Sada je: 29 srp 2026, 11:42.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la silki » 25 tra 2009, 21:48

jesam. bio&bio nema više ništa od voća samo sezonsko povrće.
bum uzela jabuku pa ako mu se svidi zakamuflirat ću mu mrkvu unutra ;)
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Gabrić » 25 tra 2009, 22:34

thinkPINK, miksala sam mrkvicu i rižu. Probat ću staviti više tekućine. :dada
slikaslika
Gabrić
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 26 tra 2009, 08:33

silkinom izjelici :lol :kiss
ni cura mu nije nešto orna, nama je plafon do sada četiri žličice :D

mi smo krenuli s rižom zbog proljeva pa prešli na jabuku i jučer počeli s tikvicom. tri žličice je pojela ili, bolje rečeno, pocuclala jer nam tako najbolje ide - žličica u usta i onda ona polako licka i guta koliko joj se sviđa. rezultat se vidio jutros u peleni :dada
jabuka nam je do sada najlošije išla, nešto bolje je prošla pečena (zamotana u pak papir i pečena cca 20 min) i u kombinaciji s rižom. tikvicu ću dati samu još danas, a onda ću i nju sutra s rižom.
sljedeća nam je mrkvica, a nakon toga korabica - ima mladih, slatkih
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la zauvijekmama » 26 tra 2009, 09:01

Ja sam mislila poceti s rizom, kukuruznom krupicom, mrkvom...i to par dana svaku namirnicu.
Sada vidim da ste vi sve dale recimo mrkvu, pa onda iza nje jabuku(voce)...znaci ne bi smjela mu davati 15 dana zaredom(svaku navedenu namirnicu po 3-4 dana) samo zitarice ili povrce?
Moram negdje ubaciti i voce?
Jel tako? Meni je jos to sve dosta daleko... :mrgreen:
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la ana01 » 26 tra 2009, 09:05

evo da se i mi javimo..poceli smo prije 10ak dana..i to uglavnom jabukica koju voli na miljun nacina, posebno je draga friska kada odgrizemo komad i ona ga cucla i silji si jedan zubic sta je izasao vani... :D
inace ostalo onako, mrkva je fuj, to je sama zakljucila i ne pase ni na jedan nacin( no to se radi o kasici buduci da nasa jos nije niknula, sada cekamo nasu i mislim da ce to biti druga pr :D ica), kruska(opet kasica, slabo eventualno ako je zakamufliram u proso ili puru)
i sada su zitarice na redu i one idu ok, proso super, pogotovo kada dodamo struganu jabukicu) i pura isto...rizine ljuspice, ajme :lol

papa meni koma, ali dok ja radim , tata njoj da u sjedalici, upali od cubija malome ljubi u guzu usla gusterica, i papa fenomenalno, skoro sve sta joj pripremi... bez te pjesme nista :dada
oni su moja ljubav i sreca....
ana01
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 26 tra 2009, 09:06

zt - na početku dohrane (pogledaj u tablici!) i nije baš neki izbor namirnica, a i sam početak više dođe kao upoznavanje s novim okusima, zato se kombinira voće, povrće i žitarice
znači, kad daš žitaricu pa 1. povrće, 2. povrće i, na primjer, 1. voće imaš već nekoliko kombinacija za obrok u slučaju da ne možeš nabaviti neku od namirnica iz tablice
jasnije? ;)

e, još sam htjela reći - mi smo s obrokom krenuli u vrijeme ručka što je kod nas između 15-16h
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ina66 » 26 tra 2009, 09:08

ana01 - u vaših 10 dana sam nabrojala 6 namirnica (jabuka, mrkva, kruška, proso, pura, riža) - ipak malo previše. ne trebaš tako žuriti i preporuka je davati svaku namirnicu 3-5 dana da se uoče moguće reakcije
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la thinkPINK » 26 tra 2009, 10:21

Silki presladak je :kiss

Moj je par prvih dana drzao hranu na vrhu jezika, faca onako bljak i vikao aaaaa. Onda bi sve ispljuvao i zatvarao usta. Ja sam imala dojam da nije imao pojma sto bi s tim on trebao. Al nakon par dana je poceo papat, malo ali je papao.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la morisela » 26 tra 2009, 10:30

thinkPINK je napisao/la:nece ti se dobro usitniti odnosno nece biti onako glatko ako nema dovoljno tekucine.

Fakat! Thanks :) Evo danas isprobala, banana i jabuka u sjeckalicu i onda jos dodala malo tekucijih rizinih pahuljica i u glatku kasicu se pretvorilo. Super je pojeo!

tanjabb je napisao/la:Morisela, ne brini, bit ce oscilacija u dohrani jos puno, kad budu izlazuli zubi, kad bude prevruce, kad bude bolestan...

