Sada je: 11 kol 2026, 16:22.

Povišica invalidnina!?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Povišica invalidnina!?

PostPostao/la andrij » 29 sij 2009, 21:31

Imge je napisao/la:
osim toga, tek sad, kad je niz novih zakona stupilo na snagu - zamijecen je citav niz propusta, nelogicnosti, krsenja prava roditelja/djeteta...
bit ce tu posla i vise nego sto se mislilo...
(govorim samo o setu zakona koji se direktno ticu grupe roditelja koji ovdje pisu - zakon o doprinosima, zakon o rod. i roditelj. potporama, zakon o obveznom ZO, o drugim zakonima da ne pricam...)

:(

Svi su ti propusti bili tu i prije stupanja novih zakona ...
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 29 sij 2009, 21:35

kristina2002 je napisao/la:e a ja onda imala drugo pitanje: šta da sad radim , da li imam pravo na drugo djete s posebnim potrebama, pa bar na uvečani dd ili invalidninu.....a oni će : to morate pitati negdje drugdje a ja vas ne mogu uputiti gdje....
da li netko zna ako dans odaberem hzzo dali se računa moj radni staž koji je bio do jučer? da li imam pravo na uvečani dd i za drugo djete? i ako mi se prvom djetetu dg pogoršala da li mogu zatražiti invalidninu prije rujna i gdje? i dali se zaista ne moram brinuti do rujna o svojim primanjima jer ostaju ista?

hvala
s poštovanjem k.p.

Please, pojasni ovaj dio ...
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kristina2002 » 31 sij 2009, 03:07

mlađe mi je dijete s posebnim potrebama...
ustanovljno prije 3 tj. da i drugo imat ežih zdr. poteškoća i sada se pitam :
da li imam pravo na uvečani dd i za starije dijete
da li imam pravo invalidninu tražiti zbog pogoršanja stanja mlađeg djeteta, iako je vještačenje u listopadu
da li je to stvarno dobro protumačeno da za nas primanja idu strašno na gore?
i da se gleda koliko sam radnog staža imala prije 2,5 godine kad sam stupila na njegu?
jer time se krše ustavna prava svih nas!!!
ja sam mjenjala radno mjesto prije nego sam stupila na njegu!!!
završio mi regularno porodiljni, ostala sam bez posla jer sam bila na porodiljnom...(klasika) zatim se ponovno zaposlila i otišla na njegu, a prije njege imam ukupno3,5 god staža...
e pa sada valjda samo B O Ž E P O M O Z I N A M A Z A B O R A V LJ E N I M A!!!
kristina2002
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la enđi » 31 sij 2009, 20:32

kristina2002 je napisao/la:mlađe mi je dijete s posebnim potrebama...
ustanovljno prije 3 tj. da i drugo imat ežih zdr. poteškoća i sada se pitam :
da li imam pravo invalidninu tražiti zbog pogoršanja stanja mlađeg djeteta, iako je vještačenje u listopadu
da li je to stvarno dobro protumačeno da za nas primanja idu strašno na gore?
i da se gleda koliko sam radnog staža imala prije 2,5 godine kad sam stupila na njegu?
jer time se krše ustavna prava svih nas!!!
ja sam mjenjala radno mjesto prije nego sam stupila na njegu!!!
završio mi regularno porodiljni, ostala sam bez posla jer sam bila na porodiljnom...(klasika) zatim se ponovno zaposlila i otišla na njegu, a prije njege imam ukupno3,5 god staža...
e pa sada valjda samo B O Ž E P O M O Z I N A M A Z A B O R A V LJ E N I M A!!!

Bok kristina,

s obzirom sa sam ja među prvima koja sam tražila dopust preko hzzo-a ,znam da ti u radni staž ulazi svo ovo vrijeme koje si bila na dopustu ,zato ne brini se!
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dinkic » 31 sij 2009, 22:50

Da li netko zna ili ima situaciju, da li se roditelji mogu zamijenjiti u jednom trenutku pa da umjesto majke otac koristi pravo na brigu o djetetu do 7 odnosno sada 8 godine, a majka ide raditi puno radno vrijeme? Ako se sjecam preko socijale je bilo moguce no sada ispada po novom zakonu da nemoze, HZZO kaze da ne.
Imam jedne roditelje koji imaju ovu situaciju i sada cekamo da vidimo po kojem to clanku im ne dopustaju. Ja sam citala zakon no nisam nasla nesto konkretno.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la andrij » 01 vel 2009, 00:34

kristina2002 je napisao/la:mlađe mi je dijete s posebnim potrebama...
ustanovljno prije 3 tj. da i drugo ima težih zdr. poteškoća i sada se pitam :

Pravo na uvećani dječiji i na invalidninu možeš ostvariti tek kad prođete kategorizaciju .Javi se socijalnoj da ti da koje papire ( nalaze ) trebaš prikupiti i traži izlazak pred komisiju.

