Danas sam napravila jednu teglicu srednje veličine džema od borovnica. Nisam htjela, ali na kraju sam ipak stavila želin jer nisam htjela da mi se sve raspadne dugim kuhanjem, a da ne velim da mi onda od kile borovnica ne bi ostalo niti za malu bočicu, a kamoli ovu od kajaznam pol kile ili nešto više

. Stavila sam cca 900 g borovnica, nešto manje od 30 dag šećera i iscijedila sam pola limuna. Želina sam stavila oko 1 malu žličicu vrhom punu.
A jedne godine dobili smo domaće prezrele, prefine i premirisne marelice i, između ostalog, napravila sam gusti sok od marelica. Metoda je bila odokativna, ali se veli da najbedastijem seljaku najdeblji krumpir na cesti raste pa je tak i meni sok ispao super - niti sam pasterizirala boce, šećer sam stavila kak mi je pasalo da ne bude preslatko, vode isto tako, a najveća fora je bila kad smo našli negdje nakon par mjeseci jednu bocu koja se zagubila u dnu ormara - sok se nije pokvario niti potamnio, ostao je svijetao i fini kao da je friški.
Daklem, stavila sam od koštica očišćene marelice u vodu, pošećerila i kuhala dok nisu omekšale. Onda sam ih ispasirala, dodala još vode jer mi je bio pire, a ne sok i kad je prokipilo punila boce. Jedino se ne sjećam kad sam ih zatvorila celofanom.
Mišonja 03.09.2003.