Sada je: 31 srp 2026, 09:02.

Problem s eko povrćem

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Problem s eko povrćem

PostPostao/la Nerica » 28 tra 2009, 10:23

mi tu nemamo (il ja neznam) severovo povrće. ja se ne okupiram s time toliko. sad nema jabuka,al eto našla sam u Lidlu neki paket Hr jabuka s neke plantaže, baš mi žao što sam bacila vrećicu. male su i zlatni delišes vrsta. mislim si da je bolje i tu jabuku nego kupovne kašice. kad počne malo više jesti ću otići do naše place i istraživati.čula sam da ima neki štand di imaju nešpricano.samo ga moram naći. a sad ko laže od tih kumica na placi il ne, ja neću u to ulaziti jer onda neću ništa ni kupovati. bila sam u taj bio i bio, pa ja ono povrće ne bi kupila nikad. tako trulo je izgledalo sve osim tikvi.a cijene su im bože sačuvaj
slika

Matej 25.10.2008 - ljubav mamina ponajveća
Nerica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la folne » 28 tra 2009, 10:29

Al iako su i bakice prefrigane,

ma joj, dok sam živjela na brdu kraj naše kuće prolazio je siromah koji je za siću radio radove u vrtu jednih koji imaju "svoje, pravo domaće" na placu, pa smo se sveki i ja zgražavale jer je luk prije prodaje znao špricati i 5 puta, bog zna jel i karenca znala proći :roll:
da ne pričam o antifrizu zimi po salati i takvim stvarima :roll:
folne
Mladenka

PostPostao/la IINA » 28 tra 2009, 10:31

Ja kupim na placu kod dedeka koji redovito ima
tri grbave, gadne mrkve, šest pišljivih jabuka i jedan sir.
I to mi se čini jedino sigurno.
Sever :ne
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la silki » 28 tra 2009, 10:35

Nerica je napisao/la:al eto našla sam u Lidlu neki paket Hr jabuka s neke plantaže, baš mi žao što sam bacila vrećicu. male su i zlatni delišes vrsta. mislim si da je bolje i tu jabuku nego kupovne kašice.

ja bi radije kašicu nego tretiranu jabuku tko zna čime.
bar kad počinješ s dohranom.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la frrr » 28 tra 2009, 10:55

Krumpirić je napisao/la:Ja glasam za pronalazak bakice od povjerenja.

dobro, a di vi nalazite te bakice? i ako ih je malo, a svaka ima tri mrkve, jedan sir i jednu salatu kako tu može bit dovoljno povrća za sve nas?
i ja bih radije snašu nego bakicu :mrgreen:
mislim, oko toga stvarno ima posla. moja baka je imala vrt i uzgajala savršeno povrće do nekih godina kad je shvatila da jednostavno ne može više toliko kopat i plijevit i bit sagnuta. teško je to, bakicama još teže.

no, šalu na stranu, sever svake godine organizira obilazak svog imanja, nešto kao otvoreni dan pa lijepo možete otić na izlet s djecom, pokazat im životinje i farmu i pogledat kako se što uzgaja (bili moji svekiji, otud znam za te rupe u zemlji i slamu)
njihovo povrće je okusom neusporedivo s onim koje je iz masovnog, konvencionalnog uzgoja. a i ja sam preko nekoliko puta našla puža u salati il kelju dok sam ih čistila.
dalje, moja sveki je 20 godina makrobiotičarka i zna sve te ljude iz miljea zdrave hrane (jer ih tad nije bilo puno i svi su se držali skupa) i tko i kako radi. oni od severa kupuju već 10 godina, dok još nije imao hektare i hektare i dok nitko nije znao za njega osim insajdera.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LTL » 28 tra 2009, 11:08

ja imam sreće pa imam od ove godine svoj vrt, hoću sve prirodno i bio i eko e pa sad krenulo je super,ja sve lijepo posadila ,izašla mala brokula,mala cvijetaća,za par dana sama rupica,mušice ju hoće pojesti,probali sa pepelom ne pali na kraju sam morala pošpricati,ista stvar sa mladim lukom,ako ne pošpricaš naprave se crvi u njemu,znam da me ćeka špricanje i rajčice ,probali smo doma napraviti nešto bez špricanja jedne godine al sav je poćeo trunuti! ili požuti lišće pa opet nemaš ništa! razočarala sam se,ali dobro imat ćemo mahuna,jagoda ,mrkve a i ovo kaj sam špricala valjda neće biti tako štetno,neznam!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lilly » 28 tra 2009, 22:34

Mi nista ne spricamo, i mogu vam reci da to domace povrce nakon nekoliko sati stvarno izgleda povenulo i smezurano..pa bi to trebao biti znak da nema kemije..Mene uvijek fasciniraju mrkve iz ducana koje su tjednima cvrste..

