O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

29 lip 2009, 11:46

daj joj još jedan dan bundevu pa onda možeš na žitaricu - rižu ili palentu.
ako ćeš kuhati rižu (smeđu ili bijelu), onda ju moraš dobro raskuhati i protisnuti kroz cjedilo da dobiješ jednoličnu kašu koju onda možeš malo razrijediti svojim mlijekom

29 lip 2009, 12:22

Ina, thanx!! Taman mi je ostalo još bundeve za sutra, pa ćemo rižu ili palentu. Mislim da ću probati rižu.

30 lip 2009, 08:57

Bila sam jako vrijedna i pročitala cijeli topić i brošura je isprintana i pročitana sada su mi stvar puno jasnija i mogu reći da ću spremna dočekati dohranu za kojih dvadesetak dana u kupovinu jer većinu stvari ne kuham i nemam doma ali to ne znači da dijete ne mora startati sa zdravom prehranom a i ja i mm ćemo uz nju ;) ! Samo me jedna stvar još muči a to je da mišica još uvijek ima lagane grčeve nije to sad vrištanje plakanje ali još uvijek dosta prducka i muči ju sa kakanjem smo na svaki 2-3 dan, sustav eliminacije namirnica koje ja jedem nije urodio plodom jednostavno sada jedem sve. E sad me zanima dali je njoj rano počet uvoditi dohranu za mjesec dana ako još uvijek ima grčiće :conf ?

30 lip 2009, 09:19

Eto i nas, jura je konačno prihvatio oba obroka i zadovoljna sam manje više. No jučer sam mu dala meso prvi put i bilo mu je bljaaaaaak. Ne sviđa mu se tekstura. I stalno sam imala osjećaj da bu se zadavio s tim. Ja sam mu to zmiksala na skroz sitno al ipak su to bili komadići koje je on osjetio bez obzira što sam mu ih pomiješala s mrkvom koju obožava. Danas ću mu opet probat uvaliti meso, valjda će se naviknuti.

30 lip 2009, 10:23

kad smije smokve?
imam fine domace, slatke

30 lip 2009, 10:31

tanjabb je napisao/la:Smokve su pune secera, u njima znaju zivjeti i one sitne muhice, posljedicno ja to ne bih tako malom djetetu.
Bas mi je drago za oradu :joy .

evo, to j tanja napisala nedavno :)

30 lip 2009, 10:53

danijela81 je napisao/la:jel bi bilo neke stete ako malo pricekamo s tim nesretnim glutenom?
negdje sam citala neki clanak o tome da se ne smije uvesti ni prekasno, navodno isto ima nekih posljedica. koliko je to istina?
ne vjerum bas svemu sto nadjem na netu.

uh ovo i mene zanima, mi smo jako spori po pitanju dohrane radi dermatitisa, sad smo lagano na dva obroka i 8,5 mjeseci mu je,kupila sam dinekel od pira za uvođenej glutena ali još nisam mu dala, jer idemo na more...

30 lip 2009, 13:01

mare10 - koliko ti je staro dijete?

30 lip 2009, 14:51

Ina moja mišica ima pet mijeseci i par dana i sada me zanima ako joj ne prođu grčići do šestog mjeseca dali uopće ići u dohranu :/

30 lip 2009, 14:56

Nama su se grčići smirili dosta kad smo počeli dohranu (sa 6 mjeseci i 3 dana). Već je i prije bilo bolje, slično kao i kod vas - smetalo ga prduckanje i općenito micanje crijeva, neovisno o hrani koju bih ja jela. Počeli smo s rižom i išli lagano, svaka namirnica 3 dana. Sad pak imamo problem da ga puno hrane zatvara, posebno žitarice, pa se onda muči s kakanjem - nije to uopće tvrdo, ali nejde van tak lako, pa tiska li ga tiska maleni. Ali bude se i na to navikao valjda.

