Sada je: 17 tra 2026, 17:49.

problemi upisa djece s posebnim potrebama u vrtić

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

problemi upisa djece s posebnim potrebama u vrtić

PostPostao/la siljo » 06 lip 2009, 23:11

Poštovani roditelji,
nova sam na ovom forumu i željela bih progovoriti o problemu upisa djece s posebnim potrebama u vrtić.
Jedna sam od majka koja je zbog komplikacija u trudnoći (placenta previja totales) imala prijevremeni porod.
Rodila sam sinčića u 32 tj. trudnoće.
Nisam dobila inekcije za razvijanje pluča djeteta, pa je malecki drugi dan svog života prestao disati i hitno prebačen u KBC Rebro di je bio priključen na respirator i od samog početka bio pravi borac za život.
Tako se on vodi kao neurorizično djete sa posebnim potrebama.
Krenuli smo na fizikalnu terapiju i dala sam cjelu sebe u njega i hvala Bogu, mali se izvukao i sada nipočemu ne odstupa od svojih vršnjaka.
Zbog njegove navezanosti na mene porodiljni dopust mi je produžen do njegove 5 godine uz preporuku uključivanja u vrtić (uz moju podršku) isključivo među zdrave vršnjake zbog njegovog daljnjeg razvoja.
E tu dolazi do problema!
Njemu su sada 4 godine, dali smo zahtjev za gradski vrtić, predali papir u kojem se on još uvjek vodi kao djete sa posebnim potrebama (jer sam zamolila dužu adaptaciju uz moju prisutnost), i djete je istog časa bilo diskriminirano.
Šta da vam kažem, svi su dobili pozive za psihologa samo moje djete ne.Onda sam krenuka da pitam u čemu je problem.
Prvo, pozvali su me sa djetetom na razgovor i pred njim gospođa ravnateljica i gospođa psiholog počele navoditi sve moguče argumente zašto ga ne žele upisati, kako je on mentalno bolesno djete, psihički bolesnik, priljepile mu sve moguče bolesti, ukratko rečene "ŽELJELE SU OD ZDRAVOG DJETETA NAPRAVITI BOLESNO!!!!!" Djete nisu ni htjele pogledati, samo papir star godinu i pola dana.A koliko je djete napredovalo od onda do sada, nije ih bilo briga.
Tražile su da im donesem potvrde od neuropedijatra, pedijatra i psihologa da je djete zdravo, a kad im donesem nemogu mi obećati upis.
Grrrrrrrrrrr.
Obećala sam im da ću za svoje djete otvoriti i 1oo vratiju ako treba, što sam i učinila. U roku 5 dana donjela sam im naleze iako se za preglede čeka i 2 mj. Mali je ok, psiho test u višoj vrijednosti (115 IQ), sa kojeg se psihologinja vrtića i dalje sprdava jer si je u glavi umislila kako je mali bolestan i gotovo.
Vidjele su da se ne šalim i da sam spremna na sve.
Sada će malog primit (posljednja je bila od teta u čiju će grupu mali).
Željela bih potaknuti mame koje se nađu u sličnim situacijama da se nedaju pokolebati i da ne dozvole da se njihovoj djeci radi nepravda već da se bore za svoje malo.
Ja, doktori, ali i osobe kojim pričam o načinu kako su se postavile gospođa ravnatelj i njihova gospođa psiholog, jednostavno su zgroženi i nemogu vjerovati da takve osobe rade na rukovodećim mjestima pojedinih vrtića.
Meni su nanešene duševne boli, a djetetu nepravda koja me boli najviše na svjetu, i jednostavno sam morala progovoriti o tome kako bih olakšala dušu a mamama otvorila oči kad im se kaže da nema mjesta za njihovu djecu u vrtiću.
Pozdrav
siljo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: problemi upisa djece s posebnim potrebama u vrtić

PostPostao/la Maslacak » 07 lip 2009, 12:25

Selim na podforum Grupe potpore!
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 07 lip 2009, 19:57

Kosa mi se dize. Svaka ti cast. Mi smo daleko od vrtica, igranja, stajanja, hodanja, sjedenja i svega ostalog, "normalnog", ali i meni tako neki vele da sam "utopista", "nerealan optimista". Nabijem ih. Sve do jednog. Drugacije ne smijem i necu.
Skidam ti kapu i samo naprijed.
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la suzaks » 07 lip 2009, 21:22

Ja, doktori, ali i osobe kojim pričam o načinu kako su se postavile gospođa ravnatelj i njihova gospođa psiholog, jednostavno su zgroženi i nemogu vjerovati da takve osobe rade na rukovodećim mjestima pojedinih vrtića.
Meni su nanešene duševne boli, a djetetu nepravda koja me boli najviše na svjetu, i jednostavno sam morala progovoriti o tome kako bih olakšala dušu a mamama otvorila oči kad im se kaže da nema mjesta za njihovu djecu u vrtiću

Tu, na Grupama potpore , naći češ puno takvih iskustava....
Svakakvih priča....
Tako da svakako ne odustaješ i ovaj način je jedini ispravan put... :5
Još kad bi čovjek imao dosta hrabrosti pa nekoga od njih 'oplesti po džepu' za bedastoće koje uspiju 'rastumačti' roditeljima...
Samo znaš da će ti ih dijete trebati - pa nije baš najbolji način...
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la siljo » 07 lip 2009, 22:12

Da, za sada ću morati skupiti sve svoje živčiće na kup :kima i trpjeti ta njihova bockanja i podsmjehivanja, ali znate kako se ono kaže; TKO SE ZADNJI SMIJE, NAJSLAĐE SE SMIJE.
I moje će djete završiti vrtić i krenuti u školu, a onda ću progovoriti o tome, makar će to već biti iza nas, ali za dobrobit druge djece, kojoj će se na fin naćin pokušati isto tako napraviti nepravda.Pa neka ližu ljagu sa svojih lica i opravdavaju se pred cijelom nacijom.(i da sebi olakšam dušu).
Previše sam se borila da postignem sa djetetom što sam postigla da bih u samom početku njegovog ulaska u društven život dozvolila da ga jedna primitivka gazi i oslovljava s "takvo djete","ta djeca"
itd....... a ne vidi kraj zdravih očiju (ne želi!) da je to djete zdravo, da je isto malo :bab i nježno osjećajno biće kao i svako drugo djete........ Pa šta ta djeca mogu očekivati od života ako im se već u samom startu povrijeđuju njihova prava.Po takvom se i ne ćudim što je sve više nezadovoljne i depresivne djece.
Srce me boli kad vidim kako te osobe nemaju sluha i dozvoljavaju si praviti takve razlike među tim malim i nemoćnim bićima.........
Svaka čast tetama :1 ali rukovodioci :bonk su primjer prave katastrofe, živi dokaz da živimo u sasvim krivom sistemu.
Pozdrav svima
siljo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la matea_vu » 07 lip 2009, 22:48

šiljo pozdrav i tebi i mi imamo takvih problema samo naprijed :mase
slika
matea_vu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la siljo » 07 lip 2009, 23:08

Pozdrav matea
Znači ima nas više. Koliko je tvoj bebač star, zašto ga ne žele i šta poduzimaš?
siljo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lamb » 07 lip 2009, 23:11

šiljo i matea :hug nemam komentara za takve primitivce :strah
lamb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la matea_vu » 07 lip 2009, 23:21

pa nije ni išla sad kreče u 1 razred neznam ni tamo što če biti :mah
slika
matea_vu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 07 lip 2009, 23:24

Ne da vas ima vise, nego vas ima puno.
U vrijeme kad je moj klinac bio vrticanac u vrticima je bilo izuzetno malo djece s teskocama u razvoju. Danas je ipak drugacije, no ne dovoljno.
Zato je svaka inicijativa prema vrticima, poduzimanje inicijative i eventualni uspjeh zlata vrijedno iskustvo.

Ne treba cekati da dijete izadje iz vrtica da bi se eventualno nesto poduzelo, ali onda vas i tako ceka skola i upis u nju.
Kako se stanje kod djece mijenja relativno brzo, nije lose imati novije nalaze, ako su potrebni, jer ovi stariji od sest mjeseci ili godinu dana ne moraju pokazivati pravo stanje.
Ako je ekipa u vrticu posebno nesuradljiva, postoje i druge instance na kojima se moze razgovarati. Ako se radi o vecem gradu (a cini mi se da je to ovdje slucaj, ili se varam) postoji ured za predskolski odgoj ili nesto slicno.

Na zalost u puno nasih vrtica nema dovoljno kapaciteta za svu djecu pa je i to cesto razlog odbijenica. Ako se radi o djetetu s tekocama u razvoju, onda mozda i mozemo potezati prednost upisa djece s teskocama (sto pise u Zakonu), no ako se radi o djetetu bez teskoca (sto je kako kazes ovdje slucaj), onda upis ide po kriterijima prednosti koji su navedeni na svakom pozivu za upis.
Potvrde o zdravlju djeteta su jedno, a drugo su nalazi koji opisuju stanje i potrebe djeteta.

Sad meni nije jasno u konkretnom slucaju, da li se radi o djetetu koje ima teskoce u razvoju ili je dostiglo razvojnu dob ili ..... o cemu se radi ?
Da li vrtic, prema onom sto znate, vec ima integrirane djece i sl.?
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la siljo » 07 lip 2009, 23:49

Eto, djete je kasnilo u razvoju zbog prijevremenog poroda.
Sada je nadoknadio sve ono u čemu je kasnio (hodanje, govor...)i nema težih zdrastvenih problema, izostaje mu još fina motorika zbog čega nam je preporučena i dalje radna terapija koju i polazimo.
Problem nam je iskljućivo separacioni (treba mu duža prilagodba), zbog ćega se preporuča upis u vrtić radi njegovog daljnjeg razvoja.
Međutim na osnovi papira starog godinu dana kojim mi se produžio porodiljni (jer je djete onda još kasnilo u razvoju) prvo je bio separiran za grupu s posebnim potrebama,a onda nisu htjeli ni čuti za njega.
Nakon svih pretraga i dokaza da je djete zdravo, koje su tražili uspjeli smo se dogovoriti da ga prime na 3-4 sata.
Eto
siljo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 08 lip 2009, 11:23

joj to su grozne situacije.Ja jedino u tome mogu pohvaliti grad u kojem živim jer su tu stvarno napravili dobro za djecu sa pp iako je ostalo koma.Mi grećemo u 9 mjesecu valjda tako su nam rekli , međutim po novom ima dosta djece devetero u grupi pa će radit neke pod grupe, pa se bojim moj sin je najmlađi od sve djece tj u 9 mjesecu će navršit 3,5 godine a oficijelno primaju tek od 4 pa me sad malo strah da nas neodbiju, a meni je najviše radi defektologa i logopeda koji nam trebaju a nemoguća je misija naći nekog da ti dolazi doma.
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 08 lip 2009, 11:32

Mi smo mjesecima vodili borbu oko vrtića.
Prvo je trebalo naći tete koje su ju voljne primiti u grupu, pa smo dobili rok od mjesec dana za adaptaciju na što sam se bunila jer mnoga se NT djeca ne prilagode za mjesec dana a kamoli dijete s pp, pa produživanje Ugovora svakih mjesec dana, pa uvjetovanje boravka samo sa asistentom kojeg nismo mogli naći i totalna nereguliranost pitanja asistenata u vrtiću...
Sad smo u vrtiću sa asistentom po tri sata dnevno onoliko dana koliko mogu platiti, opet na Ugovor koji ističe krajem kolovoza s tim da nas uredno "zamole" kad se spajaju grupe i nisu njene tete da ju, bez obzira na prisutnost asistenta, ne dovodimo.
Vrtić naravno uredno plaćam bez obzira što u njemu boravi par sati tjedno.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 08 lip 2009, 12:10

slicna tema je nedavno otvorena na djeca 1-3 - mozda bi ih trebalo spojiti , preseliti i onu temu ovamo,...?
viewtopic.php?f=49&t=50533
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la nadicab » 08 lip 2009, 13:43

Mbee, imaš pravo na smanjenje cijene vrtića, pitaj u tajništvu, oni su čak umjesto mene slali molbu prema gradu.
Siljo, ja mogu u potpunosti razumjeti stav vrtića ako si im dala stare nalaze u kojima je bila jedna druga situacija nego što je sada. To je bila tvoja pogreška i ne bi trebala osuđivati vrtić zbog toga.
I iskreno, da bi komisija dala dopust do 5. godine djeteta, treba puno više toga da dijete ima osim velike vezanosti za majku. Komisije su inače jako, jako škrte, čak su i nama gdje se teškoća vidi i iz aviona, uvijek davali samo po 3 godine, pa smo onda i opet dobili na 3 godine. eto, i ova zadnja pred školu nam je odredila da dođemo za 3 godine :baba a to nam je za godinu dana iako je on CP u kolicima potpuno ovisan o tuđoj pomoći
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la siljo » 08 lip 2009, 22:13

Draga nadice, :(
nisam ovdje da optužujem nekog, niti da se opravdavam.
Ja sam samo ogorčena što nisu djetetu pružili priliku da uopće dođe do njihovog psihologa.
Ali nema veze.
Kad čitam vaše postove postaje mi teško oko srca, jer mi smo imali ipak tu sreću i dar samog Boga kojem sam zahvalna najviše na svijetu da se mali izvuće.
Do 2 godine i 2 mjeseca živjela sam u neizvjesnosti i nadi, jer nisam znala da li će mi djete uopće hodati, govoriti,biti zdravo.
Na našu radost, sve polako dolazi na svoje tek sada oko 4 godine.
I nije mi bio produžen porodiljni odmah do njegove 5 godine.Neznam ni da li toga ima.
Prvi puta mi je bio produžen 2 godine (do njegove treče) no kad je bilo iduće vještačenje, još je zaostajao s psihomotorni razvoj pa mi je produženo još 2 godine.
Divim se svim mamama koje nažalost niste imale tu sreću i uvijek ću u dubini duše suosjećati sa vama jer tko jednom nije iskusio nešto slično nemože si ni dočarat taj osjećaj.
Ti si sa Denisom stvarno postigla mnogo,znam da si ponosna na njega i trebaš biti, i da ga voliš najviše na svijetu,isto kao što svi mi volimo svoju djecu.
Baš kao što je tebe rastužio poklon koji si je zaželio za rođendan, a ti mu ga nisi mogla ispuniti, tako je mene rastužio vrtić. Isto sam plakala, i boljelo me sve to, previše sam si uzela srcu.
Danas kad slučajno prolazim kraj rodilišta pa vidim bebu u inkubadoru koju hitno transpotiraju za Zg, stegne me oko srca, gutam suze, i ponovno proživljavam svoju priču, a prošle su već 4 godine .............
siljo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lulamae » 09 lip 2009, 00:11

stvarno mi je tesko citati ovaj topic je se upravo borim s arianovim upisom u vrtic i vise mi je stvarno DOSTA!
ide u privatni vrtic u dugom selu i izgleda da je nemoguce prebaciti ga u vrtic u sesvetama..kao da trazim sastanak sa svemogucim..cak mislim da bih to prije ostvarila..
stvarno sam ogorcena i ljuta i umorna..
odbili su nas u maticnom vrticu u sesvetama..pa sam probala u vrticu koji nije u nasem naselju ali je novi i ima bazen i ravnateljica mi je rekla da ce imati i fizioterapeuta i kineziterapeuta i logopeda,defektologa itd..ugl sve..uspjela sam se dogovoriti da bar ide na bazen od jeseni ali ja ga zelim i upisati u vrtic jer ce najmanje jos godinu dana ici u vrtic a ako dobijemo odgodu jos i dvije godine i to mi je stvarno puno da ga toliko dugo moram voditi 20km dalje..
ugl ravnateljica mi je doslovno rekla da ga ne moze primiti jer nije iz tog naselja,da ne bi slucajno mislila da je to zbog njegovih teskoca..a kasnije sam saznala da ga ne moze primiti jer ne primaju djecu s teskocama u razvoju odnosno s pp..ne kuzim zasto ako imaju sav taj tim..ne kuzim niti zato sto tek sad oformljavaju grupe i mogu sloziti kak im pase..to je novi vrtic koji tek treba poceti raditi na jesen..mislim sta da vam kazem,izgleda fantasticno..samo dvoriste im izgleda ko na bundeku igracke..
takoder sam cula da ne bi bilo dobro da ide tamo jer je to vrtic otvorenih vrata..-to sve sam cula od osobe koja radi u jednoj ustanovi i potrudila se da obavi taj razgovor s ravnateljicom kako bi ga primili-..a to 'otvorenih vrata' znaci da nema vrata vec djeca idu iz prostorije u prostoriju i to bi adrianu bilo prebucno..slazem se..ali da imaju volju mozda bi mogli organizirati manju grupu koja ne bi isla simo tamo..ugl ravnateljica je jedno rekla meni,a drugo toj osobi..meni je vec stvarno dosta.. :ne
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 09 lip 2009, 00:33

siljo, upravo to si rekla da si sve primila srcu i jest to sto moras raskrstiti. ako mislis da ti dijete nema nikakvih poteskoca, onda moras pribaviti i adekvatnu dokumentaciju i ici u vrtic na upis kao i druga djeca, a duzu prilagodbu dogovarati naknadno. ako nema osnove za to i dijete jos uvijek ima odredjene poteskoce zbog kojih spada u kategoriju djece s pp, onda je nuzno ici s friskom dokumentacijom, iskreno i otvoreno. integracija djece s pp je tazak posao od kojeg vrtici i skole jos uvijek bjeze. ako postoji raskorak izmedju onog sto u nalazima pise i onog sto ti tvrdis, onda je normano da su te otkanatali jer ostavljas dojam nesuradljivog i nerealnog roditelja. to ti sigurno nije dobar put.
dakle, saberi se. prikupi sve nalaze i kreni u otvoreni i iskreni razgovor.
i da, nije ti nadica nista lose rekla. za moju kci sam u dobi od pet godina mogla tvrditi isto sto i ti. motoricki je bila vise manje ok, IQ iznadprosjecan, ali ukupno je kao i danas bila dijete koje ima nemalih poteskoca u nizu segmenata koji su nuzni za uspjesnu integraciju. naravno da si savim realna kad kazes da tvoje dijete ima pravo na vrtic. od toga kreni i guraj.
ne znam odakle si, ali nisi iz zagreba. mi smo isto pohadjali vrtic u maloj sredini i na kraju dobili sve sto nam treba. samo hrabro
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sunnyapril » 09 lip 2009, 08:07

nekad treba razumjeti i institucije
ali rijetke su institucije koje razumiju nas.najčešće ima razumijevanja na "višem" nivou, ali često (bar ja, pto je moj agreška, pa učit ecure) zazirem od tužakanja, pa se samo pjenim tu na forumu
kad te život baci u tako nešto sve ti je strano, npr gradski uredi, odvejtnici, pravobranitelji, ali sve to postoji i treba ses tim upoznati
na kraju sam skužila da je sve jednostavno
mog su htjeli izbaciti kad nisu znali to bi s njim.ali eto nisu :lol

što se tiče vrtića u sopnici-jelkovec-iz pouzdanih izvora sam čula da je direktiva "odozgo" da se u vrtić primaju isključivi djeca iz tog naselja
sunnyapril
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la siljo » 09 lip 2009, 09:17

Bok.
Drage moje, sada ću još ispasti ohola i nesuradljiva. Stvarno je bolje da svoju bol ponekad nosiš u sebi.Drago mi je da satko iznosi svoje mišljenje, ali vidim i da ne čitate od početka.
Ja sam sa njima krenula iskreno od samog početka.Tako me život učio.
Realno, da mali nije ok, da li bih im dosađivala i bila toliko uporna?I tvrtdila nešto što nije?
On je toliko napredovao u godinu dana da nitko nebi ni rekao da je rođen prijevremena i imao poteškoče.
Da li tu ima koja mama koja ima isti problem?Kojoj je dijete bilo sa teškočama,nedonošče rođeno sa niskom porodiljnom težinom, nerazvijenih pluča i krvarenjem I i II stupnja u mozgu? a ipak raste u zdravo djete?
U vrtiću imaju djecu sa velikim poteškoćama i zdravu. A šta je sa ovakvim kakav je moj, koji ima sve predispozicije da bude kao i druga djeca?Na sreću sada nema težih oštećenja (djete govori, hoda, trći, penje se, igra,uči....)Potrebno ga je socijalizirati i uvesti u dječji svijet, proraditi još na finoj motorici.Zar mora biti kod kuće zatvoren?
Rekli su mi da takav slučaj nisu imali. I šta sad?
Mali je osječajan i senzibilan, zar je to bolest?
Moja misija od kada je rođen bila je primiti se u koštac i boriti se za njegov napredak, svaki njegov i najmanji pokret meni je bio nagrada, kad je prohodao zvjezde smo skidali sa neba od sreće, :joy i mi i doktori.

I donesla sam u vrtić kako su tražili potvrde, od pedijatra, neuropedijatra i psihologa, pa zar im to nije dovoljno da ga prestanu gledati drugačije?
Ne tražim nikakav drugačiji pristup prema svojem djetetu, želim da ga tretiraju kao i svako drugo djete, ne tražim ni smaljivanje cijene za tih 3-4 sata koliko bi bio tamo, samo molim dužu adaptaciju, a šta je tu je.
A ne tražim je bez razloga.Samo ne želim ponoviti istu pogrešku.
Prvo smo krenuli u privatni vrtić, sve ok, nisu radili nikakve probleme niti razlike između njega i druge djece.
24sata sam bila konstantno ja sa njime pune 3 godine, i sav sam njegov svijet.
Krenuli smo sa adaptacijom kako to već imaju vrtići,nažalost bila je prekratka. I djete je bilo toliko potreseno da smo ga morali ispisati. Onda smo krenuli u igraonicu u kojoj sam mogla biti uz njega i igrati se sa njim i djecom.6mj je trebalo da mu se izgradi ponovno samopouzdanje, povjerenje u mene i da se napokon opusti.Kad je napokon shvatio da ga neću ostaviti i da ću se uvjek vratiti po njega, a on da se može bezbrižno igrati.I napokon počeo ostajati tamo sam.I super se uklopio.
Sada još trebamo rješiti vrtić pa da i ja napokon krenem na posao.
Eto drage moje kod nas prevladava teža prilagodba i treba mu malo duže vremena.
Ne želim se nikom zamjerat, kao i što znam da mi nitko od vas ne želi ništa nažao, samo, svako djete je osoba za sebe. Svi su oni isti, a opet toliko različiti.
Pozdrav svima i budite i dalje najbolje mame svojoj dječici, voli vas siljo !
siljo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 09 lip 2009, 09:59

eh, siljo, vidis, sada je sve puno, puno jasnije :dada To je mana pisane riječi, nemreš odmah sve ispitati što nam nije jasno da nam se objasni.
Jer iz tvog prvog posta ispadalo je nama koji nismo u tvojoj koži i nemamo tvoje saznanje što je sve bilo, sasvim druga slika.

Da, teško je to nerazumijevanje sistema i njohovog straha od novog... s druge strane, baš smo mi roditelji prvi koji ćemo se obrušiti na sistem ako se nije dovoljno pazilo na djecu (ne mislim striktno na roditelje s ovog foruma, nego čitam po novinama ima svašta na tu temu, veoma često opravdano, ali ponekad i prežestoko) te ako naše dijete imalo pp ili ne, nastrada jer su tete nepažljive, jer su drugi roditelji nesuradljivi a njihovo dijete uništava naše stvari ...
Ali, sve to ne opravdava sistem da ne proba raditi s našom djecom jer i ona imaju sva prava i potrebe kao i drugi jer su oni prvenstveno djeca.
I uvijek si mislim - ako sam ja kao neuki roditelj uspjela baš sve naučiti, onda može i neko stručan iz tog sustava bar malo se potruditi i bar malo toga naučiti. Jeste, nije to lako, ali se može.
Mi svi ovdje smo dokaz da se može :sumo
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la siljo » 09 lip 2009, 13:42

draga nadice,
eto sada vidiš da i djeca koja su imala malo više sreće nailaze na prepreke u životu već odmalena.
Mali nije agresivac, ne voli se svađati, ne razbacuje stvari, ne pošikava drugu djecu... nije da ga kovam u zvijezde, ali učim ga poštivati druge, paziti na manje i djeliti, tako da mislim da će on biti najmanji problem tamo i nije u redu da u samom startu vide NAJVEĆI PROBLEM u njemu. Ako bude, i to se da rješiti....
No dobro, napokon smo se uspjeli dogovoriti kao ljudi i neka sve ide svojim tjekom.
Gledam sliku tvog sina, kao da sam ga vidjela negdje, neznam, gledam povremeno onu emisiju život uživo, ili kako se zove u kojoj se govori o problemima djece, jer uvijek iznova ulijeva roditeljima novu snagu i vjeru u bolje sutra.Da li ste i vi bili gosti prije par mjeseci? Ako niste ignoriraj pitanje, a ako jeste, 100 puta bravo za tebe i tvog dječaka
Pozdrav
siljo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina mama » 09 lip 2009, 14:12

siljo, nije ti nitko rekao da si nesuradljkiva nego da te u vrticu mogu tako precipirati kad dodjes nepripremljena. svi smo mi imali sudare sa sustavom i dozi vjeli slicne price. u principu je problem ako ista trazis sto je vise od nista.
u interesu je tvog djeteta da budes diplomata, da se naoruzas informacijama i trazis ono sto tvom djetetu treba. kazes, duza prilagodba. onda guraj tako.
i da, na rodinom siteu imas pricu o martinom upisu u vrtic. nama su puno pomogli iz puckog ucilista korak po korak. toplo preporucam helenu buric koja je i danas voditelj predskolskog odgoja i spremna pomoci, naci pravu sredinu za svako dijete s bilo kakvim pp.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Miki » 09 lip 2009, 16:22

evo i iskustva jedne mame čije dijete je rođeno kao neurorizično, s obostranim krvarenjima 2.stupnja, hipoksijom i malom porođajnom težinom, CMV infekcijom...
i sad možemo reći da je sve OK (pljuc-pljuc-pljuc :) )

Mi smo imali problem s upisom u vrtić s godinu i po, u fazi kad je još bilo nejasno da li je dijete s posebnim potrebama ili nije i to su mi otvoreno rekli: ako bi je upisali u tom trenutku, ona bi imala prednost kao dijete s posebnim potrebama (jer smo imali takve papire - stare par mjeseci- i ja sam bila na dopustu za njegu djeteta), ali bi zbog toga morali odbiti najmanje 3 druge djece i sastaviti manju grupu od predviđene - to sve ne bi bio problem ako ona zbilja jest dijete s posebnim potrebama, ali bilo je poprilično izvjesno da bi se ona trebala voditi kao i sva ostala djeca bez posebnih potreba. Drugi problem je bio to što sam ja na dopustu, tj. kod kuće - pa kao moje dijete zapravo ne treba vrtić u smislu čuvanja nego "samo" integracije (ovo "samo" je zbog 4 prijavljena djeteta na 1 slobodno mjesto te godine - pa je zapravo brojnim roditeljima stvarno veći problem ako ne dobiju mjesto)

Na kraju smo se dogovorili da se nećemo upisivati te jeseni, nego da se javim iza Božića i Nove godine sa novim nalazima, a mjesto ćemo naći.

Sad sam se raspisala, ali htjela sam reći da je ovima u vrtiću itekako bilo bitno stvarno stanje djeteta, ali i papiri koji to stanje potvrđuju jer ovisno o papirima se zapravo osiguravaju uvjeti u grupi...

uf, sad nemam vremena za objašnjavanje... šef me zove :mah
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la martina mama » 10 lip 2009, 00:21

ovo sto miki kaze stoji. vrtici imaju i svoju matematiku iako u praksi, jednako kao ni skole, ne postuju tu matematiku kad je ona stvarno bitna.

nase iskustvo je da kad dodjes i velis da ti je dijete razlicito, najcesca obrana je odbijanje. odbijeju zato sto vecina njih uopce ne zna sto bi s djetetom koje je razlicito. cak i vrticko strucno osoblje nije educirano za rad s djecom s pp i zapravo ne znaju kako im pristupiti.
mi smo bili na nekooliko razgovora u raznim strucnim sluzbama i samo na jednom mjestu je netko s martom htio razgovarati, igrati se da vidi sto ona zna, moze, a sto ne moze. sjecam se na prvoj famoznoj komisji za vrtic da defektologica nije uopce htjela sjesti s martom, a ja ju pripremila da ce netko s njiom razgovarati. na kraju sam ja sjela s martom i pokazala sto ona zna i moze. defektologica je s metra udaljenosti (da se ne zarazi), skrstenih ruku komentirala da se vidi da s s djetetom radi. kao da je to mana. kasnije je bila protiv martinog upisa i za njen upis u vrtic s djecom s pp. katastrofa. kako me to ispalilo iz gaca. kasnije smo mi nasli varijantu za vrtic, a u devetom mjesecu me ta ista defektologica nazvala da pita sta mi mislimo. nemojte uopce sumnjati da joj nisam rekla sta ju ide. rekla sam joj i da cu svudgje trubiti o njenom postupku, neznanju u nesposobnosti i da ce me sanjati. bila sam strasno ljuta i povrijedjena.
naravno da to nisam radila jer uopce nisu vazni oni koji nas ne razumiju. kasnijne smo nasli mjesto, tetu, vrtic. sve je bilo super i danas sam svima zahvalna sto su srusili barijere u svojim glavama.
siljo, guraj dalje i trazi vrtic gdje te razumiju. ima takvih. kad smo ga nasli mi u trogiru, naci ces ga i ti gdje god da jesi.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MBee » 10 lip 2009, 08:04

Ono što mene smeta je čak i sad kad idemo u vrtić postoje dvostruki kriteriji (na štetu mog djeteta). Ako npr. neko dijete iz grupe ugrize drugo to prođe smo uz komentar a da to moje dijete napravi...mislim da bi dobili ukor pred isključenje, druga djeca mogu plakati ujutro jer im je takav dan a mojoj se odmah pogoršalo "stanje" ako je to jutro cendrava itd.
Dakle, ne da im se "gleda kroz prste" nego za njih postoje još stroži kriteriji (da ne govorim da se tete iz drugih grupa ponašaju kao da je šugava i ne smije ni prići "njihovoj" djeci). Jadno :(
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la siljo » 10 lip 2009, 08:44

Toga se i ja bojim.
Uspjeli smo, mali će ići u vrtić.
Ali.........
Bojim se da mali nebude stalno dežuran krivac i za ono za šta nije kriv.
Razgovarala sam sa tetama, lijepo su ga primile, naravno, ukratko su upoznate sa cjelim problemom i mojim strahovima.utješile su me da do tako nećeg neće doći, i da budem mirna.
Sad odemo malo pokoji dan da se poigra sa djecom iz grupe jer vjerujemo da će se tako lakše uklopiti.
Sat i pola nije ni pitao za mene, lijepo se igrao, promatrala sam sa udaljenosti. Znam da je to čisto normalna stvar da se djeca malo igraju, pa malo svađaju. Jedna starija curica,ga je malo malo pošikavala, ne samo njega nego svakog tko joj se našao na putu u igri. E, to su situacije kojih se ja bojim, da nebude kasnije on dežuran krivac "jer kao izaziva". Tetama je to već normalno jer točno znaju kakvo je koje dijete, a šta ako ovi viši dođu sa svojim "pravdama".............
Eto još jedna lijepa vijest. :proljece
Jučer smo bili prvi puta kod gospođe defektolog-logoped sa Montessori diplomom.
Radila je sa djetetom 45 minuta, i šta da kažem. Bila je oduševljena sa njime.
Samo riječi pohvale. Odmah nam je skrenula pažnju na to da imamo jako pametno i bistro dijete i da strašno brzo ući, kuži i upija informacije.I da se sa njime da jako lijepo raditi.
Mislili smo prvo da individualno radi sa njime, a onda smo odlučili preko ljeta da ide u igraonicu.
Odmah je odlučila da on ide u grupu naprednije djece.
Onda mi se opet zavrti film iz vrtića u glavi, a onda mi opet bude lakše jer sam i na drugom mjestu dobila potvrdu da mi je mali ok, mada ja to znam.
siljo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lulamae » 10 lip 2009, 11:07

martina mama..kako vam je tocno helena buric pomogla oko upisa u vrtic?
ja vise ne znam sto da radim..adrianu je dobro u vrticu gdje je( u DS)..djeca ga vole..tete su dobre prema njemu..dobro se adaptirao..medutim meni je to daleko,ako postoji mogucnost da ide negdje blize..u sesvetama ima otprilike 4 drzavna vrtica i 7 privatnih..ali izgleda da je nemoguca misija upisati ga ovdje..
problem ce nastati i sljedece godine kad ce trebati krenuti u skolu a prijavljen je u DS..zvati ce ga iz skole u DS a mi u Sesvetama..morat cu promijeniti prebivaliste da bi sredivali skolu u sesvetama medutim onda cu izgubiti pravo na vrtic u DS a sigurno ili vjerojatno ce dobiti odgodu godinu dana do skole i kud cu onda s njim?
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 10 lip 2009, 12:11

jel ima netko iskustva sa upisom na odredeni period? tri mjeseca pa onda odlucuju sta dalje? kako to funkcionira?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la MBee » 10 lip 2009, 12:35

Plusic je napisao/la:jel ima netko iskustva sa upisom na odredeni period? tri mjeseca pa onda odlucuju sta dalje? kako to funkcionira?

Mi imamo. Od prošlog rujna idemo na određeno, svakih 1-2 mjeseca nam produžuju Ugovor prije čega imamo razgovor sa stručnim timom vrtića. Kad smo krenuli sa asistentom dobili smo Ugovor na 6 mjeseci.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.