Sada je: 06 kol 2026, 19:24.

Centralno grijanje na struju

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Centralno grijanje na struju

PostPostao/la jale » 15 lip 2009, 11:08

Drage moje, nisam uspjela naci nista slicno pa vas molim za savjet.

cijena znam da je velika ali me interesuje okvirni iznos za prostor od 120m2. centralno grijanje na struju, nekih 8 radijatora, za dvije etaze.

recite mi iskustva, mane, prednosti..
hvala!!
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Centralno grijanje na struju

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 11:18

je li moguce da niko nema grijanje na struju?
:/ izgleda da cu ja biti vjerovatno prva pa cu vam na zimu pricati kakvo je iskustvo...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nikina mama » 16 lip 2009, 11:20

Jale, nisam čula za nikoga da ima takvo grijanje, ali ovako na prvu mi pada na pamet:neće li to biti preskupo-mislim na kasnije plaćanje tog grijanja?
Nikina mama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 11:49

vjerovatno da da, ali mislim da nemam bas mnogo izbora, plina nema, a obzirom da radimo i da je u pitanju planina svakodnevno lozenje, ciscenje i ostalo nije bas dobar izbor :dunno jos vagamo, vidjecemo :kiss hvala draga!
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Luantaro » 16 lip 2009, 12:06

raspitaj se za radijatore koji su nekakva kao mramorna ploča i svaki za sebe idu u struju - navodno da je to jeftinija opcija grijanja na struju, jako lijepo izgleda
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 12:09

hvala! odlicna ideja :5
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thalia » 16 lip 2009, 12:11

čuj, to ima moj svekar i jedan šogor i nije baš jeftina varijanta :/

šta ne možete pored kuće stavit onaj spremnik plina? sigurno bi vam bilo jeftinije. to pak ima moj ujak i druga šogorica :dada

znaš na šta mislim? izgleda ko veliki bojler, u dvorištu je i ograđen je žicom. struja je prestaršno nešto, prestrašno :ne
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 12:12

:dunno jos uvijek vijecamo o varijatama pa mi sve dolazi u obzir dok naravno ne odlucimo
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la saptacica » 16 lip 2009, 12:18

Jale, za grijanje na struju moraš imati i zakupljenu energiju kod lokalnog distributera električne energije. Jer ono što normalna kuća ima za pećnicu, mašine, rasvjetu i slično, nikako nije dovoljno. Pa te već i to košta, a i paušal na računima ti je veći zbog toga. A onda još i potrošnja.

Ako imate mogućnosti (prostora oko kuće) bilo bi dobro da stavite spremnik ukapljenog naftnog plina. Neznam jesam li dobro stekla dojam da si iz BIH, pa neznam vaše pravilnike, al kod nas ima dosta toga koliko od čega mora biti taj spremnik udaljen. Može se i ukopati. Kod nas u HR ga dobiješ kao u najam (možeš ga i kupiti, ali čemu) i samo ga puniš kod toga ko ti je dao najam. Bitan je i uredan prilazni put za autocisternu.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 12:34

saptacice, vec smo podnijeli zahtjev za pojacanu potrosnju jer je do sada bila monofazna.
ovo za plin znam, vec smo se raspitivali, ali ja ne volim plin inace pa gledam kako da ga zaobidjem :/

ali hvala!!
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la saptacica » 16 lip 2009, 13:24

Luantaro je napisao/la:raspitaj se za radijatore koji su nekakva kao mramorna ploča i svaki za sebe idu u struju - navodno da je to jeftinija opcija grijanja na struju, jako lijepo izgleda

Neznam za jeftinoću ali definitivno manje rušiš kuće jer ne moraš provlačiti cijevi. Ali onda lokalno električne bojlere za potrošnu toplu vodu moraš imati (vjerojatno već imaš).
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 13:31

kuca je srusena pa zato zelim na vrijeme sve raditi ;)
a imam i bojlere iako bi to zeljela izbjeci ako vec uvodim centralno
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Kosta`s mummy » 16 lip 2009, 13:46

