ma mogu ja napisati kako ja pravim fis, al, to je jedno od onih jela oko kojih su ljudi skloni nadugacko filozofirati i tvrdoglaviti. eto, kao i cobanac, sarma i sl u slavoniji ili pasticada, brudet i sl. u dalmaciji
a zapravo svako selo ima svoje male tajne i svaka kuca svoj najbolji recept

znaci, ja ti luk narezem vrlo sitno, mozes ga i zblendati, pa stavim na malo ulja i uz povremeno mijesanje pazim da se ne zalijepi za dno. nakon nekoliko minuta dodam mrvu vode i mijesam i dinstam tako uz malo dodavanja vode dok luk skroz ne smeksa. dodam malo slatke mljevene paprike pa preko smeksanog luka sipam vodu i sok od paradajza (slicno kao za paradajz juhu) i ostavim da provrije. dodam koncentrat (prije sam na ribarnici kupovala neki koji se polosio pa sad kupujem fantov. imas blagi i ljuti, ja stavljam pola-pola), ranije razmucen u malo vode, da se ne stvor e grudice, i pustim da kuha 10-15 min pa dodam ribu narezanu na komade (to ti mogu u ribarnici narezati) i riblje glave. riba se ne smije dugo kuhati, oko 20ak minuta, da se ne raspadne. na kraju po zelji dodas malo bijelog vina (grasevine). i to je to.
uglavnom ga pravim od sarana a glave uzmem od neke druge ribe, ako imaju. ako ne, dobro je staviti i samo saranove glave.
rezance pravim sama
u glatko brasno dodam jaje i malo soli pa umijesim tijesto s mlakom vodom. treba ti biti dosta kompaktno, tvrdo. ostavim ga 1/2 sata da odstoji a onda na podrasnjenoj povrsini razvaljam, rezem na trakice pa u rezance.
ubacim ih u kipucu slanu vodu i kratko kuham (nakon sto skoce na povrsinu jos 2-3 min.).
ocijedjene rezance stavim u zdjelu s malo ulja i izmijesam.