Imas pravo, malo sam prerevno pocela :)

Koje pahuljice rizine i kukuruzne kupujete i gdje? Vidjela sam samo one od Hippa, s tim da nisam uopce uocila samo kukuruz nego rizu i kuruzu.

Ajmo Boromir, jaci si od te zlicice! :cheer
Vito 26.09.2008
Egon 26.04.2011
morisela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danijela81 » 26 tra 2009, 10:39

V. je jucer popapao skoro cijelu jabuku, isto kao i Ida, cuclao sa zlicice. trajalo je pol sata, al zato nakon toga 2 sata nije trazio bocicu :)
samo jucer nije mogao kakati, tek jutros u obliku tvrdih kuglica. sta je moguce to od jabuke?
i pojavio se nekakav osip na prsima i ledjima, blize vratu. onako crveno s malim pristicima, hrapavo, pa sam odlucila ne dat mu jabuku vise dok ne vidimo sta je to. jel moguce da od cjepiva? u cetvrtak je dobio 5 u 1.

vodu pije samo iz bocice, nikako nece ni casu s kljunom, pravi face ko da sam mu ne znam sta dala. a iz obicne case mi sve pljune van.
jel da mu dajem iz bocice? ne znam koliko je bitna sama voda sada na pocetku, ili je i tu bitno da se nauci pit iz case, a ne iz bocice??

danas nam je na redu mrkvica, bas me zanima kako ce to proc.

znaci, ak sam dobro shvatila, domacu vulgaris mrkvu prvo prokuhati, pa tu prvu vodu baciti, pa onda u drugoj vodi skuhati do kraja?
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Ina66 » 26 tra 2009, 13:06

danči - osip bi mogao biti reakcija na cjepivo. obavezno otiđi prijaviti pedijatrici

mrkvu domaću vulgaris ostruži ili oguli pilerom i skuhaj. ne moraš mijenjati vodu

voda je bitna jer će kasnije biti osnovna tekućina (nadam se :cool ) i zato bi bilo poželjno da nauči piti iz čaše, ali i ako pije uz bočice nije smak svita
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la snowwhite » 26 tra 2009, 14:44

danijela81 je napisao/la:trajalo je pol sata, al zato nakon toga 2 sata nije trazio bocicu :)

ovo me sad skroz zbunilo. šta ne nudiš bočicu poslije obroka? ako sam ja dobro shvatila pola sata do sat poslije kašice potrebno je bebi ponuditi bočicu/cicu. ina, tanja???
meni je još uvijek tu problem jer on tu flašicu fino sve popapa ko da nije jeo krutu hranu. i naravno onda bljucka. ali ja se još uvijek nadam da će s vremenom naučiti i odbiti hranu ako mu ne treba ;)
mrkvu ja isto normalno kuham, ništa ne mjenjam vode i izmiksam ju s time da dodam te vde u kojoj se kuhalo. mrkvica mu je jako fina ali mu totalno stvrdni stolicu pa ju sad pauziramo.
a vodu, da i njemu baš nije nešto. probala sam ja i čaj ali ni to neće. popije vode na žlicu ok ali na čaši ili na kljun više procuri okolo. ali ne brinem, naučit će se već s vremenom.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la zauvijekmama » 26 tra 2009, 20:39

Ina66 je napisao/la:zt - na početku dohrane (pogledaj u tablici!) i nije baš neki izbor namirnica, a i sam početak više dođe kao upoznavanje s novim okusima, zato se kombinira voće, povrće i žitarice
znači, kad daš žitaricu pa 1. povrće, 2. povrće i, na primjer, 1. voće imaš već nekoliko kombinacija za obrok u slučaju da ne možeš nabaviti neku od namirnica iz tablice
jasnije? ;)

e, još sam htjela reći - mi smo s obrokom krenuli u vrijeme ručka što je kod nas između 15-16h

hvala... :klanja
Kuzim, kuzim...

Tablica je vec isprintana.
Bas gledam i vidim da ima par namirnica koje idu na pocetku...ali snaci cemo se. :dada
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Nerica » 26 tra 2009, 20:49

mi smo danas jeli proso i mrkvicu. super je prošlo. nakon 45 min tek sam mu ponudila cicu jer je bilo vrijeme nananja. mi jedemo svaki dan u 11 sati. tad je dobrica pa tad krećemo.
sutra krećemo na korabicu. ja to nisam nikad jela pa me brine kako ću je spremiti. valjd abudem znala. potražila sam u receptima.pusa svim izjelicama.
slika

Matej 25.10.2008 - ljubav mamina ponajveća
Nerica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la silki » 26 tra 2009, 22:18

nerice, skuhaš je kao i mrkvu. 10-15 min u malo vode i dalje pasiraš za kašicu.

ipak je nešto mrkve pojeo jučer. našla komadiće jutros u peleni :dada
više mu se sviđa rijeđa tekstura jer je može posrkati za žličice. sutra ću rižu pa ako prihvati imamo već obrok za kombinirati.

dobila sam kilu nešpricanih prošlogodišnjih jabuka. baš su mi neke žalosne i uvele. da ih ispečem, ina?
silki

PostPostao/la penny » 26 tra 2009, 22:22

ukratko...i nama super ide,do sad smo probali jabuku,krusku,mrkvu,integralni griz,slatku rizu,smedju rizu i pahuljice od integralne zobi(mislim da se tak zove-od holle)
osim mrkve,nista od povrca,al sad cemo i to...

moje pitanje je...kad se uvodi drugi obrok?
tek smo sad ustalili neku kolicinu hrane od oko 1dl ...(jel to malo?puno?)
pa mi je to iduca briga...

silki-marin je bio odusevljen proslogodisnjom uvelom jabukom-sirovom kad sam mu ponudila
p.s.-sad kad su nam poceli papat mozemo pocet upotrebljavat linere za pelene...mi smo vec jedan pravilno iskoristili :lol

edit:danas sam naisla na info.da je kukuruz i njegovi proizvodi zabranjena namirnica do prve godine...zna li netko zasto?nebi mu nudila...nego me zanima
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la ana01 » 26 tra 2009, 22:27

Ina66 je napisao/la:ana01 - u vaših 10 dana sam nabrojala 6 namirnica (jabuka, mrkva, kruška, proso, pura, riža) - ipak malo previše. ne trebaš tako žuriti i preporuka je davati svaku namirnicu 3-5 dana da se uoče moguće reakcije

a i jesam tako sam davala, samo kasicu od mrkvice nije htjela niti pomirisati a kamo li jesti tako da ju je samo probala, kao i rizine ljuspice, a ovo drugo smo ipak jeli vise dana za redom... nema zurbe, iako ja radim mljeko je i dalje number one, jer dode do mene ili se ja izdojim pa joj muzic da na casu... ;)
oni su moja ljubav i sreca....
ana01
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la danijela81 » 26 tra 2009, 22:27

snow, ja dam kasicu otprilike nekih pola sata prije nego mislim da bi mogao ogladniti (jede cca svaka 4 sata, pa mu dam 3 i pol sata nakon bocice). i onda mu dam bocicu tek kad ogladni.

i nadam se da ne grijesim :dunno
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la silki » 26 tra 2009, 22:50

ja dajem kašicu jedno 1,5 iza sisanja. sisa na svaka 2 - 3 sata.
tad nije ni gladan ni sit. imam osjećaj da bi poludio ka bi ga gladnog maltrala sa dohranom.

penny, neću još trošiti papiriće na njegovu kakicu dok god ne pojede onak' konkretno.
drugi obrog uvodiš kad ti ne traži sisu iza obroka. znači kad se pošteno najede ;)
silki

PostPostao/la eli » 26 tra 2009, 22:59

moje pitanje je...kad se uvodi drugi obrok?

ja bi se držala prakse mama, tj. prosječne dobi u kojoj djeca krenu sa drugim obrokom. ako se ne varam, to je 7,5-8 mj. mi smo nešto ranije zbog specifične situacije.

1dl u toj dobi zvuči idealno.

što se razmaka tiče, kažu da je najbolje kad beba nije ni gladna ni sita. majčino mlijeko se u želucu zadržava oko 90 min pa valjda je to to. moja je na početku jela tek kad bi dobro ogadnila. znači, ovisi od djeteta do djeteta.
eli
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 27 tra 2009, 00:12

ovo me sad skroz zbunilo. šta ne nudiš bočicu poslije obroka? ako sam ja dobro shvatila pola sata do sat poslije kašice potrebno je bebi ponuditi bočicu/cicu. ina, tanja???

Nije potrebo nuditi bocicu odmah. Ovisi od kolicine dohrane koju pojede ali ako pohede solidno onda mu ja uopce ne bi nudila mlijeko dok sam ne trazi. Pogotovo ako se prezderava i potom bljucka.

Penny - griz i zob jos nisu za vasu dob, to su zitarice koje sadrze gluten.
Nema razloga za odgadjanje kukuruza do godine dana.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la penny » 27 tra 2009, 00:18

tanja-na tim zobenim pahuljicama pise da su za dob od 4 mj pa na dalje....
a sto sad s tim? posto je prihvatio najnormalnije?ocito da mu gluten ne smeta?ako ne smeta mogu dalje...il da prekinem pa kasnije uvedem opet?

edit-pa bebo ce skoro 7 mj...pa sto nije gluten neskodljv nakon 6og mj?
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la tanjabb » 27 tra 2009, 00:26

Ja ne bih nastavila, a ti odluci sama.
Inace intolerancija na gluten se cesto pokazuje i puno kasnije od kad je dijete pocelo jesti glutenske namirnice, a i simptomi celiakije su drugciji nego npr. alergijska reakcija na mlijecne proizvode. Znam dejvoljcicu kojoj je normalno uvodjen gluten, ona je jela te namirnice nekoliko mjeseci prije nego li su poceli problemi i tek nakon duzeg vremena su doktori postavili diagnozu celiakije.

