Sada je: 07 kol 2026, 09:07.

Vlastito nešto na moru - za i protiv

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Re: Vlastito nešto na moru - za i protiv

PostPostao/la LiKmama » 30 sij 2009, 15:28

ako ne budeš mogla plaćati kamate za x godina, izgubit ćeš app i sjest će ti na plaću.
I djeca će ti bit gladna.

nece. ides na fiksnu kamatu na odredjeni rok. znas kolika ce ti biti rata koliko dugo. pred istek tog roka mijenjas kredit, taman tada kada prodje onaj kazneni period, i ides opet na fiksnu kamatu. samo trebas biti oprezan, pratiti stanje na trzistu...
djeca mi sigurno nece biti gladna. a ponajmanje zbog apartmana. a ne dao bog da bas nikako ne mogu otplatiti tu ratu - kontaktiram banku, objasnim situaciju, rezem di mogu i appt ide na prodaju. negdje uvijek ima lufta.
i opet ponavljam - sigurno ne bih isla glavom kroz zid - idem na prihvatljiv rizik.

ne mogu ja zivjeti tako ziheraski i sa stalnim sta bi bilo kad bi bilo. :dunno tako nikad nista ne bih napravila, a za 30 godina bih se grizla "joj, sta nisam onda kad sam mogla....".
ovako svako ljeto bacam novce u vjetar i to poprilicne novce. na blef. za smjestaj koji mi je masu puta tek prihvatljiv tj. podnosljiv, pa svake godine spustam kriterije i radim kompromise po pitanju toga sto zelim.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 sij 2009, 15:31

ali zar te ne ograničava posao i radno vrijeme?A ne samo cijena ljetovanja?

ne, jer se svi izmjenjujemo tijekom ljeta, a smrdo je jedina konstanta :)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 15:33

viš, to je skroz druga stvar :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la palunkica » 30 sij 2009, 16:01

Saptacice, veliki potpis.

I ja gledam gdje god mogu uzeti neki kredit koji stvara trajnu vrijednost jer ako nemamo obavezu uplaćivanja, novci nestanu, koliko god ih bilo.

I da, računica podstanarstva i vlastitog stana je jasna. Podstanarstvo (jako pojednostavljeno) recimo 2000 kuna mjesečno. Kredit za mali stan minimalno 4000 kuna. Za 20 godina, ako nisi uzeo kredit imaš 480000 kuna casha + kamate u banci a nemaš vlasništvo, ali možeš si ostatak života uplatiti dobar starački dom :dunno . Po tome, ulaganje u vlastitu nekretninu je neisplativo i luksuz. Jednako kao i kućica na moru, ili apartman na moru. Uskoro ističe moratorij na prodaju nekretnina strancima. I sve malo kvalitetnije nekretnine, posebice na moru, će sigurno poskupiti. Zbog zakona ponude i potražnje, doći će ljudi koji naprosto imaju više sredstava nego kod nas.

Gradi se svašta, ima i dobrih i loših apartmana, koliko gledam oko sebe, više ih je loših i treba pažljivo birati. Netko je već gore napisao da nismo svi jednaki. Ti možda to ipak gledaš iz perspektive nekoga tko ima neku nekretninu na moru.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Dudley » 30 sij 2009, 16:10

O pa tu se zahuktalo :mah

Samo da pojasnim neke stvari, nit smo mi neki pijani bogataši a nismo ni bez lipe u džepu. Da bi digli kredit za app odrekli bi se nekih drugih luksuza, ne kruha i osnovnih potrepština. S druge strane nemamo toliko love da bi ga mogli iskeširati što bi bilo najbezbolnije i najjeftinije.

Nemam kristalnu kuglu da bi mogla sa sigurnošću znati što će biti za 5, 10 i više godina. Tip sam koji se jako boji raznih bedova koji se mogu dogoditi u životu, neimaštine i takvih stvari pa me strah. A možda će biti sve u najboljem redu, možda i bolje nego sad pa ću se tuć u glavu. U dogledno vrijeme ćemo naslijediti još jedan stan u Zg-u, čija renta bi otprilike pokrivala ratu.

Taj konkretni app koji nam izgleda dosta dobro je na cca 3 sata od Zg-a, star dvije godine, kompletno namješten, cijena mu nije prevelika. Nije na nekoj ludo dobroj lokaciji ali nije ni u nekoj betonjari, onako, osrednje.

