Sada je: 26 srp 2026, 07:51.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la frrr » 17 sij 2009, 01:01

ma meni je čudno da bundevu uopće moraš miksati...možda ovisi o vrsti :dunno
meni hokaido i butternut dobro kuhane i zgnječene vilicom ispadnu baš pire-pire
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 17 sij 2009, 01:03

Da mozda je vrsta, ova je neka na f (kupovao MM pa nemam pojma tocno ime).
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nada » 17 sij 2009, 01:12

Meni se tek sada upalila lampica da vi bundevu kuhate. Ja ju pečem. Samo prerežem na pola i u rol (ništa ulja). To bi trebalo biti OK za bebu od 8 mjeseci?
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thinkPINK » 17 sij 2009, 01:19

Mislim da da Nada. Meni lakse skuhat zato kuham.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cleonikky » 17 sij 2009, 01:21

Koliko bi on trebao pojesti za obrok?

TP, ja mislim da ti Mak super jede. Pola jabuke +par zlica bundeve je lijepa kolicina za jedan obrok. Meni Stella (ovisi sto je na meniju :lol ) pojede izmedju 5 zlicica do cca 110g (odokativno mala kasica). Njen brat ni sa godinu dana nije pojeo kolicinu od 110gr.

Prekjucer joj sama riza nije bila bas nesto, pa sam joj jucer umijesala malo jabuke (i to na brzinu, prvi put sam joj dala gotovu kasicu). I tako je rado smazala cca kolicinu jedne male staklenke.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la thinkPINK » 17 sij 2009, 01:22

Dakle i Stelli pali sve s jabukom. Sad moram pazit da uvijek imam jabuke doma. :lol
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MjesecevaZraka » 17 sij 2009, 11:35

mi jedemo simplex bundevu s trznice, "moja teta" kod koje kupujem mi je rekla da nitko ne sprica bundeve jer je to svima hrana za svinje i samo poneku donesu za prodaju (i jos uvijek se smijulje kupcima)
za sad mu je sve dobro, cak i cista palenta ako iscijedim malo mlijeka unutra :)
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la MjesecevaZraka » 17 sij 2009, 11:38

Zanima me da li djeci nudite i namirnice koje sami nikad ne jedete. I ako da, zasto?
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 17 sij 2009, 11:39

mi jedemo simplex bundevu s trznice, "moja teta" kod koje kupujem mi je rekla da nitko ne sprica bundeve jer je to svima hrana za svinje i samo poneku donesu za prodaju (i jos uvijek se smijulje kupcima)

:rolf
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tonka.M » 17 sij 2009, 12:36

MjesecevaZraka je napisao/la:Zanima me da li djeci nudite i namirnice koje sami nikad ne jedete. I ako da, zasto?

ja nudim. za neke namirnoice sam i čula tek ovdje, u podforumu dohrane (pir, amarant...) i, budući su zdrave, dajem ih malom. Davala bi ih i sebi, al nemam pojma u kojoj kombo bi ih pripremila, volim probati nove stvari, al nekak u zadnje vrijeme baš i nemam vremena za eksperimentiranje u kuhinji. Što ne znači da jednom neću. Drugi je razlog i cijena, u trenutnoj financijskoj situaciji pazim što i koliko kupujem. Za njega uvijek ima, a mi se snalazimo :(
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 17 sij 2009, 13:03

MjesecevaZraka je napisao/la:Zanima me da li djeci nudite i namirnice koje sami nikad ne jedete. I ako da, zasto?

ja baš i ne, al to je zato jer bi ja svakog vraga probala pa nema puno toga što ja ne jedem.
jedino, ja ne da ne volim luk nego ga ne mogu smisliti, muka mi je što za skoro svako jelo moram sjeckat luk do te mjere da imam sjeckalicu za luk :roll:

e, pa ja sam svojoj luk dala dosta kasno, negdje s 8 mjeseci, iako može od 6. jer ga ja ne ljubim i mrzim ga spremati. ona je jelo s lukom s gnušanjem odbila, iako je inače jelac. i tu staje njezino jedenje luka. znam da sam mogla probat dva tjedna kasnije ili mjesec dana kasnije, ali nisam jer se nikad ne sjetim i ne volim kuhat luk. ista stvar s krumpirom. nisam se sjetila dat joj kad joj je došlo vrijeme, na kraju joj ja nikad nisam ni spremila ništa s krumpirom, jela ga je samo u kupovnim kašicama par puta.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cleonikky » 18 sij 2009, 02:05