Mi smo imali tu mramornu plocu za grijanje davno, i da - jako lijepo izgleda ali ne grije ni blizu kao radijator.
Jale, struja vam je najlakse, najcistije i najelegantnije resenje, ali i najskuplje.
Kosta 05.08.2007.
Kosta`s mummy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 14:02

imali smo i ideju - za privremeno rjesenje dok ne vidimo kako da rijesimo grijanje a da nije kotlovnica - elektricni radijatori za svaku prostoriju.
vidjecemo, svakako ce nas mnogo manje kostati zivot na selu nego u gradu pa mislim da je struja neki balans :dunno nisam vise pametna, sad sam u fazi kupovanja podova :alc
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sgrafaha » 16 lip 2009, 14:39

Iskustvo iz druge ruke ;) :
1. slucaj: moji roditelji imaju centralno na struju,ali u pitanju je stan(110 m2 sa dobrim položajem - u sredini,dnevni boravak okrenut JZ) što je isto važno jer zimi kad ima sunca apsolutno nemaju potrebe za dnevnim grijanjem.Cijevi su ispod parketa,e sad oni su penzioneri pa se poslije rata više ne griju na ovaj način jer je to za njih "luksuz" :roll: ,ali izračun bi bio da bi ih došlo oko 200KM mjesecni utrošak el.energije po zimi -ukupno.
2. slučaj: mi smo u kući(kod moje svekrive ;) ) sa centralnim na lož ulje, oko nas su mjenjali od lože ,preko plina do drva :whew sve to dođe na isto;nas stan je u zgradi sa etažnim centralnim grijanjem na lož ulje,no srećom također imam dobar položaj(u sredini) i super sam zadovoljna,no vidim da ovi na dnu i na vrhu i nisu baš-tu se radi o nekakvom gubljenju energije koje bi trebali svi solidarno snositi,ali oko toga nema dogovora.

Iz svega ovoga moja laicka preporuka bi ti bila: obavezno uložiti u dodatnu izolaciju(zodovi,fasada,otvori); pronjuškaj malo -čula sam da EU ima posebne programe potpore za sustave stednje energije(sufinanciranje ako odabereš odgovarajući sustav grijanja koji štedi energiju,nažalost ne znam detaljnije,pa ako uspiješ saznati javi mi,pliz);ne bih odbacila mogućnost grijanja na naftu ili plin mislim da je ukoliko se uveže sa toplom vodom ipak najisplativije bez obzira na ovo hopsanje cijena ukoliko ga prati odgovarajuća izolacija.
Moj san ako ikad budem pravila kuću je niskoenergetska kuca.Nadam se da sam bar malo pomogla :mah
sgrafaha
Beznik Too-Neki S'Mastu

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 14:54

sgrafaha hvala :klanja
prvo, kod mene nema "dobrog" polozaja, planina, zima, kuca - bez obzira na suce - hladno je jako
drugo, necemo podno grijanje vec samo klasicno
trece, izolacija mora biti 10cm stiropor + fasada jer kuca bez toga je kao sator.
a to loz ulje i plin, svakako da igra ali za to treba i neka kotlovnica ili prostor za spremiste a toga nemamo tj mozemo napraviti ali ja izbjegavam da se za tu soluciju u poptunosti odlucim.

i ne da si pomogla nego si mnogo pomogla :srca

sto se tice ovog prijedloga, bojim se da je to sad neizvodivo, treba mi za kratko vrijeme a prepostavljam da mislis na solarnu energiju sto je super ali kosta jako jako puno a i ne zelimo se sa tim barkati
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sanelina » 16 lip 2009, 15:06

Kod kuće mi je kombinovano grijanje tj.imam dva grijanja.Jedno je na drva/ugalj a drugo je na plin.Ove godine smo koristili ovo na ugalj jer je plin bio preskup.Upravo danas MM mi javlja da nam sutra dolazi plin (akcija). :joy Dakle ove godine smo na plinu dok ne potrošimo a nabavićemo drva i ugalj,kad nam plina nestane.Na poslu mi je grijanje na struju i mjesečno je bilo između 5 i 6.000 KM za oko 230 m2.Doduše za firme je druga tarifa ali najvažnije je da se mi nismo ugrijali cijelu zimu.A kad nestane struje onda je tek dernek. :roll:
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 15:19

sanelina, da, to bi bilo najbolje imati kombinovano ali nam je to preskupo za postavljanje.
u svakom slucaju planiran je kamin/pec za postavku u slucaju da nestane struje sto i nije tako cesto osim kad su oluje i kad je veliki snijeg (a to je vec cesto kod nas)
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Kristina4 » 16 lip 2009, 15:31

