Sada je: 17 tra 2026, 07:21.

Odjednom budjenje po noci

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

Re: Buđenje po noći

PostPostao/la eli » 15 vel 2009, 14:56

ja baš i ne vidim neke koristi od zajedničkog spavanja kao takvog. to je kompromis koji kod mnogih zadovoljava najbitnije - da ni beba ni mama nisu isfrustrirane i nenaspavane.
nisam ogledni primjer, moja je od uvijek spavala u svojem krevetiću i prestala se buditi sa tri tjedna, no to je više zato jer mi je tako pao grah, a manje zbog mojih tadašnjih odgojno-organizacijskih metoda.

Cini mi se nemoguce da postoji beba koja bi odbila zvakati cicu...cak i ako ne ide mlijeko ,
a posluzi za smirenje

nisi probala štrajk dojenja. držim fige da ga ni ne doživite.
eli
Sveta krava

PostPostao/la JTS » 15 vel 2009, 15:26

jesam, nazalost, imali smo i te strajkove...uzasno stvarno, ali prodje se nekako..
izbacim iz cice samo mrvu da nije tvrda, ali i da ne stvara previse mlijeka...dok strajka :dunno

E, da...a spavanje skupa, mi je potreba :srca i bebina i mamina...ne kompromis ;)
moje najdraze Teo- 16.october 2001
moje najdraze Nino - 1.may 2008
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Wishka » 15 vel 2009, 15:42

Nije meni teško budit se po noći i davat joj bočicu ako je dijete zaista gladno (a pokazalo se da je jer navečer pred spavanje pojede samo pola bočice za razliku od prije nekih cca 3 tj kada je pojela sve i odspavala skoro cijelu noć) nego uspavljivanje, to me ubija. N. ima sada 10,5 mjeseci i ima cca 9 kila, treba ju nosit svako spavanje, šetat po stanu, pjevušit da bi se probudila 5 sek nakon što ju stavim u krevetić.
Moja je sa 3, 4 mjeseca odbijala cicat, to mi je bio poprilični šok, nije htjela i nema šanse da ju natjeram, kao da je cica otrovna :( i onda sam se počela izdajati (uhhhhh, 2 puta izdajanje po noći od cca pola sata, 45 min da izdojim pola obroka, obrok i sa 6,5 mjeseci sam prestala jer više ništa nije bilo za izdojit :(). Sada jede skoro sve, ja ko prva štreberica, po knjizi, tu i tamo joj dam nešto, što kao nije po rasporedu za taj mjesec i bude super :)
Puse svima :joy
Wishka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 15 vel 2009, 16:36

jts, ok ako je to vaša potreba.
mene smeta kada se osobne potrebe, kao što se to često čini, uzdižu na razinu univerzalnog pravila. većina majki koje poznajem nemaju potrebu spavati sa djetetom i po cijele dane imati ga na rukama. one to čine kada/ako dijete to traži. bit je u odgovaranju na potrebe konkretne bebe, nije netko manje majka ako nema potrebu 24/24 biti u fizičkom kontaktu sa bebom.

wiska, neke bebe bolje spavaju kad su jako site, neke ne. to je individualno i tu ne možeš bog zna što učiniti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mama zry » 15 vel 2009, 17:48

i ja sam Bernardu stavila k sebi u krevet (a već je imala 10 mj) jer je bolje spavala, nije se ipak toliko često budila i tako je ostala sa mnom u krevetu do prije 2 tjedna kad sam je jednostavno "izbacila" tj. premjestila u njen krevet koji smo stavili tik uz naš :| jer i Gabriel mi je od rođenja u krevetu (niti jednog dana u kindiću). ja sam ko sardina spavala 10 mjeseci :roll:
nema toga što snagom volje ne mogu promijeniti!
BERNARDA 01.07.2005.
GABRIEL 20.04.2008.
slika
mama zry
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Šmuškica » 15 vel 2009, 20:43

Ja mislim da je ona doista gladna po noći, dudu nikad nije htjela, a ona je na flaškotu od početka, ja nisam imala mlijeka, tako da od cice ništa! Ali flaškota dočeka sva sretna, smaže i zaspi.
Ne znam da li je možda problem u tome što je premračno, pa se boji!?
Evo sada ju odnijeli u veliki krevet spava već satima, u kindiću nema tako dugog spavanja.
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la thinkPINK » 15 vel 2009, 22:04

A moj decko losije spava kad spava samnom. Ako je blizu mene stalno se vrti rasteze, svake dvije minute trazi cicu. Ako je pak u svom kreveticu, spava puno mirnije ono sto spava. To nije nesto, sad smo na neka 2 sata u komadu, al spava.

