Sada je: 11 kol 2026, 19:44.

Montessori ili Waldorf vrtić? Pomoć tuđih iskustva

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Montessori ili Waldorf vrtić? Pomoć tuđih iskustva

PostPostao/la marijanama » 17 sij 2009, 21:46

Montessori pedagogija u vrtićima:

"Po načelima pedagogije M. Montessori, temelji se na znanstvenom promatranju spontanog učenja djece. U osnovi je jedinstven pristup tehnici učenja. Naglasak nije na podučavanju djeteta, nego na osiguravanju poticajne okoline koja povećava dječju prirodnu radoznalost i omogućuje mu kroz igru spontano učenje otkrivanjem. Skupine djece su mješovite dobi. Mlađa djeca uče od starijih, a starija djeca utvrđuju znanje pomažući mlađima. Svako dijete uspostavlja vlastiti tempo rada otkrivajući nove sadržaje ili utvrđuju ono što su već naučila ponavljanjem vježbi uz značajan unutrašnji osjećaj uspjeha"

Waldorfska pedagogija u vrtićima:

"Po načelima pedagogije Rudolfa Steinera, Waldorfska pedagogija ne obraća se samo djetetovu intelektu, već usporedno njeguje djetetov osjećajni život, razvija radne i stvaralačke navike te snaži volju i interese. Teoretska podloga waldorfske pedagogije i suvremene pedagoške i psihološke znanosti danas su već gotovo identične. Dakle, razlika u odnosu na druge vrtiće nije u teoriji već u kompromisnom provođenju osnovnih pedagoških načela u svakodnevnom radu s djecom. Waldorfski program uspijeva u praksi ostvariti ono što danas suvremena pedagoška znanost tvrdi da je dobro za dijete.

Ovo je teorija, odnosno dio teorije, a praksa? Ukoliko imate dobru volju da prenesete svoja iskustva boravaka Vaše djece u jedom od navedenih vrtića bila bih Vam zahvalna.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Montessori ili Waldorf vrtić? Pomoć tuđih iskustva

PostPostao/la Lidija » 18 sij 2009, 01:50

Waldorf ne poznajem.

Montessori educirane strucnjake poznajem, poznajem materijal i nacin rada. Svidja mi se i mislim da je odlican. I opet ovisi tko je osoba koja je odgajatelj, rehabilitator ili sto vec bez obzira kojom metodom radio.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la stray_cat » 18 sij 2009, 02:37

sebastian je isao u montesori igraonicu i te zene ni na koj nacin nisu bilje bolje prepremljene ili educirane, nisu bile u stanju skuziti da je mali autistican

ne znam da li je u pitaju nizozemska stadardna needuciranost i otudjenost ali mi se i nismo okoristili

doduse u usporedbi sa klasicnim igraonicama di su isli klinci od poznatih i koje sam ja vidila trazeci igraonicu za malog ova je bila super
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 18 sij 2009, 07:34

Lidija je napisao/la:I opet ovisi tko je osoba koja je odgajatelj, rehabilitator ili sto vec bez obzira kojom metodom radio.

Ovo je definitivno najvažnije.

Sin moje prijateljice je išao u Waldorfski vrtić i oni nisu bili zadovoljni, tete su se često mijenjale, bio je kao dečko od 6 godina u grupi s puno malih bebača. Hrana je vegetarijanska i on se brzo privikao na to, igračke su sve od prirodnih materijala. Mislim da ti je najbolje da odeš i vidiš sama koliko ti se sviđa taj vrtić i porazgovaraš s njima.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 09:26

[quote="Lidija"]

Montessori educirane strucnjake poznajem, poznajem materijal i nacin rada.

Molim te ako možeš bar mrvicu detaljnije. Hvala. Apsolutno si u pravu da puno ovisi o osobi koja ju radi.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 09:27

[quote="Lidija"]Waldorf ne poznajem.

Montessori educirane strucnjake poznajem, poznajem materijal i nacin rada.

Molim te ako možeš mrvicu detaljnije, molim te. Hvala.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 18 sij 2009, 12:59

ja iz naseg ( jos malo pa) trogodisnjeg iskustva mogu od sveg srca preporuciti Montessori vrtic. Grupe su sastavljane od 15 djece: 10 zdravih , pet sa hendikepom, na tu djecu dolaze tri odgojiteljice. Djeca ( sa hendikepom) dobivaju dodatno pojedinacnu montessori tereapiju ( od voditelja grupe), zatim dobivaju jos i jednom tjedno 1,5 sati od direktorice( defektolog)...mi smo jos uspjeli maloga od sijecnja upisati u montessori grupnu terepiju ...1,5 sat tjedno ..6. djece ...vrsi se priprema za skolu..al ta se terapija odvija van vrtica.
Djeca sa hendikepom uce od zdrave djece.. veca pomazu manjima, brza daju tempo sporijima..djeca se uce postavljanju granica, kompromisa... Suradnja sa roditeljima je jako dobra: dva puta u toku pokugodista imamo roditeljski sastanak u grupi..teme su opcenite... / sada na kraju sjecnja imamo temu: kako pomoci djeci koja imaju zaostatak u razvoju govora/...uz to postoje jos dva puta godisnje pojedinacni roditeljski sastanak na kojem se analiziraju djetetove poz. i neg. .. izlaze se sa strane pedagoga i roditelja napredci koje je djete postiglo. Odgajateljice se obicno prije tog sastanka cuju sa psihologom( ako je djete na tretmanu u djecjem centru)...po potrebi se radi i individualni program za svako dijete( mislim za djecu sa hendikepom).
Anni

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 13:23

Hvala ti Anni, valjda je tako i kod nas????????????
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 13:25

faith je napisao/la:
Lidija je napisao/la:I opet ovisi tko je osoba koja je odgajatelj, rehabilitator ili sto vec bez obzira kojom metodom radio.

Ovo je definitivno najvažnije.

Sin moje prijateljice je išao u Waldorfski vrtić i oni nisu bili zadovoljni, tete su se često mijenjale, bio je kao dečko od 6 godina u grupi s puno malih bebača. Hrana je vegetarijanska i on se brzo privikao na to, igračke su sve od prirodnih materijala. Mislim da ti je najbolje da odeš i vidiš sama koliko ti se sviđa taj vrtić i porazgovaraš s njima.

Hvala faith, svakako ću otići. Ali to je samo jedan dolazak, kratki osobni utisak koji je obično nedovoljan za neku definitivnu odluku. Ovako kada ljudi napišu svoje utiske više imaš argumenata koje stavljaš na vagu.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 18 sij 2009, 13:26

Montessori bi trebao izgledati tako. No na zalost kao i sve kod nas, ni Montessori vrtici ( a ima ih 3 u Zg koliko ja znam) ne primaju djecu s pp bas totalno otvorenih ruku, iz puno razloga. Jedan je sto djece ima puno, mjesta nema dovoljno, a djeca s pp jos umanjuju grupu. Ne kazem da je to u redu - to je realnost.
Mi u uduzi imamo rehabilitatoricu koja je zavrsila Montessori edukaciju za predskolski odgoj, imamo Montessori materijal, i ona radi i po principima Montessorija kad radi sa djecom, ovisno o procjeni sto bi kod pojedinog djeteta bilo ucinkovito ili primjereno. No, mi nemamo vrtic.
O situaciji u zagrebackom predskolskom mogli bi nadugo i nasiroko, ali meni je to previse za pisanje (barem sada).
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 13:29

Lidija je napisao/la:Montessori bi trebao izgledati tako. No na zalost kao i sve kod nas, ni Montessori vrtici ( a ima ih 3 u Zg koliko ja znam) ne primaju djecu s pp bas totalno otvorenih ruku, iz puno razloga. Jedan je sto djece ima puno, mjesta nema dovoljno, a djeca s pp jos umanjuju grupu. Ne kazem da je to u redu - to je realnost.
Mi u uduzi imamo rehabilitatoricu koja je zavrsila Montessori edukaciju za predskolski odgoj, imamo Montessori materijal, i ona radi i po principima Montessorija kad radi sa djecom, ovisno o procjeni sto bi kod pojedinog djeteta bilo ucinkovito ili primjereno. No, mi nemamo vrtic.
O situaciji u zagrebackom predskolskom mogli bi nadugo i nasiroko, ali meni je to previse za pisanje (barem sada).