I dječiji i invalidninu ostvariš tek kad dobiješ od CZSS rješenje o invalidnini bilo za jedno ili za oboje djece.

U svakom slučaju javi se svojoj socijalnoj radnici što prije .
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 01 vel 2009, 00:39

Dinkic je napisao/la:Da li netko zna ili ima situaciju, da li se roditelji mogu zamijenjiti u jednom trenutku pa da umjesto majke otac koristi pravo na brigu o djetetu do 7 odnosno sada 8 godine, a majka ide raditi puno radno vrijeme? Ako se sjecam preko socijale je bilo moguce no sada ispada po novom zakonu da nemoze, HZZO kaze da ne.
Imam jedne roditelje koji imaju ovu situaciju i sada cekamo da vidimo po kojem to clanku im ne dopustaju. Ja sam citala zakon no nisam nasla nesto konkretno.

Koliko se ja sjećam Zakon kaže da JEDAN od roditelja može koristiti to pravo - a drugi roditelj ne može jer je pravo već iskorišteno. Pa se onda i to može tumačiti kako god hoćeš ...

Ima bit da su skontali da oni oboje misle to koristit :mrgreen: moran se sad malo razvalit ... bidno naše socijalno koja im je sad zbrka nastala ... al i nama
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sanja » 01 vel 2009, 10:14

Treba se čekati jedno 6 mjeseci da shvate o čemu se radi.
Trebalo bi se moć prebacit pravo na drugog roditelja.
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Djeni » 01 vel 2009, 22:20

ja znam roditelje koji su ostvarili to pravo. S obzirom da je mamina placa bila veca, poslije maminog drugog poroda tata je zatrazio roditelj njegovatelj i dobio. Mama je prije toga bila na produzenom porodiljskom. Nigdje ne stoji da roditelji ne mogu prebaciti pravo, pa i kod zdravog djeteta moze otac uzeti drugih 6 mjeseci porodiljskog, ne znam zasto ne bi mogao i ovo.
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lidija » 01 vel 2009, 23:07

ma trenutno se valjda nis ne moze jer ovima na HZZO-u nis nije jasno, pravilnik nije donesen i tak ... sve po dobrom starom obicaju i praksi ...
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Djeni » 01 vel 2009, 23:10

Zato jer stalno dobivaju nove dodatke. taman prouce zakon onda dobiju nove doatke, pa to vise nitko ne konta. bas sam pricala sa rodicom koja radi u HZZO i rekla je da stalno novo imaju i oni su poludili jer ne znaju sto reci ljudima.
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la andrij » 02 vel 2009, 00:11

Djeni je napisao/la:Zato jer stalno dobivaju nove dodatke. taman prouce zakon onda dobiju nove doatke, pa to vise nitko ne konta. bas sam pricala sa rodicom koja radi u HZZO i rekla je da stalno novo imaju i oni su poludili jer ne znaju sto reci ljudima.

Moj je nedavno išao vidit šta mio je sa porodiljnim ... žena kaže da ne zna šta i kako mu objasnit te ga poslala kolegici koja se taman vratila sa seminara ...Ona zna :dunno
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kristina2002 » 02 vel 2009, 11:45

ZAHVALJUJEM SVIMA NA POMOĆI....

