Sada je: 25 srp 2026, 21:39.

jelo u gostima, na feštama i sl.

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

jelo u gostima, na feštama i sl.

PostPostao/la frrr » 13 srp 2009, 11:27

kako vaše bebe, malo veće bebe i djeca jedu u gostima, na raznim slavljima, rođendanima u igraonicama i sl.? kako to postaviti, organizirati s najmanje stresa za mene i nju i s najmanje nezdravih prehrambenih posljedica?

ne, nisam toliko opsjednuta zdravom hranom da djetetu ne bi dala da jede grickalice, tortu, kekse i sl. zloduhe na rođendanima i u gostima, ali u tome treba naći mjeru i pravi način, mislim. a opet ne uvrijediti domaćina.

recimo, mi smo nekidan bili u gostima popodne. svi uvijek hoće počastiti malo dijete nečim posebnim pa nakupuju grickalica i slatkiša, a to je problem. u ovom slučaju je domaćica bila ok pa me pitala što smije iznijeti na stol i jede li dora kinder čokoladice i sl. ja bih joj najradije rekla da ne jede ništa od toga što je ona ponudila, ali da ju ne uvrijedim rekla sam da štapići mogu. kasnije je još iznijela palačinke, dora obožava palačinke pa je pojela i pola palačinke. na stolu je bilo dinje pa je pojela i krišku dinje. sve u svemu i nije bilo tako strašno, nije jela ništa ekstra loše, međutim to je sve jela - taman prije večere. kad smo došli doma nije mogla večerati.

a što kad ljudi ne pitaju nego samo iznesu na stol slatkiše i grickalice? ZNAM da će moje dijete, iako nije navikla na takvu hranu (ili možda baš zato) sigurno odmah navaliti.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Re: jelo u gostima, na feštama i sl.

PostPostao/la ivana7997 » 13 srp 2009, 11:35

neka jede kod kuce prije polaska.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sandram » 13 srp 2009, 11:42

Ivana me preduhitrila. Nema tu puno filozofije.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 srp 2009, 11:43

ok, dora je jos relativno mala, ali ako bas ne ide drugacije i ne mozes kontrolirati sto netko iznosi na stol i sto dijete jede, zazmiri na jedno oko i zaboravi veceru taj dan. nista joj nece biti.
kad je smrdo na djecjem rodjendanu znam da taj dan nema vecere. ne samo doma, nego niti u gostima. sve sto pojede biti ce torta i grickalice.
dakle, ne govorim o pravilu, nego o iznimki.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Hajdi » 13 srp 2009, 11:43

Ako je neka hrana problematična ja bez pardona zatražim da se makne. Mi smo alergičari i N. nije smjela puno toga. Sad je velika pa zna, a dok je bila mala ja sam tražila da se maknu stvari koje ona ne smije. Ako je na stolu zdjela puna bombona ja bih svome djetetu dala jedan ili dva a ostatak zatražila da se makne.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la sandram » 13 srp 2009, 11:45

Hajdi, a sto u tom slucaju s ostalom djecom ili opcenito gostima?
sandram
pahuljica

PostPostao/la Hajdi » 13 srp 2009, 11:51

Uopće me ne zanimaju :dunno da moje dijete pojede smoki palo bi u anafilaktički šok - izvolite smoki maknuti tamo gdje ga moje dijete ne može dohvatiti. Ostali neka ga jedu ako treba s ormara.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 13 srp 2009, 11:51

ivana7997 je napisao/la:neka jede kod kuce prije polaska.

my nije stvar u gladi, ne jede ona jer je gladna nego jer vidi hranu i mora probati. jednom je pokazivala na bananu i vikala 'nana, nana' i navalila, a dobra domaćica joj je ogulila bananu od koje je onda pojela jedan griz i počela pljuvati. isto je sa svime - ona bi sve probala, ponešto pljune, a ponešto nastavi jesti (jerbo joj je fino, a nije navikla jesti čokoladu, sladoled i sl.)

dakle, može ona 5 obroka pojest prije polaska, svejedno će posezati za ponuđenim.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 13 srp 2009, 11:56

pa dobro, ali se nece najesti toga. i to ce biti jednom.

