Sada je: 11 kol 2026, 17:34.

Montessori ili Waldorf vrtić? Pomoć tuđih iskustva

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Montessori ili Waldorf vrtić? Pomoć tuđih iskustva

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 21:09

Glori je napisao/la:evo ja imamo odlično iskustvo sa montessori (najviše zahvaljujući glavnoj teti-koja ga "osjeća"),ali ovo o dijagnozi sam se nadovezala na "mami",a i za vrtić ti treba dijagnoza i još nešto sam govor kao izgovor nije problem kod tvog(iz tvog pisanja),već i razumjevanje govora i stereotipija(igranje jajetom)-mislim da je jako važno pri upisu upozorit tete na stvarne probleme....
tvoj se po mom mišljenju dotiče sigurno spektra,a koliko to ti njbolje znaš-svakako potencijala ima i definitivno nije "pravi autist"...

Govor naš razumije i izvrsno nam ide neverbalna komunikacija (putem pecsa i prstića, oponašanja). Tražeći po knjigama našla sam tu dispraksiju koju sam spomenula u topiću govora na ovom forumu, imamo tu i tamo koju riječ od kada smo na intezivnoj stimulaciji. Sterotipija nema (u ranoj dobi od 1 godine volio je kotrljati jaja igračka,, zatim otvarati vrata, sve je to kratko trajalo tako da je bilo teško procijeniti da li je to bila stereotipija ili jednostavno interes, nema rituala, nema neprimjerenog ponašanja, dapače baš je dobro dijete...
Molim te reci, koliko ima djece u grupi gdje je tvoj i koliko teta. Vidi li se drugačiji program i u čemu?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 18 sij 2009, 21:17

oprosti ,ali kad si pisala na novom autizam forumu-rekla si da zna otič po ključe ,ako su na svom standardnom mjestu,ali ako mu kažeš da ih donese sa mašine iz wc-da to ne bi skužija....
u grupu mog ide 17 djece i 2 tete-4 dijece sa dijagnozom ostali nt.
da još za ovaj drugi vrtić,pošto je tvoj mali na gfcf (koja se koristi kod autističnog spektra),oni imaju vegeterijansku spizu i to bi mogao biti problem,pišem mogao jer ne znam,znam da nema različitih torbica i markiranih predmeta pa neznam da li bi dozvolilida mu šalješ obroke-kazeina neće biti ,ali zato gutena da....
u svakom slučaju za što se god odlučila bit će najvažniji njegov kontakt sa tetom i tetin odnos prema njemu....ja na svom točno vidim što rade ,rasprema suđe iz mašine,voli miksat(jer tamo rade tortu zajedno),servira ,natoči sok....evo zbog prehlade dugo nije bio i vidi se koliko mu fali....sretno :kiss
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 21:32

Glori je napisao/la:oprosti ,ali kad si pisala na novom autizam forumu-rekla si da zna otič po ključe ,ako su na svom standardnom mjestu,ali ako mu kažeš da ih donese sa mašine iz wc-da to ne bi skužija....

Draga Glori molim te dobro pogledaj još jednom što sam napisala pa ćeš vidjeti da sam napisala u opisu njegove neverbalne komunikacije da točno zna gdje stoje ključevi od stana, da dođe do nas digne rukice da ga dignemo, tada uzme ključeve sa frižidera i pokazuje i ide s ključevima prema vratima kako bi nam pokazao da želi van, a nisam uopće spominjala niti mašinu niti w.c.

u grupu mog ide 17 djece i 2 tete-4 dijece sa dijagnozom ostali nt.
da još za ovaj drugi vrtić,pošto je tvoj mali na gfcf (koja se koristi kod autističnog spektra),oni imaju vegeterijansku spizu i to bi mogao biti problem,pišem mogao jer ne znam,znam da nema različitih torbica i markiranih predmeta pa neznam da li bi dozvolilida mu šalješ obroke-kazeina neće biti ,ali zato gutena da....

Naš je na dijeti jer je intolerantan na kazein (ne na gluten), ali iz predostrožnosti prema savjetu nutricionistkinje gdje god možemo izbjegavmo i gluten. Planiramo vrtić s boravkom od 08.-12.00 sati, dakle bez ručka u vrtići i bez spavanja za početak do prve kontrole testa intolerancije (upisi su u rujnu kada je i ta kontrola).

u svakom slučaju za što se god odlučila bit će najvažniji njegov kontakt sa tetom i tetin odnos prema njemu....ja na svom točno vidim što rade ,rasprema suđe iz mašine,voli miksat(jer tamo rade tortu zajedno),servira ,natoči sok....evo zbog prehlade dugo nije bio i vidi se koliko mu fali....sretno :kiss

