Sada je: 01 kol 2026, 15:22.

Fiš paprikaš

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Fiš paprikaš

PostPostao/la dunja » 25 ožu 2009, 16:39

dugo si to već želim napraviti, dajte mi neki dobar provjereni recept
dunja
most

Re: Fiš paprikaš

PostPostao/la IvaV » 25 ožu 2009, 18:40

Ti se bas nabrusila na rijecnu ribu, ha? ;)

Nemam na ovom kompu, stavim ti kasnije, al je jako fin. :dada I mora biti bar mao ljut, to znas?
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la dunja » 25 ožu 2009, 20:34

Pričali smo nešto danas na poslu, a ja bila gladna :lol
Pitala sam mm-a, on bi isto volio da to napravimo.

Čula sam da ima kupiti u dućanu smrznuti mix već očišćene ribe za fiš - što bi meni jako olakšalo stvar :znoj , samo mi treba dobar recept
dunja
most

PostPostao/la JiA » 25 ožu 2009, 20:38

moja mama meni pravi super fis, ali ona stavlja fant, pa ne znam je li ti to opcija.
ako je, mogu ju pitati kako ona radi.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la dunja » 25 ožu 2009, 21:26

sve opcije primam na znanje :mrgreen:
dunja
most

PostPostao/la Qwerty030 » 25 ožu 2009, 22:36

Nisam nikada jela ni pravila,ali koliko se sjecam ,mama ga je stavljala u zemljani lonac(barem kod nas tako zovu :/ )..ribe razne,rijecne isjecenu na kolutove..ne znam sad tacno sta ide od zacina,sjecam se kao i Ivy da mora biti ljuto(bibera i paprike mljeven crvene odokativno valjda)...

pitam je bas sutra pa javim.....
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Solea » 26 ožu 2009, 10:47

mmmm fis mi je medju top 10 najdrazih jela! al uz njega obavezno, obavezno idu domaci rezanci!

ajd nek iva napise svoj recept, jer ja kad ga pravim za nas doma stavljam i onaj koncentrirani dodatak iz vrecice :mrgreen: pa da me ne isprdaju ovi koji znaju i bez tog. hehehe

druga je stvar kad se radi veca kolicina, u kotlicu, al to nikad ne pravim ja vec neko musko :gace

inace, za dobar fis pozeljno je nekoliko vrsta ribe (kazu, bar 3. al meni to uopce nije uvjet, ja najcesce radim od jedne + glave koje nadjem u ribarnici) i i riblje glave. radi se na puno sitno sjeckanog crvenog luka, uz kvalitetnu mljevenu slatku papriku i stalno krckanje kotlica. pravi majstori kazu da je fis gotov kad stavis dlan dan kotlic a on postane ljepljiv :pusac
Solea
Sveta krava

PostPostao/la dunja » 26 ožu 2009, 10:55

mi čak imamo i kotlić, razmišljali smo to na gruntu napravit, vani

znam da ide luka dosta, i razna riba - narezana, jel tako
e sad, fali mi postupak - znači dinstam luk i kaj onda - dal stavljam ribu da se malo dinsta na tom luku pa dolijevam lagano vodu i začine ili na luk ide voda i riba da se odmah kuha a ne dinsta, kad ubacujem papriku, dal ide eventualno još nešto od povrća...
ajd pitajte mame
sole jel ti sama radiš te rezance ili ipak kupiš - ja bi ih naime ipak kupila :mrgreen:
i daj napiši kak radiš s tim začinima iz dućana, kaj sad
dunja
most

PostPostao/la JiA » 26 ožu 2009, 11:03

Ovako veli mama:

Dobro bi bilo imati vise vrste ribe, ali ona, s obzirom da je u u Istri, najcesce nadje samo sarana.
Dakle, sarana na komade.
Dugo dinstati 2 - 3 glavice luka na mrvu ulja i vode, da skroz omeksa.
Onda razmutiti Fant za riblju juhu i čorbu prema naputku na vrećici.
Kad provrije, staviti komade ribe i kuhati daljnjih 25 minuta. Na kraju dodati vino ( isto pise na vrecici fanta ).

Znam da to nije pravi fis, ali je mrak. Jos kad mama napravi domace siroke rezance..... mmmmmmmmmmmmmmm!
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Solea » 26 ožu 2009, 11:50

ma mogu ja napisati kako ja pravim fis, al, to je jedno od onih jela oko kojih su ljudi skloni nadugacko filozofirati i tvrdoglaviti. eto, kao i cobanac, sarma i sl u slavoniji ili pasticada, brudet i sl. u dalmaciji ;)
a zapravo svako selo ima svoje male tajne i svaka kuca svoj najbolji recept :lol

znaci, ja ti luk narezem vrlo sitno, mozes ga i zblendati, pa stavim na malo ulja i uz povremeno mijesanje pazim da se ne zalijepi za dno. nakon nekoliko minuta dodam mrvu vode i mijesam i dinstam tako uz malo dodavanja vode dok luk skroz ne smeksa. dodam malo slatke mljevene paprike pa preko smeksanog luka sipam vodu i sok od paradajza (slicno kao za paradajz juhu) i ostavim da provrije. dodam koncentrat (prije sam na ribarnici kupovala neki koji se polosio pa sad kupujem fantov. imas blagi i ljuti, ja stavljam pola-pola), ranije razmucen u malo vode, da se ne stvor e grudice, i pustim da kuha 10-15 min pa dodam ribu narezanu na komade (to ti mogu u ribarnici narezati) i riblje glave. riba se ne smije dugo kuhati, oko 20ak minuta, da se ne raspadne. na kraju po zelji dodas malo bijelog vina (grasevine). i to je to.
uglavnom ga pravim od sarana a glave uzmem od neke druge ribe, ako imaju. ako ne, dobro je staviti i samo saranove glave.

rezance pravim sama :pusac
u glatko brasno dodam jaje i malo soli pa umijesim tijesto s mlakom vodom. treba ti biti dosta kompaktno, tvrdo. ostavim ga 1/2 sata da odstoji a onda na podrasnjenoj povrsini razvaljam, rezem na trakice pa u rezance.
ubacim ih u kipucu slanu vodu i kratko kuham (nakon sto skoce na povrsinu jos 2-3 min.).
ocijedjene rezance stavim u zdjelu s malo ulja i izmijesam.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 06 tra 2009, 14:14

dunja? :zekohop
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 06 tra 2009, 14:20

I meni je svaki, pa tako i fiš, paprikaš puuuno bolji sa Fant-om :mrgreen:
Iva, meni je bilo zakon kad su u Osijeku radili fiš baš za nas purgere, kao blagu verziju... Kad ono tako ljuto da smo se oznojili ispod nosa :lol
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la dunja » 06 tra 2009, 17:00

Djuro niš od Dunje.
Za sad :mrgreen:
dunja
most

PostPostao/la Solea » 06 tra 2009, 19:58

:lol
Solea
Sveta krava

PostPostao/la IvaV » 10 tra 2009, 10:31

Jao meni, ja sam totalno zaboravila na ovaj topic, u svojoj prisilnoj forumskoj apstinenciji :oops:

Dunjac, recept stize sutra, jos jednom sorry :buket
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la IvaV » 14 tra 2009, 15:54

Dakle, fish:
Prvo ti treba riba, rijecna. Uzmes jednu vecu (saran, som, stuka), odsjeces joj glavu, rep i jos malo mesnatog dijela i kuhas u kipucoj vodi oko 10-20 min. Kada je skuhano, odvojis meso od koscica i sve stavis u blender i smiksas. Tako dobijas smjesu za fish, koji mu daje gustocu, pa ti nece biti potreban fant i slicno.
Onda isto kao i Sole, prvo luk koji donstas dok ne omekani (posoljen), pa dodas vode i jos dinstas. posolis jos, poboberis, i stavis dosta crvene paprike. Prvo blage, pa malo i ljute-samo oprez, korsiti se malom zlicicom da ne bi precerala i da ti se ko Rimi brk ne bi znojio :lol Umjesto paprike za ljutinu, mogu i feferoni, ti odlucis.
Od zacina ti jos treba persin (korjen), moze i celer (opet korjen) i par mrkvica. To sve skuhas i opet izmiksas, te dodas u luk koji se dinsta. Dinstaj jos oko pola sata.
Onda dodas vode, oko 2 dcl soka od rajcice i kuhas. Pred kraj dodas ostatak ribe i malo bijelog vina. To se kuha jos 20 min, pola sata i voila- vas fish paprikas je gotov! :)

Dobar tek!
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.