LTL, imas neke cake, npr. kraj luka posadi mrkvu, stite jedan drugog od musica..moze se napravit uvarak od kopriva za raznorazne stetocine...
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 29 tra 2009, 09:10

Mi nista ne spricamo, i mogu vam reci da to domace povrce nakon nekoliko sati stvarno izgleda povenulo i smezurano

Cure, nemojte me sad krivo shvatit, ali moram ovo konstatirati - ili vi radite nešto krivo ili je čitav ovaj svijet jedna velika prevara. Kad vidim na televiziji ili fotografijama JBP kako priprema svoja ultrazdrava makrobiotička jela od stoposto prirodno uzgojenih, genetski nemodificiranih namrinica to nikad nisu smežurane mrkve i sparušeno zelenje nego sve izgleda vrlo svježe, zdravo i fotogenično. Dakle, ili je ona bogatstvo zgrnula praveći od svih nas magarce i uvaljujuć nam pritom zeljanicu od špricane blitve ili ja više stvarno ne znam o čemu se tu radi. :dunno Još bih se vratila na temu: ne sumnjam u to da Severi proizvode po eko standardima, nego me ljuti činjenica da su povećali tržište i zbog toga povrće moraju brati dva dana unaprijed i u konačnici ja dobivam truli špinat i salaticu. Eto.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivanaCH » 29 tra 2009, 10:56

naravno da ce za TV sve biti svjeze ubrano. I uopce nije tocno da organsko povrce izgleda lose. Ja sam kupovala od jedne obitelji iz Kostajnice i sve je uvijek bilo prekrasno. I sad kad kupim u Zrnu povrce uglavnom izgleda lijepo i svjeze. Istina je da ako meni prenoci u frizideru nije vise tako lijepo. Zimske kulture sad u proljece isto ne mogu lijepo izgledati. U biodinamickom uzgoju se povrce i te kako stiti, samo ne kemijom nego juhicama od preslice, stolisnika, koprive... Postoji nacin.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LTL » 29 tra 2009, 11:21

lilly777 je napisao/la:Mi nista ne spricamo, i mogu vam reci da to domace povrce nakon nekoliko sati stvarno izgleda povenulo i smezurano..pa bi to trebao biti znak da nema kemije..Mene uvijek fasciniraju mrkve iz ducana koje su tjednima cvrste..

LTL, imas neke cake, npr. kraj luka posadi mrkvu, stite jedan drugog od musica..moze se napravit uvarak od kopriva za raznorazne stetocine...

nekakvim slučajem mi je toćno gredica luka do gredice mrkve,misliš da da se neće napraviti crvi?kod moje mame i sveki ako ne špricaju, luk je bio,govorim o ovom mladom luku, pun crvića,bljak,tako da svi špricamo jednom kad sav izađe van!.
e sad kod cvijetaće i brokule je katastrofa, za jedan dan mušice su mi skoro sve pojele,malo da nisu ostale samo peteljke! trebala bi probati s koprivama,inaće piše i za pepeo al to nije upalilo!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kris2 » 29 tra 2009, 11:44

Moji imaju voćnjak i vrt i špricaju (voćnjak) minimalno, strogo paze na karencu.
Povrće mislim da ni ne špricaju - nekad bude krasno, nekad malo manje krasno izgledom (mrkve su recimo uvijek umjetničkog izgleda :mrgreen: ).
Ja sam ranije dosta kupovala od Severa (i našla bi i buba u njemu koji put, gusjenica u brokuli i sl). Po meni oni baš i nemaju neku masovnu proizvodnju jer mi sad idemo na plac kasnije i do 11 kad mi obično stignemo nema više ništa, a oni ipak imaju cijelo imanje)
Kaj mislite od kud kumicama tolike količine ?
Ja zapravo u ovakvim uvjetima kad se hrana na kontrolira sustavno čak i više vjerujem i radije ću kupiti od nekoga tko tretira povrće umjereno, sredstvima koja su za to predviđena i pazi na uvjete, nego od neke kumice koja nalije nešto jer se to tak radi :shock:
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Ina66 » 29 tra 2009, 11:58

Kris2 je napisao/la:Ja zapravo u ovakvim uvjetima kad se hrana na kontrolira sustavno čak i više vjerujem i radije ću kupiti od nekoga tko tretira povrće umjereno, sredstvima koja su za to predviđena i pazi na uvjete, nego od neke kumice koja nalije nešto jer se to tak radi

ovo mi je sasvim prihvatljivo
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 29 tra 2009, 12:39

ivanaCH je napisao/la: I uopce nije tocno da organsko povrce izgleda lose.

