Sada je: 03 kol 2026, 10:30.

Vadjenje mlijecnog zuba

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Vadjenje mlijecnog zuba

PostPostao/la ljubilica » 09 vel 2009, 19:57

Srecici je do sad ispalo, tj. izvadili smo joj 5 mlijecnih zubica. Zadnj kojeg je vadila je morala vaditi zubarica, jer joj se iza njega pojavio trajni zubic koji nije imao mjesta, pa smo morali vaditi mlijecni. Nakon mjesec dana se ista stvar dogadja i s druge strane, ali sad gospodjica ne zeli da joj se taj zuba vadi. Inace je sva pekmezava, ima nizak prag boli, a ovo zadnje vadjenje ju je vjerojatno bolilo, iako joj je zubarica namazala onim sredstvom protiv boli.

Bili smo nedavno opet s namjerom da joj se izvadi i ovaj drugi mlijecni kako bi se napravilo mjesto trajnom. Pola sata smo se zubarica i ja natezale i uvjeravale da barem otvori usta i pokaze joj o cemu se radi. Na kraju je ipak pristala, pokazala ga i zubarica je rekla da moze pricekati mjesec dana.
Danas smo opet isli, nakon nekoliko dana uvjeravanja, moljakanja, pa cak kupljenog DVD-a unaprijed, obecala je da ce ga izvaditi.
Naravno da nista od toga. Zapravo ovaj put je pristala da joj ga namaze sredstvom protiv boli, i nakon toga opet nije htjela otvoriti usta. Deset minuta smo je opet nagovarale, ali bezuspjesno. Izasle smo ne obavljenog posla, ona uplakana, ja iznervirana....

I sto sad, ona i dalje ne zeli ici zubaru i vaditi zub, jer kaze da je to boli

Sto mi je ciniti?
Srecica
Palcica

Slatkis
ljubilica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Vadjenje mlijecnog zuba

PostPostao/la JiA » 09 vel 2009, 20:08

je l joj moze zubarka dati pikicu?
ja znam da ih to boli, unatoc tom anestetiku, ali zubari izbjegavaju malima davati injekciju jer se mogu lako npr. zagristi zbog osjecaja utrnutosti.
jeste spominjali tu opciju?
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Barbi » 09 vel 2009, 20:30

A zubarica je procijenila da ga nužno mora vaditi sada? I ako ga ne izvadi odmah dogodit će se što?
Pitam ovo jer ako nije zaista strašna nužda ja je ne bih forsirala. :dunno Vrlo će se brzo taj zub rasklimati puno jače i bit će ga puno lakše izvaditi ako čak i sam ne ispadne. Patriku su dva trajna zuba izrasla a mliječni još nisu ispali. Jesu rasli nekako iza i ukrivo ali su se sada potpuno izravnali i pomaknuli naprijed. Zubarica je rekla da nema potrebe forsirati, također nas je naručila za mjesec dana i dotad je sam ispao.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la filipovamama » 09 vel 2009, 21:25

Barbi je napisao/la:Patriku su dva trajna zuba izrasla a mliječni još nisu ispali. Jesu rasli nekako iza i ukrivo ali su se sada potpuno izravnali i pomaknuli naprijed. Zubarica je rekla da nema potrebe forsirati, također nas je naručila za mjesec dana i dotad je sam ispao.

Tako i kod nas. Filipu su zapravo skoro svi zubi rasli nekako iskrivljeno iza ili iznad mliječnih. Baš je bilo ružno za vidjeti, a danas ima ravne zube i ne mora nositi aparatić. Kada su izrasli, mliječni su se rasklimali i otpali i ovi trajni se sami od sebe izravnali. Nama je zubarica isto rekla da nema potrebe forsirati. :dunno
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mirnela » 10 vel 2009, 00:44

JiA je napisao/la:je l joj moze zubarka dati pikicu?
ja znam da ih to boli, unatoc tom anestetiku, ali zubari izbjegavaju malima davati injekciju jer se mogu lako npr. zagristi zbog osjecaja utrnutosti.
jeste spominjali tu opciju?

ovo sam i ja htjela pitati...

od kolegice mala je imala isti problem i rješili su ga tako da joj je zubar najprije dobro namazao zubno meso onim sredstvom protiv boli i onda je u to mjesto dao pikicu - curka uopće nije niti skužila da je dobila injekciju ;)
samo vađenje je bilo lako...
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la montenegrina » 10 vel 2009, 00:49

Uh ja u potpunosti razumijm vasu djecu i njihov strah od zubara, jer i mene prpa hvata kad god moram da idem i preganjam se sa zubarom oko inekcije, pa drzanje za ruku, pa ajjj pa jojjjj.... :/
Jedan prijatelj zubar, je rekao mojoj sestri, da cim pocnu djeci da se klimaju mlijecni zubici da dodje da ih on izvadi, jer ako ih vade sami kuci (kao sto vecina radi, sa onim prednjim malim zubicima), onda iza njih zubi rastu ukrivo, jer onaj koji vadi zub, ne zna koji je pravi ugao vadjenja i samim tim se valjda kasnije poremeti rast novog ili zuba koji raste do.
Tako je on njoj rekao, meni to ima logike.
"Bicu tu kad ti zatrebam, ja cu biti tu. Nije vazno koliko daleko ili blizu budem, doci cu trceci." - Petar Pan
Nekad bih samo da šetam po kiši… Da brojim korake i ćutim. Sama.
Nisu nam trebali pričati bajke o raju, sada od života očekujemo previše…
Nije mi se desilo ništa loše, ali sam čula neke loše vesti. Koje se dešavaju drugima.
Život nema opravdanja. Eto, tek tako te razbije…
Spustim glavu i krenem…Ogrnem se mrakom…
Kao da pada kiša, iako pljušti tuga…
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Kris2 » 10 vel 2009, 01:13

Kod nas sam ja uglavnom zubar :mrgreen: , ako si sami ne uspiju izvaditi kad se vec totalno raskilma - za sad im zubi rastu ravno
Kris2
Danadadila

PostPostao/la ljubilica » 10 vel 2009, 10:06

Ma ne znam, ovo s injekcijom mi nije neka opcija, jer kao prvo vjerojatno bi posizila kad bi vidjela injekciju, a onda opet treba otvoriti usta, dobrovoljno.

Cekanje nam je uvijek opcija, zapravo zubarica nije nista forsirala, to je vise moje misljenje bilo da je vrijeme da joj se izvadi.
Za sad stvari stoje ovako. Svi DVD-i Winxica su otisli visoko na ormar, jer je bio takav dogovor. Dala sam joj opciju da do petka treba izvaditi zub, a ako ne crtici se prodaju preko oglasnika. Ovo ne mislim izvesti, ali je nekakav motiv. Rekla je da ce ga izvaditi u petak, zadnji dan. Stvarno ne znam sto cu napraviti ako u petak opet bude pravila drame.
Srecica
Palcica

Slatkis
ljubilica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la folne » 10 vel 2009, 10:14

od kolegice mala je imala isti problem i rješili su ga tako da joj je zubar najprije dobro namazao zubno meso onim sredstvom protiv boli i onda je u to mjesto dao pikicu - curka uopće nije niti skužila da je dobila injekciju
samo vađenje je bilo lako...

i kod nas tako, s tim da on uopće nije vidio injekciju, tj. to ni nije prava injekcija (šprica) nego ono na principu penkale, a zubaru ju je sestra dodala nekako K. iza leđa.
zub je bio izvađen, a K. je pitao -Šta se desilo???? mislio je da mu je zubar pipao zub da vidi koliko se klima, vađenje ni skužio nije :lol
folne
Mladenka

PostPostao/la Stefanova_mama » 10 vel 2009, 10:17

Ja mislim da preterujes. Prirodno mlecni zubi se rasklate i ispadnu, na ovaj nacin joj stvaras nepotrebnu traumu. Dopusti prirodi da odradi svoje i sacekajte jos malo. Malo mi je too much, kaznjavanje jer ne zeli da izvadi zub.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la lastavica » 10 vel 2009, 10:25

ljubilica, znam kako ti je, ja isto imam jednu takvu :hug
na svaki pokret zubarice reagira, te joj smeta miris lijeka, te joj previse busilica trese

a što se tiče motivacije, nama se desilo da onda neće sići sa stolice, a neće ni otvoriti usta, ajme meni kad se sjetim toga cirkusa, mokra ja, mokra ona
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la teutonija » 10 vel 2009, 11:07

Ja isto ne bi niš forsirala.
K se počeo klimati donji zubek ,jedinica i onda sam vidla da iza već raste trajni ,isto onak otraga ,kad je ovaj mliječni ispao ovaj trajni se pomaknuo i sad je na mjestu mliječnog.Tak je bilo i s drugom donjom jedinicom ,iza počeo rasti trajni i kad je mliječni ispao(K traži kikić i zagrize u njega :lol ) bio je dosta iza ove već izašle jedinice,ali sad su se opet izjednačili i oba donja dva zubića su lijapa ravna i pravilna.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Helena71 » 10 vel 2009, 11:21

Lastavice, i mokra zubarica :dada :lol
Azleja, ovo nije istina sto navodis.
U principu se ide na vadjenje kod stomatologa ako budu tako u dva reda zubi, znaci ako mlijecni nikako da se rasklimaju dovoljno za kucne metode vadjenja.
LJubilice, kad je vec toliki strah u pitanju nagovori ju neka sama rasklimava zubic, mojoj curki je to zabava pa si je donju dvojkicu i prerano rasklimala, proslo je vise od mjesec dana dok se nije pojavio trajni nasljednik. A nagrade preporucam da odete kupiti odmah poslije zubara jer ovako kad pripremis prije, tesko je ispostovati dogovor bez natezanja i svadja.
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 10 vel 2009, 11:30

