Sada je: 04 kol 2026, 11:52.

umaci za tjesteninu i rizu

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

umaci za tjesteninu i rizu

PostPostao/la Megan » 03 ožu 2009, 10:20

L. obozava tjesteninu i rizu i napokon je poceo prihvacati umake, no vise nemam ideja.
Obicno prodinstam meso i dodam paradajz...

Dajte mi neke prijedloge za umake, znaci i za tjesteninu i za rizu, ali sa sastojcima koje mogu kupiti u normalnom ducanu, jer trazim po netu i sve neki sastojci za koje nisam nikad niti cula ;)
Megan
ježim se par puta dnevno

Re: umaci za tjesteninu i rizu

PostPostao/la mamainana » 03 ožu 2009, 10:41

moji obožavaju tjesteninu sa špinatom
na zapšku sa špekom bacim kuhani špinat i dodam vrhnja i mlijeka (od začina stavljam samo sol i ponekad češnjak)
i preljevamo po tjestenini
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Megan » 03 ožu 2009, 11:02

A di kupis spinat? Na placu? Jel moze smrznuti?
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la JiA » 03 ožu 2009, 11:03

Brzo se napravi bijeli umak sa komadicima piletine i vrhnjem za kuhanje ( ja naribam jos tikvicu unutra ).
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la olja » 03 ožu 2009, 11:16

JiA je napisao/la:Brzo se napravi bijeli umak sa komadicima piletine i vrhnjem za kuhanje ( ja naribam jos tikvicu unutra ).

ili jos i gljive unutra :5
a u spinat odlicno ide i neki topivi sir (zdenka ili sl.)
poriluk+gljive+vrhnje
paradajz+cesnjak (meni uz to nista ne treba)
cesto za tjestenine radim umak od povrca i mesa - naribam luk, mrkvu, tikvicu (ev. malo celera, pastrnaka), dodam par sitnih cvjetova brokule, karfiola,.... sta vec imam i umijesam u malo proprzenog mljevenog mesa, dodam malo paradajza (ljeti svjezeg, inace pelat ili iz tube, svejedno) i to je to - moje cure ga obozavaju.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la sandram » 03 ožu 2009, 11:19

Tjesteninu radim sa piletinom na saft moze paradajz, vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje, razno povrce.... ovisi sto imam u kuci), bolonjez, carbonare, sa cetiri vrste sira. Kada nam se jede slatko onda sa sirom i vrhnjem, mljevenim orasima....
Rizu radim sa paradajzom, porilukom, raznim povrcem (kao sataras pa ukuham rizu), razna rizota....
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la gold dust » 03 ožu 2009, 11:28

evo nekoliko umaka za tjesteninu, bez mesa, koji su kod nas cesto na jelovniku.

prvo, umak od brokule, autorica Mirci, s jednog super topika o brokuli od prije 2-3 godine koji je, izgleda, izbrisan, ne mogu ga naci pretraznikom :( - srecom, spremila sam ga u komp.

Pa onda sa tjesteninom na bijelo. Brokulu natrgam, malo prokuham, a u posebnom loncu rastopim malo maslaca, zalijem vrhnjem za kuhanje, dodam sok od pola limuna i malo ili krem sira ili topljenog sira. U lonac sa tjesteninom dodam povrce i zalijem sa umakom i jos par minuta prokuham.

umak od tikvica, dobila pismenom predajom i stavila na forum svojevremeno - ni tog topika vise nema.

za 2 osobe, jednu vecu tikvicu izribam na krupnom ribezu i propirjam na maslinovom ulju (posolim i obvezno stavim muskatnog orascica). kad je mekano, dodam u to dva trokuta zdenka sira i otopim na laganoj vatri uz stalno mijesanje da se ne zalijepi. na kraju dodam jos jedno kiselo vrhnje od 12% m.m. jos samo malo sve skupa izmijesam i to je to.

i, naravno, klasicni umak od rajcica ('shalsha' :)) - u nasoj kucnoj varijanti stavljamo - ulje (maslinovo ili obicno), rajcice (pasirane ili sjeckane), luk, cesnjak, persin, bosiljak, sol i secer. moze na tjesteninu i rizu, super uz parmezan.
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 03 ožu 2009, 11:48

meni najdraži već spominjani na luku prodinstani paradajz + paprika ponekad dodam i tikvice. to mogu jesti i samo bez tjestenine ili riže :mrgreen: .

nadodala bi još umak od tune crveni s paradjzom ili bijeli s vrhnjem. ja još volim i gambere s vrhnjem.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la filipovamama » 03 ožu 2009, 11:58

Volimo već spomenuti umak od piletine - prodinstam luk, ubacim komade pilećeg filea, prodinstam nekih desetak minuta, dodam češnjaka, sol, papar, malo crvene paprike, žličicu kikiriki maslaca, vrhnje za kuhanje i ponekad ubacim malo sira.

Ponekad radim karbonare umak, prodinstam na maslinovom ulju malo šunke, ako imam stavim i naribane tikvice, češnjak, vrhnje za kuhanje, jedan promućkani žumanjak, prokuham, ubacim malo bosiljka i sira.

tunu s paradajzom - prodinstam na maslinovom češnjak u komadu (1-2 komada, jel se kaže češanj? :dunno ), dodam tunu iz konzerve, pasirani paradajz, origano, sol, papar, ako je kiselo malo šećera, na kraju malo sira i izvadim češnjak.