Cudno mi je zasto bi mami bilo tsko dati papati po oci ako je beba gladna....sorry al' ne kuzim...

Ja procjenjujem da se moja beba u 50% sigurno ne budi zbog gladi. Vidim po tome kako jede. Iskreno meni sve teze i teze pada nocno budenje. Valjda je u pitanju akumuliran umor zadnjih 7 mjeseci. Imam osjecaj da sam preko dana na rezervi snage i da je tesko mi je nocu se budit svaka 2 sata, ponekad i svaki sat da bi dojila. Mislim da zbog umora uzrokovanog nocnim budenjima i ja i beba imamo puno manje od dana.
Ja pak ne razumijem kako netko ne razumije da je nekom to tesko.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JTS » 16 vel 2009, 14:42

ma sve to ovisi o bebi...tome se mi, mame moramo prilagoditi i bok, htjele ne htjele :dunno
bas kao sto kazu cure, najvaznije je odgovoriti na potrebe bebe i pregrist svoje...ma kako to tesko bilo ;)

Think pink, mislila sam na ono da ne kuzim to izbacivanje vise zbog komocije mame...jer postoje drugi nacini
za rjesiti taj umor budjenjima - a usput, znam jako dobro koliko to ubija ...jer se i moj budi svaka 2 sata
i cijelo vrijeme je na cici po noci, jer za dudu ni cut.. :roll: no opet sto je tu je.

To za drugi nacin rjesavanja umora, je mozda spavati s bebom po danu, ili kad god ona odspava malo duze...
jer ipak je odmor vazniji od kucnih obveza...osim ako mama nema starije dijete koje ju treba u tim satima...ako je samo muz u pitanju, onda vjerujem da mu ne bi bio problem podrzati mamu u to vrijeme da se ipak malo odmori, jer je ceka opet maraton po noci, budjenja, nunanja, cicanja itd...

Ovo spavanje skupa, mnogima je potreba, a opet mnogima i nije...ne znaci nis da je netko bolji ili losiji...ne znam otkud to, :roll: ...da se znamo bolje, bi te zezala da to nije griznja ;) ali se ne znamo, pa necu...jer ocito sala ne bi palila :roll: ..eh..relax ;)

Wishka pitala si i za kadu kako mi druge...mi smo vec od 2. mj zivota presli u veliku, zajedno svaki dan s tatom i starijim sinom se kupa i uziva ;) Zao mi je zbog ovog za cicu sto si napisala :place mogu misliti koji je to sok bio...moja sestra je prosla kroz slicno , sjecam se koliko ju je to boljelo :hug
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SanjaMK » 16 vel 2009, 14:56

meni je lakse da beba spava samnom :dunno istina, teo je izasao iz mojeg kreveta tek kada je Jana dosla. neznam dali stime sam ga psiholosko-emotivno zeznula ili kao sto je psiholg naveo da smo disfunkcionalna obitelj :dunno
stvar je da meni tako pase, da Jani tako pase. nekad, u toku noci i ne pamtim jesam li je dojila. zato sto to odradimo obe (maltene) u snu.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la eli » 16 vel 2009, 15:03

Ovo spavanje skupa, mnogima je potreba, a opet mnogima i nije...ne znaci nis da je netko bolji ili losiji...ne znam otkud to, ...da se znamo bolje, bi te zezala da to nije griznja ali se ne znamo, pa necu...jer ocito sala ne bi palila ..eh..relax

samo sam se nadovezala na tvoj post koji me podsjetio na to da se, po meni, često spavanje sa djetetom postavlja kao jedan od uvjeta za pravilan psihički razvoj djeteta, kao i ona kampanja "prve tri su najvažnije" (kao da se djete razvija po stepenicama, a ne u kontinuitetu) i često se vuče voda na mlin zagovornika ostajanja majke domaćice uz djecu što duže, jer, kao, sve drugo šteti psihičkom razvoju.

