Sada je: 13 kol 2026, 18:31.

Školarci 2009/2010

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Školarci 2009/2010

PostPostao/la martina mama » 30 tra 2009, 13:34

Slazem se s vama kad kazete da je razgovor, pozitivan pritisak jedini pravi nacin za guranje naprijed. Svaki od nas zna koliko je razgovora, sastanaka, dogovora prethodilo postizanju odredjenog cilja jer kod nas nista ne ide lako.
Ipak, ne mogu se sloziti da ljudi koji rade u drzavnim institucijama (koje zovemo sustav) nemaju nikakvu odgovornost i nisu krivi za svoje neshvacanje. Ipak su placeni iz nasih dzepova i sve dok ne shvate da su nama na usluzi, necemo napraviti istinski korak naprijed.
Prilogu u emisji u kojemu sam iznijela svoje dojmove oko Martine integracije prethodio je niz poprilicno neuspjesnih razgovora sa strucnom sluzbom skole, zupanijskim uredom za obrazovanje, ljudima iz gradskog poglavarstva. Svaki od razgovora je zavrsio obecanjima koja do danas nisu ispunjena.
Razlog neuspjeha lezi u indolenciji i nebrizi ljudi s kojima sam razgovarala. Skolska strucna sluzba je samo jednom bila u martinom razredu, marta nije dobila nikakvu dodatnu potporu (defektologa, psihologa). Skolska psihologica nije bila u stanju napisati nalaz famozne obrade na temelju kojeg je marta dobila individualni pristup. Plan individualnog programa radi uciteljica prema svom znanju i u dogovoru s nama. Da bsimo bili sugurni da nismo nesto propustili, bili smo kod Julije Vlahinsky na obradi i dobili niz konretnih i vrijednih uputa sto i kako dalje. Nasa defektologica uciteljici pise upute sto i kako u radu s martom. Sve to naravno, placamo iz svog dzepa.
Skola nije poslala zahtjev za asistenta pod izlikom da ga zup ured nece odobriti. U zup uredu za obrazovanje se izvlace na to da im ministarstvo nece financirati asistente i da split nema novaca. Prebacuju nas na Grad, a u gradu kazu da im to nije prioritet i da Split ima druge projekte (poput rive....).
Za svaki od tih razgovora sam uzela dan bolovanja koji mi je pedijatrica napisala na lijepe oci. Da ne kazem kako je posao koji radim ispod moje strucne spreme upravo radi toga sto sam jedna od sretnica koje rade cetiri sata. Bar mi omogucava da mirno uzmem dan bolovanja.
Splitske postojece udruge okupljaju populaciju u koju moja kci ne spada. U dogovorima sam s nekoliko roditelja za osnivanje udruge za djecu poput mojeg, koje ne spada nigdje. Nije bas da imam vremena i ne znam odakle cu smoci snagu. Moj dan, kao i vecini vas ima premalo sati za ugurati sve.
Odlucila sam se prvo svojoj kceri osigurati sto kvalitetniji zivot, a tek onda odvajati vrijeme za druge. Sve mi se cesce dogadja da je vrijeme koje imam za odgovaranje na mailove, i neke svoje stvari, ono iza ponoci. Zbog toga se ujutro tesko dizem i vikende vise manje docekam slomljena.
Zbog svega nije uopce cudo da mi se dogode pitanja poput onog o nedostatku podrske od strane sustava. Puno sam razmisljala o tome hocu li uopce sudjelovati u emisiji, ali mislim da je vrijeme da se stvari u splitu pokrenu. Nastojala sam ne biti previse kriticna, iako mi gorcina koju osjecam prijeci da se nasmijem i kazem kako je sve ok.
Na kraju, beskrajno sam zahvalna vama koji radite po udrugama koje svojim radom sudjeluju u ostvarivanju svih prava koje imamo kao i svima koji su se odlucili o svojim iskustvima pisati na ovom forumu.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pepita » 30 tra 2009, 13:48

noddy je napisao/la:Budući da bi A.trebao ići u školu 2010/2011,čitajući o asistentu u nastavi,čini mi se da bi se već sad trebalo početi baviti tim pitanjem.Da li će njemu stvarno i trebati asistent,zasad ne znam,ali mi se čini već sad pripremiti se.
Zanima me ima li tko kakva iskustva kakva je situacija na području Splita po pitanju asistenta.Od čega /koga krenuti (da li je to škola,ravnateljica,škol.pedagog),koji uvjeti moraju biti ispunjeni za asistenta,koju stručnu spremu mora imati asistent,da li roditelj mora sam naći asistenta ili tu škola postavlja zahtjeve,da li škola uopće dozvoljava asistenta ili to odobrava ministarstvo.Puno pitanja :oops:

U Splitu nitko nema asistenta u nastavi.
Krenuti od škole -škola traži od osnivača(ukoliko je to grad- od grada),odnosno piše molbu za asistenta
Asistent u nastavi mogu biti :
Studenti apsolventi:Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta, Učiteljskog fakulteta,Nastavničkih fakultet, Drugih fakulteta, Psiholozi, Pedagozi ili nezaposleni edukacijsko-rehabilitacijski stručnjaci, učitelji, pedagozi, psiholozi.
Ukoliko ti odobre asistenta javiti se u udrugu npr. Idem ,Puž...
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 30 tra 2009, 15:29

bila sam u kontaktu sa prof sunko koja drzi jedan od rijetkih predemta na studiju razredne nastave koji se odnosi na rad s djecom s pp. za sada studenti odradjuju praksu u centru juraj bonaci. prof sunko je iskazala volju pomoci u trazenju studenata voljnih za rad kao asistenti.
inace, asistent mora imati sss i mora proci dodatnu edukaciju (u trajanju od par dana). edukaciju provodi udruga idem.
nije tako komplicirano, ali prva stvar je da skola zatrazi asistenta od ureda za obrazovanje. uder za obrazovanje osniva povjerenstvo za odabir asistenta....
mi padamo na prvoj stepenici (skola), a nije nam ni druga nesto spremna na suradnju
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dinkic » 30 tra 2009, 22:38

U Splitu, djevojcica s DSom vec godinu i pol ima asistenticu. Asistenta je nasla majka, prvo uz pomoc prof s ERFa, a ove godine kroz projekt udruge za DS.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la suzaks » 01 svi 2009, 00:18

Martina mama napisa:
Skola nije poslala zahtjev za asistenta pod izlikom da ga zup ured nece odobriti. U zup uredu za obrazovanje se izvlace na to da im ministarstvo nece financirati asistente i da split nema novaca. Prebacuju nas na Grad, a u gradu kazu da im to nije prioritet i da Split ima druge projekte (poput rive....).

Tak je potpuno isto i kod nas...L. je 5. razred - asistenticu joj plaćamo sami...
...škola je ipak nakon svih razgovora s Ministarstvom (ured za klince s poteškoćama) poslala ZAHTJEV temeljem novih pedagoških standarda, ali loptica se doista prebacila na Grad...sad škola 'čeka' odgovor 'Grada' - a izbori su...
...ne znam u čemu je stvar - tko šta čeka - u našoj školi je 2 djece s višestrukim oštećenjima u višim razredima, slijedeće dolazi još dvoje, a djece sa specifičnim teškoćama disleksije, disgrafije, diskalkulije koliko hoćeš...
...kod nas studenata koji bi radili tu vrstu posla , a kamoli te struke NEMA...

...da li je iskustvo Puža i Idem neprocjenjivo? Da....
...ugrađeno u Zakon? da...
...ali to iskustvo trebalo je biti preslikano da Ministarstvo i njihovi ogranci budu IZVRŠIOCI na slijedećim nivoima...a ne opet roditelji....
...meni je konkretno borbe, lobiranja, kucanja i obijanja vrata razno raznih ureda, smješenja, pisanja projekata, sudjelovanja na simpozijima koji su sami sebi svrha, a da nijedan zaključak nikad nije uveden u Zakon, ...uh...bolna točka...

Zašto uvijek otkrivati toplu vodu?
Naša Udruga nije željela pokrenuti projekt Logopeda za barem 100-tinjak djece u gradu...jednostavno...jer NIJE imala interes...
...toliko o tome da su udruge neprofitne organizacije...u TAKVU udrugu koja svoje 'poslovanje' temelji na hrvatsko-većviđenim-političkim smicalicama - ne želim više ni prismrditi, a kamoli razgovarati o mogućnosti uvođenja asistenata...

....osim toga Idem kod nas nema podružnicu - na koji način preko Idem-a organizirati edukaciju...

....zašto u Hrvatskoj POJEDINAC mora raditi, ulagati, volontirati, trošiti se, fizički i psihički, biti sva stručna pomoć svojem djetetu i BITI mu roditelj na kraju?
...nema u Njemačkoj borbi - po ničemu....ako je dijete s posebnim potrebama ....njegove potrebe su takve kroz cjelokupni život...i INSTITUCIJE se prilagođavaju NJEMU...ali postoji Zakon ( sa velikim Z) koji se poštuje - a ne lovi se u mutnom, nastoji se izbjeći i naći začkuljice kako bi se zakon izigrao...svi koji to pokušaju DOBE PO DŽEPU...jasno ko dan...

...ja bi u Hrvatskoj morala biti sretna da smo mi otvorili vrata ostalima iza nas, a pritom na kraju puta biti iscjeđena ...treba znati ponekad i sebe zaštiti...

....na kraju svako radi onako kako zna i može, u trenucima kad misli da je to najbolje i najsmislenije...a to je ponekad vlastito djelovanje pojedinačnog roditelja i djeteta...
....Koliko god imali pozitivnih iskustava , i znam iz vlastitog iskustva kak profesionalno radite i u Pužu i u Oku i u Idem , ali isto tako kroz barem 7 godina boravaka kroz razno razne simpozije , čini mi se da je ta ogromna brojnost udruga samo odmakla stvari sa Zakonskih elemenata , jer one NISU zapisane na jednom mjestu....
...pa tak - svako dobro za neko zlo i obratno...
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lidija » 01 svi 2009, 01:02

...ja bi u Hrvatskoj morala biti sretna da smo mi otvorili vrata ostalima iza nas,

otvaranje vrata i rad za druge je nesto sto mene dize i puni me energijom - jos uvijek :dunno

Nije to sve skupa gotovo i ima jos jaaakooooo puno posla, no mislim da mozemo reci da smo podigli letvicu, svi zajedno.

Da, znam da po HR nema apsolvenata i asistentura sigurno nece biti na njima u buducnosti. Po mom (nasem) misljenju biti ce to doeducirana SSS. A nedostatna je edukacija nastavnih zanimanja kao i dovoljno stručnih timova, za sada.

brojnost udruga samo odmakla stvari sa Zakonskih elemenata , jer one NISU zapisane na jednom mjestu....

ovo mi bas nije jasno kaj si mislila ? :dunno
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la suzaks » 01 svi 2009, 01:56

čini mi se da je ta ogromna brojnost udruga samo odmakla stvari sa Zakonskih elemenata , jer oni NISU zapisane na jednom mjestu....

...oni -elementi (zakonski), a ne one -udruge...

Mislim da ako je nešto i zakonski zapisano - nije obično u praksi izvedivo -PA SE ONDA NE IZVODI...To je kao npr. kad L. ide na pregled doktoru opće prakse po 60-etak stepenica , jer 'eto, nitko drugi ne želi raditi taj posao, a njoj je ordinacija baš na 2.katu'...
E, kad bi NEGDJE bilo zapisano KOMISIJA ta i ta , za potrebe toga i toga , ima se sastati taj i taj dan, na tom i tom mjestu - KOJE JE PRILAGOĐENO INVALIDNIM OSOBAMA - i točka...sve priče završavaju...
...ali ja MORAM razumijeti GRAD, SOC. SKRB, doktora koji to želi OBAVLJATI , sve doktore koji IMAJU dole ordinaciju, a ne žele to obavljati, TU istu doktoricu koja je na dan kad smo bili naručeni OTIŠLA doma, jer joj soc. skrb nije rekla da je gužva kod doktora prije i da će sve kasniti, i da razumijem PSIHOLOGICU koja me pita na toj istoj komisiji KAD JE L. PROHODALA - a vidjela je kad sam je uvodila u sobu da NE hoda samostalno, i da joj se fućka ustvari za TO što radi, i moram razumijet SOC. RADNICE koje su uvijek , ali uvijek po placovima, kavama i dućanima, a na TEREN ne stignu....
...ma, ne moram, Lidija , više nikog razumijeti - jer moje dijete isto ti usranci iz soc. skbi ne razumiju - iako im lijepo PIŠE u zakonu da su mi djetetu dužni osigurati svu skrb u smislu osiguravanja defektologa, psihologa, logopeda i sve stručne pomoći u datoj situaciji...
....12 godina nitko za nju nije pitao....bila je pred 4 mjeseca prvi put - i prvo kaj me pitala kad je ušla u kuhinju ' Kaj imate gljivice u čošku? - (a i imamo jer je stara fasada zgrade i na jednom mjestu zida je crna fleka) ...ali da li je to domet pitanja - prvi put u stanu??? :shock:
... ali kad bi netko zbog toga dobio po džepu...
...ali su s onom udrugom iz prošle priče složili 'Psihološke radionice ' valjda usmene podrške....DEMAGOGIJA....
...svake 2 godine se pišu 'Vodiči kroz grad za uklanjanje arhitekton. barijera' barem već 10 godina ...to su fešte, dolazi se iz Saveza, Vlade i Grada...
...10 godina im pričamo za jedan te isti prelaz u Centru grada, gdje je većina invalidskih mjesta, na samom izlazu iz auta , ogroman pješački prelaz - 20 cm rubnjak...Pa, kako da djelujem - najbolje, Suza, uzmi fleksericu u ruke i skidaj beton! To bi valjda bio doprinos!
...nove trgovine NEMAJU rampe... A ZAKON VRIJEDI OD 2003. godine!
...DEMAGOGIJA...

...oprosti što vičem - nekak sam u crnoj fazi - ko Nadica!
...ali to stalno razumijevanje situacije....poludim...koga više da razumijem? Čovječe teglimo dijete već 12 godina na 3. kat zgrade - dnevno barem 5 puta gore.dole?
...gđa iz soc. skrbi je nonšalantno upitala - A ZAKAJ SI NISTE UVELI LIFT?
...jer eto u OVOJ državi PODRAZUMIJEVA SE da se roditelj i za to izbori...najgore kaj smo se itekako raspitivali - ali to je iziskivalo vanjsko mjenjanje fasade - što je od grada nedopustivo, pa zakonski mijenajš izgled zgrade, pa tehnički mora biti sve zadovoljeno, pa se svi stanari složiti, pa to ne možeš na svoj ruku investirat , a SAM moraš platit...pa je građevinski nemoguće izvest....
...pa smo otišli u drugom smjeru?
...ali najlakše je biti KOKOŠ i postavljat KOKOŠASTA pitanja - jer si ionako na tom radnom mjestu da ti prođe vrijeme! Ježim se! :strah
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lidija » 01 svi 2009, 02:57

Potpuno te razumijem jer nije ni moje iskustvo puno drugacije s mojim djetetom. No, ja se jos nedam. Jos uvijek vjerujem da mozemo pomaknuti neke granice i letvice. To je u stvari ono sto me drzi. Iz dana u dan.

Istina, nije mi jasno ono s brojnoscu udruga, no nema veze.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 01 svi 2009, 07:19

noddy je napisao/la:Budući da bi A.trebao ići u školu 2010/2011,čitajući o asistentu u nastavi,čini mi se da bi se već sad trebalo početi baviti tim pitanjem.Da li će njemu stvarno i trebati asistent,zasad ne znam

tako je i kod mene.... kako če biti za godinu i pol kada Luka krene u školu ne znam ...

Luka hoda i ako sam dobro razumila kada krene u 1 razred tada če se vidjeti kako usvaja gradivo i da li treba prilagođeni program i da li treba potpora u vidu asistenata u nastavi ( je tako nekako ? ) ili treba puno ranije pripremati teren....
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lidija » 01 svi 2009, 10:11

Razmisljala sam jutros o tome koliko mi znaci drustvo i podrska i zajednistvo ekipe u udruzi. Ima i tu naravno oscilacija, ali sve u svemu daleko je lakse i kad ''ne ide'', jer barem imam s kim podijeliti misli. Mozda se zalijecemo na vjetrenjace... mozda samo imamo osjecaj da nesto cinimo .... ipak je lakse tako zivjeti.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † zmijac » 01 svi 2009, 10:15

Evo- nakon godine odgode ove godine krećemo u redovnu školu sa pril.programom (pervazilni r.p.sa el. autizma)-Nakon godine dana tražena našli (istina ogromnu) školu ali sa psihologicom,logopedom i učiteljicom koje stvarno imaju volju raditi sa klincem-rekle su da su se našli.
E sad ( mi smo prvi u Županiji- posebno za autiste )koji traže asistenta i financiranje Grada- blago Don Quijote
varijata.Inače škola je voljnja i sa svoje strane dati preporuku_iako tvrde da neće biti problema i bez asistenta ;)
Budući da mi neke stvari nisu jasne ( a od kontaktiranih Udruga dobili smo samo podršku) imam pitanja jer u utorak su nas pozvali na razgovor u Grad:
1. ako ne nađemo( za sad nismo) tko nam može pomoći oko traženja asistenta- dat ćemo oglas i na Burzu i koja točno struka MORA biti?
2. financiranje se vrši putem Ugovora o radu, student servisa ili - kome Grad uplaćuje novce-(priča da uplaćuje školi mi je malo li-la)
3. I dal je točna info da nakon 3 mjeseca je komisija koja ga ipak može usmjeriti u školu za klince sa p.p.

Sad smo našli školu a opet brdo problema.
Ako netko ima još neku info koja bi nam mogla pomoći-hvala
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 01 svi 2009, 10:32

3. I dal je točna info da nakon 3 mjeseca je komisija koja ga ipak može usmjeriti u školu za klince sa p.p.

3. mjeseca traje opservacija djeteta i nakon toga ga mogu usmjeriti u školu za djecu s pp. a mogu to napraviti i kasnije ako vide da dijete ne može pratiti niti prilagođeni program ,ne odgovara mu veliki broj djece u razredu i sl. stvari.....
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la † zmijac » 01 svi 2009, 14:33

pepita,hvala na linku-proučim kad obavimo roštilj :zivili
p.s.
iz nekog razloga ti nemogu poslati privat
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 01 svi 2009, 15:58

ne znam što je s pp. a ovo za studentice se javi na mail pa ću pitati
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 01 svi 2009, 22:08

točka 3 je samo ako psiholog tako preporuči, a ako ne, onda škola nema tu obavezu.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pepita » 01 svi 2009, 22:53

točka 3 je samo ako psiholog tako preporuči, a ako ne, onda škola nema tu obavezu.

pa u komisiji je psiholog,pedagog,učiteljica... -i zajedno donesu odluku ili nije svagdje isto
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 02 svi 2009, 16:26

suzaks, potpisujem svaku tvoju rijec.

dinkic, u nasoj skoli je asistent za djevojcicu kojoj je inace upitan ostanak u redovnoj skoli i tu je mama izgurala asistenta koji je s djevojcicom u skoli. marta na srecu spada u gurpu djece kojoj ostanak u redovnoj skoli, kao ni redovni program uo0pce nije upitan. kod takve djece, skola pruza malo potpore. nijedno od devet prvasica s pp nije dobilo dfektologa u skoli jer su svi nekako granicni. ispala je velika frka s djecakom s adhd-om ciji je ostanak u skoli upitan. tu se skola zalozila da dijete ostane u skoli i od nedavno je osnovana posebna skupina koju djecak za sada pohadja sam.
dakle, moj dojam je da se za manje vidljive hendikepe skola bas ne pretrgne nego sve prebacuje na ledja ucitelja i ucenika.
ja moram reci da martina uciteljica jako vaznim drzi i misiju da od razreda napravi kolektiv. od djece trazi medusobno postivanje i pomaganje. samoinicijativno pomaganje nagradjuje i pohvaljuje.
marti puno pomaze uciteljica sama, ali jos vise pomazu sama djeca. kako ona bas ne zapamti sve sto je bilo za domaci, popodne je uobicajeno da njene prijateljice nazovu i pojasne sto je sve za domaci jer uciteljica ne stigne uvijek zapisati u blokic. cesto nam dodje i martin prijatelj koji zivi blizu pa zajedno ucimo i vjezbamo matematiku. u skoli joj kad se umori, prepisuju njeni kolege. zanimljivo je kako su djeca razumjela martine potrebe, a strucna sluzba to nije ni primjetila.

dakle, nisam ja nezadovoljna martinom integracijom, ali bi jedan asistent u razredu jako puno pomogao. u nedostatku asistenta uciteljica ima svoja rjesenja kao sto su volonteri, nezaposlene uciteljice, petasi koji su prije bili ucenici martine uciteljice. dakle, zena stvarno razumije da sama ne moze isnalazi se na sve moguce nacine.
za martu sam bila nasla asistenta i u udruzi srce nasla ljude koji su bili voljni da asistenta proguramo preko udruge, a da ga mi placamo udruzi. u skoli to nije proslo jer kazu da za dijete ciji je ostanak u red skoli neupitan, mogu primiti samo asistenta od strane ministarstva. dakle, dok ne gori pod nogama, ne talasaj.
sada nam taj asistent ostaje da ga dogodine proguramo za jedno drugo dijete koje nece proci u reodvnu skolu bez asistenta.
dakle, ono sto sam htjela reci je da ne moras biti clan neke udruge da bi djelovao na dobrobit zajednice. svaki nas pokusaj, makar i neuspjesan, otvara vrata za nekog tko ce doci iza nas.
primjerice, martin upis u vrtic smo jedva progurali. ove godine u trogiru je to otvorilo vrata dvjema djevojcicama koje uopce ne hodaju. i, da, zatvorena vrata na koja smo mi naisli u trogirskoj skoli, ove su godine rezultirale jednim asistentom za djevojcicu s ds-om. nas su odbili, ali je to ipak nekome otvorilo vrata. moram li reci da se radi o kceri uciteljice koja je u skoli zaposlena?
svi razgovori u zup uredu za obrazovanje i gradu, nisu uzaludni jer ce netko drugi probiti led.
ja nazalost mislim da i u splitu ima udruga koje su svojim radom vise nastetile nasoj djeci, nego sto su im donijele koristi. jos uvijek mislim da smo drustvo nezrelo za dijalog. naravno, dijalog da, ali stvari obicno krenu tek kad netko preko veze progura projekt. (nije li tako i grad zagreb prihvatio financiranje asistenata?).
dakle, u splitu nam je za sada vazno ispod banka progurat jednog asistenta. kasnije mozemo nastaviti dijalog za stolom i praviti se da je sve islo po pravilima i zakonu. za sada nismo uspjeli uci u proracun za iducu godinu, ali jedan asistent uopce ne mora biti u proracunu. vidjet cemo tko ce biti gradonacelnik pa cemo opet vezama gurati dijalog.
i eto, sve opet nece biti za moju kci, nego za dijete kojemu je asistent nuzniji nego marti. ono sto sam htjela reci je da ne moramo svi biti clanovi neke udruge i da to nije uvijek najsretnije rjesenje. svaki od nas svojim naporima pridonosi tome da postanemo bolje i otvorenije drustvo.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 02 svi 2009, 16:44

pepita, ja sam u školu donijela rezultate testiranja jer oni ipak ne mogu Denisa procijeniti u roku nekoliko minuta, pogotovo jer on ne može crtati; učiteljice na prijemnom su ga usmeno testirale, divile se koliko on zna i rekle da je to - to.
Školskoj doktorici smo isto išli na testiranje i njoj dali taj papir od psihologa.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pepita » 02 svi 2009, 16:54

[quote] I dal je točna info da nakon 3 mjeseca je komisija koja ga ipak može usmjeriti u školu za klince sa p.p.[quote]
nadice ona je pitala ovo gore.....a ja pišem o tome da 3 mjeseca traje opservacija kad dijete krene u školu......nisam mislila na testiranje za prijem u školu već procjenu kad je dijete već krenulo u školu a mislim da je to zmijac i pitala
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 02 svi 2009, 23:37

pepita, ta inf je tocna, ali u praivlu to ne rade nego zadrzavaju dijete do kraja godine kad ide zadnja provjera. tada predlazu premjestaj u spec. skolu.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pepita » 03 svi 2009, 09:26

Rade, jer u našu školu je došlo jedno dijete iz redovne škole -na polugodištu(1. mj) a prošle godine isto tako.Po meni bi trebali pustiti dijete cijelu godinu jer neki put je malo djetetu da se prilagodi u ta 3 mj.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 03 svi 2009, 22:18

ono što ja znam - škola ima obavezu obzervacije ako joj u naputku od strane psihologa piše; ako ne piše, onda nema tu obavezu.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 03 svi 2009, 22:25

pepita, redovna skola je sretno rijesenje za dijete koje moze pratiti progream po skracenom programu i sto je jos vaznije, za dijete koje se moze ponasanjem uklopiti u kolektiv. skoli je puno teze nositi se s problemima u ponasanju, nego s problemima u ucenju iz prostog razloga sto su problemi u ponasanju vidljiviji i vise remete mir kolektiva, nego problemi u ucenju.
ima roditelja koji su gurali djecu u redovne skole i iskrvarili (da ne govorim o djetetu i njegovim osjecajima) pa se spasili premjestajem djetat u spec skolu.
znam da vam nije usput, ali ako imas nedomica oko toga moze li ti dijete opstati u redovnoj skoli iloi ne, toplo preporucam da napravite testiranje u psiholoskom centru medvescak. mi smo radili s julijom vlahinskiy jer je tanja sever trenutno na podrodiljnom, ali on njih mozes dobiti realnu procejnu djetetovih sposobnosti i savjete zlata vrijedne. moguce je da ako strucna sluzba bude dovoljno otvorena, da ti njihov nalaz prihvate umjesto famozne obrade koja vam slijedi u prvom polugodistu. ako te znima kako izgledaju nalazi, javi se na mobi pa se nadjemo da vidis martin nalaz i sto je jos vaznije niz detaljnih uputa kako raditi s djetetom. nasa je ujciteljica okrenula plocu na taj nalaz.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dinkic » 04 svi 2009, 12:50

martina mama je napisao/la: stvari obicno krenu tek kad netko preko veze progura projekt. (nije li tako i grad zagreb prihvatio financiranje asistenata?).

martina mama nije bilo veze. Udruga PUZ je imala vec 22 asistenta u trenutku kada smo razgovarali u gradu (kolovoz 2006), sve tri udruge PUZ, OKO i HZDS. Da se radi o pravoj stvari gradski ured je prepoznao i stavio u svoj budget za 2007.godinu i od tada je to normalna stavka. Dobra praska posebno PUZa, ali i IDEMa (za nekoliko djece s ADHDom) je izuzetno potpomogla odluci grada. PUZ je imao i odobrenje MIN ZOS za asistenta. Nakon dodatnih razgovora i pokazivanja na iskustvima izvan RH dana je prilika i djeci s DSom da dobiju asistenta kao i jos nekoj djeci sa snizenim intelektulanim mogucnostima (znam za dvoje djece koji su isli u SUVAG, a nisu imali problema sa sluhom) te djeci iz autisticnog spektra. U to doba je u redovnim skolama u RH bilo 6 djece s DSom po clanku 4 i prilagodjenim programom (sto ja znam) bez asistenata i jos bar 15tak djece s DSom u djelomicnoj integraciji (najvise u Splitu i okolici).

martina mama je napisao/la:dinkic, u nasoj skoli je asistent za djevojcicu kojoj je inace upitan ostanak u redovnoj skoli i tu je mama izgurala asistenta koji je s djevojcicom u skoli.

Sto se tice nase djevojcice u vasoj skoli i njena se uciteljica jako zalagala za nju.
Zelja svih koji su u projektu integracije djece s pp je da ostanu u redovnim skolama do kraja osnovno skolskog obrazovanja i jos ce se vise raditi upravo na tome. Tko ce dobiti asistenta i to ce biti propisano. Assitenta nece placati MIN ZOS.
Pravilnik je omogucavao razne oblike programa, pa su tako djeca s DSom mogla i prije ici u skolu i ostajati u redovnoj do kraja skolovanja. Uz asistenta njihovo i akademsko napredovanje je izuzetno poraslo.

martina mama je napisao/la:ove su godine rezultirale jednim asistentom za djevojcicu s ds-om. nas su odbili, ali je to ipak nekome otvorilo vrata. moram li reci da se radi o kceri uciteljice koja je u skoli zaposlena?

Asistenta za djevojcicu s DSom nije izborila skola kao skola nego ljudi koji su mami uciteljici pomogli, skola je otvorila vrata, koliko znam ni mami nije bilo jednostavno bez obzira sto je uciteljica. Moraju se neke stvari i poklopiti.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic

PostPostao/la Dinkic » 04 svi 2009, 13:29

zmijac je napisao/la:Budući da mi neke stvari nisu jasne ( a od kontaktiranih Udruga dobili smo samo podršku) imam pitanja jer u utorak su nas pozvali na razgovor u Grad:
1. ako ne nađemo( za sad nismo) tko nam može pomoći oko traženja asistenta- dat ćemo oglas i na Burzu i koja točno struka MORA biti?
2. financiranje se vrši putem Ugovora o radu, student servisa ili - kome Grad uplaćuje novce-(priča da uplaćuje školi mi je malo li-la)
Sad smo našli školu a opet brdo problema.
Ako netko ima još neku info koja bi nam mogla pomoći-hvala

Ima raznih situacija, u Dubrovniku i Bakru grad placa asistenta i oni su zaposlenici skole tako da je jasan nacin odabira osobe koja dolazi u skolu (natjecaj) kao i placanje (normalna placa). Struka je u tim slucajevima najcesce pedagoska.

U Puli je asistent odabran nakon razgovora koje su obavili djelatnici Obiteljskog centra, a prije toga su kontaktirali fakultet i zatrazili pomoc i preporuke o studentima koji bi zeljeli biti asistenti. Placamo asistenticu preko studentskog ugovora preko udruge iz sredstava donacija. Asistentica je pedagoskog smjera uz dodatnu edukaciju i redovnu superviziju.

Zagreb, a i Sisak odnedavna idu preko Udruge IDEM i samog grada. Grad je prosle godine uplacivao sredstva skoli pa je skola placala studentske ugovore asistenata u njihovoj skoli. Od ove godine mislim da se novac uplacuje u udruge IDEM i PUZ (Lidija, da li je tocno?).

Ako dijete ulazi u skolu s rjesenjem (npr. clanak 4 individualizirani ili prilagodjeni program) onda nema recimo sluzbene obveze 3 mjesecne observacije i dijete se uobicajeno prate kako vec nalaze struka. No ako dijete udje u skolu s nerjesenim pitanjem oblika skolovanja (po nekom clanku ili bez njega) onda ide observacija od 3 mjeseca, koja cak u nekim slucajveima (znam za jedan) je trajala i krace. Skola (zajedno s skolskom lijecnicom) je trazila dodatna testiranja djeteta i s uredom za obrazovanje na tom podrucju trazila druge opcije skolovanja djeteta. Kako se te druge opcije ipak nisu ostvarile dijete je ostalo u skoli, no neznam da li mu je netko u medjuvremenu promijenio rjesenje (cl. 7 - djelomicna integracija) u ono sto je stvarno dijete cijelu godinu polazilo po cl. 4 i prilagodjeni.

Za detalje slobodno mi se javi.
F 15.12.2000.
Dinkic

PostPostao/la martina mama » 04 svi 2009, 13:43

dinkic, ovo za prihvacanje financiranja od strane grada zagreba sam zaista imala krivu inf, ali i dalje vjerujem kao ce prvi asistenti u splitu (oni koje ce financirati zupanije ili grad) proci ispod banka.

pricu o djevojcici iz nase skole znam dobro jer sam s mamom bas cesto u kontaktu. znam da je uciteljica voljna gurati, ali isto tako nema podrsku od strane strucne sluzbe koja svake godine ponavlja istu pricu.

i naravno da me netko ne bi krivo shvatio, nemam nista protiv toga da asistenta dobiju samo djeca koja se inace ne bi mogla skolovati u redovnim skolama, a da ga moje dijete nikad ne dobije. pokazalo se da je uciteljica ipak nasla druga dobra rjesenja. ja mislim da je to zajednicko zalaganje djece za martin uspjeh zaista jedna vrijednost koje ne bi bilo da marta ima asistenta.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dinkic » 04 svi 2009, 13:45

pepita je napisao/la:

pa u komisiji je psiholog,pedagog,učiteljica... -i zajedno donesu odluku ili nije svagdje isto

Komisiju za upis djeteta u skolu je izgleda razlicita od skole do skole, ovisno o kadrovima koje skola ima ili koje moze dobiti od drugih skola na raspolaganje za upis. Predsjednik komisije je skolski lijecnik, a u komisiji su ucitelj, pedagod (najcesce ga ima svaka skola), defektolog (ako ga ima skola ili ga dobije od druge skola koja ga ima), psiholozi su rijetko u skolama, no neke imaju.

Za djecu koja imaju neku teskocu i koje su vidjljiva prije skole, a moze biti i tijekom skole, komisija predlaze oblik skolovanja (rjesenja) i u tom rjesenju pise da li su potrebne dodatne observacije i kada (jedna nasa djevojcica ima svaku godinu kompletan pregled u nadleznoj ustanovi). Za svako dijete s nekom teskocom vodi se sigurno cijela dokumentacija, koja neznam tocno. I skola ukoliko dijete nemoze ici po programu koje je navedeno u rjesenju za dijete moze traziti promjenu. Unutar redovnog obrazovanja postoji nekoliko razina odnosno oblika tako da nemojmo odmah gledati da dijete ide u spec. skolu. Ako je dijete pokazalo rezultate da moze pokusat u redovnoj skoli onda se vjerojatno moze naci oblik koji tom djetetu odgovara, indivudualizirani, prilagodjeni, s asistentom ili bez asistenta, djelomicna integracija, posebne skupine u redovnoj skoli.
F 15.12.2000.
Dinkic

PostPostao/la martina mama » 04 svi 2009, 13:54

zaboravila sam napisati za trogir. mozda se dogodilo da su se stvari poklopile, ali u skoli ima jos djece kojoj je asistent nuzan pa se strukovna udruga nije odlucila pomoci iako su roditelji stalno u skoli glumeci asistenta.
ne znam, ta mi skola nije ostavila dobar dojam, ali lijepo je cuti da se bar nekome poklopilo.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pepita » 04 svi 2009, 14:01

Dinkic je napisao/la: Unutar redovnog obrazovanja postoji nekoliko razina odnosno oblika tako da nemojmo odmah gledati da dijete ide u spec. skolu. Ako je dijete pokazalo rezultate da moze pokusat u redovnoj skoli onda se vjerojatno moze naci oblik koji tom djetetu odgovara, indivudualizirani, prilagodjeni, s asistentom ili bez asistenta, djelomicna integracija, posebne skupine u redovnoj skoli.

Gdje je to pisalo?Mama Zmijac je samo pitala npr. da li mogu dijete prebaciti i vjerujem tražila konkretan odgovor a dalje se pisalo o primjerima.Svakako će dijete proći testiranja i nadam se da će pokazati rezultate i naći neki oblik u redovnom suastavu.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dinkic » 04 svi 2009, 14:04

martina mama je napisao/la:i naravno da me netko ne bi krivo shvatio, nemam nista protiv toga da asistenta dobiju samo djeca koja se inace ne bi mogla skolovati u redovnim skolama, a da ga moje dijete nikad ne dobije. pokazalo se da je uciteljica ipak nasla druga dobra rjesenja. ja mislim da je to zajednicko zalaganje djece za martin uspjeh zaista jedna vrijednost koje ne bi bilo da marta ima asistenta.

Mislim i koliko znam nase sve uciteljice zele isto kao i tvoja, da bude zajednistvo u razredu i da jedni druge izuzetno pomazu. Iz iskustva moga sina to mogu 100 posto potvrditi, osim asistentice mom sinu sva djeca, svatko na svoj nacin potpomogne jer ih se tako odgaja, ali ne samo njemu i nije samo on dijete kojemu treba pomoc nego svako dijete u razredu na svoj nacin treba pomoc i paznju od drugog djeteta. Djeca su fantasticna.

Asistent nije uz djecu da bi ona ostala u sustavu. Njegova prisutnost jako puno pomaze svima, prvo djetetu koje ga je dobilo, uciteljima, ostaloj djeci u razredu. Svaka teškoća ne trazi isti oblik pomoci, naprimjer djeca s motorickim teskocama trebaju drugi oblik pomoci nego djeca ADHDom ili s DSom ili nekon drugom teskocom. Neka djeca s motorickim teskocama uopce nemaju rjesenja jer se skoluju po redovnom programu bez ikakvih prilagodbi, i ona imaju asistenta i to nije nikakva prepreka. Od skoro 150 zagrebackih asistenata oko pola je PUZeva, djece s motorickim teskocama (Lidija korekcija ako sam fulala broj se stalno mijenja).

Inace asistent nije prepreka u odnosima i on ne mora biti samo zbog jednog djeteta.
F 15.12.2000.
Dinkic

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.