Zanima me da li djeci nudite i namirnice koje sami nikad ne jedete. I ako da, zasto?

sto se tice Stelle, sve sto sam joj do sada dala ja volim, ali sa Adrianom sam izbjegalvala davati namirnice koje ja ne jedem npr. spinat, blitvu. Jogurt jedem u minimalnim kolicinama pa ni njemu nisam cesto nudila. I dan danas on ne preferira te namirnice. Spinat i blitvu mu je moja mama spremala, a on sad kad se uzeli onda ne pita: "mama jel mi mozes napraviti onu bakinu zelenu pitu?" :lol i onda mama brze bolje radi pitu jer su rijetki trenutci kad on trazi jesti.

hrana za svinje

vidis, ovdje to uopce nije, bundevu stavljaju u svasta. Ja obozavam ici u jednu pizzeriju (u shopping centru) gdje rade njoke u umaku od bundeve. Ajme, kako je to mljac, mljac.
Neki dan sam narucila neku veggie pizzu, a ono izmedju ostalog i bundeva na njoj :lol
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la Marto » 19 sij 2009, 01:06

Ja da, jer sam svjesna da za pola spize ja vičem da ne volim, a ustvari nisam ni provala. Jer imam loše prehrambene navike i ne želim da im imaju i oni. Jer smo i mm i ja debeli, a to nikako ne želim njima, oču im udrit zdrave temelje pa poslin kad narastu neka jedu kako hoće.

(uf šta mi je drago da ste se raspisale na ovoj novoj Mrkvici, znate li da na mom User Control Panelu pod Most active topic stoji upravo Prva mrkvica? :naughty )
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nada » 22 sij 2009, 11:09

Pitala sam se kada uvesti gluten pa planiram slijedeće:

tanjabb je napisao/la:S 8 mjeseci. Dakle za par dana. Mozes uzeti za pocetak Milupine zobene pahuljice (haferflocken) ili 7-korn (isto od Milupe) - u DMu, ljekarnama, Muelleru, Biofarmovim ducanima, pa mu to umjesto rizinih umjesaj u voce/povrce.
Pahuljice su zgodne za pocetak jer se otope u jednolicnu smijesu. Mozes i gris umjesati u povrtnu juhu.
A kasnije predjes na zitarice koje su "kompaktnije", npr. proso, cjelovita zob, jecam itd itd...

Obzirom da je post od prije 3 godine ima li kakvih noviteta po ovom pitanju ili je ovo i dalje OK?

Tara je još uvijek na jednom obroku nadohrane dnevno, nekad voće, nekad povrće. Da li prije uvođenja glutena uvesti i drugi obrok pa onda gluten ili to nije povezano? Da li nam je u stvari vrijeme za još jedan obrok?

Jučer sam joj prvi puta dala brokulu sa malo maslinovog ulja. Povrće i dalje pljucka, kao da joj se diže želudac pa sam danas mislila malo brokule pomiješati sa bučom, jer joj se buča sviđa.

Odnosno, ako se djetetu neka namirnica ne sviđa, da li je bolje (prema nekim pravilima dohrane) dati dvije tri žličice pa nastaviti dojenjem, čisto da proba okus a da joj se ne ogadi, ili primješati u nešto što joj se okusom dopada?
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thinkPINK » 22 sij 2009, 13:04

Mi smo bas na pocetku dohrane. I top namirnica nam je jabuka. Jabuke moze pojesti neku konkretniju kolicinu, svida mu se. Ostalo tako tako. Nije bas da odbija ali ne vidim niti da mu se pretjerano svida (palenta, batat, bundeva). Zato sam sve navedeno davala i samo i u kombinaciji s jabukom.

Kada se pahuljice mijesaju s vocem, kako to ide. Prvo ih prokuham ili pomijesam s prokuhanom vodom i dodam naribano voce ili kako. Dojimo pa ne bi davala AD s tim. Recimo rizine pahuljice.