što se grižnje savjesti tiče, nemam je, iako bi da se mogu vratiti u ono vrijeme puno toga promijenila. olakšala sebi, probala skužiti granice potrebe i običnog gušta. kao primjer mogu navesti cjelodnevno pa višesatno nosanje teškog djeteta koje hoda. da li bi uspjela, to je već druga priča. u nekim segmentima djeca prihvaćaju red i ritam koji mamama paše, u drugima se glasno bune.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Šmuškica » 16 vel 2009, 18:01

Ja mislim da je djeci svejedno kako će ih se uspavljivati, da li će ih se nosati po sobi, ljuljati, pustiti fen ili usisivač ispod kindića ili kako već. Vidim po svojoj kako ju se nauči tako ona radi.
Ako ju se nauči na nosanje po svuda mislim da si mame jako otežavaju time, to sam i ja radila, nisam znala kako bi.
Što se tiče pretjerane brige oko djeteta, neodvajanja od njega mislim da je to skroz pogrešno. Majka koja radi može imati fantastičnu vezu sa djetetom, ako ga produktivno provede i u tako malom vremenu. Znam žene koje su doma sa djetetom pa ga šišnu sa strane negdje i bave se nečim drugim.
Noćas sam prospavala cijelu noć. Navečer sam malo otvorila roletne da ne bude premračno. Kad sam došla spavati, mala se probudila i nije htjela ni ljuljanje ni flašicu i stalno je plakala, stavila sam ju sebi u krevet, ona se priljubila, uzela me za prst i odmah zaspala. nakon 15 min vratila sam ju u krevetić i spavala je do 6 sati. To je napredak. Mislim da joj je stvarno trebala moja blizina i kad je vidjela da sam kraj nje unjonjala je sve u 16.
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 16 vel 2009, 21:07

svako je dijete drukčije. mnogi ako ih ne podigneš u prvih 10 sekundi samo se još više razljute/uplaše ili što već i tek onda nastaje problem smirivanja.
moja je po cijele dane bila na rukama, uz konstantno prebacivanje, mjenjanje položaja, ali je noć provodila u svojem krevetiću. naravno, prebacila bi je tek kad bi zaspala.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Šmuškica » 16 vel 2009, 22:16

Ja sam ispočetka non stop čim bi zaplakala, odmah, dizanje ljuljanje, mm bi ju držao na jastučiću i pjevao kako je ona lijepa, kako će ju prevariti i staviti u kindi čim zanjonja i tako joj pjevušio razne pjesmice dok nije zaspala. Ili u auto pa vozi.... Ali po noći kad bi se probudila ja sam morala pjevati...... Onda su mi svi pričali kako su i oni tako sa prvom bebom se iscrpljivali, pa sam se malo s njima zapričala. Leonina kuma je tako sa svih četvoro ljuljala!!!!
Po danu sam bila grogi... Svi su mi govorili pa kako bi ja da imam još koje...
Pa ja promijenila taktiku i učila kako da se sama uspava. Sada se ona i sama igra, i tek kad se naučila sama uspavati počela je spavati i po danu. I uvijek je dobre volje, i ona i ja!!!
Smatram da tako mala djeca osjete kad je mama nervozna, neispavana i šta ću joj takva.
Sada ja stignem i skuhat i pospremit i kolač svaki dan i seriju pogledat i sa njom se igrati učiti pričati sve!!!! I nisam umorna!!!!
Neke cure koje su samnom rodile nekuhaju, mame i svekrve im pospremaju, peglaju, mislim nije loša ideja, ali ipak........
Želim svim mamama da budu naspavane, orne i odmorne!!!!!!
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Wishka » 16 vel 2009, 22:48

Joj Šmuškica, odaj tajnu kako naučiti dijete da se samo uspava :).
Ja sam skužila da preko dana bolje spava na trosjedu u dnevnoj sobi nego u svom krevetiću i sad ti znaj zašto??!!
A po noći se vrti 555 puta i uvijek je u nekoj drugoj pozi, jučer je bila s guzom u zraku i na trbuhu (do sada je stalno spavala na boku ili na leđima)
ali je obavezna poza držanje za rešetke krevetića ili s glavom skroz nabijena na ogradicu (očito dijete želi kontakt; skužila sam kad idemo autom ,ja
otraga s njom a njoj se spava :) i uzima moju ruku, prisloni je sebi na ličeko i zaspi :))
Joj, ti bebači :)!
Kakve ste vi s kilama nakon poroda? Mene se drže i ni da bi :(
Pusssssse svima
Wishka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la JTS » 17 vel 2009, 14:54