Ima jedna mala, niska, prelijepa kućica sa velikim vrtom i kamenom ogradom na 10 m od mora u jednom malom, pitomom mjestu kraj Zadra....e to je za mene san snova i za to bi dala i gaće na štapu :p . Ok, ne baš doslovno ali za to mi se ne bi bilo žao odreći nekih stvari. Samo što je ona toliko skupa da za nas nema šanse da ju ikad kupimo.
Za ovo gore osrednje se kolebam.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 30 sij 2009, 16:16

U dogledno vrijeme ćemo naslijediti još jedan stan u Zg-u, čija renta bi otprilike pokrivala ratu.

ovo je po meni veliki +, znaci treba samo premostiti ovaj period dok se taj stan ne pocne rentati, a to je ipak nesto realno sto se moze ocijeniti da li ste sposobni za taj prelazni period.
Svi tu spominju kucice na nekim vrtom, je to lijepo imati, malo je njih tko bi to odbio, ali koliko znam cijena takvoga je neusporedivo visa nego cijena apartmana od 40-50m2 sto se najcesce kupuje.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la MaminMacak » 30 sij 2009, 16:21

Ma naravno, sto ljudi, sto cudi. Da ja sve potrosim sto zaradim dok nemam kredit i da mi je kredit jedina prilika da se natjeram na stednju, onda bi i ja digla kredit za nekretninu na moru. S tog polazista to uopce nije upitno.

A za ovo da je bas isto stan u kojem zivis i nekretnina koju koristis 15 dana godisnje, to se ne slazem. Nema tu bas nikakvih paralela, bez obzira kakva financijska racunica iza toga bila.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 16:40

MaminMacak je napisao/la:Ma naravno, sto ljudi, sto cudi. Da ja sve potrosim sto zaradim dok nemam kredit i da mi je kredit jedina prilika da se natjeram na stednju, onda bi i ja digla kredit za nekretninu na moru. S tog polazista to uopce nije upitno.

A za ovo da je bas isto stan u kojem zivis i nekretnina koju koristis 15 dana godisnje, to se ne slazem. Nema tu bas nikakvih paralela, bez obzira kakva financijska racunica iza toga bila.

to i ja mislim. Neusporedivo.
I ko kaže da je to lako usporedivo, nije bio u situaciji da nema rješeno stambeno pitanje :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 30 sij 2009, 16:42

zašto je to jedina prilika da se natjeraš na štednju?
uvijek možeš zatražiti da ti trajnim nalogom odvajaju novac na rentnu štednju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 16:46

eli je napisao/la:zašto je to jedina prilika da se natjeraš na štednju?
uvijek možeš zatražiti da ti trajnim nalogom odvajaju novac na rentnu štednju.

i puno je povoljnije :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la saptacica » 30 sij 2009, 16:53

A ne, ne, nećete me tu s tim neusporedivo. Nismo mi uspoređivali kredit za životni prostor i app, nego je tad samo bila riječ o financijskoj isplativosti ;) .

Eli, plaćam životna, stambene, i slično, najviše volim mjesečne uplatnice, ubija me stambena što mi ih ne želi poslat :mrgreen:. Al mislim da treba još.

Ajmo ovak, što bih se ja spremala napravit, dić kredit i kupit stan u Zg, i iznajmljivat ga. Jel vam to u redu?!
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 16:54

ne :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la saptacica » 30 sij 2009, 16:55

A jebalgaled, zašto, zašto??????
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 16:59

stan od 50 kvadrata, 100000 eura, kredit cca 4700kn.
Iznajmljivanje 350eura, cca 2500 kn.
Plaćaš razlike 2200kn i za 30 godina (kad otplatiš kredit, ovo je rata na 30godina) imaš govno u karti.Stan star 30 godina.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la saptacica » 30 sij 2009, 17:02

Odi vrit, krumpirić, ubijaš mi volju za nekretninama :kiss .
A kredit na 10 godina, vidim da si "nutra", šta je tu s isplativošću???
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 17:09

saptacica je napisao/la:Odi vrit, krumpirić, ubijaš mi volju za nekretninama :kiss .
A kredit na 10 godina, vidim da si "nutra", šta je tu s isplativošću???