osim u hajdinom slucaju, dakle kad je opasno, nisam branila.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 srp 2009, 12:03

my nije stvar u gladi, ne jede ona jer je gladna nego jer vidi hranu i mora probati. jednom je pokazivala na bananu i vikala 'nana, nana' i navalila, a dobra domaćica joj je ogulila bananu od koje je onda pojela jedan griz i počela pljuvati. isto je sa svime - ona bi sve probala, ponešto pljune, a ponešto nastavi jesti (jerbo joj je fino, a nije navikla jesti čokoladu, sladoled i sl.)

dakle, može ona 5 obroka pojest prije polaska, svejedno će posezati za ponuđenim.

u cemu je, ustvari, problem? :conf
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Kris2 » 13 srp 2009, 12:06

mi smo rijetko u gostima - u principu ih puustim da jedu što hoće (jer doma ne jedu čups, smoki i slične kerefeke).
Kod baka i deda ih isto pustim, ali upozorim bake da maknu nešto ako vidim da ima u ponudi 59 slatkiša na vidiku jer će oni htjeti probati sve (imala je moja sveki takve ideje, malo se furila prvo, sad sluša uglavnom :)).
Moj tata isto tako svako malo nešto nutka, kao ne direktno klincima nego kaže meni - imaju <kinder u frižideru (obično u vrijeme kad im ja to ne želim dati ... :mrgreen: )
Malo zažmirim, malo sam srca kamenoga - ovisno što je u pitanju.
Jedino što sam klince naučila da ne jedu na igralištima (ako na nešto poludim su vrečice smokija i čipsa u pješčaniku - em je nehigijenski, em je nezdravo)
Vidjela na svoje oči da im je netko ponudio, a njih dvoje u glas - ne hvala :shock:
Uglavnom ja im kažem da ako nešto tako jako žele, ja ću im ponekad kupiti (ali se stvarno ne sjete - jedemo čokoladu i sladoled doma ...)
E da kod mene je obrnuta situacija što se večere tice - moji klinci imaju jaku potrebu za držanjem ritma prehrane - tako moj sinko obavezno nakon što dođe s rođendana na kojem je pojeo recimo dav komada pizze i dva komada torte :mrgreen: kaže da želi večeru :lol
Kris2
Danadadila

PostPostao/la frrr » 13 srp 2009, 13:15

mamashnita od noje je napisao/la:
u cemu je, ustvari, problem? :conf

kako na najmanju mogućun mjeru da dijete jede štapiće, smokiće, kinder čokoladice, sladoled, kolače i sl. između obroka pa ne pojede sljedeći obrok (joj, dobro, priznajem, meni je problem da to dijete uopće jede, ali nemoguće ju je izolirati od svijeta). pa pitam za tuđa iskustva kako najbolje hendlati malo dijete u gostima, pristojnost i odbijanje baš najvećih sranja. ljudi su svakakvi, neki su u stanju djetetu staviti u usta sve sa stola što pokaže! neki pitaju što smiju ponuditi, neki ne.

osim toga, kad si kod nekog u gostima taj će obično gledati da na sve moguće načine udovolji malom djetetu. a ne sviđa mi se da se navikne da u gostima izvoljeva i da dobije sve što joj se sprdne i na što pokaže rukom pa uzme jedan zalogaj i pljune. pitam i za tuđa iskustva kako najbezbolnije reć nekoj MM-ovoj teti ili slično da joj ne da (uostalom, mislim da me ne bi ni poslušala)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 srp 2009, 13:18

frrr, gle, mislim da je velikoj vecini mama na ovom forumu stalo do toga da im djeca jedu sve obroke, sto kvalitetnije i sto cjelovitije, kao i da u sto manjoj mjeri jedu junk tipa grickalice i slatkise.
ali... u goste ne ides svakodnevno i to sto ce dijete kod nekoga pojesti 25 stapica, jednu bananu, dva rebra cokolade, komad torte i sve to zaliti sokom nije nikakva tragedija. bas naprotiv, normalno je.
pa taman to znacilo da dijete nakon toga vise nece pojesti redovan obrok, a uglavnom to to i znaci.
ubaci malo u ler ;)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 srp 2009, 13:25

hocu reci, svima nam djeca idu na rodjendane, u goste i sl. i ako nije rijec o alergijama i slicnim ozbiljnim stvarima zbog kojih je vazno ekstremno paziti na prehranu djeteta, trebamo biti malo labaviji nego sto smo u vlastitom domu i za vlastitom trpezom.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Dudley » 13 srp 2009, 13:26

