29 sij 2009, 21:31
Imge je napisao/la:
osim toga, tek sad, kad je niz novih zakona stupilo na snagu - zamijecen je citav niz propusta, nelogicnosti, krsenja prava roditelja/djeteta...
bit ce tu posla i vise nego sto se mislilo...
(govorim samo o setu zakona koji se direktno ticu grupe roditelja koji ovdje pisu - zakon o doprinosima, zakon o rod. i roditelj. potporama, zakon o obveznom ZO, o drugim zakonima da ne pricam...)
29 sij 2009, 21:35
kristina2002 je napisao/la:e a ja onda imala drugo pitanje: šta da sad radim , da li imam pravo na drugo djete s posebnim potrebama, pa bar na uvečani dd ili invalidninu.....a oni će : to morate pitati negdje drugdje a ja vas ne mogu uputiti gdje....
da li netko zna ako dans odaberem hzzo dali se računa moj radni staž koji je bio do jučer? da li imam pravo na uvečani dd i za drugo djete? i ako mi se prvom djetetu dg pogoršala da li mogu zatražiti invalidninu prije rujna i gdje? i dali se zaista ne moram brinuti do rujna o svojim primanjima jer ostaju ista?
hvala
s poštovanjem k.p.
31 sij 2009, 03:07
31 sij 2009, 20:32
kristina2002 je napisao/la:mlađe mi je dijete s posebnim potrebama...
ustanovljno prije 3 tj. da i drugo imat ežih zdr. poteškoća i sada se pitam :
da li imam pravo na uvečani dd i za starije dijete
da li imam pravo invalidninu tražiti zbog pogoršanja stanja mlađeg djeteta, iako je vještačenje u listopadu
da li je to stvarno dobro protumačeno da za nas primanja idu strašno na gore?
i da se gleda koliko sam radnog staža imala prije 2,5 godine kad sam stupila na njegu?
jer time se krše ustavna prava svih nas!!!
ja sam mjenjala radno mjesto prije nego sam stupila na njegu!!!
završio mi regularno porodiljni, ostala sam bez posla jer sam bila na porodiljnom...(klasika) zatim se ponovno zaposlila i otišla na njegu, a prije njege imam ukupno3,5 god staža...
e pa sada valjda samo B O Ž E P O M O Z I N A M A Z A B O R A V LJ E N I M A!!!
31 sij 2009, 22:50
01 vel 2009, 00:34
kristina2002 je napisao/la:mlađe mi je dijete s posebnim potrebama...
ustanovljno prije 3 tj. da i drugo ima težih zdr. poteškoća i sada se pitam :
da li imam pravo na uvečani dd i za starije dijete
da li imam pravo invalidninu tražiti zbog pogoršanja stanja mlađeg djeteta, iako je vještačenje u listopadu
01 vel 2009, 00:39
Dinkic je napisao/la:Da li netko zna ili ima situaciju, da li se roditelji mogu zamijenjiti u jednom trenutku pa da umjesto majke otac koristi pravo na brigu o djetetu do 7 odnosno sada 8 godine, a majka ide raditi puno radno vrijeme? Ako se sjecam preko socijale je bilo moguce no sada ispada po novom zakonu da nemoze, HZZO kaze da ne.
Imam jedne roditelje koji imaju ovu situaciju i sada cekamo da vidimo po kojem to clanku im ne dopustaju. Ja sam citala zakon no nisam nasla nesto konkretno.
01 vel 2009, 10:14
01 vel 2009, 22:20
01 vel 2009, 23:07
01 vel 2009, 23:10
02 vel 2009, 00:11
Djeni je napisao/la:Zato jer stalno dobivaju nove dodatke. taman prouce zakon onda dobiju nove doatke, pa to vise nitko ne konta. bas sam pricala sa rodicom koja radi u HZZO i rekla je da stalno novo imaju i oni su poludili jer ne znaju sto reci ljudima.
02 vel 2009, 11:45
02 vel 2009, 13:31
kristina2002 je napisao/la:ali sam ipak si dala truda pa malo istražila uvečane dd i vidjela da imam neko veće pravo. Iz Žajine su me uputili na kruge na komisiju, a tamo sam naivno tražila nekakvu potvrdu da mi je dijete s pp-om i da isključivo može ići u gradski vrtić jer jedino ti vrtići imaju kompletan stručni tim koji je mom djetetu potreban...A komisija mi je rekla da se oni time ne bave i da meni nisu potrebne jaslice jer mogu biti na produljenom porodiljnom .... = KOJI NAVODNO NIJE POSTOJAO ZA NEKE INSTITUCIJE!!!
02 vel 2009, 13:58

, mala info - stavila sam i na pravno-financijski pdf - obavijest o besplatnoj pravnoj pomoci:Od ovog ponedjeljka, 2. veljace 2009. godine, građani imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć, odnosno pravne usluge koje im pruže odvjetnici, ovlaštene nevladine udruge, sindikati i pravni fakulteti.
Odvjetničke usluge na državni račun mogu dobiti svi građani koji su korisnici nekog oblika socijalne skrbi i opskrbnine, djeca u postupcima uzdržavanja, žrtve kažnjivih djela, azilanti te siromašni građani koji po članu kućanstva nemaju veći prihod od 2611 kn, nekretnine veće od 35 četvornih metara plus sljedećih 10 po članu kućanstva, da obitelj nema veću ušteđevinu od 52.200 kn te automobil vrjedniji od 47.000 kuna.
Korištenje te pogodnosti ostvaruje se podnošenjem zahtjeva u Uredima državne uprave.
...
Osim zastupanja pred sudovima u građanskim i upravnim sporovima u besplatnu pravnu pomoć uključeno je pružanje savjeta te sastavljanje podnesaka. Korištenje te pogodnosti ostvaruje se podnošenjem zahtjeva u Uredima državne uprave, a uz zahtjev je potrebno priložiti tek potpisanu izjavu kojom se o dozvoljava uvid u sve imovinske i financijske podatke.
02 vel 2009, 14:27
02 vel 2009, 15:30
nemogu vjerovati, neki od nas koji imamo više od 35 kvadrata smo možda to naslijedili od roditelja, i to ne znači da imamo love na bacanje pa nemamo pravo na besp. pravnu pomoć.
Jadni mi, uz takovu pomoć. Bolje da su napisali da mama mami na forumu daje besplatnu pravnu pomoć bez obzira na broj kvadrata u kojim živi. Sramota
02 vel 2009, 15:52
02 vel 2009, 21:17
Članak 8.
(1) Smatrat će se da osoba ne može snositi troškove pravne pomoći bez egzistencijalne ugroženosti ako ostvaruje prava iz sustava socijalne skrbi i drugih oblika pomoći, odnosno pravo na opskrbninu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata ili ako imovno stanje podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegovog kućanstva odgovara sljedećim uvjetima:
a) kad imovina, u novčanom obliku, podnositelja zahtjeva i članova njegovog kućanstva ne iznosi više od dvadeset najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja, na dan podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja, po članu njegovog kućanstva
b) kad podnositelj zahtjeva ili punoljetni članovi njegovog kućanstva posjeduju imovinu, osim imovine u novčanom obliku, čija ukupna vrijednost ne prelazi iznos od dvadeset najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja na dan podnošenja zahtjeva prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja,
c) kad podnositelj zahtjeva odnosno punoljetni članovi njegova kućanstva, imaju u vlasništvu stan ili kuću koji se smatraju zadovoljavajućim stambenim prostorom u smislu članka 3. ovoga Zakona, te ako imaju u vlasništvu automobil čija vrijednost ne prelazi osamnaest najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja na dan podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja,
d) kad ukupni dohodak i ukupni primici podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva mjesečno ne prelaze po članu kućanstva iznos najniže osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja na dan podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja.
(2) Besplatna pravna pomoć odobrit će se djeci, koju su roditelji i drugi obveznici uzdržavanja po odredbama zakona dužni uzdržavati, u postupcima koji se vode pred nadležnim tijelima radi ostvarivanja prava djeteta na uzdržavanje neovisno o materijalnim prihodima obitelji.
1. Zahtjev za odobravanje pravne pomoći
Članak 16.
(1) Zahtjev se uredu podnosi na propisanom obrascu uz koji se prilaže pisana izjava podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva o imovini te pisana izjava podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva o dopuštenju uvida u sve podatke o imovini i dohotku.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka žrtve obiteljskog nasilja izjave iz stavka 1. ovoga članka podnose samo za sebe.
(3) Azilanti, stranci pod supsidijarnom zaštitom, stranci pod privremenom zaštitom te žrtve trgovanja ljudima, uz zahtjev prilažu potvrdu nadležnog tijela o svom statusu.
(4) Iznimno, ako osoba podnosi zahtjev izravno ovlaštenim pružateljima iz članka 15. stavka 2. ovoga Zakona uz propisani obrazac prilaže potvrdu porezne uprave o visini dohotka podnositelja zahtjeva i članova kućanstva kao i izjave podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva o imovini.
(5) Podnositelj zahtjeva iz stavka 4. ovoga članka koji je korisnik nekog od prava iz sustava socijalne skrbi i drugih oblika pomoći podnosi uz zahtjev potvrdu nadležnog centra za socijalnu skrb o vrsti i visini primljene pomoći u posljednjih dvanaest mjeseci ili je korisnik prava na opskrbninu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, podnosi uz zahtjev potvrdu ili presliku rješenja o opskrbnini.
Članak 25.
(1) Imovno stanje utvrđuje se istodobnim ispunjavanjem uvjeta na temelju ukupnog dohotka, ukupnih primitaka i imovine podnositelja zahtjeva te punoljetnih članova njegova kućanstva.