gle, nismo svi isti.Ja imam veliki kredit i mrzim ga ko crnog vraga.Mrzim činjenicu da svaki mj.radim i da mi 80% plaće ide na njega.Eto.
ali negdje živit moram, a podstanar NE ŽELIM BIT(ne jer sam jako pametna :lol nego jer se ne osjećam dobro pritom, a smatram da mi nije nužno, eto)
Osim zbog toga gore za ništa drugo nebi dizala kredit za nekretninu. I onda plaćala još i poreze i svašta. I užasne kamate. I brinula o nekretnini.
Ako je nekom cilj imat nekretninu da djeci ostavi u nasljedstvo, meni se pametnijom čini stambena štednja. Makar to većina vas zna bolje od mene, jer smo ja i novci na vi :lol Imaš kamate (kakve takve), poticaje, i digneš kad prodje 20godina i možda nešto i kupiš-novo. I rizik mi je neusporedivo manji.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la palunkica » 30 sij 2009, 17:52

Sapto, dokazali su da se kredit za stan za iznajmljivanje ne isplati ;) . Ali jednako tako se ne isplati niti kupovina stana kad imaš mogućnost podstanarstva. :roll: Isto otplatiš kredit za stan i imaš stan star 30 godina, koji ti je vjerojatno premalen jer su u međuvremenu narasla djeca a u ovoj našoj trajnoj krizi neće moći kupiti svoj stan itd itd. Najbolje je štediti na svemu.

No, samo jednom se živi, i ako postoji prilika, mislim da ju treba uzeti, pa čak i s tim iznajmljivanjem druge nekretnine. Smanji ti ratu kredita, a na kraju ipak imaš stan, s kojim nešto možeš. Naravno, pod uvjetom da je na koliko toliko prihvatljivom mjestu da mu se vrijednost neće prepoloviti (vrijednost nekretnine se mjeri po tri parametra: lokacija, lokacija i opet lokacija).
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la MaminMacak » 30 sij 2009, 18:44

Sad meni nije jasno kako to stan star 30 godina nista ne vrijedi. Ja gledam stanove stare 30 godina i spremna sam za njih dati i do 2000 eura/kvadrat ako mi se svidi raspored, kuce izgledaju poneke i bolje od danasnjih novogradnji. Drugo je sto ces ga u 30g podstanarstva morati barem jos 2-3 urediti iznutra i nesto uloziti u njega, ali stanovi stari 30, 50 pa i vise godina itekako vrijede. A ne govorim o centru Zagreba.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 30 sij 2009, 19:04

MaminMacak je napisao/la:Sad meni nije jasno kako to stan star 30 godina nista ne vrijedi. Ja gledam stanove stare 30 godina i spremna sam za njih dati i do 2000 eura/kvadrat ako mi se svidi raspored, kuce izgledaju poneke i bolje od danasnjih novogradnji. Drugo je sto ces ga u 30g podstanarstva morati barem jos 2-3 urediti iznutra i nesto uloziti u njega, ali stanovi stari 30, 50 pa i vise godina itekako vrijede. A ne govorim o centru Zagreba.

x
osim toga, tko kaze da ti tamo moras i ostati? to valjda samo jos u hr ljudi s 25 godina kupuju stan u kojem namjeravaju ostati narednih 50 godina; drugdje kupis, ostanes recimo 5 g., prodas i ides dalje. :dunno
a nekretnina u koju se ulaze, koju se renovira i odrzava ne gubi na vrijednosti.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 22:15

Meni nije jasno zašto mi uopće raspravljamo?!?!
Jel se isplati kupit nekretninu na kredit-NE NE I NE . I nitko me ne može uvjerit u suprotno.To se nikad neće isplatit, osim ako nekog ne potrefi inflacija.
Dali se, bez obzira na to, ljudi odluče pa kupe app na moru i drugi stan u gradu?Da.Očito jer im to predstavlja zadovoljstvo.
Pitanje je koliko, tj.koliko zadovoljstvo i za koliku žrtvu :dunno

Meni je smješno uspoređivat rješavanje stam.pitanja s app na moru i stanom za iznajmljivanje-al eto, valjda nitko ko nije živio ko podstanar s djetetom i seljakao ne razumije. :dunno
I ljute me kolutanja očiju na tu temu.

Otkud ti LiK da u HR netko kupi stan sa 25 i tu ostane, pa i da ga proda, mora kupit drugi, kredit mu ostane, ne nestane?!Mislm, osim ako dobiješ 3 puta veću cijenu od početne?