Potpisujem Shnitu....ali sjećam se da je i meni sve bio problem dok je T. bio manji....nekako se navikneš i shvatiš da nije kraj svijeta.
Mi općenito imamo problem s hranjenjem (hrana mu je zadnja rupa na svirali, jede malo, sjedi 2 minute a onda što još pojede, pojede u trku i tako...) i puno mučimo muku s tim i luda sam od sreće kad se potrefi dan da sve obroke pojede u koliko toliko normalnim količinama.
Ali kada dođemo u goste, ne dramim oko hrane, neka jede šta mu se svidi i što je ponuđeno...ako se ne radi o gaziranim pićima ili šta ja znam sushiju.
Nije alergičar pa nisam u frci.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sandram » 13 srp 2009, 13:26

hocu reci, svima nam djeca idu na rodjendane, u goste i sl. i ako nije rijec o alergijama i slicnim ozbiljnim stvarima zbog kojih je vazno ekstremno paziti na prehranu djeteta, trebamo biti malo labaviji nego sto smo u vlastitom domu i za vlastitom trpezom

:dada
sandram
pahuljica

PostPostao/la mahima » 13 srp 2009, 13:29

Bake, prabake i bliže prijatelje i rodbinu - već smo naučili da više volimo npr. suho voće, obično voće, fin, zdrav kolačić i sl. - pa nam to i nude; a ako smo na nekom roćkasu - Lu jede grickalice do mile volje. To je i tako rijetko :dunno
(mi imamo drugi "problem" - ako idemo na roštilje itd. gdje znamo da neće biti vegeklope - lijepo ručamo doma - pa na fešti jedemo deserte :) )
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 13 srp 2009, 13:34

mamashnita od noje je napisao/la:hocu reci, svima nam djeca idu na rodjendane, u goste i sl. i ako nije rijec o alergijama i slicnim ozbiljnim stvarima zbog kojih je vazno ekstremno paziti na prehranu djeteta, trebamo biti malo labaviji nego sto smo u vlastitom domu i za vlastitom trpezom.

potpis

ovo pišem po drugi put, prvi put očito nisam poslala
odlasci na rođendane su mene učinili poprilično tolerantnom i tada im ne branim da jedu junk - one znaju što ja o tome mislim (naročito starija), ali obzirom da to nije svakodnevno, zažmirim.
kod nas se doma jedu čokolade, sladoled i domaći kolači. rijetko, ali baš rijetko, kupim slatkiše, obično Mulino bianco, ali... kad dođu kod bake jedu i napolitanke i kekse i piju cedevitu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 13 srp 2009, 13:54

a kajaznam, valjda mi je šok jer mi se to sad tek počelo događati (prije ništa od toga nije fermala ni pol posto)

nekad me baš živcira kad joj donose/gule/otvaraju sve na što pokaže (bilo to zdravo ili nezdravo) iako ja IZRIČITO govorim nemojte, nije gladna, samo će pljunuti :roll:
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sandram » 13 srp 2009, 13:55

prije ništa od toga nije fermala ni pol posto

cuj... klinci rastu.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Matilda » 13 srp 2009, 14:15

ko netko drugi nudi mom djetetu nešto što se ne uklapa u "naš meni", mirno kažem: Mi to ne jedemo.
M je s nekih 3-4 godine otkrila smokije, čipseve i to baš na rođendanima. Nisam joj branila, ali sam joj objasnila da mora biti umjerena. Zna se dogoditi i da uopće ne jede grickalice, njen komad torte završi kod mene, tako da uglavnom na rođendanima ni ne pojede ništa (kruha i krastavaca, to da!).
Junior je neki dan bio na rođendanu, počeli su ga hraniti pa je dobio svoj rižin kreker a moja mama mu je dala štapić. Prije odlaska je jeo i on je još uvijek tempiran da naredna tri-četiri sata ne treba ništa konkretno. Tortu nije jeo jer mu nisam ni dala, ništa zapravo nije jeo jer zašto bi ako je sit. Došao je doma taman kad je trebao večerati, povečerao i u krpe.