Takodjer i ono lagano lupkanje po bebi, ritmicko...navodno ih to podsjeca
na ono sto su osjetili i culi u trbuhu....u zadnje vrijeme kad nije gladan i ne uspava
ga cica, to lagano lupkanje ga uspava za par minuta...jednolican ritam i mamina ruka.

Sa prvim sinom to nisam radila dok nisam vidjela da ih tako uspavljuju u vrticu, jaslicama...
kopirala i upalilo ;)
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Šmuškica » 17 vel 2009, 17:01

Evo ja sam poslušala kolegicu i uspjelo je. Ona mi je dala upute kako da ju naučim spavati.
Ja ne znam jeli to najbolji način, ali meni uspjeva, a i njoj je.
Nahranila sam je
Stavila budnu u krevetić
Sjela kraj nje u mraku
Stavila igračku da svira
Onda je ona počela plakati
Meni je bilo koma, i ja sam joj stalno nešto pričla
Znala sam da joj nije ništa i da se samo treba naučiti na drugu vrstu spavanja
Neko vrijeme je plakala, ja sam za to vrijeme pričala
Nakon 20-ak minuta zaspala je
Rekli su mi da bebe navečer zna plakati i da to ne treba umirivati (ja uzela sa rezervom) jer na taj način ona izbacuje iz sebe stres nakupljen tokom dana.
Druga noć=
zaspala je nakon 10 minuta
Treća noć=
zaspala je odmah

Nakon toga znala se probuditi po noći jer je gladna, ja bi ju stavila na bok i dala joj flašicu i legla u svoj krevet kraj nje, nakon što je popapala flašicu zaspala je. Od tada stalno tako.
Flašicu, leć na bok, zamračiti i ona se sama uspava. Kako danju, tako noću.
Ono što htjedoh napomenuti je da mi se ne sviđa što flašicu povezuje sa spavanjem, ali u zadnje vrijeme vidim da ne, jer ako je puna soba, pojede flašicu, ali ne zaspi.
To funkcionira od 4. mjeseca njena života. Moja kolegica je isto sve tako.
U zadnje vrijeme kad se probudi ja joj ljuljam kindić i sad se i na to naučila. Tu sam pogriješila, ne smijem mijenjat način uspavljivanja.
Za sada funkcionira. Ali bi ja još htjela to doraditi i još se malo posavjetovat kako drugi.
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Šmuškica » 17 vel 2009, 17:04

WISHKA, kile? Koma, koma! Jas u trudnoći dobila 35 kila i ne idu dolje, sada sam na dijeti i mislim da ide dolje, samo moram biti ustrajna! I samo jedna dijeta mi pomaže, malo offtopic, ali evo!
Šmuškica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MjesecevaZraka » 17 vel 2009, 18:52

Ja vjerujem da su prve tri najvaznije za razvoj djeteta (u te tri, prva je svakako najvaznija), ne vjerujem da je kvaliteta uvijek i u svakoj dobi vaznija od kombinacije kvalitete i kvantitete majcinog vremena i vjerujem u "zrtvu" (s mjerom, ne suludu) i stavljanje djetetovih potreba privremeno i povremeno pred roditeljske potrebe. I ne vjerujem da je svejedno kako uspavljujemo dijete, nosimo li ga ili guramo u kolicima, odgovaramo li na svaki djetetov plac ili ga ignoriramo....
No to uopce nije tema ovog topica pa se lagano micem s njega. :)
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la Wishka » 18 vel 2009, 00:41