Da, tu se slažem s tobom, najvažniji će biti odnos s tetama, ako je suditi po reakcijama spram dosadašnjim terapeutima koji se dosta s njime bave, možda i neće biti problema.
No, svakako hvala ti na dobrim sugestijama, i poželjenoj sreći u izboru vrtića jer će mi sigurno trebati.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2009, 21:35

marijana, meni je drago da si se "naljutila" na glori pa u biti napisala i opisala svoje dijete. jer se niste "predstavili" nego si se uključila u teme autizma. ja sam isto mislila (s obzirom na dijetu, terapije i ostalo) da ti je dijete u autističnom spektru, definitivno.
e sad mi je puno stvari jasnije pa ti hvala na kratkom opisu vaših problema.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la MBee » 18 sij 2009, 21:37

Samo napomena da je za njihovu dob ručak u vrtiću već u 11.30h a ako ga dovodiš u 8h kači ga i doručak. Međuobrok je oko 10h ali to je voće ili sl. Mi smo 9-12h, ne doručkuje ali ruča u vrtiću.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 21:38

alexandra je napisao/la:marijana, meni je drago da si se "naljutila" na glori pa u biti napisala i opisala svoje dijete. jer se niste "predstavili" nego si se uključila u teme autizma. ja sam isto mislila (s obzirom na dijetu, terapije i ostalo) da ti je dijete u autističnom spektru, definitivno.
e sad mi je puno stvari jasnije pa ti hvala na kratkom opisu vaših problema.

ma jasno, zato trebamo i pisati da bi se razumijele, drago mi je ti je i sada jasna moja dilema i oko upisa u vrtić. Thanks.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 18 sij 2009, 21:38

MBee je napisao/la:alexandra govoriš li o vrtiću "Nad lipom"?

Ja ću kvotati sama sebe jer sam očito nevidljiva!?
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 21:40

MBee je napisao/la:Samo napomena da je za njihovu dob ručak u vrtiću već u 11.30h a ako ga dovodiš u 8h kači ga i doručak. Međuobrok je oko 10h ali to je voće ili sl. Mi smo 9-12h, ne doručkuje ali ruča u vrtiću.

Tako i mi negdje planiramo, doručkovao bi kod kuće, pitali bi što je međuobrok (ali većinu toga on može jer je jedino jaka intolerancija na kazein), a ako i ne bi mogao, jednostavno će ga morati preskočiti pa ga nadokanditi kod kuće u poslijedpodnevnim satima. Mislim da se to sve da organizirati, samo da "pogodim" pravi vrtić.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 18 sij 2009, 21:42

ovo sa mašinom i ključima sam ja nadovezala -pa si rekla da kužiš problem...

međutim ,ako ti ostaviš ključe na drugom mjestu i kažeš mu da ode po njih(bez pokazivanja prstom) i on ih samo na govornu komunikaciju razumje ,otiđe u tu prostoriju i donese ih -to je stvarno super- :joy

alexandra djete je opisano i to prekrasnim dnevnikom o jednom trogodišnjaku koji ne govori----
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 18 sij 2009, 21:45

što se tiče vrtića -ja sam svog jedno vrijeme vodila u državni i montessori -za svaki slučaj jer sam svakako htjela da negdje ide....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 21:45

Glori hvala na komplimentu, lijepo je to čuti za dnevnik. nadam se da će ga kad tad u životu čitati i osjetiti tu beskrajnu ljubav koju iskazujemo iz dana u dan
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 21:46

Glori je napisao/la:što se tiče vrtića -ja sam svog jedno vrijeme vodila u državni i montessori -za svaki slučaj jer sam svakako htjela da negdje ide....

Onda stvarno imaš iskustvo-ako ti se da napisati koja je bitna razlika jer to je ipak naša realnost.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 18 sij 2009, 22:01

za waldorf neznam puno osim da ga jedna mama bezgranično hvali mali je ADHD i tako mi puno detalja o njemu ispriča (jednu stvar nisam razumila -da li je i on nastao na nekoj vijeri-hindus ili sl),
montessori je navezan na katoličku vjeru i djeca redovno mole i hrvatski i engleski i pjevaju-(sad ne znam koliko je to za naše problem)...
u državnom dok je išao u jaslice su stvarno bile super tete,ali mislim da sam u startu se prepale jer nije razumio gotovo ništa od govora,a i problemi sa jednjakom i želudcom i dijeta-to je sve ipak bilo previše -tako da sam ja hodala sa njim puna četri,ako ne i pet mjeseci po 2 sata u vrtić,a on bidan bi tija bombon ,a zbog djete mu ga ne smiju dati pa bi vrištao,a ne možeš ga smirit jer ne razumi-pa su tražile da ja stalno budem tu..
u montess.sam ga ostavila samog drugi dan-dva dana je plakao i tako bi zaspao(oko sat vremena)-četvrti dan nije htio kući....
kod njega je najveći problem nerazumijevanje govora-pa kad shvati situaciju nema više problema....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 22:19

Malo sam googlala i našla ovo:

"Odgojne i obrazovne metode i sadržaji u waldorfskoj pedagogiji mijenjaju se sa starošću djeteta i ovise o njegovim tjelesnim i duhovnim potrebama i sposobnostima.