ps
da nema ovog foruma mnoge žene nebi bile upućene u svoja prava....
naime ja kad sam se pred 3 godine raspitivala o produljenom porodiljnom za dijete s pp, dobivala sam odgovor da to ne postoji od pedijatrice, hzzo-a i czsr.( ali sve mi je to bilo sumnjivo, jer sam radila u vrtiću, a neke su mame koristile kompletnu njegu ( 8 sati) a dijete u vrtić dovodile na 4 sata. I nikako mi nije bilo jasno kako za neke ima produljenog porodiljnog a za neke ne)...
ali sam ipak si dala truda pa malo istražila uvečane dd i vidjela da imam neko veće pravo. Iz Žajine su me uputili na kruge na komisiju, a tamo sam naivno tražila nekakvu potvrdu da mi je dijete s pp-om i da isključivo može ići u gradski vrtić jer jedino ti vrtići imaju kompletan stručni tim koji je mom djetetu potreban...A komisija mi je rekla da se oni time ne bave i da meni nisu potrebne jaslice jer mogu biti na produljenom porodiljnom .... = KOJI NAVODNO NIJE POSTOJAO ZA NEKE INSTITUCIJE!!!
eto tako sam pitala i soc radnicu za invalidninu i uvečani dd za drugo dijete, te sam dobila odgovor: da imam pravo na jedan uvečani dd ( bez obziran na dvoje bol. djece) a invaliditet nam nije dat u rujnu , te bez obzira što je stanje duplo gore dijagnosticirano u listopadu invaliditet možemo dobiti tek na novom vještačenju u 10. mj. 2009.
Ali ja se ne predajem, idem opet prvo po uvečani dd. Pa ću tamo tražiti i invalidninu za mlađe dijete.
kristina2002
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la andrij » 02 vel 2009, 13:31

kristina2002 je napisao/la:ali sam ipak si dala truda pa malo istražila uvečane dd i vidjela da imam neko veće pravo. Iz Žajine su me uputili na kruge na komisiju, a tamo sam naivno tražila nekakvu potvrdu da mi je dijete s pp-om i da isključivo može ići u gradski vrtić jer jedino ti vrtići imaju kompletan stručni tim koji je mom djetetu potreban...A komisija mi je rekla da se oni time ne bave i da meni nisu potrebne jaslice jer mogu biti na produljenom porodiljnom .... = KOJI NAVODNO NIJE POSTOJAO ZA NEKE INSTITUCIJE!!!

Draga moja ... prvu invalidninu i uvećani dječiji za svoje starije dijete dobila sam tek kad je ono imalo 7 godina ... .Kad sam se javila socijalnoj ( cura je imala oko 5 god.) gdje me uputila pedijatrica - žena me otpilila kazavši da mi je mala po papirima zdrava i da šta sam ja došla tražit?Pedijatricu kad sam pitala o čem se u zapravo radi - odgovarla bii da se tada dijete proglasi invalidom i to je to ...Pa nije mi za to nikad ni rano ni prekasno - odgovorila bih joj ... pa nisam dalje ni prčkala ..a ni suprug.I di je onda bio internet:-))))

Tek preseljenjem u Split smo saznali o čemu se zapravo radi! .Reklo bi se sad - tko mi je kriv, šta se nisam raspitala ... Ni na kraj pameti da država daje invalidninu i uvećani dječiji - da imaš pravo na skraćeno radno vrijeme i na dopust do 7.

Tada smo obavili i vještačenje za drugo dijete i ostvarili i za njega i invalidninu i uvećani dječiji ... Pravo na skraćeno radno vrijeme nisam nikada koristila - jer nisam radila .Isto vrijedi i za dopust do 7 godine ... Snalazili smo se kako smo znali!

Šta se tiče terapija kad smo bili u Metkoviću - Psihologa sam imala za njih tek u Dubrovniku ( jednom tjedno ) - logoped nije niti htio raditi sa djetetom jer je autistično - pa nema smisla ... Svi pregledi , svi papiri - sve dobiješ tek u Splitu ...

I tko te od njih pita - jel možeš i kako stigneš ??? Nitko.
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 02 vel 2009, 13:58

divim bam se kako se snalazite u moru propisa i kako to sve skupa hendlate :luv

mozda ce nekom pomoci :dunno , mala info - stavila sam i na pravno-financijski pdf - obavijest o besplatnoj pravnoj pomoci:

