Sada je: 09 kol 2026, 20:14.

Tofu

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Tofu

PostPostao/la corazon » 26 vel 2009, 15:43

kupujem ga u zadnje vrijeme i obično ga malo mariniram, bacim na tavu i onda ga dodam salati ili povrću

koji kupujete? dimljeni, sa začinima?! koji vam je najbolji?
i kako ga najradije spremate?
corazon
ledena kraljica

Re: Tofu

PostPostao/la ivana7997 » 26 vel 2009, 16:01

meni je najnajnajnajbolji tofu feta, koji vise nigdje ne mogu naci vec mjesecima. stavljala sam ga u salatu s rajcicom, i mogla sam to jesti svakodnevno

sad jedem dimljeni od sojalaba ili kako vec, taj narezem u varivo ili umak od povrca s jecmom ili psenicom ili tako nekako
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Ina66 » 26 vel 2009, 16:14

uzimam dimljeni s bosiljkom od anapurne ili obični, anapurna ili sojalab
ovog dimljenog mogu jesti samog bez ičega, a obično ga narežem u neko povrtno varivo ili u wok povrće
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la tanjabb » 26 vel 2009, 16:32

obicni od anapurne
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la frrr » 26 vel 2009, 19:58

od tomara, obični i dimljeni, ako nema tomara onda tek anapurna.
obični isto mariniram pa ispržim pa uz to prilog i salatu, miksam za začinima u namaze za doručak, radim preljeve za tjesteninu i hmmm...pa to je to....
dimljenin dodajem u jela od žitarica i povrća da da malo dimljenog štiha. ili nekad narežem na krupno običan i dimljeni tofu, krumpir i mrkvu, zalijem s maslinovim i tamarijem i tufnem u pećnicu.

kupila sam si nedavno knjižicu s receptima od tofua pa ću malo više eksperimentirati.

samog ga ne bi jela nikakvog ni da me mole :mrgreen:
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la corazon » 26 vel 2009, 22:28

radim preljeve za tjesteninu i hmmm...pa to je to..

svašta ti radiš frrr s tim tofuom ;) kako taj preljev napraviš?
vidim ima dosta mogućnosti...
a jel se može on sirov jesti? pretpostavljam da da :krava
i kad ga otvorite koliko dugo može stajati u frižideru?
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Ina66 » 27 vel 2009, 00:09

otvorenog pojedem u dva-tri dana s tim da mi cure stalno žicaju dimljeni pa ga skrivam da meni više ostane :mrgreen:

samog ga ne bi jela nikakvog ni da me mole

ovo mi vrijedi za obični. njega onda mariniram jer drugačije ne ide

i ovo što frrr spominje za jela od žitarica - narežem ga u orzo i ko da je kuhan s pancetom ;)
MM ga je jednom i pohao kad mu je bilo malo mesa - potukli se oko njega :lol
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 27 vel 2009, 12:35

ma, inam da je pet puta dimljeni i sa ne znam koliko bosiljka ili začina, meni je netretirani (:D) tofu k'o da papir jedem

a inače mi je super namirnica, volim tako zahvalne namirnice neutralnog (tj. nikakvog :D) okusa jer onda jelo ima okus po začinima i dodacima, a ne uvijek po tome (prije nego što sam otkrila sojino i zobeno vrhnje koje nema nikakav okus sam bila skroz prestala raditi bijele umake bilo koje vrste jer su mi svi počeli imat isti okus - po vrhnju za kuhanje)

a umaci za tijesto...radim dva po receptima iz knjižice, jedan je s mrkvom, ina aj ti ako stigneš, meni bemba ima tempreaturu (sad spava, falabogu), bum i drugi ako stignem pretipkala, a imam i improvizirani, svoj za brzinski ručak kad nemam ideja:

na malo maslinovog dinstam češnjak (i začine tipa bosiljak, vlasac, ružmarin nekad, ovisi o raspoloženju), izmrvim običan tofu (ako imam i raspoložena sam naribam i malo dimljenog), prijam još minutu-dvije, dodam skuhanu tjesteninu, začinim soja sosom, promiješam, ostavim na vatri još mrčicu i to je to. ako je ljeto, prije tofua propirjam nekad i malo tikvica ili paprike.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 27 vel 2009, 13:00

misliš na umak od mrkve i tofua što je tanjabb stavila na Dohranu?

evo ga :)
Na zlici kukuruznog ulja popirjajte na kolutice narezan bijeli dio mladog luka, dodajte 3 srednje velike mrkve, naribane na sitni ribez i prostohvat soli, nekoliko zlica vode, poklopite i ostavite da se pirja. Izgnjecite 200g svijezeg tofua, dodajte kurkumu i ostatak soli, stavite da se kratko pirja s ostalim sastojcima. Dodajte zobeno vrhnje (kuharica dodaje i umeboshi ocat, ja ne) i voila narancastog umaka za uz tjesto . Po zelji se na kraju moze dodati i sirovi zeleni dio mladog luka.

Ovo je origig recept i tako ga ja spravljam nama, no mi smo svi vec veliki. Za mladje ga ipak treba prilagodit, bez kurkume i soli, mrkva i luk se mogu popirjati na malo vode, smrvljeni tofu dodati...

ja nemam knjižicu Tofu, to mi je slijedeća na popisu, ali su mi Složenci i variva te Doručak otkrića :)

i potpisujem te za sojino i zobeno vrhnje. čak se i MMu sviđaju koji je deklarirani mesožder
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la cleonikky » 01 ožu 2009, 13:00

najcesce kupujem obicni tofu, onaj vulgaris. Ako kupujem vec marinirani onda je to japanski.
Najomiljenija marinada mi je slijedeca:
black bean sauce+dosta gingera (mora biti svjezi)+cesnjak, zlicica meda i ponekad dodam malo soya sosa.
nekad ga mariniram samo u teriyaki sosu
nekad kupim gotove marinade za tofu...

onda ga tako mariniranog najcesce ubacujem s povrcem na woku

skuham najomiljenije svjeze rizine rezance i voila :klopa
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la mahima » 03 ožu 2009, 15:20

Nama je tofu toliko svakodnevan da ga i ne doživljavamo kao namirnicu koja treba specijalan tretman :lol
Kupujemo od jednog dečka, da stalno kupujemo u bio&bio, bankrotirali bismo.
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 03 ožu 2009, 15:35

mahima, kojeg decka, kakav je, koliko kosta... (tofu, ne decko)
ivana7997
Abundija

PostPostao/la frrr » 03 ožu 2009, 22:47

ivana7997 je napisao/la: (tofu, ne decko)

:lol :mrgreen:
i mene zanima
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 03 ožu 2009, 22:50

a možeš ga pitati i zna li koga u Splitu tko pravi tofu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mahima » 04 ožu 2009, 07:48

Dečko je ispekao zanat u Anapurni - radi izvrstan sejtan, tofu (oboje i u dimljenoj verziji), tempeh, sejtan-kobasica je savršena. (Cijene su upola manje nego u bio&bio...) Za stotinjak kuna, ja imam za oko dva tjedna (a mi puno toga jedemo).
Tko bude želio broj, pošaljem pp :)
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 04 ožu 2009, 12:23

posalji meni, molim te
ivana7997
Abundija

PostPostao/la frrr » 04 ožu 2009, 17:49

i ja bih

a evo obećani umak od slanutka s ajvarom i tofuom, jako jako fino, podsjeća na uobičajenu kuhinju...

1 žlica ulja
1 veći luk, sitno nasjeckan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckano
3 žlice ajvara
3 žlice vode
200 g kuhanog slanutka
100 g svježeg tofua, narezanog na male trokute (ja sam na kockice) i mariniranog najmanje pola sata u tamari(soja) umaku
1 žlica dimljenog tofua naribanog (ja nisam imala pa nisam stavila)
sjeckani peršin
aru prah ili gustin po želji, rastopljen u malo vode (meni nije trebalo, bilo gusto sve)

na ulju propirjajte luk i češnjak. dodajte ajvar i vodu (ja sam stavila više od 3 žlice) pa promiješajte. dodajte slanutak i marinirani tofu i ostavite da kuha 5 minuta. dodajte gustin pa miješajte dok se ne zgusne. dodajte dimljeni tofu. posipajte sjeckanim peršinom.

ako ujutro ili večer prije skuhate slanutak i marinirate tofu, ovo je gotovo za tili čas. paše uz tjesteninu ili palentu.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 06 ožu 2009, 13:05

otvoreni tofu (obicni) moze se cuvati nekoliko dana u slanoj vodi u cvrsto zatvorenoj posudi.
Ja ga najvise volim marinirati u umeboshi octu i prziti na sezamovom ulju. volim i tofu kajganu, namaze s maslinama, dinstanog s povrcem u tortiljama...
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bubidea » 07 ožu 2009, 00:01

moze i meni broj na pp :kiss
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Lorelai » 10 ožu 2009, 21:46

mahima je napisao/la:Dečko je ispekao zanat u Anapurni - radi izvrstan sejtan, tofu (oboje i u dimljenoj verziji), tempeh, sejtan-kobasica je savršena. (Cijene su upola manje nego u bio&bio...) Za stotinjak kuna, ja imam za oko dva tjedna (a mi puno toga jedemo).
Tko bude želio broj, pošaljem pp :)