Waldorfska pedagogija ne obraća se samo djetetovu intelektu, već usporedno njeguje njegov osjećajni život, razvija radne i stvaralačke navike te snaži volju i interese. Činiti to u svakom nastavnom satu glavni je zahtjev za waldorfske pedagoge. Odgajanjem se pomaže djetetu u odrastanju, tako da ono prepozna i razvije svoje potencijale, da je spremno upotrijebiti glavu, srce i ruke u potpuno neobičnim životnim okolnostima, u nepoznatim situacijama, za nove ciljeve.

Utemeljitelj je waldorfske pedagogije i antropozofije Rudolf Steiner, austrijski znanstvenik i reformator mnogih područja modernog života. Rođen je 1861. g., u Kraljevcu (u danas hrvatskom Međimurju). Prva waldorfska škola utemeljena je 1919. godine u Stuttgartu.

POSEBNOST WALDORFSKOG VRTIĆA

Danas, u vremenu ubrzanog, tehnologiziranog i neritmičkog načina života, kad nerijetko obitelj čine dijete i jedan od roditelja, postoji opasnost da se djetetu ukrade djetinjstvo. Ono ne doživljava neposredno vremenske, dnevne i godišnje mijene, nema prilike vidjeti ljudski rad i sudjelovati u njemu, uskraćeno mu je mnoštvo boja, mirisa i nijansi različitih osjetilnih doživljaja.

U waldorfskim vrtićima, u atmosferi toplog, gotovo kućnog ugođaja, djeca imaju priliku doživjeti red, ritam i harmoniju. U dnevnom, tjednom i godišnjem ritmu izmjenjuju se različite aktivnosti: igra, obroci i odmaranje, umjetničke i radne aktivnosti. Igračke, namještaj i didaktički materijali prirodnog su podrijetla, oblikovani i obojeni tako da pružaju blage i nijansirane poticaje za zdrav razvoj osjetila. Time se u najranijoj dobi "dubinski" njeguje razumijevanje za ekološko. Sve aktivnosti i sadržaji imaju za cilj da kod djeteta razviju aktivnu, nenasilnu i stvaralačku igru, izniklu iz same djetetove nutrine. Takva igra u svijetu odraslih odgovara ozbiljnom i kreativnom radu, nastalom iz pune slobode čovjeka.
Izvor:Zdravstveni narodni list

Može se usporediti je li ta teorija u našim vrtićima prisutna"
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 18 sij 2009, 22:23

Moja je išla u jedan i drugi.U Wadorf vrtić Duga je išla dosta kratko zbog izrazitog nemira.Po meni su i jedan i drugi ok.U Waldorfu se osjeti kućni ugođaj,igračke i didaktički materijali su prirodnog materijala.Tamo nema tv-a ,radia i ostale tehnike.Uglavnom su po dosta stvari jako slični.....najbolje bi bilo da odeš u sva tri vrtića Waldorf,Montessori i državni , pogledaš vrtić , kako i što rade pa će ti sigurno i odluka biti lakša.
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 22:25

A ovo usporedbe radi:

PRINCIPI MONTESSORI PEDAGOGIJE:

Pedagogija M. Montessori temelji se na znanstvenom promatranju spontanog učenja djece, na poticanju vlastitog djelovanja djeteta i njegove samostalnosti i na poštivanju djetetove osobnosti. U središtu pedagogije M. Montessori je dijete. Ona gleda i poštuje dijete u njegovoj cjelovitosti. Ona drži dijete tjelesno – duhovnim bićem koje ima vlastitu individualnost. Temeljno načelo je pomoći djetetu u svim razdobljima od rođenja nadalje u tjelesnom, umnom i duševnom odrastanju, da bi se ono moglo razviti u neovisnog, slobodnog i samostalnog čovjeka.
• Dijete gledati kao cjelovitu, potpunu osobu
• Pomoći njegovom razvoju tako da mu damo prostora za slobodne odluke; pomoći mu da samostalno razmišlja i djeluje
• Pružiti mu priliku da slijedi svoju potrebu za učenjem, jer djeca ne žele bilo što učiti, nego u određeno vrijeme učiti nešto određeno (razdoblja posebne osjetljivosti)
• Pomoći mu da nadvlada poteškoće umjesto da bježi od njih.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 18 sij 2009, 22:28

pepita je napisao/la:najbolje bi bilo da odeš u sva tri vrtića Waldorf,Montessori i državni , pogledaš vrtić , kako i što rade pa će ti sigurno i odluka biti lakša.

