prolaze...
I kak spremam amarant? Kupila sam ga u obliku malih kuglica, onak zgleda ko proso (znam, znam nisam normalna s objašnjavanjem, al meni su to sve nove namirnice)
Kupila sam i nekoliko Hole kašica (pastrnjak, mrkva-krumpir, tikvice-bundeva-krumpir..). Sa čime kombinirati pastrnjak? Bundeva? Mrkva? Prosene pahuljice? :dunno

I još nešto. Već je dugo usvojen taj jedan podnevni obrok, pojede 100-150 ml na žlicu. On je sad korigiranih 7,5-8 mjeseci. Jel prerano za drugi obrok?
I kad bi ga uvela :dunno
Sad jede ovako:
6-8h (ovisi o buđenju)- 150 ml
ponekad u 10 zna tražiti obrok
11-12h - na žlicu
14-15 - 180 ml
17-18h - 180 ml
21h - 150-180 ml
2 u noći - 150-180 ml

I sad vidim da mi je mali pravi jelac. I da često jede, al nije bucko, čak štoviše malo je glistast (ima cca 8,5 kg).

kak rasporediti obroke za drugi krtuti? Ako mu dam ranije kašicu od ovog vremena nema šanse da ju jede :dunno
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 16 sij 2009, 00:06

Prvo se ispricavam svima koje nisam dozivljavala, no ponekad i moderatori idu na odmor ili imaju doma male bebe (zato su tu druge cure s savjetima).

Frrr, ja bi joj dala tofu, imas zgodnih recepata u knjizici bas tog naziva od JBP. Ja cesto radim umak od mrkve i mrvljenog tofuja, pa s tjesteninom (ti mozes s zitaricama). Seitan sam ja davala puno kasnije, u obliku kao meso, cesto marinirano u soja umaku/maslinovom ulju/zacinima. Jednako tofu. No to je vama prerano.

Ciklu nikad nisam zamrzavala pa nemam savjeta po tom pitanju.

Tonka: pirine pahuljice (dinkel) spremas isto kao prosene ili bilo koje druge. Amaranth kuhas u vodi, kao proso, sitniji je i vise ispadne kao kasa. Povrtne kasice kombiniraj proizvoljno ili ih daj same. Drugi obrok mu daj onaj 14-15. Prijepodnevni nek bude dorucak, ovaj drugi rucak.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Tonka.M » 16 sij 2009, 14:48

hvala Tanja :)
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 16 sij 2009, 14:52

:srca rijesen problem
jede lagano za uzinu, a za veceru sam kombinovala abc sir sa domacim (bez secera) pekmezom (tecnim) od drenjaka. ukudno i pojede sve i spava again cijelu noc bez problema.
drugu noc sam joj dala griz sa jogurtom i sve pojela, spava cijelu noc

:srca

hvala drage moje!!
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.