Thanks Lidija, možda i ne bi bila loša ideja, ako imate prostora da i otvorite vrtić? da li je to uopće moguće u okviru udruge? Da li ta tvoja rehabilitatorica radi u nekom od tih vrtića?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 18 sij 2009, 13:35

Vrtic necemo otvarati, a rehabilitatorica radi kod nas u udruzi.

Inace udruge mogu otvoriti ''vrtic'' , ali mi za sada nismo toliko jaki, a ima i drugih problema.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 18 sij 2009, 16:18

Mi imamo u nasoj montessori grupi (rijec je o drzavnom vrticu u Zagrebu) samo jedno dijete s pp, 6-godisnjeg autisticnog djecaka. Dosao je u nasu grupu ove godine tek, iz redovite grupe. I po rijecima vrticke psihologice postigao super rezultate u vidu socializacije s drugom djecom. Mislim da je bit cijele price da ga se sto vise integrira u grupu kao ravnopravnog clana, a ni tete zapravo nemaju vremena baviti se s njim jedan na jedan, tako da on hoce-nece mora funkcionirati u grupi. Kako njemu npr. smetaju glasba i pjevanje on samoiniciativno kad djeca pjevaju izadje u garderobu (u suprotnom vice), a grupa kad je zavrsila s pjevanjem sami ga zovu natrag, dakle svi su se privikli da njega to smeta. Djeca su ga odlicno prihvatila, oni vide da je on drugaciji ali ih to ne smeta. Mislim mom Lukasu smeta sto on cesto vice ali se zapravo naviknuo na to i zbog toga ga ne iskljucuju iz svog drustva, upravo obrnuto, cesto mi prica da se igra s njim pogovoto vani.
U grupi je inace 27 dijece na tri tete (tri su samo oko rucka, inace su tamo stalno dvije). Ne znam radi li s njim neki strucnjak jos posebno, no vrticke tete sugurno ne.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2009, 17:04

iz ovog kratkog tanjinog opisa - 27 djece, jedno autistično, 2 tete ja mogu reći samo :ne
naravno, ovisi kakvo je to dijete, na kojem nivou funkcioniranja, jer sistem hoće-neće mora se prilagodit neku autističnu djecu može uništit jer se jednostavno ne mogu prilagodit ako nemaju vodstvo, sigurnost i sl.
iskreno, ne sviđa mi se ni to što on ide van dok drugi pjevaju, jer mu to smeta. takve stvari se rješavaju na drugi način, ovako neizvediv, budući se radi o 2 tete.
no da ne analiziram.

dok ispitujete vrtiće, ne budite lijeni posjetiti vrtić centra za autizam, jer je to dobar vrtić. jako dobar.
ako je dijete spremno, može ići tamo npr. 2 puta tjedno, a 3 puta tjedno u redovni ili montessori, nebitno, ili obrnutno, kako bi obavilo i dio socijalizacije sa zdravom djecom. a kada dosegnu dovoljno znanja i sigurnosti mogu se potpuno prebaciti u redovni vrtić.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2009, 17:05

i htjedoh reć montessori na njemački način, kako je anni opisala, o to da, svakako. ali kod nas toga nema.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 17:22

Cure hvala Vam na Vašim razmišljanjima, opažanjima i iskustvima. Ona su mi jako važna, jer jedno je što čitaš po knjigama a drugo je naša realnost. Otuda dilema kao i iz činjenice da se medenko službeno vodi kao nerazvijen govor, a time i diskretno usporem psihomotorni razvoj, a ne autizam. Vode ga prof. Ljubešić i Paklec s ERF-a, a na čiju inicijativu sada krećemo u potragu za pravim vrtićem. Još jedno thanks :buket
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaMi » 18 sij 2009, 17:37

Marijana, pitam iz čiste radoznalosti. Ignoriraj pitanje ako je preosobno. Navodiš da ti se dijete vodi kao nerazvijen govor, a jako si educirana po pitanju autizma kao da ti je dijete autistično. Zašto?
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 18 sij 2009, 17:41

Alexandra, ovo u nasem vrticu je realnost, zato sam i napisala kako je cisto kao usporedbu s ovim sto anni opisuje. Djecak u nasem vrticu nema problema s govorom, barem ne jako izrazenih, koliko sam shvatila iz roditeljskog njemu prije svega smetaju pjevanje i glasba bilo koje vrste, buka, a ima poteskoca i s izrazavanjem emocija. No unatoc tome to je dijete nastupilo na jesenskoj priredbi, cak je imao i svoju recitaciju, ali kad su ostala djeca pjevala on je sam izasao iz prostorije. Ne znam kako bi dvije tete na cijelu grupu mogle drugacije funkcionirati nego tako, druga bi alternativa bila da zbog njega nitko u grupi ne pjeva sto pak opet nema smisla. Na pocetku godine je znao vikati po cijele dane, ostala su djeca bila zbunjena, puno ih je doma govorilo da nece vise u vrtic (i moj). Rijec je ipak o redovnoj montessori grupi s tetama koje vjerujem nisu educirane za rad s djecom s pp. I vjerujem da se snalaze najbolje sto mogu. Dijete je inace posve samostalno u obavljaju svih radnji.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2009, 17:48

ma tanja, sve je meni jasno, da ti sad ne idem u objašnjavanje kako se dijete privikava na stvari koje mu smetaju, a s kojima će se morati susretati u svakodnevnom životu. ovo što oni rade je jedino izvedivo u ovakvom okruženju.

marijana, i službeni naziv vrtića nije vrtić za autizam, nego vrtić za djecu s poteškoćama u komunikaciji (bilo koje vrste, ne nužno autizma).
moja s. isto nema dijagnozu "autizam", jer se ona daje izuzetno rijetko. al to što joj piše adhd i disfazija mene previše ne tješi :mrgreen:
gore idu neka djeca za koju čak ni ja ne mogu reći kakve probleme imaju jer u kratkom kontaktu nema nikakvih naznaka problema - govore, samostalni su, nisu uznemireni. ali roditelju odaberu taj vrtić zato jer se u njemu adekvatno radi s djecom koja imaju problem. od skidanja pelena, dnevnog osamostavljivanja, do stadardnih vježbi.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la MBee » 18 sij 2009, 18:08

alexandra govoriš li o vrtiću "Nad lipom"?
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaMi » 18 sij 2009, 18:14

Alexandra, hvala, odgovorila si na pitanje koje sam postavila Marijani i razjasnila u čemu je kvaka. :mase
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 18:46

MaMi je napisao/la:Marijana, pitam iz čiste radoznalosti. Ignoriraj pitanje ako je preosobno. Navodiš da ti se dijete vodi kao nerazvijen govor, a jako si educirana po pitanju autizma kao da ti je dijete autistično. Zašto?

Iz jednostavnog razloga što širim svoje vidike obzirom da imam dijete koje ima probleme u razvoju, a čitajući o svim tim problemima naišla sam i na autizam i kao laik tražila iz vlastitih strahova i tjeskobe eventualne znakove istoga. Tu i tamo imao je neke simptome (jedini stalni simptom za sada je nerazvije govor) koji mogu i ne moraju biti dio spektra, no prof. Ljubešić ga isključuje kai i prof. paklec.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 18 sij 2009, 20:16

marijana zar ti nisi dječiji psihijatar????
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 20:17

Glori je napisao/la:marijana zar ti nisi dječiji psihijatar????

Ne, nisam a i zašto bih bila?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 18 sij 2009, 20:20

mislila sam marijana(baka od medenka)-pa pitam radi dijagnoze-ništa drugo?-sorry-tada sam nešto krivo skontala... :oops:
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 20:33

Glori je napisao/la:mislila sam marijana(baka od medenka)-pa pitam radi dijagnoze-ništa drugo?-sorry-tada sam nešto krivo skontala... :oops:

Postavljene dijagnoze mog medenka su vrlo jasno rečene i dane od stručnjaka kojima treba vjerovati. Druga je priča što ja kao majka želim preorati sve živo i neživo da pomognem svom djetetu i "guram" nos u područja koja mogu biti vezana s njegovim osnovnim dijagnozama, a i ne moraju. Najvjerojatnije nisu i kada te već toliko interesiraju dijagnoze mog medenka mogu ti reći da su njegovi problemi počeli nakon dobivenog cjepiva 5 u 1 s nepunih pet mjeseci starosti, kada se je kroz pogled zalazećeg sunca krenulo u potragu što se to s njim zbiva. UZV mozga je pokazao vanjski hidrocefalus (srećom bez povišenog intrakranijlanog tlaka pa nije trebala pumpica). Hidrocefalus se nakon cca godinu dana povukao, ali i ostavio tragove na cijeloj senzorici i motorici (što po meni je srž problema i zato ne treba biti psihijatar, i zato nije bitno jer medenkova baka psihijatar ili inžinjer ili ekonomista).iKada to svlada (a pokazuje znakove da to savladava) tada će doći i nadam se i govor. Naravno da je poremećena senzorika i motorika radila čitav niz simptoma (kojih je sada nakon rehabilitacija sve manje) i moglo se ga ugurati u kojekakve dijagnoze, ali oprezni stručnjaci po mom mišljenju, ostavili su to na razini nerazvijenog govora, meni dovoljno da krenem u potragu sa svim znanjima koje postoje u knjigama i netu, da se obrazujem na tom području kako bi svom djetetu pomogla. I nisam pogriješila i niti zažalila za noćima koje sam provela uz laptop, i brda materijala koja sam proučila i tako usmjeravala i nalazila nove rehabilitatore. Eto nadam se da sam zadovoljila tvoju znatiželju. Volim svoje dijete kao što i ti voliš svoje i uvijek ću ga voljeti bez obzira kakvu će imati dijagnozu, ali moj interes za sva područja ne znači da je on baš tu unutra. I jasno je zašto sam otvorila ovaj topić, želim da sa što manje grešaka izaberem koliko toliko odgovarajući vrtić kako bi prošao i fazu socijalizacije koju sada preporučuju svi stručnjaci sa kojima radi.
Zadnja izmjena: marijanama; 19 sij 2009, 11:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 18 sij 2009, 20:43

ne znam što se vrijeđaš,ali sam mislila pošto je baka psihijatar da joj je lakše (zbog iskustva) reći u čemu je riječ....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 18 sij 2009, 20:49

Sto se tice vrtica i socijalizacije, ponekad jos najbolje ispadne otici do vrtica kojem pripadate po mjestu stanovanja i raspitati se, odnosno probati si pojednostaviti zivot i smanjiti navazanje po gradu. Jer, rehabilitacije i ostali rad i tako ostaju za odradjivanje poslije podne, pa sve dodje na isto.
Alexino iskustvo je isto nesto sto bih provjerila da mi je dijete sada za vrtic.
Ako zelim integracijske uvjete, onda bih prvo isla u ''svoj'' vrtic. Ja bi tako. :dunno
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 20:50

Glori je napisao/la:ne znam što se vrijeđaš,ali sam mislila pošto je baka psihijatar da joj je lakše (zbog iskustva) reći u čemu je riječ....

Ne, nisam se uvrijedila nego me je zasmetalo to što u topić unosiš pitanja koja nisu vezana za ono zašto je topić postavljen. radije me savjetuj ako imaš iskustva uz temu koja je postavljena, bilo bi prvenstveno za mene a možda i za druge korisno.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 18 sij 2009, 21:00

evo ja imamo odlično iskustvo sa montessori (najviše zahvaljujući glavnoj teti-koja ga "osjeća"),ali ovo o dijagnozi sam se nadovezala na "mami",a i za vrtić ti treba dijagnoza i još nešto sam govor kao izgovor nije problem kod tvog(iz tvog pisanja),već i razumjevanje govora i stereotipija(igranje jajetom)-mislim da je jako važno pri upisu upozorit tete na stvarne probleme....
tvoj se po mom mišljenju dotiče sigurno spektra,a koliko to ti njbolje znaš-svakako potencijala ima i definitivno nije "pravi autist"...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.