Martina mama!
Potpuno razumijem o čemu pričaš...
Iz vlastitog iskustva...
Na početku je L. u prvom razredu bilo prilično teško u tom smislu 'ocjenjivanja'...Tu je trebalo i njenog i učiteljičinog truda PUNO;PUNO i privikavanja i na kraju komunikacije i dobre volje...Nije bilo lako...
Od početka je morala pisati diktate, pa su tu bile prilične jedinice, brzinske provjere, pa opet jedinice, ali vremenom se vidjelo da L. to ne može, a i učiteljica se vrlo trudila u smislu razumijevanja individualiziranog pristupa, pa su se stvari zajedničkim snagama jednostavno UŠTIMALE...Dosta treba strpljenja s obje strane, jer nekim je učiteljicama i to također nova situacija, a podršku stručnih timova gotovo da nemaju...
Znači, polako, stalno razgovarajte, politički pregovarajte s učiteljicom (ono što već jeste), a s Martom u smislu Ireninog prijedloga - najvažniji je trud i znanje - ocjena više-manje ( no to s vremenom lagano otupiš...) jer kad bi se ocjenjivala sva ona sila gluposti koje će učiti u narednim razredima

???!!!
I Marta će se vremenom priviknuti, pa će sama naći tu mjeru između znanja i ocjenjivanja....
Za nas je ocjenjivanje postala relativna stvar kad sam vidjela ono silu gluposti koji su pisali u testovima iz Prirode i društva - jer ako su periferne sličice , minijaturnog oblika, u zadnjem lijevom čošku bitne da bi se vrednovalo nečije znanje, eh onda

...
U pravu si da je najvažnije da će ona svoja znanja moći primjeniti u životu...to je doista najvažnije...ali i onaj socijalni dio života u školi - gdje se druže, razgovaraju, stvaraju prva prijateljstva, prolaze dobre, loše situacije...
I samo polako, jer vidjet ćete - nekak se sav taj trud vremenom postavi na svoje mjesto! Baš kad najmanje očekuješ!
p.s. Mi isto nemamo asistente, plaćamo jednu prekrasnu djevojku koja L. pomaže fizički po stepenicama (sutra izgleda počinje raditi lift) i iz razreda u razred, te joj prepiše ono što ne stigne zapisati (većina nastavnika joj fotokopira gradivo koje lijepi u bilježnicu)!! Luda sam od toga da osim Zagreba to nigdje NIJE rješeno, a Ružićka se svaki put kad je nazovemo pravi NEVJEŠTA (bez obzira na novi zakon)...
Individualiziranje programa - neka joj kopira sve što može, skratiti zadatke u smislu NEPONAVLJANJA istog tipa nekoliko puta ( to se odnosi na zadaću i na provjere - neka joj ispiše zadatke, a ne da mora slušati što ona diktira), neka ostane na DOP-u gdje može iskoristiti dodatno vrijeme za pisanje (dovršavanje nedovršenog ispita) uz komunikaciju s učiteljicom, više usmenog ispitivanja (to mi nismo mogli postići onda, a ni baš sad u 5. razredu - stalno nam pričaju da su oni 'obavezni' pismeno provjeravati!), svega što joj olakšava....
Ali taj ritam gradiva je nenadj....i jednostavno to naše školstvo je jedna velika masa svega i svačega (L. trenutno u 5. razredu programira u nekom alatu za crtanje - čovječe osnove programiranja su mi bile bauk u 3. srednje, a već sam prošla dio života i mislila sam za sebe da nekaj i znam...a sad vidim da smo se mi do srednje škole igrali u odnosu na ove generacije...)
I pokušati shvatiti da ona ima 26-ero djece , 4-ero po individual. pristupu - o tome se nažalost u Ministarstvima ne raspravlja - bitno da mi radimo kojekakve projekte tipa 'Hrvatska- država znanja', a što su nam osnovni uvjeti - broj učenika u razredu, opremljenost učionica, škola, dvorana, kabineta - katastrofalne- to očito nikom ne smeta...I u tim katastrofalnim uvjetima još se moraš boriti za nešto što je 'drugačije od običnog'... Prvo bi morali napravit akciju 'Za školsku djecu Hrvatske' - ma šta ona značila!!!
I vjeruj mi obično ćeš se boriti i protiv nekih iskrivljenih stvari u samom sistemu školovanja (tipa zašto uče abecedu i brojke u engleskom u prvom razredu, a nisu to savladali u hrvatskom - to zamisli većini nastavnika i roditelja UOPĆE nije bilo važno - čak što više fućkalo im se - ETO, TAK JE I TAK MORA BITI! - moš mislit da mora...)...
Imate li vi kakvu konkretnu ideju u svezi asistenata sa školom? Zovete li Ministarstvo? Nadiceb može li taj MObilni tim prisliliti školu, ministarstvo da ZAPOSLE asistenta? Ne dolazi li mobilni tim na poziv ŠKOLE?
Svaku sreću Marti!
p.p.s.Nadiceb i Denis - to kaj ste vi odradili u školstvu ( a i u ostalome)
Ma, na kraju sve mame