A hranjenje između obroka (i užina)?
Ako zaželi sladoled 15 minuta prije ručka, sigurno ga neće dobiti prije, već poslije. Tu ne popuštam.
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bubidea » 13 srp 2009, 14:16

nekad me baš živcira kad joj donose/gule/otvaraju sve na što pokaže (bilo to zdravo ili nezdravo) iako ja IZRIČITO govorim nemojte, nije gladna, samo će pljunuti

a ljudi to rade samo iz dobrih namjera
da ne bi ispalo da ne daju djetetu
ne znam sto te tu ima zivcirati, njihova hrana, njihov trosak...ako je u tome stvar
to sto si ti rekla - nemojte, pljunut ce...mozda misle da si rekla iz ciste kurtoazije, cisto da ih ne gnjavis s djetetovim stalnim izvoljevanjem :dunno

a u vezi zdravog i nezdravog je sve vec receno, pa necu o tome
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la kimama1 » 13 srp 2009, 14:37

ali u tome treba naći mjeru i pravi način, mislim.

prvo se nađe mjera i način doma. dakle, dijete ne jede doma svaštarije, kupujemo toga što manje i držimo se zdrave hrane, ako na to brijem
a kad se ide na rođendane i fešte, ne branim joj da jede što god hoće, rođendani nisu svaki dan i neće joj biti ništa.
to se za mene zove prava mjera i pravi način. pola palačinke, komad torte- sve to može biti i večera, svako toliko.

kad moje dijete ima rođendan, iznesem ono što sva djeca vole, a tu ima i nezdrave hrane, naravno. i apsolutno ne pitam smijem li što nuditi

kad mama brani određenu hranu djetetu jer se to "ne uklapa u naš meni", onda mama i sjedi za cijelo vrijeme trajanja rođendana te ona miče ručicu svog djeteta kad posegne za smokijem jer ja bogme neću.
ako ima djece alergičara među uzvanicima, onda neću UOPĆE ponuditi to što njemu škodi, NIKOME.
Sva ta brija oko klope prođe već sa 3 -4 godine, kad dijete krene u vrtić i počne ostajati u igraonicama samo, bez hiperprotektivne zabrijane mame:wink
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la IINA » 13 srp 2009, 14:41

Sve ste već rekle.
frr, briješ :dada
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 13 srp 2009, 18:17

kimama1 je napisao/la:
ali u tome treba naći mjeru i pravi način, mislim.

prvo se nađe mjera i način doma. dakle, dijete ne jede doma svaštarije, kupujemo toga što manje i držimo se zdrave hrane, ako na to brijem
a kad se ide na rođendane i fešte, ne branim joj da jede što god hoće, rođendani nisu svaki dan i neće joj biti ništa.
to se za mene zove prava mjera i pravi način. pola palačinke, komad torte- sve to može biti i večera, svako toliko.

kad moje dijete ima rođendan, iznesem ono što sva djeca vole, a tu ima i nezdrave hrane, naravno. i apsolutno ne pitam smijem li što nuditi

kad mama brani određenu hranu djetetu jer se to "ne uklapa u naš meni", onda mama i sjedi za cijelo vrijeme trajanja rođendana te ona miče ručicu svog djeteta kad posegne za smokijem jer ja bogme neću.
ako ima djece alergičara među uzvanicima, onda neću UOPĆE ponuditi to što njemu škodi, NIKOME.
Sva ta brija oko klope prođe već sa 3 -4 godine, kad dijete krene u vrtić i počne ostajati u igraonicama samo, bez hiperprotektivne zabrijane mame:wink

amen. doma nema ništa šta je koma, na rodjendanu nek trpa šta oće :lol
zbog toga šta doma to baš i ne jede, na fešti mu ne može puno toga stat, nije baždaren na puno. I eto. :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la frrr » 13 srp 2009, 22:11

ma nije samod o zdravog i nezdravog il do toga da mene boli da ona pojede palačinku ili kolač...i znam da to rade iz dobrih namjera i svi žele bit dobri domaćini, osobito kad im dođeš s bebom

ali ima ljudi koji bi djetetu izvukli i dali sve na što pokaže prstom..pa trgaju i cvijeće iz vrta i skidaju s police svaku figuricu/zdjelicu/đinđu na koju ona pokaže prstom ili pokaže neki interes...a isto rade i s hranom...pa ju uzmu da ja 'popijem kavu u miru' pa joj dopuste da razvlači hranu po stolu jer, eto, to je beba i to je njima zanimljivo i slatko. i uopće me ne doživljavaju ako ja kažem da joj ne daju sve što poželi i da joj ne dozvole da im rasipa štapiće po podu (a to je baš napravila sa štapićima sad kad smo bili u gostima). jer valjda žele bit pristojni i misle, k'o što reče bubidea, da ja to sve govorim eto iz nekakve pristojnosti...
i ne znam kako se postaviti u tim situacijama, kako da me doživljavaju...