Joj Šmuškica, daj dijetu :), ja sam dobila 15, doma došla s 8 i još muku mučim s 5 al nisam tip koji može gladovat :(.
Sve mi je ostalo u škembici a nikako da se organiziram s dragim pa da odem na neko vježbanje, a i godine su već tu :(.
Mmar, ja ti imam spojen njen krevetić uz naš već od njenog rođenja ali ne spustim stranicu skroz jer bi mi frknula van.
Gurnem ruku kroz rešetkice i tako se nas dvije malo mazimo a ujutro ako vidi da ja gledam, gotovo spavanje a ako ja, kakti još spavam, onda i ona još malo odmori :).
Što se uspavljivanja tiče, ja probala ono, polegni dijete, daj mu pusu, izađi pa se vrati kroz koju minutu...moja sva pohlekavila od plača i tek onda nije htjela zaspati.
Kada legnem pored nje u naš krevet, onda se diže, plače i gleda prema ulaznim vratima dozivajući tatu da joj dođe u pomoć :) i tako vrišti i vrišti dok ju, na kraju, ne uzmem :(
Wishka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la cleonikky » 18 vel 2009, 03:24

mene smeta kada se osobne potrebe, kao što se to često čini, uzdižu na razinu univerzalnog pravila. većina majki koje poznajem nemaju potrebu spavati sa djetetom i po cijele dane imati ga na rukama.

x

Ne da nemam potrebu spavati sa djetetom- ja tako ne mogu spavati.

Osobno smatram da djete treba nauciti SAMO zaspati. Mnogi misle da je to najprirodnije i najnormalnije utonuti u san. Jeste, za nas velike. Ne za njih, male. Oni to trebaju naucit.

Sa prvim djetetom sam bila velika pristalica AP-a. Medjutim nakon 10-mjesecnih neprospavanih noci (tu ne mislim na 1-2 budjenja, mislim na budjenja svakih 1-2 sata) psihicki i fizicki sam se slomila.
Kada me patronazna na jednom check-upu pitala za Adriana, ja sam briznula u plac. Ne, on je fenomenalno napredovao, ja sam bila ta koja sam "pala". Rekla mi da moram podhitno nesto poduzet, nikakve koristi od mene ako sam takva kakva jesam (sto je bila iskljucivo posljedica akumuliranog nespavanja).
Stavili smo A u njegovu sobu, 2 noci se MM- dizao, nudio mu vodu, ovaj odbijao, malo kenjkao...Nakon toga se vise nije budio.
Nasa dnevna spavanja i uspavljivanja su bila ovakva: Ljuljanje i nosanje po 30-45 min, spustanje u krevetac, spavanje 15 minuta....strava. Nisam se odmarala danju, nocu nisam spavala.

Isto tako smatram da oni ne trebaju hranu, dakle nisu gladni nocu. Ovdje govorim za djete starije od 6 mjeseci.
Njima treba neki "pacifier" da ih vrati nazad u san, jer su nauceni zaspati ili na rukama, ili mazeci ih po glavi, ili ljuljajuci, ....i onda se odjednom bude a nisu na rukama- nisu na mjestu gdje su zaspali. I ne znaju kako zaspati opet. Jer da znaju, vjerovatno bi se promeskoljili, okrenuli ili sta vec i zaspali.

Ovo sto smuskica pise to manje-vise ovdje savjetuju. Bas takav pristup.
Ne cry-out, ne controlled cry-out...nego
Neko vrijeme je plakala, ja sam za to vrijeme pričala

majka/otac je tu pored njih, s njima, ali nisu u narucju, a ipak osjete nasu blizinu.

Vazno je staviti ih u krevetic BUDNE. Oni bi trebali naucit da je krevet mjesto za spavanje, nikao za igru.

Stellu smo prije 3 noci prebacili u njenu sobu. MM dezura nocu i ja se dizem samo za jedno dojenje (i to cu ubrzo izbacit, ali smanjujem postepeno).
Noci prije toga su bile na bezbroj budenja, izmedju 5-10 ponekad.