30 lip 2009, 15:09

Diami hvala ti puno na iskustvu sada si me malo ohrabrila :kiss

30 lip 2009, 15:14

mare10 pridruzi se nama zimskim na pdf-u 0-1

30 lip 2009, 15:19

I Karla se dosta dugo mučila s grčičima i prduckanjem, možda ne tako jako kao vi, ali svakako do 4-5 mjeseci života. U zadnje vrijeme je puno bolje i isto je ok otkako smo počeli dohranu. Očito nekima probavni sustav duže sazrijeva, ali do 6. mjeseca se barem nama ustalilo sve osim kakanja. I mi malo mučimo s periodima izmežu stolica i nadamo se to poboljšati s dohranom.

Nego, ja danas nama pravila tikvice i sve si razmišljam da li kad budem pravila Karli trebam guliti tikvicu i vaditi pulpu (onu dredinu sa sjemenkama) ili bebe sve jedu. Tikvica je domaća, nešpricana iz bašće.

30 lip 2009, 15:33

Be - ja ih ne gulim jer ili dobijem mamine iz vrta ili uzmem male, tek nešto deblje od palca
kad kora bude deblja i sjemenke veće, onda ću guliti i vaditi

30 lip 2009, 16:14

Ina, dakle ja ću guliti i vaditi sredinu, jer su ove moje veće od onih u trgovinama. Baka i djeda ih pustili da narastu!!! :mrgreen:

30 lip 2009, 21:07

]Be, ja sam i gulila i vadila sjemenke iako su bile još jako male, jer ionako kad sam tikvicu skuhala, sve sjemenke su plivale ne površini...

A mi se opet muičimo s nekakanjem...
Jeo je tilkvicu, mrkvu i rižine pahuljice s malo maslinovog ulja i nema stolice već 4.dan..
Sutra idemo na palentu...

tanja, nekako mi nema smisla opet ga samo dojiti dok se ne iskaka, jer je očito zatvor naš trajni problem...
Ili?

30 lip 2009, 21:45

Jeo je tilkvicu, mrkvu i rižine pahuljice s malo maslinovog ulja i nema stolice već 4.dan..

od tri namirnice + ulje, dvije su od onih koje zatvaraju.
ja sam problem nekakanja tj. teškog kakanja riješila davajući samo tikvice kroz par dana.
palenta na takvo stanje ti nije dobar izbor - davaj mu samo tikvicu s maslinovim uljem tri-četiri dana zaredom. ništa drugo

30 lip 2009, 22:38

Potpis na Inu.
I izbaci mrkvu potpuno iz jelovnika dok ne uhvatite ritam s probavom.

30 lip 2009, 22:43

Ina, tanja...jeo je tikvicu samu 3 dana, pa sam ju pomješala jedan dan s mrkvicom i dva dana s rižinim pahuljicama...

Ništa, sad samo tikvica...
A jel moguće da ga tikivica napuhuje??
Strašno prducka od kad ju jede.

30 lip 2009, 22:50

Nisam jos cula za slucaj da tikvica napuhuje. Dosadasnja iskustva su pokazala da u glavnom otvara. Mrkva jako zatvara, pa i riza.

30 lip 2009, 22:52

Možda on prducka jer nema stolice...ne možda, nego sigurno...

Ah...
A šta da mu dam kad se otvori, koju namirnicu?
Imam spremne palentu i proso...
Do sad je jeo rižu, mrkvu, jabuku, tikvicu i krušku..

30 lip 2009, 23:00

Kako je ono bila prosla kruska?
Mozes mu dati i sljivu, sad vjerovatno jos nema domacih pa uzmi Hippovu. I ne mijesaj namirnice dok ne skuzis sta prolazi a sta ne.

30 lip 2009, 23:07

Joj, vidim raspisali ste mi se, nije me bilo par dana... Mi smo uveli i 2. obrok, Pia opet dobro papa, tako da imamo jedan voćni i jedan povrtni obrok u komb sa žitaricama, i komb su super, ali imi je ona dobila neku suhu kožu po leđima, jel netko imao nešto slično?
Ribu ćemo još malo odgoditi, a meso također dok ne budemo imali provjereno pileće ili pureće meso...
Nego, nisam nikad radila griz pira, pa mi treba malo savjeta... i što sa ribizom, otkad, kako...? :mah

30 lip 2009, 23:12

Ina66 je napisao/la:daj joj još jedan dan bundevu pa onda možeš na žitaricu - rižu ili palentu.
ako ćeš kuhati rižu (smeđu ili bijelu), onda ju moraš dobro raskuhati i protisnuti kroz cjedilo da dobiješ jednoličnu kašu koju onda možeš malo razrijediti svojim mlijekom

Al se ne može riža mixati, ja jesam... :oops:

01 srp 2009, 11:49

marie claire je napisao/la:Nego, nisam nikad radila griz pira, pa mi treba malo savjeta...

Mi kuhamo na vodi, 10ak min.
Inače, za takve "naprednije" namirnice, imate puno odgovora na Drugom obroku ;)

01 srp 2009, 12:46

Minna je napisao/la:
marie claire je napisao/la:Nego, nisam nikad radila griz pira, pa mi treba malo savjeta...

Mi kuhamo na vodi, 10ak min.
Inače, za takve "naprednije" namirnice, imate puno odgovora na Drugom obroku ;)

Kao palentu, odokativno, mislim na količinu vode? :dunno
Joooooooooooooj, baš sam ljuta, danas probali šljivu, hippovu i tek kasnije vidim da ima i šećer!!!!! :baba
Jel tko zna za crni ribiz, jel se to može davati 8-mj bebi i na koji način ako da?

01 srp 2009, 14:34

Danas ujutro je mali napunio pelenu, tako da nisam nastavljala s tikvicom, nego sam mu ipak skuhala palentu..
Jesam pogriješila???

Nije mu baš bila fina, pojeo je jedva 30 ml...stavila sam omjer 1:4 i kuhala možda 10 min...Je to ok?
Il ima netko neki drugi recept??

01 srp 2009, 14:36

Ja na početku stavljam 300-350ml vode, kad zakuha odokativno ubacim griz i mješajući kuham...ako vidim da mi je pregusto dodam još vode tokom kuhanja. No možda je za tvoju curu to previše za početak, mi smo vrlo brzo počeli s punim padelicama...vidim da mališani tu većinom jedu količine malih staklenki...

01 srp 2009, 18:14

zahvaljujem na odgovorima sa zakašnjenjem :)

ina, kod nas je i kakica po peesu ;) , odlučila uvesti tu krušku i kako sam mislila da će je otvoriti probala sam prvo s kombiniranu s rižom, pa s palentom malo više, pa opet sa palentom i malo jabuke, pa proso i jabuka..i mislim si da joj 5.dan dam samu krušku ( radilo se o kupovnoj kašici i nešto malo domaće naribane )..i neš ti vraga...usred jela kakanac i poslije sat vremena opet.. :lol

diami, koliko ti podoja imaš kroz 24 h?..ja više ne brojim, ali otkad je tako dobila je kilu u mjesec i pol...problem mi je to uspavljivanje na cici...recimo danas u šetnji nije spavala i došli doma i ona se unervozila, i ja je podojim da zaspe umjesto da joj odmah dam jesti..i onda kad se probudila (za 45 min) nakon sat vremena je papala...

zweki, zarica obožava palentu...od prvog dana ( na mamu )
sad jedemo cca 100 ml već...

gdje ima batata za kupiti ? u bio/bio? sad sam još na namirnicama prve skupine i to kombiniram za ručak....danas nam je mjesec i deset dana dohrane...

01 srp 2009, 18:21

Karlo kaka po malo - onak cm po cm... Ja više ne budem davala kombinacije sa žitaricama barem jedno dva tjedna. Isključivo povrće ili voće... :dunno
Tema je zaključana