tako je
naravno da bio uzgojeno povrće koje dobijem od MM-ove tete izgleda deset puta lošije nego severovo - prvo, njoj to nije profesija i nije ni približno toliko vješta i stručna uzgojiti što bolje, ljepše i kvalitetnije nit ima toliko vremena posvetiti tome; drugo - njezine su mrkve samo grubo isprane od zemlje, budu još pune prljavštine i blata, a njihove su sve pažljivo i dobro očišćene, treće - ona ih ne prebire po veličini i obliku i ne svrstava velike skupa, srednje skupa i slično....
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zeezee » 29 tra 2009, 12:55

otkad smo počeli s dohranom pazim što malome dajem, ali ne opsesivno (molim, nek se nitko ne nađe uvrijeđenim); dakle, ne dajem mu iz dućana nešto što je totalno van sezone i došlo iz tko zna kud, ali mi ne pada na pamet naručivati od severa i sl - za severa sam davnih dana čula, od osobe koja se time bavi, tj predaje na fakultetu koji se time bavi, kako su njegovi proizvodi na većini testiranja prošli kao i bilo koji iz dućana široke potrošnje. slično mi je i s mavrovićem, otkad sam gledala emisiju u kojoj neke njegove inženjerke za vrijeme mladog mjeseca u ponoć u zemlju zakapaju , štajaznam, bivolje rogove i sl (sad karikiram jer se ne mogu točno sjetiti o čemu je bila riječ) eda bi zemlja valjda bolje rodila. tko voli i tko tome vjeruje, nek izvoli. tako i s eko povrćem od severa. ako kumice i bacaju po salati koješta, bar si ne grade ime i status uvaljujući kilu jabuka po 35 kuna
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la anlan » 29 tra 2009, 14:20

masovna depresija vlada svugdje - kao da non-stop od dva zla moramo birati ono manje. meni je toga već dosta.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la anlan » 29 tra 2009, 14:27

ne čude me tračevi oko severa, uvijek kad nešto izgleda barem malo bolje od ostalog, to treba popljuvati. tko još namjerava kupovati kod njega - info - dan ranije se može naručiti preko interneta da ti spreme sve u vrećicu koju pokupiš na placu, i onda si nadopuniš ako još nešto ima na štandu. tako mi radimo, i da, isto je bilo mokro povrće, ali dođe mi mokro i od svekrve, i can live with that :dunno
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lilly » 29 tra 2009, 21:10

melita je napisao/la:Mi nista ne spricamo, i mogu vam reci da to domace povrce nakon nekoliko sati stvarno izgleda povenulo i smezurano

Cure, nemojte me sad krivo shvatit, ali moram ovo konstatirati - ili vi radite nešto krivo ili je čitav ovaj svijet jedna velika prevara

Gle, nemam pojma kaj radimo krivo, mozda postoje neki prirodni konzervansi :dunno koje oni koriste. Znam da mi se mrkvica smezura jos isti dan ako ju ne stavim u frizider, a i ako ju stavim nemre izdrzat dulje od dan dva. Salatu berem frisku i npr. sinoc mi je ostao jedan korjen, danas je vec neupotrebljiv. :dunno

Za ovo genetski nemodificirano ne znam, nemam pojma ni gdje nabavit takvo sjeme ili flance..mozda je u tome caka :dunno ?
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la no name » 29 tra 2009, 21:31

ima li netko da kupuje u gardenu :conf
no name
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la frrr » 04 svi 2009, 12:52

ja sam ozbiljno pitala gdje nalazite bakice s tri bio mrkve na štandu i gdje da ju ja nađem
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LTL » 04 svi 2009, 16:14

frrr je napisao/la:
ivanaCH je napisao/la: I uopce nije tocno da organsko povrce izgleda lose.

tako je
naravno da bio uzgojeno povrće koje dobijem od MM-ove tete izgleda deset puta lošije nego severovo - prvo, njoj to nije profesija i nije ni približno toliko vješta i stručna uzgojiti što bolje, ljepše i kvalitetnije nit ima toliko vremena posvetiti tome; drugo - njezine su mrkve samo grubo isprane od zemlje, budu još pune prljavštine i blata, a njihove su sve pažljivo i dobro očišćene, treće - ona ih ne prebire po veličini i obliku i ne svrstava velike skupa, srednje skupa i slično....

ne bi baš rekla da je mm teta nije vješta uzgjiti dobro povrće kao sever ,godine i praksa ćine svoje,imaju te stare žene svoje tajne i trikove vjeruj mi,ja sad išćitavam po forumima sve o eko uzgoju,prirodnim insekticidima i gnojivima i vidim da ovi stariji većinu znaju!
evo ja imam vrt mjesec dana,i već vidim da će mi drugu godinu biti lakše jer sam u tih samo mjesec dana puno naućila iz vlastitih grešaka!
naravno ,oni koji imaju svoje plastenike,navodnjavanja,mogu na prirodan naćin uzgojiti puno više od mene koja nosim kante i ćiji je vrt izložen kao sad skoro dva tjedna neprestanoj kiši!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la teutonija » 06 svi 2009, 08:57

Moja sveki ima prekrasan veliki vrt i na domah mi je kuhinje i nema ljepšeg nego ubrati mrkvu i peršin i odmah napraviti juhi ili salatu i pojesti ju za pol sata.