Jos nesto... kako tocno znati kada je vrijeme za drugi obrok? Mi smo tek na pocetku, al razmisljm kako cu to prepoznati. Neki dan je moj decko pojeo dosta, mislim da se bas najeo. Pije vodu uz obrok bez problema. I nakon hranjenja je bio zadovoljan. Ja sam mu ponudila cicu sto je prihvatio. Al on ce uvijek prihvatit cicu. Takav je.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 22 sij 2009, 13:45

TP
Jos nesto... kako tocno znati kada je vrijeme za drugi obrok?

kad nakon obroka ne traži dojiti/piti mlijeko
Kada se pahuljice mijesaju s vocem, kako to ide. Prvo ih prokuham ili pomijesam s prokuhanom vodom i dodam naribano voce ili kako. Dojimo pa ne bi davala AD s tim. Recimo rizine pahuljice.

ja sam kuhala rižu/proso/amarant na vodi i u to dodavala voće
pahuljice (zobene, rižine, prosene) bih ili prokuhala ili prelila vrelom vodom - ne omekšavaju sve jednako brzo - to mislim na one pahuljice tipa iz bi&bio
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la thinkPINK » 22 sij 2009, 13:51

Eto neki dan nije trazio nakon papanja. Bio je sretan, zadovoljan i zaigran nakon papanja. Al kad sam mu ponudila cicu je papao. Pa me to sad malo buni jer mislim da je on tip koji ce uvijek prihvatiti cicu. Tako je do sad bilo. Al dobro, mozda i nece, vidjet cemo.

Hvala Ina66. :mah
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 22 sij 2009, 14:01

:mah

Nada
Tara je još uvijek na jednom obroku nadohrane dnevno, nekad voće, nekad povrće. Da li prije uvođenja glutena uvesti i drugi obrok pa onda gluten ili to nije povezano? Da li nam je u stvari vrijeme za još jedan obrok?

nije povezan drugi obrok s glutenom i možete ići dalje ako misliš da je ona dobro prihvatila prvi obrok, a vidi i ovo što sam napisala TP (fali mi Tarina dob - ako je proljetnica, možete slobodno dalje)

Odnosno, ako se djetetu neka namirnica ne sviđa, da li je bolje (prema nekim pravilima dohrane) dati dvije tri žličice pa nastaviti dojenjem, čisto da proba okus a da joj se ne ogadi, ili primješati u nešto što joj se okusom dopada?

prvi put joj daješ samu novu namirnicu, a ako joj se ne sviđa baš, onda miješaš s nekom koju je prihvatila
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marto » 22 sij 2009, 17:51

thinkPINK je napisao/la:Kada se pahuljice mijesaju s vocem, kako to ide. Prvo ih prokuham ili pomijesam s prokuhanom vodom i dodam naribano voce ili kako. Dojimo pa ne bi davala AD s tim. Recimo rizine pahuljice.

Ja sam Zmaju ponekad znala "podebljavat" voćni obrok sa pahuljicama tipa rižine ili 7 corn, bez mlika, posebno ako je voće vodenasto, tipa cata. Ili to zovete dinja? :stup Uglavnom, ono žuto. Ali i drugo voće. Mislim da se može i tako koristit te instant žitarice.

A kad može selen u juhu? Nisam ga našla u tablici, ili sam ga negdi priskočila... :dunno
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama z » 22 sij 2009, 18:13

Pa, mi imamo rižine pahuljice od hippa.Prokuham vodu,stavim pola deci vode i pomješam sa jednom žlicom pahuljica,kapnem 1 do 2 kapi ulja(maslinovog)i u to voće po želji.Pomješam i to je to.Moj D to jako voli,a same pahuljice neće. ;)
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la zečica » 23 sij 2009, 17:14

mi ćemo za mjesec dana počet s dohranom. s čim ste vi počeli? čujem neki su počeli s mrkvicom, neki s rižinim pahuljicama? što je bolje? mislim raditi kašice sa svojim mlijekom pošto imam dosta zaliha doma u zamrzivaču.
ovak sam ja to zamislila, dakle, počet s npr. mrkvicom i onda joj 4 dana davat samo mrkvicu. što onda nakon 4. dana? uvest drugo povrće ili pak voće, jabuku? i kad ima dajete to? npr. moja sad ima tu frku sa spavanjem, budi se tek oko 10, pol 11. onda sam joj prvo mislila dat sisu, pa onda tek kad bude gladna dohranu. uglavnom, zbunjena sam, pa sam počela pripremat teren već unaprijed

i da, koliko količinski bi trebala papat?
slika
Dora 28.08.2008.
zečica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Minna » 23 sij 2009, 22:48