Nju danju ne uspavljujem na rukama, nego je budnu stavim u krevetic i malo je tuckam po pelenici. To je njoj umirujuce.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la Masha » 18 vel 2009, 11:39

cleonikky, ja bi tebe potpisala, skoro u svemu.
nama je spavanje užasno od prvog dana otkad je došao doma iz rodilišta. odmah je zamijenio dan za noć. spavao je danju, noći bio budan i plakao. ja sam ga dojila svako malo, ali nije se tako smirivao, nego smo ga morali nosati i po sat vremena dok ne usne, pa malo spava, pa onda opet cijeli postupak ispočetka.
onda sa nekih dva mjeseca ni po danu nije spavao, nego po pola sata max. uspavljivala sam ga tako da sam ga nosala po stanu dok ne zaspe.
noću je bilo buđenje na svakih sat vremena, a u najgorim fazama i po pola sata bi spavao, a onda sat plakanja.

on meni nikad ne bi zaspao za vrijeme dojenja. sa nekih 8 mjeseci sam ga počela budnog stavljati u krevetić i vidila sam da mu paše tako zaspati a ne lomiti se po mojim rukama. ali i dalje učestala buđenja po noći. :dunno
sa 13 mj. više nije htio ciku i dakle, noću ga nisam hranila. njemu nije bilo do hrane nego jednostavno nije mogao/znao zaspati sam.
puštali smo ga i da plače ali smo i mm i ja bili u sobi, nekad mm sam jer ja nisam mogla to slušati. međutim, nismo u tome ustrajali i ništa s tom metodom nismo postigli.

onda smo 2 mj. prije 2. rođendana skinuli pelenu, odmah i noćnu, pa sad imamo buđenja i za piškenje.
s tim da je ovu zimu imao vodene kozice i tad se navikao s nama u krevetu spavati.
mene to ubija jer se ja ne mogu naspavati.
nažalost, nemamo sobu za njega tako da je do daljnjeg s nama.

iskreno, meni je to njegovo nespavanje satralo. grozim se pomisli da bi i drugo dijete moglo biti takva nespavalica.

eto, to je moje iskustvo. znači, nije hrana ni piće u pitanju jer on nakon prestanka dojenja nikad ništa po noći nije tražio. ni dudu ni bocu. jednostavno je loš spavač.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la podocnjaci forever » 18 vel 2009, 12:51

...obilazim oko ovog topica kao mačak oko vruće kaše, sve ne znam bi li koju rekla jer sam sve, pa i više od toga rekla još daaavno, prije četiri godine :cool
...cleo, :klanja :klanja a evo ti i još jedan :kiss zato što si sve rekla što bih i ja, samo taktičnije i smirenije... Predobro je ovo rečeno controlled cry-out, predobro.

Ja bih samo dodala da bih voljela da se te metode uspavljivanja stickaju također tu negdje. To sam i tada, prije 4 god. pokušala, no nije našlo na odziva. Možda ne odogovara etici samog foruma. :dunno

Ja izjavljujem da sam svog sina u dobi od 13 mjeseci ferberizirala, ovo boldam jer ne znam kako bih izrazila drugačije ironiju prema tom, u najmanju ruku ponižavajućem terminu. To učenje spavanja smatram jednim od top 3 najboljih postupaka u djetetovom životiću.

Što je danak tome? To da on od tada pa sve do dan danas spava dnevno po 2-3 sata, odlazi već duuugo sam spavati, i po danu i po noći, bili gosti ili ne, bila buka ili ne.. jedini uvjet je da mu pričamo priče i čitamo knjige...
Kad smo skinuli taj veo nespavanja koji nas je doveo do buđenja 14 puta noću, od tada je mila majka ustati noću zato što je ili
- nešto sanjao
- žedan jer se najeo nečega prije spavanja
- jednostavno nervozan zbog vremena
- bolestan
itd

Hoću reći, to da dijete noću ustaje zbog nekog razloga, to prihvaćam i rješavam i hendlam strpljivo i punim srcem.
To da provrišti godinu dana prije svakog spavanja i ustaje po 10 puta noću, to je poremećaj spavanja i djetetu treba pomoći da se to riješi.
:)
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Masha » 18 vel 2009, 13:00

moj zna navečer sam zaspati, bez problema, ali noću se i dalje budi :dunno
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Krumpirić » 18 vel 2009, 13:05

pf, bez obzira na to što ja smatram da svaka majka ima pravo odlučiti za sebe, i ne smatram se relevantnom da tebi ili ikom drugom govorim kako će uspavljivati svoje dijete, stickani topik na početku ovog pdf, u kojem je navedeno i zašto se na ovom forumu smatra da ferberiziranje (i nismo mi izmislili naziv) nije metoda kojom se uspavljuje dijete, nije tu bezveze.
Njemu se neće nadodati metode koje sugeriraš, a koje mi smatramo opasnima, i koje se jednostavno-ne preporučuju...
ja sam uvjerenja da djeca ne plaču bez razloga i da nisu budna bez razloga.