Gle, netko uživa u app na moru, netko u Gucci torbici, netko u sladoledu.Jel se išta od toga isplati-NIJE.Šta ne znači da to ne treba kupovat-ali ja bome o tome aspektu ne pričam, pričam o novcu.Ne jer sam materijalist, nego jer smo od te pretpostavke krenuli. Ljetovati svaki puta na drugom mjestu jetinije je od ovoga.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2009, 22:16

palunkica je napisao/la:Sapto, dokazali su da se kredit za stan za iznajmljivanje ne isplati ;) . Ali jednako tako se ne isplati niti kupovina stana kad imaš mogućnost podstanarstva. :roll: Isto otplatiš kredit za stan i imaš stan star 30 godina, koji ti je vjerojatno premalen jer su u međuvremenu narasla djeca a u ovoj našoj trajnoj krizi neće moći kupiti svoj stan itd itd. Najbolje je štediti na svemu.

.

U medjuvremenu u stanu koji si kupio za život ŽIVIŠ I UŽIVAŠ, a u onome koji si kupio za iznajmit samo imaš obavezu. I trošak.
Dok ne prodje tih 30 godina :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 30 sij 2009, 22:23

a nekretnina u koju se ulaze, koju se renovira i odrzava ne gubi na vrijednosti.

i te kako gubi na vrijednosti. stan ne čini samo ono unutar tvoja četiri zida, već i zajednički dijelovi zgrade. a i vrijednost se ne gleda u apsolutnom iznosu, već u usporedbi sa drugima slične veličine na sličnoj poziciji.
eli
Sveta krava

PostPostao/la dazd » 31 sij 2009, 00:01

hm , upadam ko padobranac
i glasam za nekretninu na moru :mrgreen:
ako netko oće kupit , prodat ću ja moju
http://sdc.novasol.com/pic/CDN/CDN788_41.jpg :mrgreen:
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 31 sij 2009, 08:00

dazd je napisao/la:hm , upadam ko padobranac

:lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 31 sij 2009, 08:01

eli je napisao/la:

i te kako gubi na vrijednosti. stan ne čini samo ono unutar tvoja četiri zida, već i zajednički dijelovi zgrade. a i vrijednost se ne gleda u apsolutnom iznosu, već u usporedbi sa drugima slične veličine na sličnoj poziciji.

ma da, ne gubi na vrijednosti ako je stan na Vrbiku ili kuća u DBK.
u svakom drugom slučaju-kako da ne....
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la grozni » 31 sij 2009, 10:24

vidim da sam tražen da malo elaboriram...
hvala na advokaturi, žene, skužile ste :mase

dakle, to je stvar mentalnog sklopa i životnog iskustva.
da imam keš u žepu, ili barem 2/3 potrebnog keša, ma ne, bolje 3/4, onda bi razmišljao o "za" i "protiv".
a da imam preko ljeta samo 2 ili u boljem slučaju 3 tjedna slobodno i da nemam roditelje :bonk koji bi tamo mogli biti malo dulje s djecom, ne bi više ni razmišljao.
grozni
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la leonardaj » 31 sij 2009, 10:38

Ja sam definitivno za nekretninu na moru, ali ne na kredit koji će potpuno umanjiti uživanje u istoj.
slika
leonardaj
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dudley » 31 sij 2009, 15:20

grozni je napisao/la:vidim da sam tražen da malo elaboriram...
hvala na advokaturi, žene, skužile ste :mase

dakle, to je stvar mentalnog sklopa i životnog iskustva.
da imam keš u žepu, ili barem 2/3 potrebnog keša, ma ne, bolje 3/4, onda bi razmišljao o "za" i "protiv".
a da imam preko ljeta samo 2 ili u boljem slučaju 3 tjedna slobodno i da nemam roditelje :bonk koji bi tamo mogli biti malo dulje s djecom, ne bi više ni razmišljao.

O baš ti hvala, prosvijetlio si me :mase
Da je ovako kako si napisao ne bi ja ni otvarala temu nit se puno premišljala. Ne vidim u čemu je grehota razmišljati i savjetovati se o nečemu...nije da se radi o kupovini na kredit bijesnog auta od preko 50.000 EUR, uz prosječna primanja, a i to ljudi rade...
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la filipovamama » 31 sij 2009, 15:26

Dudley - :)

Došla sam napisati da mi je ovo jako zanimljiva tema.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dazd » 31 sij 2009, 15:30

Krumpirić je napisao/la:
dazd je napisao/la:hm , upadam ko padobranac