To bez daljnjega, ali više očiju više vide, što je moje jedno viđenje prema iskustvima svih Vas? Zato svima thanks
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 18 sij 2009, 22:46

Kamo sreće da možemo birati vrtić, mi smo se upisali na jedino mjesto gdje su nas primili.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 18 sij 2009, 23:05

ono sto bih ja jos dodala za montessori je taj stvaralacki rad koji je jako izrazen.. djeca jako puno rade..od papira, rezu skarama ljepe, crtaju, melju kavu na rucni mlincic, rade razne kartice i kalendare, lampinjone, bojaju puno.... nakon svake vjezbe trebaju sav materijal pospremiti i sve ocistiti za sobom, uz to svako jutro im pocinje sa njihovom izabranom aktivnoscu..dakle djete odabere sam materijal i zadatak koji zeli izvrsiti.. to obicno traje 30-40 minuta..zatim sljede zajednicke vjezbe itd. svaki dan se obavezno izlazi van( imaju pred vrticem jednu veliku livadu, igraliste, park za igranje)..bez obzira kakvo je vrijeme..isto tako djeca imaju tamo sanjke i bicikle.
Za Bozic se rade ukrasne kuglice i adventski vjenci( uz pomoc roditelja) i onda mi roditelji organiziramo sjam i to prodajemo i zarada ide u kasu vrtica, taj novac se kasnije upotrebljava za posjet djece cirkusu, seoskom imanju, kazalistu ili zoloskom vrtu. Jednom godisnje se djeca vode u tzv. " medo kliniku". djeca donesu svoju najdrazu plis zivotinju ..koja tada u toj klinici bude obradjena i izljecena.
Anni

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2009, 23:33

MBee je napisao/la:
MBee je napisao/la:alexandra govoriš li o vrtiću "Nad lipom"?

Ja ću kvotati sama sebe jer sam očito nevidljiva!?

MBee, oprosti, ali obično pišem u brzini i letu pa zaboravim, ili ne stignem odgovoriti na svako pitanje.
Odgovor je da, pričam o vrtiću koji koristi unajmljene prostorije u školi Nad lipom.

Glori, sorry, ja čitam samo ovaj forum, ostale ne stignem pa sam propustila marijanin dnevnik i nisam ništa znala o njenom djetetu, doli napisanog na grupama potpore.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la MBee » 19 sij 2009, 08:23

Sve OK. Pitam zato što sam zvala taj vrtić, čak sam imala i dogovoren obilazak ali su me svi stručnjaci koje obilazimo u međuvremenu odgovarali od davanja djeteta u taj vrtić. Ja sam shvatila da su tamo "teži" slučajevi i da okolina nije poticajna za razvoj. Čak mi je i ravnateljica u telefonskom razgovoru natuknula da smatra kako to nije za svakoga. Nakon tvog posta sam :conf , možda sam ipak trebala otići.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 19 sij 2009, 08:54

sad ćemo marijani zapričat topic pa će se opet naljutit. :mrgreen:

ne znam točno kakvo je stanje tvog djeteta, možda su u pravu i ravnateljica i ostali da ne spadate tamo. :dunno činjenica je da je kapacitet vrtića znatno premalen za zagreb pa i oni rade "selekciju" da gore dođu djeca kojima je to stvarno nužno. osobno, uvijek govorim da je to odličan vrtić za djecu s problemom u komunikaciji i socijalizaciji zato što postoje mnoge predrasude koje se vuku iz prošlosti o vrtiću kao "ostavioni" za djecu i sl. i nama i s., a i mnogim drugima koji su išli gore su puno, puno pomogli oko svega, naročito oko stvari koje su meni izgledale nerješive (pelene, wc, samostalno jelo i takve stvari).
ali opet kažem, pretpostavljam da ljudi koji vas prate znaju gdje vas upućuju.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Glori » 19 sij 2009, 15:09

MBee što fali vrtiću u kojem si sad?...nešto očito nisam popratila....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 19 sij 2009, 20:44

Ništa mu ne fali, tete su super, samo sam ja smatrala da Evi treba pojačani defektološki rad u vrtiću pa sam razmišljala o soluciji tri dana ovog i dva dana Nad lipom. Uskoro idemo na razgovor pa ću opet pitati za osobnog asisitenta.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sanja » 21 sij 2009, 13:19

Moj Nikola je išao u Montessori vrtić i bila sam prezadovoljna. Najbolje bi bilo otić i na licu mjesta vidjeti kako se radi sa djecom.
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 21 sij 2009, 13:22

Sanja je napisao/la:Moj Nikola je išao u Montessori vrtić i bila sam prezadovoljna. Najbolje bi bilo otić i na licu mjesta vidjeti kako se radi sa djecom.

Mogu li te pitati kako dugo, u kakvoj je grupi bio s koliko djece i koliko teta. je li u Zagrebu?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.