Molim i meni:)
Hvala.
Lorelai
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la corazon » 06 svi 2009, 22:36

dakle koristim tofu sve više al još ga nisam pržila
da ga prvo mariniram? pržim ga na kojem ulju? nekakve sjemenke?
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la ivanaCH » 07 svi 2009, 14:29

Meni je tofu najbolji kad se marinira u umeboshi octu i przi na tamnom sezamovom ulju. Ali marinade mogu biti razne: na bazi soja sosa, miza, umeboshi octa...mozes uvaljati u mjesavinu brasna i sjemenki, tempuru pa prziti u dubokom ulju. Kako god zelis.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la corazon » 07 svi 2009, 15:03

hvala ivana
nemam ni umeboshi ocat a ni sezamovo ulje... ali kupujem to sigurno
pržila sam danas sebi za ručak dimljeni na masl. ulju
meni bilo fino i uopće mi nije meso falilo
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la ring » 22 lis 2012, 21:12

O tofuu pojma nemam, ali sam odlučila nešto promjeniti u prehrani pa pomozite, dakle kupila sam običan tofu (Encijanov-jedino što sam našla)
- može li se to jesti sirovo, bez obrade (ubacila sam ga dva put u kruh sa medom), zbunjuju me savjeti po netu
- čuva li se u original tekućini ili se stavlja u običnu vodu
- ako se marinira, koliko tako može stajati, čuva li se u marinadi ili?
- naišla sam na recepte za domaći tofu sa sojinim mlijkom, vodom, i limunovim sokom, jel tko probao, jel to ok?
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la Adorabla » 23 lis 2012, 15:41

tofu se moze jesti sirov ali obican je toliko bezukusan i gadan da ako to jedes sirovo onda si heroj :lol
Obicno je dobro i ukusno tofu malo marinirati u maslinovom, soja sosu i svjezim zacinima koje imas doma (ja preferiram majoran odnosno timijan). Onda ga izrezes na komade, snite i kratko preprzis u gril tavici. Takav je po meni dobar za sendvice.
Ili jeftinije kupis lijepo mariniran i preprzen tofu :lol

Isto tako za pocetak je dobro napraviti tzv kajganu od tofua. Narezes mrkvicu, grasak, celer, brokulu, mariniras tofu ali ga onda prstima namrvis. Kratko preprzis povrce i dodas tako namrvljeni tofu, lagano zacinis umeboshijem i voila.

Moj osobno najbolji recept za tofu je i najskuplji :D
Marinirati tofu u malvaziji, maslinovom i soja sosu. I to da bude sve skupa cca 3dcl tekucine na 0.5 kg tofua. Onda tofu narezem na stapice, pospem majoranom i zalijem tom smjesom i pecem u rerni na 150 cca sat vremena. Onda drugi dan od toga radim npr umak sa sparogama i tjesteninu ili brokulom

Encijanov tofu je najgori tofu. Radje kupi u bio i bio ili bilo kojem soping centru obican Alnaturin. Kad ga jednom izvadis iz tekucine cuvas ga cca tjedan dana (maximalno 10 dana) u zatvorenoj plasticnoj posudi s ili bez tekucine, svejedno.

Ovo s medom nisam probala, i mislim da ni ne bih :lol

Edit: ih sad tek vidim da je ovo topic iz 2009, nisam prvi puta vidjela. Imas gore sve objasnjeno.
I jos je IvanaCH stavila odlican recept za tofu krokete ali ih ne nalazim sada na webu a znam da po njenom receptu radim te krokete. Znam da ide tofu, mrkvica, ginger i sve se smrvi u multipraktiku i onda se rade kroketi ali ide jos nesto a ja ne znam sad napamet sto :D
Adorabla
Medena

PostPostao/la ring » 23 lis 2012, 18:32

:lol hvala ti, čini se da sam baš ubola sa svime. Dobro je da od ovog gore ne može i još imam volje za tofu. Našla sam dosta recepata, ali me baš zanimala sama namirnica. Sad se bacam na eksperimentiranje.
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la Bellitza » 09 stu 2012, 15:45

meni je najfiniji obicni tvrdji (kratko, inace se raskvasi) mariniran u tamariju i na naglo. sto god da sam kombinirala nije mi tako dobar. :liza
dimljeni mi super ide u sendvice i u kockicama u sva variva, a mekani stavljam u umake i preljeve.
Bellitza
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.