Mi nemamo problema s puževima npr ,a za lukove mušice stavlja na gedice čašice od jogutra sa smjestom detergenta i vode ,i lude mušice se potope u tome. :mrgreen:
A par godina smo imali pokriveno ,kupi se neka ko folija izgleda ko papirnata gaza i prekrije se luk čim počne nicati,kroz nju prolazi voda i sunce i normalno luk raste ,al se ne skupljaju mušice.

Znam da sveki nikad niš ne šprica.
paradajz joj zna bit prekrasan i stvarno okus je neusporediv s onim u dućanu ,ali zna i masovno propast ak ima puno kiše,sunca ,kiše ,napadne ga peronospora.

Više ,od kad imam cure, nedam špricati ni brajde oko kuće i grožđe je isto kakvo je bilo i prije ,nisam primjetila da ga nekaj napada. :conf
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la MaminMacak » 06 svi 2009, 10:35

Bas citam topih i zakljucak je da mi je najbolje lodju na 5. katu pretvoriti u vrt :lol

Ne znam, meni Severovo povrce nikad nije tak prekrasno da bi posumnjala da nije bio uzgoj, a i ne cini mi se neka masovna proizvodnja. Kad mi donesu doma je istina da bude i nekih stvari koje nebi kupila da sam ih birala na placu, ali to je rizik i s druge strane komocija da mi sve stigne doma u odredjeno vrijeme i bez gnjavaze.

Dakle prvi izbor bi bio vrt na mojoj lodji, drugi Sever, treci kumica sa smezuranim povrcem i zadnji ono lijepo, sjajno, jednolicno, genetski modificirano voce i povrce koje isto nazalost vrlo cesto kupim jer na kraju nemam drugog izbora :dunno
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 06 svi 2009, 10:41

teutonija je napisao/la:Moja sveki ima prekrasan veliki vrt i na domah mi je kuhinje i nema ljepšeg nego ubrati mrkvu i peršin i odmah napraviti juhi ili salatu i pojesti ju za pol sata.

joooj, sad si me sjetila na praznike kod bake kad bi me baka tik prije nego što bi juha bila gotova poslala na vrt po malo peršina...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 06 svi 2009, 13:49

ja povremeno kupim u Gardenu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Diami » 28 svi 2009, 10:25

Zna li netko iz Zg-a možda s Jarunskog ili Utrinskog placa provjerene prodavače povrća/voća?
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la IINA » 28 svi 2009, 10:35

frrr je napisao/la:ja sam ozbiljno pitala gdje nalazite bakice s tri bio mrkve na štandu i gdje da ju ja nađem

U Trnskom na placu :mrgreen:
Ak se zaputiš na izlet do tamo, javi pa možeš kod mene prenoćiti :lol
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 28 svi 2009, 12:23

Hm, Trnsko mi je još bliže nego Utrine.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la MaminMacak » 29 svi 2009, 00:11

Ja kupim na Jarunskom placu kod jednog grdog, visokog, mrsavog striceka koji ima ruzno povrce i ponesto voca. Jedina garancija mi je da sve prilicno ruzno izgleda, mrkve grbave i nejednake, jabuke takodjer, no u biti ne znam sto radi s vocem i povrcem, da li ga sprica ... Mislim da nema nikakav certifikat, ali mislim da ga nema niti itko drugi na toj trznici. Nalazi se unutra, kad udjes na onaj mali istocni ulaz, e onda malo na desno, nasuprot mesnice (mislim da je mesnica Pesun ili tako nesto).
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 04 lip 2009, 15:23

U nedjelju, 14. lipnja 2009. godine od 11-16 sati otvaramo za Vas vrata našeg gospodarstva!
Premda smo do sada ugostili mnogo posjetitelja na našem gospodarstvu, ovo je drugi put da naša vrata otvaramo upravo vama koji ste nam
najvažniji-našim vjernim kupcima!
Stoga vas sve srdačno pozivamo da nam se pridružite na Danu otvorenih vrata Ekološkog poljoprivrednog
gospodarstva Sever u Lepšiću pored Ivanić Grada!
Dođite i vidite gdje i kako rastu naše biljke i životinje.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marie claire » 04 lip 2009, 23:16

Joj, ja bi išla, al sam daleko.........
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu