Mi smo negdje cca 4kg, malo više....a sutra su mu puna 4 mjeseca. Računam da je dobio 2,5kg u 4 mjeseca, dakle 625g mjesečno. I da ga dojim to ne bi bio neki spektakularan rezultat, a ovako - hranjen na flašicu, što bi mu trebalo biti još lakše -
Znam da je donja granica za dojene oko 450g mjesečno, ali obzirom da je rođen s 1690g i 39 cm u 39.tj. (pa nema korigirane starosti kao nedonoščad) trebao bi dobijati više da stigne vršnjake. Primarna pedijatrica ga se boji: ne znam kako bih to drugačije nazvala, ali svaki put kad dođemo na redovnu kontrolu nađe razlog da nas pošalje nekom specijalisti koji uredno kaže da je sve u redu. Specijalisti dođu i prođu, pa nemam neke trajne podrške, uglavnom surfam i čitamo sami. Nisu našli razlog što se rodio tako mali, radna dijagnoza je nekakav bezazleni virus u trudnoći kojeg ja nisam ni osjetila ili stres.
Sad jede 7-9 puta na dan 85-135 mL, stignemo do 670-750 mL mog mlijeka dnevno što je OK za njegovu kilažu. On, u stvari, prati svoju krivulju u tablici za dužinu i visinu. Daleko je ispod najdonje krivulje u tablici, ali raste urednom dinamikom (a ja bih htjela brže da stignemo svu zdravu dječicu). Zdrav je, smije se glasno, hvata igračke, diže glavu, igra se ručicama a otkrio je i stopala...radi sve što rade svi veliki 4-mjesečnjaci. Samo što nosi odjeću za novorođenčad, a ni MM ni ja nismo baš malecki. Zato ga beskrajno volimo i - nadamo se da je doista sve OK i da će tako i ostati.
U napasti sam da prijeđem na adaptirano jer oni brže bubre, ali opet sva sreća da imam lucidni trenutak svako toliko pa se suzdržim jer valjda je i za njega mamino mlijeko najbolje...