Sada je: 28 srp 2026, 23:08.

Raskrstila je s povrćem

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Raskrstila je s povrćem

PostPostao/la melita » 31 ožu 2009, 09:10

Već neko vrijeme kužim ja da moja četverogodišnja ninja kornjača polako, ali sigurno uspijeva zaboraviti povrće na tanjuru - prvo je to bila četvrtina porcije, pa trećina, onda više od pola serviranog povrća, a sad smo došli na to da joj iz šalše moram izdvajat Čipolino (ovako zovemo luk otkad smo bili na predstavi u Žaru ptica :mrgreen: ) ako hoću da pojede. :roll: Ona bi sad jela samo rižu, krumpir, meso i slatkiše, ukratko sve što deblja, a to nikako nije dobro zbog njezine ozbiljne sklonosti spram višku kilograma o kojoj sam već pisala u jednoj drugoj temi. Vrtićka prehrana je dobra, puno variva, kvalitetnih žitarica, povrća u izobilju... Pitam tetu kako jede, ona veli kad imaju žgance za doručak ili varivo za ručak - slabo, ali ako je za doručak kruh s namazom ili za ručak lazanje onda traži pet puta repete. :znoj Što sad? Kako ju vratiti na pravi put? Ucjena? prijetnja? Miksanje i kamufliranje povrća? Bojim se da je prebistra za to. Je li to samo faza koja će proći? Zaboravih napomenut da jedino špinat može jesti u neograničenim količinama, ali znam da su stavovi o špinatu podijeljeni...
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Raskrstila je s povrćem

PostPostao/la leonardaj » 31 ožu 2009, 11:34

Mislim da je faza, koja može potrajati.
Ali s vremenom će opet polako krenut na povrće.
Moja najstarija je sa 2g. izbacila meso sa jelovnika.
Tek je sa 5,5g. ponovo počela ga jesti. :dunno
slika
leonardaj
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 31 ožu 2009, 11:38

prošla sam sve to i još prolazim. nije odgojno, ali zelenjava prolazi samo ako joj ja stavljam u usta dok se npr igra na kompjuteru i to uz ucjenu da nema kompa ako ne pojede zdravu hranu, a nema ni slatkiša ako ne pojede povrće.

i moja je u toj dobi bila jako bucka, no u zadnjih godinu dana je išla skoro kilu gore pa isto toliko dolje. jednostavno više ne dozvoljavam troduple porcije tijesta, jesti pred upaljenim tv-om (osim povrće ;) ), ide na sport (nije da je to potroši, ali barem dok je tamo nema koga pitati "mali desert". :mrgreen:
eli
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 31 ožu 2009, 12:50

Melita, posto je Z. vec velika curica i ima zaliha ja bi joj na tanjur stavila ovako: pola povrca, 1/4 rize/krumpira/zitarice, 1/4 mesa. Ni ne treba meso svaki dan. Ili samo povrce i meso. Koliko pojede pojede ali ako ne pojede povrca nema kasnije slatkisa. I nema ponovnog klopanja za sat, dva. Ako bude gladna, ima povrce koje ju ceka.
Ja sam Lukasu nedavno (nije bilo zbog povrca nego je frkao nos nad doruckom) kad se 20 minuta kreveljio nad stolom i nije htio jesti, maknula dorucak i rekla da ce slijedeci obrok biti rucak. Naravno da je ogladnio za sat vremena i da je molio za hranu, ali je nije dobio. Za rucak je jeo kao da tjedan dana hrane nije vidio :lol .
Hocu reci, ako joj popustas i dalje, na kraju cete stvarno zavrsiti na pireju, fasirancima i spinatu. Povrca ima toliko raznolikog da nema sanse da joj se ne svidji jos nesto osim spinata. A krem povrtne juhe? Brokula npr.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Krumpirić » 31 ožu 2009, 12:54

ovako je i kod nas, ko kod tanje, nećeš, okej, ne trebaš, slj.obrok je ručak, ili slj.obrok je večera.
Naravno da postoje stvari koje M ne voli, zelenu salatu, rajčice, ciklu..to ga NE TJERAM jesti, ali ne može jedan dan voljet brokulu/blitvu/prokulice, a drugi ne. E to nema šanse
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ivana7997 » 31 ožu 2009, 13:10

kod nas nije bilo takod ocito ni tako dramaticno, ali krem juhe su spasile stvar, navikao se na okuse, pa sad moze i 'vidljivo' povrce
ivana7997
Abundija

PostPostao/la melita » 31 ožu 2009, 13:15

Dakle, ucjena i ovdje najbolje djeluje. :mrgreen:

A krem povrtne juhe? Brokula npr.

Poludi kad vidi da spremam "zelenu juhicu", ali pod teškom ucjenom pojede pola tanjura. Istovremeno, V. smaže dva tanjura! Da nisam već jednom to prošla, mislila bih si koja sam sretnica što imam djetešce koje tako voli papati povrće. :lol

Z. jako voli papati bućnicu, zeljanicu i slične pite, ali mislim da je to više zbog tijesta i sira, nego zbog povrća.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivana7997 » 31 ožu 2009, 13:16

ne mora biti zelena, mozes je malo porumeniti rajcicom....
ivana7997
Abundija

PostPostao/la cleonikky » 31 ožu 2009, 13:29

Da, krem juha ne mora biti zelena- ja recimo stavim kafriol, brokulu, mrkvu i krumpir. Sve skuham, smiksam i bude super. A veggie patties?
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la tanjabb » 31 ožu 2009, 13:31

Melita, a kako se vi hranite doma, mislim roditelji? Jel jedete leso povrce ili isto vise preferirate "tezu" prehranu.
Lukas npr. danas za rucak ima proso, kelj i mrkvu. Ja doduse znam da bi on puno radje fasirance :p , ali fasirance ce jesti neki drugi dan. Tako da mu zapravo s ovakvim ruckom ne preostaje bas puno prostora za kemijanje.
Inace on ne voli sirovi paradajz pa mu to ni ne dajem. Dakle absolutno dopustam da mu neka hrana nije dobra (ja nisam voljela meso kao dijete, iako bi becki uvijek pojela :mrgreen: ) ali ne moze mu svo povrce biti fuj.
Juha od mrkve, bundeve, lece, suhog graska... ima toga. I kad mi uleti i kaze "a neeee, opet juha od bundeve", ja kazem "jucer si jeo...., danas imamo juhu koja je fina i zdrava". I gotovo, kraj rasprave. Ne bih nikada isla kuhati drugo jelo jer on frkce nosom nad ponudjenim. Dobro, ja sad isto govorim iz stajalista majke "konkretnijeg" dijeteta.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Krumpirić » 31 ožu 2009, 13:33

mi jedemo lešo, kuhano, zdravo...99% dana...al ovako, kad dodjemo kod mmovih i mojih, raspašoj :roll:
gradela, umaci, krumpiri, pite, mesina...

e onda me izludi povrće i ručkovi i dijete i sve.
Al prodje kad se vratimo doma :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 31 ožu 2009, 13:37

tanjabb je napisao/la:I kad mi uleti i kaze "a neeee, opet juha od bundeve", ja kazem "jucer si jeo...., danas imamo juhu koja je fina i zdrava". I gotovo, kraj rasprave. Ne bih nikada isla kuhati drugo jelo jer on frkce nosom nad ponudjenim. Dobro, ja sad isto govorim iz stajalista majke "konkretnijeg" dijeteta.

ovakav je moj pristup i ono od prije s micanjem tanjura sa stola ako neće
ali me onda MM minira i da joj nešto drugo, na što redovito pi*dim i svaki put mu objašnjavam da neće umrijeti od gladi ako preskoči jedan obrok :roll:
naravno, radi se o starijoj, mlađa jede sve

i iznimka je jedino kad smo negdje kod nekoga na ručku - onda su najčešće toliko zaigrane da samo pojedu par zalogaja
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Krumpirić » 31 ožu 2009, 13:39

mene isto babe s**zde kad dodjemo kod njih, koda će crknit od gladi ako ne pojede baš tad
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la wiksy » 31 ožu 2009, 13:48

slažem se sa mamama koje kažu da treba biti nepokolebljiv - što je za ručak, to se jede. nema slatkiša. i kraj priče.

melita, jel ima tvoja curica neku stariju prijateljicu koja sve jede? ako nema, nađi ju. ili bilo koga starijeg kome će se ona diviti... bilo kakav uzor. samo joj pokaži da i oni to jedu... i da uživaju u tome. izbjegavaj rečenice poput: "vidiš da i xy to jede!" samo joj pokaži. i nastavi nuditi povrće. kroz neko vrijeme će zasigurno početi ga opet jesti.

to je faza ako iz nje izađete, a može postati i stalna situacija ako joj ne staneš na kraj. znam da je tvoja curica prepametna za neka podmićivanja i sl., al je i premlada da te tako fino mota oko malog prsta! i ako doma ne jede povrće, neće niti u vrtiću. očito su i tete, kao i ti, predobre pa ona radi po svome.

malo čvrste ruke i puno sreće i grašak i mrkvica će opet biti u igri! :)
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 31 ožu 2009, 13:54

u nasem je slucaju tocno da oni jedu kao i mi, uz neke iznimke, ne vole tikvice i patlidzane. i to je zanimljivo jer ih je jaksic jeo kao lud lud, a odnedavno vise nece. ali ih pojedu u juhama, ribane u polpetama i sl...

ja puno jedem sirovog, i to mi je super kako i oni to vole. npr salati od kupusa ce se razveseliti vise nego slatkisu. pogotovo kod bake. a ona onda kuka joj pa to ti nije nis, salata samo :roll:
vole one mini rajcice i krastavce, pa dobiju raznjice od toga

brokulu obozavaju kuhanu bez icega, s malo maslinovog. prstima.

ludi su i za graskom.

ali imaju faze kad nesto ne zele, pa to pustim, znam da ce ih proci ako ne budem dramila.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la olja » 31 ožu 2009, 14:12

Kod mene kao i kod Ine :daj5
Al zato ipak vidim da sam N. "mozak isprala" pricama pa mi je tako danas dosla s pitanjem "Je li kruh zdrav?", pa kad sam rekla da bijeli i nije bas zdrav, dosla je do zakljucka da "vjerojatno moze samo ponekad da se jede i onda jeste zdrav, ali ne i kad se jede puno i cesto" :cool
Ne voli svasta od povrca. U mesu bi se udavila. Sve bi nas prodala za slatkis. Tjestenine, tijesta, peciva... voli jako jako.
Ali je srecom dijete kod kojeg pravila postoje da bi se postovala a ne krsila, pa tako pojede, uz negodovanje ali ipak pojede tanjur graska koji joj nije bas super kako bi kasnije mogla dobiti cokoladicu.
Ima povrca koje voli i koje bi jela svaki dan i u svakom obliku - mrkva, prokulice, kupus, krastavce ... Ali ima i onog koje joj "smrdi" i sl. :roll: pa ja tako vrrrlo cesto znam spremiti razna variva od povrca u koje sakrijem ostalo povrce koje bas ne ljubi. I ne moze dobiti parce mesa ako ne jede povrce. Zalogaj mesa ide sa zalogajem povrca.

Svasta sam sad nabacala ovdje, ali zelim ti valjda reci da nisi jedina koja se bori s osmisljavanjem jelovnika tj. kako u organizam cetvorogodisnjaka ubaciti povrce, i da to u vecini slucajeva ipak ide s ucjenom i kamufliranjem :mrgreen:
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la melita » 01 tra 2009, 07:35

A što ti ja znam, mi ne jedemo 99% vremena lešadu, priznajem, ali sav junk koji unosimo u sebe unosimo iza 22 sata, kad oni zaspu (što ima fantastičan upliv na naše zdravlje i liniju :roll: ). Većinu vremena jedemo variva, mm ne jede meso pa možda jednom mjesečno imamo pečenja, pohance, faširance i slično; ostatak obitelji potrebu za mesom nadoknađuje u varivima. Često, međutim, mlatimo tjesteninu - uglavnom to bude s običnom šalšom, a bude tu i umaka s vrhnjem, sve rijeđe, doduše, jer su mi počeli teško sjedati na želudac. Pripremamo pizzu četiri sira i s povrćem, povrtne lazanje, razne pite sa sirom i povrćem... Hm, sve je to dosta kalorično, moram reć, ali ponovo naglašavam variva su glavna na našem meniju.

Sviđa mi se ova ideja s povrćem na ražnjićima, probat ću taj štos!

Pitanje u vezi krem juhice: postoji li način da se ta juha priredi bez vrhnja za kuhanje?