Da se nadovežem na tebe, i bez suza i cry-outa i moje dijete ide samo spavati i spava danju i noću. Jer mu je za to došlo "vrijeme". Jer je "odrastao".
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Rachica » 18 vel 2009, 13:06

Ja bih samo dodala da bih voljela da se te metode uspavljivanja stickaju također tu negdje. To sam i tada, prije 4 god. pokušala, no nije našlo na odziva. Možda ne odogovara etici samog foruma

koje metode?
imaš link na nešto ili neki stručni tekst? krumpirić je već stavila tekst o spavanju na - to sam ja 0-1.

edit: uletila mi krumpirić i slažem se sa svakom njenom :)
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 18 vel 2009, 13:14

Masha je napisao/la:moj zna navečer sam zaspati, bez problema, ali noću se i dalje budi :dunno

X
...i danju isto zaspi sam bez problema.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cleonikky » 18 vel 2009, 13:17

to je poremećaj spavanja i djetetu treba pomoći da se to riješi.

apsolutno. A taj, hm, mozda grubo receno poremecaj mi stvaramo u najvecoj mjeri.

Ja sam sa Stellom ovaj put pokusala i dudu uvesti (a nisam pristalica upotrebe iste, inace) medjutim ona ju je ko i brat joj odbacila tj. danas ima cca 5 duda koje joj sluze za igranje - jer ih ne zna koristit :lol

metode koje sugeriraš, a koje mi smatramo opasnima, i koje se jednostavno-ne preporučuju...

ooo, itekako se preporucuju i to od strane naseg (inace najboljeg u nasem mjestu) pedijatra. Tipican controlled cry-out metoda. I zadnji put je on nama upravo to savjetovao...pa sam mu ja rekla da ja necu svoje djete izloziti tome....elem, na kraju razgovora mi je rekao da 98% njegovih malih pacijenata spava cijelu noc u dobi od 4 mjeseca. Ustvari, nas pocetak razgovora je bilo "kako ukinuti nocno dojenje" a ne prvenstveno cjelonocno spavanje.

cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la Krumpirić » 18 vel 2009, 13:23

ja sam već rekla da je noćno dojenje nužno za održavanje produkcije, osim ako imaš jako puno sreće i ekstremno dobru produkciju, noću hormoni funkcioniraju drugačije i luče se drugačije.
Drugo, ne smatram da je normalno ni nužno da SVAKO dijete spava u dobi od 4mj, naprotiv, to je totalno neprirodno i djeci nesvojstveno. Kao što sa 4mj ne jedu slaninu i ne hodaju, većina ih nema potrebu tada prespavati noć.

Jedna je stvar situacija kad dijete ima PROBLEM, druga je kad si mi normalnu situaciju predstavimo kao problem i pokušavamo od bebe napravit ono što nije.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la cleonikky » 18 vel 2009, 13:30

krumpiric, slazem se ja za produkciju i dojenje- ali o kojoj dobi djeteta mi tu pricamo?
Novorodjence, 3 mjeseca- apsolutno dojiti/hraniti nebrojeno puta nocu ako treba.
Ali beba od 6,10 mjeseci?

cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la eli » 18 vel 2009, 13:51

Drugo, ne smatram da je normalno ni nužno da SVAKO dijete spava u dobi od 4mj, naprotiv, to je totalno neprirodno i djeci nesvojstveno. Kao što sa 4mj ne jedu slaninu i ne hodaju, većina ih nema potrebu tada prespavati noć.

molim referencu za boldani dio.
kod djece je svašta normalno, a nikako se ne slažem da je moja sreća bila neprirodna, već više neuobičajena jer mi je dijete, koje bi teškom mukom uspavala na sisi već sa tri tjedna spavalo 12 sati u komadu.

kod smirivanja djece, o tome se radi, ne o učenju spavanja, bitno je da se dijete ne traumatizira u cilju postizanja efekta koji majci paše.
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.