Od ovog ponedjeljka, 2. veljace 2009. godine, građani imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć, odnosno pravne usluge koje im pruže odvjetnici, ovlaštene nevladine udruge, sindikati i pravni fakulteti.
Odvjetničke usluge na državni račun mogu dobiti svi građani koji su korisnici nekog oblika socijalne skrbi i opskrbnine, djeca u postupcima uzdržavanja, žrtve kažnjivih djela, azilanti te siromašni građani koji po članu kućanstva nemaju veći prihod od 2611 kn, nekretnine veće od 35 četvornih metara plus sljedećih 10 po članu kućanstva, da obitelj nema veću ušteđevinu od 52.200 kn te automobil vrjedniji od 47.000 kuna.
Korištenje te pogodnosti ostvaruje se podnošenjem zahtjeva u Uredima državne uprave.
...
Osim zastupanja pred sudovima u građanskim i upravnim sporovima u besplatnu pravnu pomoć uključeno je pružanje savjeta te sastavljanje podnesaka. Korištenje te pogodnosti ostvaruje se podnošenjem zahtjeva u Uredima državne uprave, a uz zahtjev je potrebno priložiti tek potpisanu izjavu kojom se o dozvoljava uvid u sve imovinske i financijske podatke.

izvor:
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/cr ... 2/index.do
:mah
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la andrij » 02 vel 2009, 14:27

nekretnine veće od 35 četvornih metara plus sljedećih 10 po članu kućanstva, da obitelj nema veću ušteđevinu od 52.200 kn te automobil vrjedniji od 47.000 kuna.

I ovo se gleda ...

Da sve drugo štima -auto neka je vrijednije ..ništa od besplatne pomoći :dunno
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 02 vel 2009, 15:30

Da morali bi živjeti u 35 kvadrata... :conf nemogu vjerovati, neki od nas koji imamo više od 35 kvadrata smo možda to naslijedili od roditelja, i to ne znači da imamo love na bacanje pa nemamo pravo na besp. pravnu pomoć. :angry Jadni mi, uz takovu pomoć. Bolje da su napisali da mama mami na forumu daje besplatnu pravnu pomoć bez obzira na broj kvadrata u kojim živi. Sramota :place
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 02 vel 2009, 15:52

tko hoce vise detalja o bespl. pravnoj pomoci
-Zakon (nn 62/08)
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2098.html
i
- Pravilnik o zahtjevu i izgledu obrasca (nn 13/2009)
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 3_302.html

ne stignem sad vise pisati :(
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 02 vel 2009, 21:17

Članak 8.

(1) Smatrat će se da osoba ne može snositi troškove pravne pomoći bez egzistencijalne ugroženosti ako ostvaruje prava iz sustava socijalne skrbi i drugih oblika pomoći, odnosno pravo na opskrbninu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata ili ako imovno stanje podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegovog kućanstva odgovara sljedećim uvjetima:
a) kad imovina, u novčanom obliku, podnositelja zahtjeva i članova njegovog kućanstva ne iznosi više od dvadeset najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja, na dan podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja, po članu njegovog kućanstva
b) kad podnositelj zahtjeva ili punoljetni članovi njegovog kućanstva posjeduju imovinu, osim imovine u novčanom obliku, čija ukupna vrijednost ne prelazi iznos od dvadeset najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja na dan podnošenja zahtjeva prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja,
c) kad podnositelj zahtjeva odnosno punoljetni članovi njegova kućanstva, imaju u vlasništvu stan ili kuću koji se smatraju zadovoljavajućim stambenim prostorom u smislu članka 3. ovoga Zakona, te ako imaju u vlasništvu automobil čija vrijednost ne prelazi osamnaest najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja na dan podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja,
d) kad ukupni dohodak i ukupni primici podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva mjesečno ne prelaze po članu kućanstva iznos najniže osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja na dan podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja.
(2) Besplatna pravna pomoć odobrit će se djeci, koju su roditelji i drugi obveznici uzdržavanja po odredbama zakona dužni uzdržavati, u postupcima koji se vode pred nadležnim tijelima radi ostvarivanja prava djeteta na uzdržavanje neovisno o materijalnim prihodima obitelji.

Iz ovog slijedi da imamo pravo tj naša djeca na besplatnu pravnu pomoć jer je u zakonu napisano ili ... ili

i još
1. Zahtjev za odobravanje pravne pomoći

Članak 16.

(1) Zahtjev se uredu podnosi na propisanom obrascu uz koji se prilaže pisana izjava podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva o imovini te pisana izjava podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva o dopuštenju uvida u sve podatke o imovini i dohotku.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka žrtve obiteljskog nasilja izjave iz stavka 1. ovoga članka podnose samo za sebe.
(3) Azilanti, stranci pod supsidijarnom zaštitom, stranci pod privremenom zaštitom te žrtve trgovanja ljudima, uz zahtjev prilažu potvrdu nadležnog tijela o svom statusu.
(4) Iznimno, ako osoba podnosi zahtjev izravno ovlaštenim pružateljima iz članka 15. stavka 2. ovoga Zakona uz propisani obrazac prilaže potvrdu porezne uprave o visini dohotka podnositelja zahtjeva i članova kućanstva kao i izjave podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva o imovini.
(5) Podnositelj zahtjeva iz stavka 4. ovoga članka koji je korisnik nekog od prava iz sustava socijalne skrbi i drugih oblika pomoći podnosi uz zahtjev potvrdu nadležnog centra za socijalnu skrb o vrsti i visini primljene pomoći u posljednjih dvanaest mjeseci ili je korisnik prava na opskrbninu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, podnosi uz zahtjev potvrdu ili presliku rješenja o opskrbnini.

Članak 25.

(1) Imovno stanje utvrđuje se istodobnim ispunjavanjem uvjeta na temelju ukupnog dohotka, ukupnih primitaka i imovine podnositelja zahtjeva te punoljetnih članova njegova kućanstva.
(2) Primicima koji se, u smislu ovoga Zakona, ne uzimaju u obzir pri utvrđivanju imovnog stanja smatraju se:
– potpore zbog zbrinjavanja ratnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata,
– doplatak za djecu i novčani primici za opremu novorođenog djeteta,
– primici, pomoći i naknade osoba s invaliditetom, osim plaća i mirovina,
– potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog elementarnih nepogoda,
– potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog ratnih događaja,
– naknade koju obitelj prima kao udomiteljska obitelj,
– prava iz sustava socijalne skrbi i drugi oblici pomoći,
– naknade roditelju zbog njege djeteta s težim smetnjama,
– sredstva za uzdržavanje djeteta ostvarena prema propisima o obiteljskim odnosima,
– primici koje fizičke osobe ostvaruju na osnovi darovanja pravnih i fizičkih osoba za zdravstvene potrebe,
– stipendije učenicima i studentima za redovito školovanje, do propisanog iznosa prema poreznom propisu,
– naknade prijevoznih troškova na službenom putovanju u visini stvarnih izdataka,
– naknade troškova noćenja na službenom putovanju u visini stvarnih izdataka,
– naknade troškova prijevoza na posao i s posla mjesnim javnim prijevozom u visini stvarnih izdataka, prema cijeni mjesečne, odnosno pojedinačne prijevozne karte,
– naknade troškova prijevoza na posao i s posla međumjesnim javnim prijevozom u visini stvarnih izdataka, na način propisan poreznim propisom,
– naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe prema poreznom propisu,
– potpore zbog invalidnosti radnika, do visine utvrđene prema poreznom propisu,
– potpore za slučaj smrti radnika, do visine utvrđene prema poreznom propisu,
– potpore u slučaju smrti člana kućanstva radnika, do visine utvrđene prema poreznom propisu,
– naknade štete nastale zbog narušena zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti,
– naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja,
– potpore zbog neprekidnog bolovanja radnika, u skladu s poreznim propisom,
– dar djetetu do 15 godina starosti i godišnja nagrada za božićne blagdane, do visine utvrđene poreznim propisom,
– iznos dnevnica za službena putovanja, terenski dodatak, pomorski dodatak, do visine propisane poreznim propisom.
(3) Imovina koja se, u smislu ovoga Zakona, ne uzima u obzir pri utvrđivanju imovnog stanja jest:
– stan ili kuća u kojoj živi podnositelj zahtjeva, ako je u njegovom vlasništvu ili u vlasništvu članova njegova kućanstva, koja se u smislu članka 3. ovoga Zakona smatra zadovoljavajućim stambenim prostorom, kao i poslovni prostor i stvari koje neposredno služe za obavljanje djelatnosti u razini koja služi osiguranju minimalnih uvjeta uzdržavanja podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva u smislu članka 8. točke a) ovoga Zakona,
– predmeti koji su u skladu s propisima o ovrsi u građanskim sporovima, kao i u sporovima iz naplate osiguranja izuzeti od ovrhe, izuzevši gotovinu, osobno vozilo u vrijednosti od najviše osamnaest najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja.
(4) Imovno stanje podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva utvrđuju se na temelju navoda podnositelja zahtjeva u obrascu o imovnom stanju i potvrde o visini dohotka podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la nemesis » 03 vel 2009, 11:41

Danas je stiglo:
DPR – 501 – 04/09 – 003/3
DP – 025/09 – 2
Zagreb, 2. veljače 2009.