Inace ne vjerovati svemu sto pise na djecjoj hrani. Tako Hipp ima spinat s vrhnjem od 4. mjeseca, i osim sto ne smatram da je spinat namirnica za 4. mjeseca, ta kasica sadrzi i punomasno mlijeko te vrhnje, koje se preprouca tek s godinu dana.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la danijela81 » 27 tra 2009, 09:00

imam pitanjce!

sutra necemo biti doma, pa mu necu moc napravit kasicu. kupila bi neku gotovu od mrkve i jabuke. jel moze on to jesti tako hladno, direkt iz staklenke? koju da kupim? ne kuzim se u te proizvodjace..ili je svejedno??
mogu mu napraviti ujutro oko 8 pa ponijet u zdjelici. obicno jede oko 13 sati, pa bi tako nastavila svaki dan. jel smije pravljena domaca kasica tako dugo stajat?
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Ina66 » 27 tra 2009, 09:07

danijela - što si mu mislila napraviti? kuhanu mrkvu i jabuku ili nešto drugo?
ali, da - možeš mu uzeti i gotovu kašicu

za gluten, zob i ostalo se slažem s tanjom

nama je jučer miksana tikvica bila pun pogodak :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la danijela81 » 27 tra 2009, 09:18

do sad je jeo kuhanu mrkvu, i kuhanu i sirovu jabuku. jabuku je jeo 3 dana, mrkvu samo jucer, pa sam mu mislila danas jos cistu mrkvu, pa sutra mix.
kuhana jabuka mu se nije svidjela, sirovu je lijepo papao. nemam pojma sta da mu napravim, ali mislim i da cu odustat od toga. gotova kasica mi se cini sigurnija nego da mi ova stoji nekoliko sati, pa makar i kuhana.

ajme sto kompliciram :roll:
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Ina66 » 27 tra 2009, 12:16

a ne moraš ni nositi kašicu, može se i preskočiti jedan dan :)
mi smo išli kod mojih nakon što smo počeli s dohranom (treći dan) i nije mi se dalo nositi smeđu rižu pa gore kuhati
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la snowwhite » 27 tra 2009, 15:20

hvala cure. ništa onda neću mu odmah dati bočicu. malo će mi to sad biti koma dok se ne priviknemo. jer ja mu dajem isto na pola između dvije bočice. bočice su u 7 pa u 11 pa je jeo kašice oko 10, 10i30. meni je tako pasalo jer je on super volje u to doba i onda poslije idemo u duuugu šetnju. sad ću par dana onda eksperimentirati da vidim kad će ga uhvatiti glad poslije kašice.
on pojede količinsku malu hipp staklenku. nekad manje, nikad više. on zapravo super jede dok je toplo, čim se ohladi neće više. :dunno danas smo jeli rižu, krušku i malo ad da razrijedim i super je jeo dok se nije ohladilo. nekih 3/4 staklenke.
ja ko pravi matematičar, sve brojim :lol

e za vodu sam htjela pitati. on slabo popije vode. više je ima vani neg unutra. to je svega par gutljaja odnsono lizova :). da ga forsiram više? ako mu dam na žličicu prođe i više, ali ja bi nekako da se od početka nauči sam.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Nerica » 27 tra 2009, 15:34

snow imaš za kupiti u tl od bebeconforta ja mislim termo tanjurić s duplim dnom pa se ulije tople vode u drugi dio pa je toplo duže vrijeme. morat ću i ja to nabaviti izgleda.
pojeo danas pol od pol korabice. tak tak.sutra ću mu dodat malsinovog ulja.
slika

Matej 25.10.2008 - ljubav mamina ponajveća
Nerica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la any » 29 tra 2009, 21:17

gledala sam tablicu dohrane pa mi nije jasno zasto batat moze od 6-og mjeseca, a obicni krumpir od 8-og mjeseca?
znam da je to nesto skroz razlicito, ali ipak mi nije jasno zasto krumpir ide tako kasno?
vidim da vas puno pocelo davati proso, a u tablici pise od 7-og mjeseca ?
i jos jedno pitanje za kraj, kak se koriste te alge i cemu one zapravo sluze?
kupila ih a ne znam sta bi s njima :bonk
slika slika
any
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.