Mi imamo centralno struja i drva/ugalj. Tocno je da uvodjenje ove kombinacije nesto poskupljuje, ali ne bas prestrasno - moze se naci i povoljnih polovnih peci.
Struja ima prednosti jer je puno cistija od drva/uglja, sve je na dugme, ne moras imati spremiste i sl. Struju mozes placati "u ratama" :mah t.j. vise placati preko ljeta, tako da ti ne bude "udar" na novacnik zimi.
Sestra ima centralno na struju u stanu od oko 100 m2, bude joj racun oko 400 KM zimi (ne samo za grijanje nego za sve).
Mi smo doduse nesto juznije niz Neretvu, pa je i klima na nasoj strani. :zivili
Sretno
Kristina4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jale » 16 lip 2009, 15:56

kristina :mah hvala, veoma korisna informacija za cijenu ;)
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sgrafaha » 18 lip 2009, 10:36

Ma tu smo da razmjenimo iskustva :zivili . Sto se tice spremista za loz ulje,kod moje "svekrive" je dio garaze pregrađen u ostavu sa prozorom prema cesti -dovoljan da prođe crijevo kad ga punimo,a ulazna vrata u ostavu su iz kuće.I da i za ovo na lozu treba ti struja koja pokrece pec,tako da imas u vidu(ne znam kako je sa plinom). :mah.Ma ja bih bez obzira na "dobar položaj" udarila po dobroj izolaciji i mislim da je sustina niskoenergetskih kuća upravo u tome,a ne ugradnja solarnih kolektora.
sgrafaha
Beznik Too-Neki S'Mastu

PostPostao/la Kristina4 » 18 lip 2009, 13:38

Koristim se prigodom da najprije pozdravim Stefi :mah :mah

Dalje, izolacija svakako, porotherm, stiropor i to.

Sto se tice loz ulja, koliko smo mi to upratili kada smo se i sami prije dvije godine odlucivali za vrstu grijanja, ono je najskuplje, a ni plin ne zaostaje puno, s tim da treba racunati na spremiste u dvoristu, koje meni izgleda skroz bezveze i stvarno ga nije bas zgodno uklopiti u okolis (ako je to nekome vazno), onda atest, cijena....

Jale, stvarno ti preporucam ovo drva/struja, kada ste kuci mozete loziti -te su peci velike moze dosta drva i uglja stati i miran si dosta dugo, jest malo tlaka oko cijepanja i sl, ali pokaze se na ustedi za grijanje. Raspitaj se i za pirolizu, to su neke nove peci na drva koje sada jako preporucuju.
Kristina4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Kristina4 » 18 lip 2009, 13:42

Zaboravih dodati, kada lozimo drva/ugalj istovremeno se grije i voda u centralnom bojleru za cijelu kucu.
Kristina4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MALICA » 18 lip 2009, 14:31

Mi grijemo 70m2,cijeli dan,stropovi su jako visoki,Dalmacija,1.700 kuna mjesečno,puno,puno
MALICA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama Gabi » 19 lip 2009, 10:08

Ima moja prijateljica u Ogulinu. Ne znam koliko točno plaća, pitat ću ju, ali....

Ima trosobni stan oko 80 m2, zadnja etaža, iznad ravni krov, s dvije strane ima stan, druge dvije strane sjever - jug. Ima dvoje male djece i znam samo da ne troši uopće jako puno. Ništa više nego mi na plin - to sigurno. Zgrada je prilično stara i kvalitetno građena. Cifru ću znat tek nakon godišnjeg. :mah
mama Gabi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la frrr » 19 lip 2009, 21:23

ja znam samo da je moja frendica neiskusna kao svoj prvi podstanarski stan uzela stan s grijanjem na struju. otkazala ga je i iselila nakon prvog računa za struju.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.