Linda Vuković
linda.vukovic@zg.t-com.hr

Mirjana Sečan
mirjana79@vodatel.net

Poštovani,

Slijedom Vašeg obraćanja Uredu pravobraniteljice za djecu, obavještavamo Vas da smo nadležnim institucijama poslali zahtjev za izvješće o konkretnom slučaju. Uputili smo i preporuku u smislu iznalaženja načina za zadržavanje stečenih prava i dosadašnjeg iznosa naknade, kao i za podizanje informiranosti djelatnika podružnica HZZO-a, kako bi roditeljima mogli pružiti valjane informacije.

U prilogu Vam dostavljamo pdf verziju dopisa upućenog nadležnim institucijama.

S poštovanjem,

Pravobraniteljica za djecu
Mila Jelavić, dipl.iur.

DPR – 501 – 04/09 – 003/2
Zagreb, 30. siječnja 2009.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti
Uprava za obitelj
Zagreb, Trg hrvatskih velikana 6

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje
Direkcija Zagreb
Zagreb, Margaretska 3

Predmet: Smanjenje novčane naknade za dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju koju roditelji ostvaruju temeljem Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, zaštita prava i dobrobiti djece
-
izvješće, moli se
-
preporuka, daje se

Poštovani,

Ured pravobraniteljice za djecu zaprimio je nekoliko predstavki roditelja djece s teškoćama u razvoju koji koriste pravo na dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, a koji se pritužuju na smanjenje novčane naknade stupanjem na snagu Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Naime, kako vam je dobro poznato, do 31. prosinca 2008. ovaj je dopust bio uređen Zakonom o socijalnoj skrbi i Pravilnikom o pravima roditelja djeteta sa težim smetnjama u razvoju na dopust ili na rad sa polovicom punog radnog vremena radi njege djeteta te su se prava ostvarivala putem nadležnosti centara za socijalnu skrb.

Naknada je bila određena u visini pet osnovica za socijalna davanja. Sukladno tomu, naknada plaće je iznosila 2.000,00 kn. Osnovica za socijalna davanja od 400,00 kn bila je uređena odlukom Vlade još 2001. godine te je s vremenom postala nedostatna i neprimjerena u odnosu na rast troškova života. Stoga je u ožujku 2008. godine Vlada donijela odluku da se visina osnovice za utvrđivanje socijalnih davanja sa tadašnjih 400 kuna od 1. studenoga povećava na 500 kuna. Tom odlukom naknada plaće se roditeljima povećava na 2.500,00 kuna. Ista je isplaćena u prosincu 2008. godine kao naknada za studeni 2008. godine.

Međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, roditelji djece s teškoćama u razvoju svoja prava ostvaruju putem HZZO-a, a naknada plaće se propisuje u iznosu od 65% proračunske osnovice.

Proračunska osnovica iznosi 3.326,00 kn i nije mijenjala od 2002. godine. Sukladno tomu, nova naknada plaće iznosila bi 2.161,90 kn, dakle za 338,10 kn manje nego za studeni 2008. Veća naknada bit će isplaćivana na račune još tri mjeseca prijelaznog razdoblja, a potom bi se smanjila na spomenuti iznos.

Nezadovoljni roditelji su krenuli u borbu za zadržavanje stečenih prava i iznosa koji su do sada primali, uz napomenu da niti taj iznos, naravno, nije dovoljan za dostojanstven život.

Njihovo nezadovoljstvo najbolje oslikavaju riječi jedne od majki koja to pravo ostvaruje:
„Svi su se raspisali kako je novi zakon super, i očevi imaju pravo na dopust, naknade rodiljama su se ustabilile… Samo nitko nije prepoznao kome su uzeli sredstva da se to uspije provesti. 340,00 kn je zbroj mojih računa za vodu i struju, hvala im najljepša.“

Uz navedeno, važno je napomenuti da kada se roditelji obrate lokalnim uredima HZZO-a, djelatnici, prema navodima roditelja „…samo tvrde da smo kod njih 1. ožujka 2009., a o naknadama ne znaju ništa!“.

