Bulgur... pirov griz.... kvinoja... batati...tofu...
...morat ću o ovome izmijeniti iskustva sa svekrvom, ajme što bi bilo ovo

..ajd da se i mi ovdje službeno utefterimo
Kao i uvijek i svuda, ja se ne mogu tek tako priključiti, mora bit prvo malo refleksije, razmatranja i tomu slično.

Svu sam "Prvu mrkvicu" pročitala, od prve stranice do, evo, dvajst i sedme, i zadovoljna sam.
Zato što vidim da sam dobro naučila znanje prije četir godine.
Zato što - zbog gore navedenoga - više nema strke, kaosa i panike kao s prvom dohranom.
Zato što sam neopterećeno - zbog gore navedenoga - još ponešto novoga i zanimljivoga naučila.
Te zato što na ovom pdf-u imamo ove dvije žene zmaja, naime
inu i tanju, koje svojim znanjem, susretljivošću i stručnošću jednostavno obaraju - s tipkovnice.

Ono me prije 4 godine sa sinovom dohranom dotuklo. Cijelo sam proljeće visila na forumu ne bi li ikakav smisao od toga napravila. Konfuzija teška. Razrađivala sam planove i strategije, bilježila, pitala, uspoređivala, tumarala...
Sad sam dohrani pristupila drugačije.
Prvo sam si u glavi razlučila što je svrha i cilj dohrane.
Pa sam iznova utvrdila da je dohrana - dohrana

, kao što i sama riječ kaže - dodatak prehrani majčinim mlijekom koje i dalje ostaje osnova bebine prehrane.
Drugo - dohranom želim
odgojiti malo biće koje će se, nakon napunjene 1. godine uklapati u prehrambeni ciklus naše obitelji, a dalje i u onaj u jaslicama.
Te su mi dvije stavke i olakšale pristup dohrani.
Ako je dohrana dodatak mliječnoj prehrani, znači da treba birati one namirnice koje će bebu kvalitetno uvesti u taj cijeli novi svijet prehrane, te optimalno nadoknaditi ono čega u majčinom mlijeku možda i nema dostatno za potrebe 6-mjesečnjaka i dalje. Odnosno, time sam odlučila suziti taj silni izbor svih mogućih namirnica i orijentirati se na manje, ali nutritivno vrijednih namirnica, te prilagođenih uvjetima i podnebljem u kojem živimo. Uz pokoju novinu, ofkors.
A drugo, sagledavši prehrambene navike moje obitelji te one u jaslicama, odlučila sam uvesti prvo voćni/voćno-žitni međuobrok oko 10 h, pa kasnije mesno/povrtno/žitni oko 12-14 h.
I tako smo mi i krenuli voćem, kad je curi bilo 5 mjeseci i 24 dana.
Rezultati su nikakvi.

Tri dana sam joj davala jabuku - Hippovu kašicu. Povrać, bljak, fuj, brrrr.
Pa sam dva dana miksala pravu jabuku. Ista reakcija.
To je sve bilo par žličica.
Nakon toga dan-dva pauza pa isti postupak s kruškom. I potpuno ista reakcija.
Jedino vodu pije od prvoga dana bez problema. Na žličicu za sada. Popije 10-ak žličica i to joj je nešto prezanimljivo i fino.
Sisa stalno odn. kao i prije jer ovo opisano još zapravo i nije ni d od dohrane.
Namirnice sam odlučila kombinirati. Što gotove kašice, što pripremljeno u domaćoj radinosti.
Doista mi nije teško sama pripemati obroke, ali dvojim iskreno oko podrijetla namirnica, ma kakav certifikat imali.
A za poneke mi je nepotrebno i suludo izdvajati sumanute količine para.

Što se tiče novosti, proso i amarant mi zvuče super. Čak štaviše, proso sam joj počela kuhati jučer, mislim da će to biti pun pogodak. Jedino što sam oba puta kuhala kraće nego je potrebno, pa je ostalo dosta zrnato.
Bulgur i heljda moj štednjak neće tako lako vidjeti.

I tako...