(2) Primicima koji se, u smislu ovoga Zakona, ne uzimaju u obzir pri utvrđivanju imovnog stanja smatraju se:
– potpore zbog zbrinjavanja ratnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata,
– doplatak za djecu i novčani primici za opremu novorođenog djeteta,
– primici, pomoći i naknade osoba s invaliditetom, osim plaća i mirovina,
– potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog elementarnih nepogoda,
– potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog ratnih događaja,
– naknade koju obitelj prima kao udomiteljska obitelj,
– prava iz sustava socijalne skrbi i drugi oblici pomoći,
– naknade roditelju zbog njege djeteta s težim smetnjama,
– sredstva za uzdržavanje djeteta ostvarena prema propisima o obiteljskim odnosima,
– primici koje fizičke osobe ostvaruju na osnovi darovanja pravnih i fizičkih osoba za zdravstvene potrebe,
– stipendije učenicima i studentima za redovito školovanje, do propisanog iznosa prema poreznom propisu,
– naknade prijevoznih troškova na službenom putovanju u visini stvarnih izdataka,
– naknade troškova noćenja na službenom putovanju u visini stvarnih izdataka,
– naknade troškova prijevoza na posao i s posla mjesnim javnim prijevozom u visini stvarnih izdataka, prema cijeni mjesečne, odnosno pojedinačne prijevozne karte,
– naknade troškova prijevoza na posao i s posla međumjesnim javnim prijevozom u visini stvarnih izdataka, na način propisan poreznim propisom,
– naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe prema poreznom propisu,
– potpore zbog invalidnosti radnika, do visine utvrđene prema poreznom propisu,
– potpore za slučaj smrti radnika, do visine utvrđene prema poreznom propisu,
– potpore u slučaju smrti člana kućanstva radnika, do visine utvrđene prema poreznom propisu,
– naknade štete nastale zbog narušena zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti,
– naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja,
– potpore zbog neprekidnog bolovanja radnika, u skladu s poreznim propisom,
– dar djetetu do 15 godina starosti i godišnja nagrada za božićne blagdane, do visine utvrđene poreznim propisom,
– iznos dnevnica za službena putovanja, terenski dodatak, pomorski dodatak, do visine propisane poreznim propisom.
(3) Imovina koja se, u smislu ovoga Zakona, ne uzima u obzir pri utvrđivanju imovnog stanja jest:
– stan ili kuća u kojoj živi podnositelj zahtjeva, ako je u njegovom vlasništvu ili u vlasništvu članova njegova kućanstva, koja se u smislu članka 3. ovoga Zakona smatra zadovoljavajućim stambenim prostorom, kao i poslovni prostor i stvari koje neposredno služe za obavljanje djelatnosti u razini koja služi osiguranju minimalnih uvjeta uzdržavanja podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva u smislu članka 8. točke a) ovoga Zakona,
– predmeti koji su u skladu s propisima o ovrsi u građanskim sporovima, kao i u sporovima iz naplate osiguranja izuzeti od ovrhe, izuzevši gotovinu, osobno vozilo u vrijednosti od najviše osamnaest najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja.
(4) Imovno stanje podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva utvrđuju se na temelju navoda podnositelja zahtjeva u obrascu o imovnom stanju i potvrde o visini dohotka podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva.
03 vel 2009, 11:41
03 vel 2009, 11:45
. S naslova Udruge osoba i roditelja djece sa spinom bifidom Aurora većina vaših udruga (čije adrese imam) dobiti će poziv na akciju u vidu predlaganja izmjene zakona koju bi poslali na Min. obitelji... i Min. zdravstva te naravno Vladu. Pozivam vas da se odazovete!
03 vel 2009, 15:24
03 vel 2009, 21:37
Nisam ni u jednoj udruzi, al sam svakako za!
04 vel 2009, 14:30
nemesis je napisao/la:Svima koji ste pisali. S naslova Udruge osoba i roditelja djece sa spinom bifidom Aurora većina vaših udruga (čije adrese imam) dobiti će poziv na akciju u vidu predlaganja izmjene zakona koju bi poslali na Min. obitelji... i Min. zdravstva te naravno Vladu. Pozivam vas da se odazovete!
04 vel 2009, 16:04
05 vel 2009, 08:44
05 vel 2009, 09:47
05 vel 2009, 10:09
05 vel 2009, 10:36
Članak 179.
(1)...(4)
(5) Za osiguranika koji ostvaruje pravo na plaćeni dopust ili na rad s polovicom punoga radnog vremena poradi njege djeteta s teškoćama u razvoju, te po toj osnovi ostvaruje pravo na naknadu plaće na teret sredstava socijalne skrbi, obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa jest mjerodavni centar za socijalnu skrb koji je osiguraniku utvrdio to pravo, odnosno drugo tijelo javne uprave koje osiguraniku isplaćuje naknadu plaće po toj osnovi.
Članak 180.
Doprinos se obračunava na osnovicu prema mjesečnoj osnovici iz članka 181. ovoga Zakona, i to doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (za osiguranika tog osiguranja).
Članak 181.
Mjesečna osnovica za obračun doprinosa jest iznos naknade plaće za određeni mjesec.
05 vel 2009, 11:44