Spomenuto ukazuje na nedovoljnu informiranost i upućenost djelatnika koji su u izravnom kontaktu sa strankama, a koja je nužna kako bi svaki roditelj dobio kvalitetnu informaciju o sadržaju i načinu ostvarivanja svojih prava.

Slijedom svega navedenoga, molimo Vas temeljem čl. 11. st.1. i 2. Zakona o pravobranitelju za djecu (NN 96/03.) da nas izvijestite o vašim saznanjima i aktivnostima vezanim za predmetni slučaj.

Ujedno Vam preporučamo, temeljem čl. 10 spomenutog Zakona da iznađete način kako bi se nastali problem prevladao u korist roditelja djece s teškoćama u razvoju te da učinite dodatne napore u podizanju informiranosti i spremnosti djelatnika podružnica HZZO-a, kako bi bili u mogućnosti pružiti konkretne i potpune informacije roditeljima koji ovo pravo ostvaruju.

S poštovanjem,

Pravobraniteljica za djecu
Mila Jelavić, dipl.iur.
Hrabro protiv vjetrenjača

http://www.spinabifida.hr/
nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nemesis » 03 vel 2009, 11:45

Svima koji ste pisali :kiss . S naslova Udruge osoba i roditelja djece sa spinom bifidom Aurora većina vaših udruga (čije adrese imam) dobiti će poziv na akciju u vidu predlaganja izmjene zakona koju bi poslali na Min. obitelji... i Min. zdravstva te naravno Vladu. Pozivam vas da se odazovete!
Zadnja izmjena: nemesis; 03 vel 2009, 16:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plava » 03 vel 2009, 15:24

Svaka vam čast, ja se želim pridružiti akciji iako nisam član niti jedne udruge podatke šaljem na pp, pozdrav :mah
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Daisy » 03 vel 2009, 21:37

I ja, i ja ... :D Nisam ni u jednoj udruzi, al sam svakako za!
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 04 vel 2009, 14:30

nemesis je napisao/la:Svima koji ste pisali :kiss . S naslova Udruge osoba i roditelja djece sa spinom bifidom Aurora većina vaših udruga (čije adrese imam) dobiti će poziv na akciju u vidu predlaganja izmjene zakona koju bi poslali na Min. obitelji... i Min. zdravstva te naravno Vladu. Pozivam vas da se odazovete!

Kojih Zakona točno ?
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 04 vel 2009, 16:04

nemesis bravo :5
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nemesis » 05 vel 2009, 08:44

Andrij, tražimo promjenu Zakona o rodiljnim i roditeljskim potprorama (NN 85/08 i 110/08) na slijedeći način:
Članak 24., stavak 7 mijenja se i glasi:
„Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelji djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do navršene 8. godine djetetova života iz članka 23. stavka 1. ovoga Zakona ima pravo za puno radno vrijeme na naknadu plaće u iznosu od 75% proračunske osnovice mjesečno.“

Na taj način naknada plaće iznositi će 2.494,50 kn (najbliže trenutnoj naknadi), a ne 2.160,90 kn kako su to oni aljkavo isplanirali.

nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 05 vel 2009, 09:47

taj zakon traži puno više promjena jer dosta kategorija majki nije obuhvatio. Ja sam već pisala predstvake prema radnim grupama, ali je sabor odbio bilo kakavu promjenu :roll:
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

ŠTO SAD!?