Helena71 je napisao/la:Lastavice, i mokra zubarica :dada :lol

:up
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la ljubilica » 10 vel 2009, 12:47

Helena, sve jedinice su se bile same rasklimale i na kraju nije ih bilo tesko izvaditi. Medjutim prva dvojka i ova druga se nikako ne klimaju, a trajni izlaze. Kad joj je izvadila dvojku prosli put, taj zubic je imao korjen dugacak oko 1 cm, sto nije bio slucaj s jedinicama, one uopce nisu imale korjen. Da li je to slucaj kod svih dvojiki ili je se to tako zna dogoditi ?
Nagrade su do sad bile odmah nakonvadjenja zuba, sad smo kupili prije jer smo isli u one2play pa me nazicavala, a ja pokusala ucjeniti :oops:
Srecica
Palcica

Slatkis
ljubilica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ema emily » 10 vel 2009, 15:39

nisam baš od uvjerenja da se treba pustiti da zubi rastu jedni preko drugih "jer će se to samo srediti". Mene se tako zeznuli, i to ni više ni manje s gornjom jedinicom, pa mi je lijepo trajni zub izraso skroz ukrivo (mliječni ni tada nije sam ispao) i godinama sam zbog toga nosila aparatiće :zub
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la breg » 10 vel 2009, 18:56

Moje dijete je imalo dole jedinice mliječne i iza njih niknuli novi.
Užas, dva reda zubi. Naravno da smo mliječne izvadili da daju mjesta novima.
Lagana injekcija, ili kak bi zubarica rekla, mali komarac i sve je bilo gotovo.
Dosta toga je i u nama roditeljima, pričanje, uvjeravanje...., ali i sam pristup zubara igra veliku ulogu.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Helena71 » 11 vel 2009, 00:56

Ljubilice, nema pravila ali zna se dogoditi. Jel sad u pitanju donja dvojkica?
Kad su tako tvrdoglava djeca, dobro je da imaju primjer nekog poslusnog vrsnjaka pa se probaj dogovoriti s dokicom ako ima kojeg uzornog pacijentica :) Nakraju se natjecu tko ce prvi na voznju u stolcu :)
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ljubilica » 11 vel 2009, 09:12

Ne, radi se o gornjoj dvojki, koja je izgleda opet s korijenom. Donja joj se vec dobro klima i za nekoliko dana bi se mogla izvaditi bez problema kucnim metodama, ali sad ne znam ni kako ce to ici, jer ne dozvoljava nikakav pristup ustima.
Srecica
Palcica

Slatkis
ljubilica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la she » 11 vel 2009, 22:21

ema emily je napisao/la:nisam baš od uvjerenja da se treba pustiti da zubi rastu jedni preko drugih "jer će se to samo srediti". Mene se tako zeznuli, i to ni više ni manje s gornjom jedinicom, pa mi je lijepo trajni zub izraso skroz ukrivo (mliječni ni tada nije sam ispao) i godinama sam zbog toga nosila aparatiće :zub

Ovo ću potpisati. Meni su maltene bili upleteni koreni gornjih jedinica - godinama sam se mučila sa aparatićem. Sad su lepi i pravi ali koliko je suza tu proplakano zbog zezanja vršnjaka - jedina ja sam ga nosila non-stop, onih par drugara-sapatnika su svoje nosili samo noću.

Zbog tog aparatića ne jedem senf - na zatezanje smo išli u susedni grad i uvek mi je tata na stanici kupovao hot-dog u koji su po defaultu stavljali senf, a meni muka u autobusu pa sve vreme podrigujem :roll:
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ljubilica » 13 vel 2009, 20:18

Kratko izvjesce:
Zub je konacno izvadjen !
Dosli smo u dom zdravlja, pa je stajala na ulazu 5 minuta, ne zeleci dalje, ali nije htjela ni otici kuci, jer se brinula za DVD-e.
Na kraju smo morali cekati vise od pola sata, jer je bio neki pacijent ispred nas. Mislila sam da ce je to cekanje obeshrabriti, ali na srecu, nije, igrala se sa sestrom, pa je zaboravila na zub.
Usli smo u ordinaciju, pocela je plakati, ali je ipak slusala upute zubarice i na kraju je sve trajalo 2-3 minute.
Sad gleda svoje Winx-ice.
Srecica
Palcica

Slatkis
ljubilica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivana7997 » 13 vel 2009, 22:25

pa se probaj dogovoriti s dokicom ako ima kojeg uzornog pacijentica

jos se uvijek s nevjericom prisjecam tog malca, koji junak :ne
ivana7997