Kupili smo običan proso u bio&bio pošto nije bilo od Hollea. Pretpostavljam da bi ga možda bilo dobro usitniti štapnim mikserom? Molila bih mame koje su ovo već pripremale ako mi mogu reći koliko jušnih žlica u koju količinu vode (na pakiranju nema nikakvog okvirnog uputstva, a sama proso spremam prvi put)? Prodavačica mi je rekla da ga kuha oko 20ak minuta, a vidim da je frrr kuhala duplo više?
Zečice, pridruži nam se na ljetnim bebama, i ti si jako mlada mama (godinu starija od mene) :mah Koliko sam ja informirana bebica će ti u početku papati par žličica i onda će sama postepeno povećavati količinu. Mi ćemo sutra početi s papanjem i negdje oko 13-14h mu planiram dati, nekako je najraspoloženiji pa mislim da bi tada trebao lijepo prihvatiti nešto novo. Vrijeme si određuješ sama, opet koliko sam informirana, a kako budeš uvodila broj obroka ćete pomalo regulirati kad i što. Mi započinjemo s prosom (može i riža), planiramo oko 3-4 dana pa onda pokušati s jabukom. Moderatorice i iskusnije mame će te više uputiti i ispraviti ukoliko sam ja negdje pogriješila glede informacija. Uglavnom, ovo je pravi topic za to... :proljece
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 23 sij 2009, 22:53

minna, ja sam proso kuhala uvijek deset minuta, full se raskuha. i onda ga smiksaj. omjer vode i prosa ti ne znam reci, kod mene sve te stvari idu odokativno, ali radije stavi vise vode jer - kao prvo, nakon sto je skuhan ostavi ga poklopljenog jos neko vrijeme pa ce jos dodatno nabubriti i upiti vodu, a kao drugo - uvijek ga mozes procijediti kao rizu ili tijesto i tako se rijesiti eventualnog viska vode.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Ina66 » 23 sij 2009, 23:23

zečica :mah
preporučam ti da prije nego krenete s dohranom pročitaš Brošuru o dohrani
kad krenete daješ istu namirnicu 4-5 dana. nakon toga drugu pa njih dvije zajedno. i tako dalje
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la SanjaMK » 23 sij 2009, 23:42

Ina, a zasto nemogu otvoriti tablicu dohrane? To samo kod mene ili ne postoji vise?
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 24 sij 2009, 00:14

Mak mi zadnjih dva dana puno bljucne nakon dojenja, onako poprilicnu kolicinu. Ne svaki put, al desilo se par puta. Kao kad je imao mjesec dana. Jel moguce da mu je to od holle kruske? Poklopilo se s uvodenjem kruske.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Minna » 24 sij 2009, 17:22

Papali smo kašicu od prosa, stavila sam omjer 4:1 vode, taman je ispalo kako treba. Usitnila sam još štapnim mikserom budući da je ovako samo bilo dosta zrnato. Naravno, kašice je bilo svugdje, a pojeo je oko 3 žličice sve skupa tako da je mama prilično zadovoljna početkom :joy
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nada » 24 sij 2009, 21:50

Ina :kiss
Vidjela sam ovo:
kad nakon obroka ne traži dojiti/piti mlijeko

Hvala :mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 24 sij 2009, 21:52

Nado - nema na čemu

Sanjo - tablica je bila na imageshacku, goldy ju je maknula i stavila na sigurnije mjesto, a malo ćemo ju i revidirati :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la olja » 24 sij 2009, 21:58

Marto, celer može s oko godinu dana, mada ja mislim da sam ga uvela nesto ranije (i list i koren). M. ga voli i onaj njegov intenzivan miris joj nije smetao.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.