Upomoć! Nemam mašte ni ideje, ne znam kuhat ni improvizirat, a najgore od svega, nemam za to volje!!! Mogla bih danima pospremat i peglat samo da ne moram kuhat. Ima li ovdje neka vrsna kuharica koja bi meni kuhala, a zauzvrst će joj se stan uvijek blistat? :D
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivanaCH » 01 tra 2009, 08:11

Ja radim miksane juhe gotovo svakodnevno jer imam slican problem s D., kao i ti sa Z. On od kuhanog povrca jede samo brokulu i mrkvu. Mahunarke isto nece jesti. Tako da ja cesto u te juhe miksam upravo ono sto on ne zeli jesti. ako u juhu stavim ciklu dobijem crvenu juhu i to zanimljivije boje nego od rajcice (sto vise odusevljava sekicu nego njega, morat cu smislit kako napravit plavu juhu...mozda od crvenog kupusa?), s mrkvom, celerom i korabom zutu, ako dodam bundevu i crvenu lecu vise je narandzasta. Moji nemaju problem ni sa zelenom...samo da je miksana. Jednom sam im radila krem juhu od koprive i proslo je. Cesto u juhe dodajem mahunarke, razne vrste lece i slanutak. Nikad ne stavljam vrhnje. Stavim saku zobenih pahuljica, prosa ili slično.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 01 tra 2009, 11:47

Ivana ti je sve rekla glede vrhnja. Ja doduse u juhu od suhog graska stavim malo mlijeka, ali moze i bez.
Ivana, da da :dada , crveni kupus bi trebao biti plave boje.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Hajdi » 01 tra 2009, 12:35

Imam jedno dijete koje ima fobiju od voća i povrća i ne može fizički dotaknuti voće bez da ne dobije živčani slom (kao da pokušavate dotaknuti gadnog pauka). Jede krem juhe od različitog povrća, polpete od povrća, krumpir s miksanim povrćem (zeleni krumpir to mi zovemo - na početku sam tvrdila da sam ga obojala jestivom bojom). Pije sok od jabuke. I to je to, nema šanse da bilo što drugo proba. Ostalo dvoje se dave u voću i povrću, obožavaju sirovo.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Qwerty030 » 02 tra 2009, 10:02

Kod mene stariji kao kod Hajdi...ali ne znam melita ako ce ti biti lakse recimo da je sa 5,5 godina polako poceo prosirivati jelovnik,tako da sam trenutno jako zadovoljna...ima nekog povrca koje apsolutno ne moze (ali to razumijem i ja sam takva)..mladji je opet povrcojed,bilo sta na tanjuru smaze za sekundu(opet ne mora znaciti da mu nece doci faza kad ga nece primirisat).
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivanaCH » 14 tra 2009, 08:53

Ne znam Tanja, kad ga kuham voda ostane plavo ljubicasta. Mozda je GMO :zivili
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mazilica » 21 tra 2009, 16:47

i ja sam imala (imam) sličan problem. sada Tin, sa 7,5 godina se ubija u mesu kojem nije htio prismrditi do prije recimo desetak mjeseci...
od povrća neće zeleno - grašak, brokulu, mahune, ali tu postavljamo kompromise, pa smo dogovorili na koji način pripremljeno mora pojest, a na koji ne, pa tako brokulu ne jede u juhi, ali jede lešo ili sa tjesteninom, mahune i grašak jede u varivima, inače ne.
mrzi i prezire karfiol, doslovno se davi kad ga stavi u usta i to ne mora jesti jer ni mi odrasli ne volimo i ne jedemo baš sve.
mene sad muči voće - od svega što mu se nudi on jede jabuke, jagode, bijelo grožđe i povremeno oguljenu nektarinu. obzirom da ja inzistiram dsa e jede sezonski, većinu vremena jede samo jabuke. :roll:
i kad probam podvalit nešto drugo, drama je kad skuži. kompoti ne dolaze u obzir, to neće ni pod razno.
od svježeg povrća - salata - hoće zelenu salatu, zelje i krastavce, tu i tamo papriku.
tješim se da nam je svki dan povrće na meniju u vidu juha, umaka i priloga, pa se ne brinem previše.

mlađi živi za povrće svih vrsta i oblika, a meso mu je nužno zlo. makar bi on bio najsretniji da živimo od krumpira...
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

Ne zeli jest povrce

PostPostao/la srecica tara » 01 svi 2010, 22:47

Moja 4-godisnja curica odkad je pocela jest dohranu ne zeli jest nikakvo povrce. Inace jako slabo jede u zadnje vrijeme. Sve sta pojede a da stvarno mogu rec da jede je piletina, svinjetina, kumpir i tjestenina. Kada napravim za rucak nekakvo peceno meso s kumirpim, ona pojede samo kumpir, tjesteninu nece u kombinaciji sa mesom, zeli da joj odvadim tjest. bez icega i tako pojede. Voce ne lose jede. Dosta je anemicna.
Zanima me na koji nacin nesto spremit s povrcem da ga ona ne osjeti, jer ako vidi da je nesto na stolu a da ne voli jednostavno nece da ruca. Naravno nakon sat vremen ogladni i trazi nesto jest. To me pocelo ljutit, trudimo se i ja i mm da pokusa bar nesto pojest, ali uzalud. :/
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

Re: Ne zeli jest povrce

PostPostao/la tanjabb » 01 svi 2010, 23:06

Uf, tesko je kad dijete ima vec 4 godine i ustaljene prehrambene navike.
Ovako na prvu cega se sjecam je da joj u pire krumpir npr. uvaljas i kuhanu tikvicu.
Ako jede tjesteninu mozes raditi svakakve povrtne umake, samo ju smiksas, nece ni znati sta jede.
jede li krem juhe? I u njima mozes podvaliti raznog povrca.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la rusulica » 02 svi 2010, 00:49

Kaul isto možeš zakamuflirat u pire. Vidim da tvoja ni meso ne jede a ono bi morala kad je anemična, pogotovo crveno meso i to kombinirati s voćem jer se željezo iz hrane apsorbira u kombinaciji s vitaminom C.
Moja je isto izbirljiva. Npr ako na pijetu ima meso i krumpir ona će pojest samo krumpir. Zato joj ja izvadim na pijet ono što manje voli prije nego vidi što još ima za jest u teći. Tako pojede npr meso a ono što više voli joj nadodam kad pojede bar većinu ovog prvog. Inače mislim da malo koje dijete voli povrće onako lešo, vulgaris. Svima treba nekako kamuflirati. Kod mene uvijek pale krem juhe, tako pojede sve a možeš ih raditi od skoro svih vrsta povrća.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Madir » 02 svi 2010, 08:19

Da, pokušaj sa krem juhama al bez zaprške sa brašnom.
Povrće (malo mrkvice, brokule, cvjetače, luka, tikvice, kupusa, mahuna ili kombinaciju koju imaš) nareži na male kockice, skuhaj u vodi sa malo maslinovoga ulja, (sol) procijedi i preprži na malo maslaca.U to dolij temeljca od povrća, tj.vodu u kojoj si kuhala povrće i umješaj 2-3 žlice kiselog vrhnja ili milerama.
Od ovoga možeš napravit juhu tako da sve smiksaš ili umak tako da propasiraš.
U nedostatku povrća imaš od leda carski mixs.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la srecica tara » 02 svi 2010, 09:21

od juha ce pojest samo mesnu juhu, napravim okruglice od grisa i to pojede. cisto umnjam da bi krem juhu pojela, jer ona cim vidi nesto novo to je vec upitno da ce pojest. prije je znala super pojest kumpir i karotu iz juhe, sad kad vidi u necemu karotu, nema sanse, digne se od stola i njoj je rucak gotov.

pokusat cu sa ovim sta ste napisale, valjda me nece skuzit, odn. sta je u loncu.
ako imate jos nesto bila bih zahvalna.

neznam, mozda bih joj tribala nekakav pripravak uzet za otvaranje apetita.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Madir » 02 svi 2010, 09:46

Ovo joj možeš sa pireom, tjesteninom, purom, ili nekom žitaricom.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Krumpirić » 02 svi 2010, 10:42

ne trebaš joj otvarati apetit.

Reci-baš ništa ništa od povrća ne jede?!?
M npr.ne jede zelenu salatu i mrkve...to baš ne voli, kad neće blitvu, znam da samo izvolijeva i tu nema zezanja. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.