PostPostao/la kristina2002 » 05 vel 2009, 10:09

Imam jedno pitanje!
Dali sad zaista čekam komisiju u 10 mj i onda odlučujem što dalje ili moram sad odabrati "sebi povoljnije" do ožujka?

ps
smatram da je nastupila neka greška u zakonu, jer je inače običaj ljude koji su stekli neko pravo ne dirati, te zakon inače vrijedi za one koje ulaze u taj određeni sustav nakon njegova izglasavanja....
Jer činjenica je da se onda moramo bojati primjerice svakog novog jutra jer neznamo dali je donesen zakon koji od idućeg prvog u mjesecu možda ukida naše naknade na koje smo stekli pravo prije par godina... Pa gdje je tu sigurnost??? To bi se po ovim anarhičnoim donošenjima novih zakona vrlo lako moglo dogoditi i jednostavno je za očekivati... A mnogi od nas se neće imati gdje vratiti raditi jer poslodavci ne vole previše žene koje odu na porodiljni, a još manje na duuugi porodiljni. Iz sigurnih izvora tvrdim da se u jedno 20-ak firmi (za koje ja znam) žene koje su ostale trudne su pri samom otvaranju bolovanja i porodiljnog dobile na znanje da se netrebaju niti vračati. One su dale protuinformacije svojim poslodavcima da ih zakon štiti, a oni su im ukratko i u grubo odgovorili da ih štiti:otkaza zbog porodiljnog, ali ne i od financijske krize!!!! Ista stvar ti je ako i danas odeš na bolovanje zbog dijeteta u većim poduzećima.... Naime ja imam dojam da je ova kriza u svijetu umjetno izazvana da se netko (ili neki) obogati, a ujedno je legla i našim poslodavcima..... Smatram da država nije previše na gubitku zbog krize ali ovo što rade nama a i ljudima ovisnim o drugim sustavima i institucijama ( smanjivanje naknada) je po njihovom ŠTEDNJA!!!
Sobzirom da onaj tko dođe u politiku je PREMAZAN SVIM MASTIMA jako dobro zna da kad bi mi bile ovisne samo o tim naknadama za njegu nebi dugo živjele, već bi umrli od gladi, zime ( račumnaju da se snalazim sa strane ili imamo muževe ) .... Tako da smatram da bi se trebali konkretno obratiti JAVNO ODGOVORNOJ OSOBI KOJA SJEDI U FOTELJI I TAKO NEŠTO ODOBRAVA!!!!!

Pozdrav

kp
kristina2002
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Imge » 05 vel 2009, 10:36

samo mala opaska kad smo kod price o zahtjevu za povecanje naknade.
smanjenjem naknade direktno se smanjila i osnovica za obracun doprinosa za MO na temelju ind. kapital. stednje (II. stup) te je grupa roditelja koja ostvaruje pravo na pl. dopust poradi njege djeteta s teskocama u razvoju i u ovom dijelu zakinuta!!
(reci ce netko, nes ti 20 ili koliko kuna mjesecno, ali, relanost je da ste zakinuti i za tih 20 kuna).

evo da bude lakse - i clanak iz Zakona o doprinosima, na snazi od 1.1.2009. , vezano za pricu o 2. mirovinskom stupu:
Članak 179.
(1)...(4)
(5) Za osiguranika koji ostvaruje pravo na plaćeni dopust ili na rad s polovicom punoga radnog vremena poradi njege djeteta s teškoćama u razvoju, te po toj osnovi ostvaruje pravo na naknadu plaće na teret sredstava socijalne skrbi, obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa jest mjerodavni centar za socijalnu skrb koji je osiguraniku utvrdio to pravo, odnosno drugo tijelo javne uprave koje osiguraniku isplaćuje naknadu plaće po toj osnovi.
Članak 180.
Doprinos se obračunava na osnovicu prema mjesečnoj osnovici iz članka 181. ovoga Zakona, i to doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (za osiguranika tog osiguranja).
Članak 181.
Mjesečna osnovica za obračun doprinosa jest iznos naknade plaće za određeni mjesec.

iako, slazem se s nadicom - puno je propusta u novom zakonu, nije samo o ovome rijec. nazalost... :(
Imge
Asimilirana
Asimilirana

Re: ŠTO SAD!?

PostPostao/la enđi » 05 vel 2009, 11:44

[quote="kristina2002"]Imam jedno pitanje!
Dali sad zaista čekam komisiju u 10 mj i onda odlučujem što dalje ili moram sad odabrati "sebi povoljnije" do ožujka?

pozdrav kristina,
ako ti dopust istječe u 10 mj.ne trebaš sada predavati papire,jer je prerano,dovoljno ti je oko 2 mjeseca prije isteka dopusta;za razliku od centra ovi na hzzo relativno brže rješavaju naše predmete,do tada prikupljaj medicinsku dokumentaciju ,koja ne smije biti starija od 6.mjeseci.
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.