naravno da nemam ništa protiv da jede koješta u gostima i na rođendanima. ali, zar vi ne povlačite baš nikakvu granicu? u gostima je sve dopušteno? ili ja stvarno brijem?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 13 srp 2009, 22:13

zbog toga šta doma to baš i ne jede, na fešti mu ne može puno toga stat, nije baždaren na puno. I eto.

a, moji su vec veci pa mogu puno. ali ja ih onda poticem i nutkam. pa im bude zlo. jesam ti rekla da je to uzasno, kazem. pa oni kazu nikad vise. ....i tako su prestali jesti mnoge grozote :mrgreen:
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 13 srp 2009, 22:15

frrr je napisao/la:ma nije samod o zdravog i nezdravog il do toga da mene boli da ona pojede palačinku ili kolač...i znam da to rade iz dobrih namjera i svi žele bit dobri domaćini, osobito kad im dođeš s bebom

ali ima ljudi koji bi djetetu izvukli i dali sve na što pokaže prstom..pa trgaju i cvijeće iz vrta i skidaju s police svaku figuricu/zdjelicu/đinđu na koju ona pokaže prstom ili pokaže neki interes...a isto rade i s hranom...pa ju uzmu da ja 'popijem kavu u miru' pa joj dopuste da razvlači hranu po stolu jer, eto, to je beba i to je njima zanimljivo i slatko. i uopće me ne doživljavaju ako ja kažem da joj ne daju sve što poželi i da joj ne dozvole da im rasipa štapiće po podu (a to je baš napravila sa štapićima sad kad smo bili u gostima). jer valjda žele bit pristojni i misle, k'o što reče bubidea, da ja to sve govorim eto iz nekakve pristojnosti...
i ne znam kako se postaviti u tim situacijama, kako da me doživljavaju...

naravno da nemam ništa protiv da jede koješta u gostima i na rođendanima. ali, zar vi ne povlačite baš nikakvu granicu? u gostima je sve dopušteno? ili ja stvarno brijem?

ti brijes, ali to vec znamo. :dada

sto se granica tice, ja ih imam. ovi o kojima ti pricas ih nemaju. ali o tome trebaju brinuti oni, ne ti. ako njima ne smetaju stapici po podu, neka im.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Dudley » 13 srp 2009, 22:28

frrr je napisao/la:ako ja kažem da joj ne daju sve što poželi i da joj ne dozvole da im rasipa štapiće po podu (a to je baš napravila sa štapićima sad kad smo bili u gostima). jer valjda žele bit pristojni

Ma naravno da su samo pristojni, a šta će reći: Tvoja mala beba mi je napravila nered po stanu i baš mi to diže živce!?
Kao i kod drugih stvari....hrane, kipića s polica....većina ljudi koje ja poznam bi se naopačke prevrnula radi male djece. Ako ti nešto jako smeta, reci, ne dajte joj to i to i gotovo. Ili ti pazi šta ona dira i jede :dunno
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 13 srp 2009, 23:02

joj, sad sam skužila da me se ne kuži...ne smeta mi da ona pojede nešto, smeta mi princip 'sve je dopušteno' i smeta mi što me nitko ne ferma kad kažem da joj nešto ne daju
kako se postaviti čvrsto i autoritativno kad zahtijevaš od nekog kome si u gostima (ili ti je bliža ili dalja rodbina ili još gore, muževa dalja rodbina), a ne uvrijediti domaćina? ili sve dopustiti u gostima?

vi koje kažete 'mi to ne jedemo', to vam stvarno prolazi? nitko vam ne kaže 'pa daaaaj jooj', 'pa neće joj biti ništa', 'pa nek dijete proba'?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.