I meni najdraži od šampinjona i vrhnja za kuhanje.

Sve ove umake sam našla na forumu, a sad sam već jako gladna.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamainana » 03 ožu 2009, 12:05

vedi je napisao/la:A di kupis spinat? Na placu? Jel moze smrznuti?

kad radim smrznuti onda ga bacim smrznutog na zapršku i kad se otopi (treba više miješati) dodajem vrhnje i mlijeko

i ja obožavam šalšu i tikvice uz tjesteninu :joy
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 03 ožu 2009, 12:15

Mmmm, obozavam sve vrste umaka i kuham sve dosad nabrojano :dada
Jako volim i junetinu s mrkvom i graskom, posebno uz rizu. Meso u sniclima (dan ranije malo posolim i nauljim) se dinsta na luku, kad omeksa doda se svjeza mrkva narezana na kolutice, dinsta se dalje uz podlijevanje, doda grasak, malo štaubam, dodam malo crvene paprike, lovor, nekad zlicu ajvara i paradajz iz tetrapaka (pred sam kraj kuhanja).

Ja jako volim i đuveđ i sataras s tijestom (MM jede s jajima), ali uz to uvijek ide i meso :lol
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Megan » 03 ožu 2009, 12:33

Za danas je L. narucio juhicu s rezancima i rizu, a kako sam vec kupila govedinu tj. junetinu mogla bi napraviti juhu sa junecim mesom, i uz to kuhano meso iz juhe (jer su bas lijepi komaci mesa) posluziti umak od rajcice i tikvice + riza. Mislim da bi to islo?
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la olja » 03 ožu 2009, 12:58

vedi je napisao/la:Za danas je L. narucio juhicu s rezancima i rizu, a kako sam vec kupila govedinu tj. junetinu mogla bi napraviti juhu sa junecim mesom, i uz to kuhano meso iz juhe (jer su bas lijepi komaci mesa) posluziti umak od rajcice i tikvice + riza. Mislim da bi to islo?

mmmmm, vedi, odlicno!
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Rimaithor » 03 ožu 2009, 12:58

Ja kuhanu govedinu najcesce sluzim uz paradajz sos, kopar sos i kuhani krumpir, ali zasto ne uz rizu.
Ako je umak s tikvicama i paradajzom, mozes i kuhano meso usitniti i ubaciti u umak pa preliti preko rize :dada
Moj sin je jucer prvi put probao govedinu na salatu s jajima i pojeo citavu zdjelu :shock: A do sad je to bilo u kategoriji fuj.bljak necu ni probat :cool
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Megan » 04 ožu 2009, 12:03

veli mi L. da u vrticu jedu tijesto sa sirom, e sad na netu sam nasla dvije verzije, prva je da se na maslac stavi sir (izribani) i vrhnje za kuhanje i prelije preko skuhane tjestenine,
a druga je da se skuha tjestenina, stavi u vatrostalnu posudu, preko toga sir i jaje pomijesano s vrhnjem :dunno i onda se zapece u pecnici
kak vam se to cini?
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Rimaithor » 04 ožu 2009, 12:09

Moze i jedno i drugo, meni je bolje zapeceno u pecnici :dada
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Mirci » 04 ožu 2009, 12:17

a jesi sigurna da to nije tjestenina sa kravljim sirom? Vidim kod nas da to cesto jedu :dunno
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la mamainana » 04 ožu 2009, 12:21

to stvarno nisam dugo radila
moja verzija ide
skuham tjesteninu
na malo ulja nabacim špekeca, na to ubacim tjesteninu i mješajući prethodno izmiksani kravlji sir, parmezan naribarna gauda i već kojeg sira imam u kući, jedno jaje, sol, papar
i naravno poslužim uz zelenu salatu
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 04 ožu 2009, 12:28

Da, da :dada Kravlji sir ako ide u pecnicu!!
Ja sam jednom radila neki recept s paprikama i svjezim kravljim sirom ali kuhalo se na plinu :faca Sir je postao kao gumilastika :lol Ali u pecnici je fenomenalan.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Qwerty030 » 04 ožu 2009, 20:31

Dobar mi je Mircin umak sa brokulom :5 ,probam odmah sutra za rucak
(kod nas se tjestenina cesto jede sa mladim sirom i kajmakom bez da se zapece)
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la filipovamama » 04 ožu 2009, 20:39

Moj je najviše u vrtiću volio tjesteninu sa sirom. O tome pričao danima. Zapravo cijela grupa je to obožavala, a teta mi je rekla da oni to jedu sa šećerom.
Doma radimo da skuhanu tjesteninu pomješamo sa kravljim sirom, stavimo u namazanu vatrostalnu zdjelu, prelijemo s kiselim vrhnjem umućenim s jajom, soli i naribam malo gaude po svemu i zapečem u pećnici. Uopće to neće jesti :dunno
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Megan » 05 ožu 2009, 09:52

Da, tak sam i ja jucer napravila, ali nije htio jesti.
Objasnjavao mi je kakvo je to tijesto sa sirom, uopce ga ne kuzim, morati cu pitati kuharicu u vrticu...
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la mamainana » 05 ožu 2009, 09:58

moju verziju koja nije zapećena u pećnici klinci jedu bez problema :dunno
a na onu iz pećnice frlje nosom
probajte samo na ringu napraviti
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Recepti

Na mreži