Sada je: 26 srp 2026, 21:12.

Dodaci prehrani u trudnoći - spojene teme

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Ni folna niti vitamini!!!

PostPostao/la Arkana10 » 18 ožu 2009, 10:04

moze ovako? probaj sa suhim vocem (sljive i smokve), puno sezama ako jedes i pij tamne vocne prirodne sokove. to je meni pomoglo kod zeljeza. ja ne jedem meso, i meni je suho voce jako pomoglo. Stos e tice tablica za krvnu sliku treba se praviti razlika od one za netrudne i one za trudne zene. Moja doktorka nije panikirala, kada sam nakon 1 mjesec nejedenja nista sem limuna i narandja, pisala sam o tome na forumu, imala nizak hemoglobin. Rekla je da jedan mjesec idemo kontrolno da probamo prirodnim putem. Sljedeci pregled je bio ok. Znam da nismo isto naravno, ali ovo ti je savjet sto se tice prehrane.
ako jedes zitarike, probaj sa prosom.
*
Sto se tice teme, pila sam tifol (folna) od 3 mjeseca pre trudnoce do 16tj. trudnoce. sada pijem (kad se sjetim :oops: ) vitamine za trudnice.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 18 ožu 2009, 17:14

meni je moj isto rekao da pijem samo folnu, ja sam uzela i pregnital. pijem ga kako se sjetim.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Sweet_baby » 21 tra 2009, 15:00

Moze li mi neko reci da li sumece tablete folne kiseline zadovoljavaju potrebu za njom ili ipak treba koristiti neke drugi drugi oblik folne kiseline???JA evo vec mesec ipo dana uzimam je u vidu sumecih tableta ali sad nisam sigurna da je to to :conf :conf :conf
Sweet_baby
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Arkana10 » 22 tra 2009, 11:26

ja nisam za sumece. koliko mikrograma imas u njima?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Sweet_baby » 22 tra 2009, 19:49

300 mikrograma u jednoj tableti!
Sweet_baby
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Arkana10 » 27 tra 2009, 11:21

sorry, nisam stigla da ti odgovorim.
mislim da je u trudnoci preporucljivo oko 400 mikrograma folne, ako ne preporuci doktor neku vecu koncentraciju.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Sweet_baby » 01 svi 2009, 00:15

Pa citala sam nesto o tome da je 400 miktograma preporucljiva doza folne kiseline. Samo sto ja nisam u drugom stanju a i neznam koliko folne kiseline unosim hranom. To mi je teze pratiti, pa sam se zato odlucila da i jednu kolicinu unesem i tabletama. samo sto mis e cini da sam se nekako nadula i udebljala od kad uzimam folnu. :/ :/
Sweet_baby
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Arkana10 » 01 svi 2009, 10:05

a, sorry mislila sam da si trudna, moja greska.
Sto se tice debljanja i folne, kao i svaki vitamin od B skupine utjece na apetit kod nekih pacijenata, pa mozda si pocela da jedes vise, ali folna sama po sebi ne deblja.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Sweet_baby » 01 svi 2009, 14:42

pa da to sam primetila, da imam jaci apetit! a i to sto u sumece sto sam ucimala ima i jos nekoh B vitamina! pa sam zato pitala da li je u redu uzimati folnu u vidu sumecih ili je bolje drukcije! (i koje bi bile najprigodnije, s obzirom da nisam trudna) :D
Sweet_baby
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 01 svi 2009, 15:46

isto ko arkana, folnu sam pila otkad sam odlučila ostat trudna, do 10og tjedna (il 12, ne sjećam se), odtad pijem prenatal-kad se sjetim, svaki treći, četvrti dan...
Inače, pad željeza u trudnoći je fiziološka pojava. Ako trudnica nije i prije trudnoće bila anemičarka, i sada se to samo pogoršalo, onda nebi trebala pit željezo. Pogotovo u kombinaciji s prenatalima i inim, previsoko željezo je opasno.
Ima neka kvaka s cinkom i željezom, to sigurno netko ovdje zna bolje od mene. Al uzimanje željeza u trudnoći smanjuje apsorpciju cinka, koji je navodno nužan za uspješne trudove, tako nešto. :dada

ja imam hemoglobin 100(kad je dobar dan) i pijem sokove od cikle i ino, strah me pretjerati sa željezom.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mama njonji » 05 svi 2009, 09:42

Meni je jučer dr. propisala Ferumlek za željezo (radi "predivne" krvne slike a i radi toga jer sam prije trudnoće bila ili granična ili u pomanjkanju željeza). Pila sam ga i ranije al davno i ne sjećam se da mi je baš nešto pomagao. Ako netko od vas pije Fe, koje su vam tablete preporučili?
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Megan » 05 svi 2009, 09:52

Pijem Heferol, anemicarka sam oduvijek, sada pogotovo.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Sreca najveca » 05 svi 2009, 10:51

ja sam sigurno pola prve trudnoce cuclala svaki dan jednu tabletu Ferrum leka i meni je pomagao, tj. drzao zeljezo na odredjenoj granici.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Megan » 10 lip 2009, 17:05

Iako sam pila jednu kutiju Herefola, jos uvijek mi je hemoglobin nizi od minimalca, za sada ne pijem opet zeljezo, ali mi je doktorica rekla da obavezno zadnji mjesec dva opet pocnem, zbog poroda posebno. U prvoj trudnoci nisam, iako sam anemicarka, i zbilja sam jedva na nogama stajala dugo nakon poroda.
Sad cu uzeti od TwinLaba kapsule zeljeza jer uzimam i njihov Prenatal (koji ocito za mene nema dovoljno zeljeza) pa me samo zanima da li je tko pio njihovo zeljezo i koliko se dugo smije uzimati? Mislim da je nakon tri mjeseca obicno potrebno uzeti pauzu.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Crvena » 11 lip 2009, 11:55

U prvoj trudnoći nisam pila ništa, zdravo se hranila - u stvari, kao i inače - i bilo je sve super. U drugoj trudnoći pila sam folnu i prije trudnoće, zatim TwinLabov Prenatal - prvo, od toga mi je bilo mučno, drugo, mučninu sam mogla ugasiti samo žvakanjem hrane ili kolom. Ne znam što je gore. I opet, završila u bolnici i ništa nije bilo sjajno, a kile su još uvijek tu...a opet, da opet zatrudnim, ne znam kako bih - vjerojatno bih ipak probala naći neku formulaciju od koje mi neće biti mučno, just in case... :dunno
Principessa 11.03.2000., 3450g /54 cm
Vrlo Mali Princ 13.10.2008., 1690g / 39cm
Crvena
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

SPIRULINA u trudnoći

PostPostao/la Ora » 23 srp 2009, 11:08

Zanima me jel je netko koristio spirulinu u trudnoći? Naravno umjesto prenatala i takvih dodataka...

Kakva su vam iskustva?

Dal ju preporučate ili?

Jel ima kakvo štetšno djelovanje na dijete...?

Možda su bedasta pitanja, ali sada sam prvi put susrela s njom pa me svašta zanima.

Hvala ;)
Mr.N, 07,07.
Mrs.I.E, 12,09.
slika Crteži
"Prihvati svaku stresnu situaciju kao pas. Ako to ne mozes pojesti ili se s tim igrati, popisaj se na to i kreni dalje."
Ora
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: SPIRULINA u trudnoći

PostPostao/la pulse » 23 srp 2009, 11:46

Na ovoj koja se kod nas najviše prodaje piše da je naročito pogodna za trudnice. Evo ti link.
http://www.elephant.co.rs/html/preparati/spirulina.html

Mada mi je malo čudno zbog, kako piše, visoke koncentracije vitamina A, što za vrijeme trudnoće ne valja.
pulse
atletičarka

PostPostao/la Ina66 » 23 srp 2009, 11:52

ja sam ju pila i nisam imala nikakvih nuspojava. jedino sam smanjila dozu pa sam umjesto preporučenih 6 tableta dnevno pila dvije ujutro (jedno vrijeme i treću navečer, ali kratko jer bih zaboravljala). nisam pila prenatal ni ikakve druge vitamine, osim Mg zbog grčeva.
krvna slika mi je bila izvrsna - za usporedbu, u prve dvije trudnoće sam pila i prenatal i ferrum lek za žvakanje jer sam oduvijek bila na granici i/ili ispod sa željezom. moj ginekolog je znao da ju pijem

o štetnom djelovanju nisam našla nikakve podatke, osim što sadrže veliku količinu provitaminaA pa sam zbog toga pila manju dozu

edit: pulse je uletila dok sam pisala post pa da još nadopunim :)
nikad se nisam bolje, poletnije i ne-umorno osjećala nego dok sam pila spirulinu (čak mi je i alergija bila manje izražena). nakon spiruline sam uzela zelenu magmu, ali mi nije baš nešto tako da se sad s početkom jeseni vraćam algama
ja sam uzimala spirulinu pacificu, u bio&bio
dodajem link
http://www.biovega.hr/index.php/hr/dist ... /spirulina
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la olja » 23 srp 2009, 11:57

nikad se nisam bolje, poletnije i ne-umorno osjećala nego dok sam pila spirulinu

i pijem je i dalje :dada dakle, i u periodu dojenja i nakon.
a na netu mozes pronaci raznorazne informacije za i protiv (ukucaj samo npr. spirulina pregnancy i zbunices se dozivotno :lol ).
ja bih je preporucila :dada
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Ora » 23 srp 2009, 13:23

Hvala vam :)

Po svemu što sam pročitala me privlači, ali kako sam napisala premalo znam o njoj da bih krenula...

Idem malo kopati po linkovima, hvala još jednom :zivili
Mr.N, 07,07.
Mrs.I.E, 12,09.
slika Crteži
"Prihvati svaku stresnu situaciju kao pas. Ako to ne mozes pojesti ili se s tim igrati, popisaj se na to i kreni dalje."
Ora
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adain21 » 25 kol 2009, 04:18

sounds so delicious! Thanks
Adain21
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži