Sada je: 29 kol 2026, 22:54.

febrilna konvulzija

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

febrilna konvulzija

PostPostao/la mama z » 05 kol 2009, 17:05

Moj D je u petak dobio napad dok ga je baka čuvala,vozila sam ga na hitnu i odmah su ga ostavili u bolnici.
Dijagnoza je febrilna konvulzija zbog temperature.
Bio je u bolnici 5 dana i sad moramo jako paziti jer je moguće da se napad ponovi i moramo često provjeravati temperaturu i čim bude 38 ne dopustiti da raste nego odmah snižavati.
Sutra idemo pedijatru i moram ga tražiti recept da u apoteki podignem klizmu koju mu dam u slučaju napada.
Baka je u šoku i veli da se ne usudi više malog čuvati,pije tablete za smirenje i stalno ju muči visoki tlak a nikad nije imala problema s njim.
Ja idem raditi i mali 1.9. kreće u jaslice.
Strah me svega i pitam se šta ću s njim od 17.8 dok se mm vraća s godišnjeg na posao,a ne mogu baki reći da se to više neće ponoviti.
Zanima me el tko imao iskustva s tim,kako je poslije pazio na to i da li se ponovilo.
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: febrilna konvulzija

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 05 kol 2009, 17:52

Me nije bauk, ne brinite toliko. Moj nema febrilne konvulzije, vec epilepsiju, izmedju ostalog napad dobija kad ima temperaturu - pa sam nekako kompetentan. Tu klizmu, uzmite ih nekoliko, 4-5, za svaki slucaj. Nista ne mozete posebno uraditi osim ne dozvoliti da temperatura predje tih 38. Uzmite lupocet ili jos bolje voltaren cepice i... nista. Sve normalno, do iduce temperature. Tada vise opreza, cesca mjerenja, dati cepice, obloge, kupanje u mlakoj vodi... sta god treba da snizite temperaturu. A ako ipak dodje do konvulzija, lice mu drzite na stranu, klizmu u guzu, istisnete sadrzaj temeljno (ne zaboravite u panici prvo skinuti cep s klizme, cuo sam i za takav slucaj :-), klizmu tako stisnutu van, guzu malo drzite stisnutu i - to je to. U roku 10-15 minuta bi trebalo djelovati. Onda ga obucite.

Sad malo brojeva: Diazepam klizme idu u 5mg i 10mg. 5mg je do 15 kila tezine, 10mg 15-30, mislim. Sta hocu reci - ako je dijete vece, ili blizu 15-tak kila, moze se desiti da jedna klizma od 5mg ne djeluje, onda sacekate tih magicnih 10-15 minuta i date jos jednu. 10 minuta je vjecnost u takvim situacijama, ali eto... Ili nekada (cesto) se desi da je dijete jednostavno isprdi ili iskaki. Zato stisnemo guzu i tako cekamo, da smo sigurni da nista nije pobjeglo vani. Ako pobjegne - sacekamo koji minut, pa damo jos jednu. Dobra stvar je sto su febrilne konvulzije prolazne, kad se nervni sistem razvije, obicno prestanu.
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la enđi » 05 kol 2009, 21:35

Nakon febrilnih konvulziju je jako bitno napraviti eeg-e glave da se vidi dali je to ostavilo posljedice ,jer se kao posljedica konvulzija može javiti epilepsija,nadam se da je i tvom dijetetu to rađeno kada ste bili u bolnici,ako niste napravite.
Prošli smo sve to,tako da iz iskustva govorim!
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TmamaKiN2 » 06 kol 2009, 08:43

:hug evo i nas.. prvi put je nasa K imala feb.konv. s nekih 3 godine u visokoj temp., po noci, izgledalo je pre pre prestraaaaasno :strah trzala se nekontrolirano, vristala..... ajmeeeee, mm je odjurio s njom u klaicevu i tamo je dr. napisao "nocne more", idiot, sram ga bilo........ ali se svejedno na kraju svoje famozne dijagnoze ogradio pa napisao ako bi se ponovilo napraviti pregled neuroped. :ne srecom pa imamo dobrog pedijatra, obavili smo i eeg i sve moguce, dobili mikroklizme i cepice... pa ipak, uza sav nadzor se ponovilo jos samo 1x, isto u visokoj temp, tad je izgledalo nesto bolje, ali se na kraju popiskila, pa smo opet napravili sve pretrage i nakon toga pu pu pu nikad vise. to bi trebalo prestati nakon pete godine jer inace nakon toga ukazuju na epilep. napade :dunno (tako su barem nama rekli)
tomijev tata je dobro rekao. sto se tice bake :hug evo i njoj jedan, ali kad je vec tako onda ja mislim da ti nitko drugi osim tebe ili tm ne bi trebao biti s djetetom kad je bolesno. mislim, to bi i inace trebalo biti tako, a u ovom slucaju pogotovo :dada
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la beammama » 06 kol 2009, 11:01

Amadej ih je imao s 2 godine. Nama su rekli da ako ne uspijemo skinuti temperaturu dajemo klizmu, a ne kad već konvulzije nastupe, onda je kasno. Također su nam rekli da ne čepiće protiv temperature već sirup, jer ako treba dati klizmu bolje je da u crijevima nema drugog lijeka.
Mi smo jednu tubicu klizme odnijeli sestri u vrtić u slučaju da se u vrtiću pokaže potreba. Sestra je nalijepila na tubicu ime i prezime za koje je djete (bilo ih je još dosta). Čak nas je upozorila kad je prošao rok trajanja da zamjenimo (ja sam digla druge, ali sam zaboravila odnijeti u vrtić).
Kod Amadeja su se konvulzije pojavile samo taj jedan put i nikad više.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Kris2 » 06 kol 2009, 11:30

Imala ja ko dijete (prije 40 godina ;) ), dva puta, mamam mi se smrzla od straha, meni je ostao samo usađeni strah, pa i dan danas ako mi naraste temperatura odmah snižavam.
Mojoj mami je doc nakon prvog napada kazao da imam epilepsiju :shock: , pa smo išli na Rebro na eeg, gdje su zaključili da je sve u granicama normale.
Napade sam dobila jednom zbog temperature, a drugi put sam se igrala u dvorištu i izgleda da je bilo pretoplo.
Ako baku strah, ja bi ostala kuć kad je dijete bolesno i pod temperaturom.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Rachica » 06 kol 2009, 11:35

i ja imala kao dijete. bilo je gadno i kritično. ali, nije se ponovilo. kasnije sam (i dan danas) super podnašala temp. ja sam s 41 temp. normalna (zadnji put nisam ni skužila da je imam :roll: ).
upravo zbog toga mi doktori rekli da klincima snižavam kad pređe 37,5. i baš se bojim temp. kod njih.- do konvulzija zapravo dolazi zbog naglog skoka temperature, zato i kažu da se doma na ruku ne daju voltaren čepići jer oni prenaglo ruše temp. a ona isto tako naglo skače ponovo.

vjerujem da je baku strah, doživjela je ogroman stres. najbitnije je da se temp. skida čim počne rasti (malo se više pazi da se temp. primjeti na vrijeme) i ne bi trebalo bit problema.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la beammama » 06 kol 2009, 11:40

zato i kažu da se doma na ruku ne daju voltaren čepići jer oni prenaglo ruše temp. a ona isto tako naglo skače ponovo.

Nama su isto rekli da izbjegavamo djeci davati Voltaren čepiće i zbog ovoga što spominje Rachica i zbog toga da ako Voltaren ne snizi temperatutu onda je problem jer se iza njega nekoliko sati ne smije dati ništa drugo.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Maraja » 06 kol 2009, 11:44

I Mijat je imao, kad je imao 10 meseci, Joj, kad se setim.. :strah
Ali jos gore mi je, cini mi se, bilo posle jer je od tada, pa do danas jako cesto imao temperaturu (hDB ne strasno visoku), a svaka mi je uzela po koju godinu zivota.
Isto smo snizavali temperaturu cim krene da raste, uglavnom koristili brufen jer paracetamol nije delovao. Par puta mu davali klizmu, jer su nam, kao sto je beamama napisala, rekli da dajemo ako je temperatura visoka i ima tendeciju da raste, kao preventivu.
Hvala Dragom Bogu nije se ponovilo...
Mogu misliti kako ti je :hug
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 06 kol 2009, 11:47

Postoji li sklonost ka f. konvulzijama kod djece ciji su roditelji u djetinjstvu imali iste?
Mozda glupo pitanje, ali stvarno ne znam :dunno A pitam upravo zbog ovoga sto je Rachi napisala. Mm je kao dijete imao par puta konvulzije.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Rachica » 06 kol 2009, 11:48

A pitam upravo zbog ovoga sto je Rachi napisala

meni su rekli da moram više pazit jer je veća sklonost s obzirom na to da sam ja imala.je li to dokazano - ne znam.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Maraja » 06 kol 2009, 11:50

Da, to je prvo sto su i mene pitali, da li je neko u porodici imao febrilne konvulzije..
Sigurno da ima neke veze :dunno
MIJAT - 26.04.2005.
KORINA - 05.01.2008.
Maraja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 06 kol 2009, 11:51

Nista, moracu detaljno ispitati svekrvu o tome kako i koliko puta se to kod njega javilo.
Hvala cure :mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Rachica » 06 kol 2009, 11:59

olja - najkritičnije razdoblje je do 3. godine, a može se javiti do 5.
E. je često imala angine i visoku temp. - ne moram ni reći kako sam željno iščekivala da napuni 5. :mrgreen:
s malcem još uvijek gubim živce i strahujem i pri najmanjoj temp.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TmamaKiN2 » 06 kol 2009, 12:43

ne moram ni reći kako sam željno iščekivala da napuni 5

:dada ovako i ja

sto se nasljednosti tice, :dunno , od nas nitko nije imao febr.konv. kao dijete :ne

i da, kod nas paracetamol nije nikad djelovao na te tvrdokorne visoke temp. :ne ibuprofen nam je najbolje pomagao :dada
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la beammama » 06 kol 2009, 13:33

Meni su rekli do 4,5 godina. :dunno Isto smo željno iščekivali.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Kris2 » 06 kol 2009, 14:25

Mojima su kazali da se ne bi trebalo javljati nakon 3. godine.
Kad sam ja spominjala moje konvulzije pedijatrima vezano za moju djecu(blizanci, neurorizični) svi su mi liječnici kazali da to nije nasljedno pa :dunno
Moram priznati da sam jako pazila na temperaturu kod curke jer sam primjetila da kod nje prirodni mehanizam znojenja nikad nije funkcionirao kad je bila mala i s temperaturom, pa sam obavezno na vrijeme snižavala, premda je dosta dobro podnoslila temp.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 06 kol 2009, 17:43

Hmmmm, nama paracetamol ne pomaze previse. Snizi temperaturu malo i drzi kratko. Voltaren dajemo kad predje 38 i radi brzo, a drzi dugo. Beammama, nemam pojma zasto su ti rekli da je za klizmu "prekasno kad nastupe konvulzije"!! :strah :strah Nije prekasno, nego bas kad treba. Cist valijum unutra, daje se u akutnim, hitnim stanjima, a ne preventivno, prije napada!! Radi i sa cepicem u guzi. Radi i naopako, "odozdo i odozgo". Isprobano. Da se ne zbunjujemo previse, mama z, kupi ih nekoliko, za "ne daj boze". Otvori jednu, da malo vidite kako to "funkcionise". Kad dodje vrijeme, znaces da ih treba upotrijebiti, ne brini. I pomoci ce ti. Do tada - igra, ucenje, sve normalno. Samo se opusti malo, kod nas kazu "drugo vrijeme - druga nafaka!"
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Luantaro » 06 kol 2009, 18:04

ja sam ih imala kad sam bila mala i moja A ih je imala sa 1,5 g
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la beammama » 06 kol 2009, 23:02

Tomijev tata :dunno Ja samo prenosim što su meni rekli. HdB mi nismo imali potreba za tim. Bilo jednom i nije se ponovilo. I mi ih nismo kupovali već nam dala pedica recept za cijelu kutiju.
(to je bilo prije otprilike 5 godina)
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 07 kol 2009, 06:05

Ma jasno beammama, tako i pise, ne govorim tebi licno :hug
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama z » 07 kol 2009, 09:11

Hvala svima na savjetima i riječima utjehe.
Netko je spomenuo eeg glave,to nisu radili,ne znam zašto,vadili su mu krv,mokraću nekoliko puta,bris grla,mjerili glavu,pipkali ga,išli smo k okulisti,dali stolicu na analizu jer je dobio proljev ali ovo ne. :dunno
TomijevTata tako je,sve što si napisao rekla mi je i doktorica,tako i to da mu dam klizmu u slučaju napada i ako temp. raste iako sam mu dala sirup ili čepić.
Jučer smo bili kod pedijatra i dobili recept i u apoteki podigli cijelu kutiju klizme (5 kom),ništa nismo platili.
Dobili smo i ibrufen sirup jer su mu ga davali i u bolnici.
Meni su rekli da je rizično do 4 godine,ajoj kad će to :znoj
beammama da,i ja planiram odnijeti u jaslice klizmu za slučaj,ali pedijatar mi je rekao da ne vjeruje da će mu tete to davati jer ionako dijete s temp.ne smije u vrtić,a i ako će trebati dat će mu čepić :/
Kris2 ma i ja ću biti doma s njim dok će imati temp,morat ću tražiti bolovanje,ali baka ga neće više uopće čuvati,a ja moram ići na posao,ne mogu si priuštiti da budem stalno doma,nažalost.
Mm 17. kreće na posao i veli baka nek platimo nekoga da klince čuva jer ona ne može,a ja si mislim da kako ću sad na tih 2 tjedna nekoga platiti i taman dok se navikne opet privikavanje na vrtić i druge tete.
Baš sam jadna :place
I mene su pitali el tko od nas imao fk ali nije ko ni epilepsiju pa ne znam.
Jučer sam razgovarala s jednom ženom koja je imala takvo iskustvo i veli pitala je doktora a šta bi bilo da nitko nije bio s djetetom u sobi dok se to dogodilo pa je rekao on bi sam došao k sebi i vi nikad ne bi znali da se to dogodilo,znači može se desiti da je netko od naše druge djece ili možda mi u djetinjstvu to imali a da se nikad nije saznalo :strah
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la beammama » 07 kol 2009, 12:02

TomijevTata je napisao/la:Ma jasno beammama, tako i pise, ne govorim tebi licno :hug

Sve 5.
Mene samo smeta što o istoj stvari sto različitih informacija pa sad ti budi pametan.
Mi smo u dosta situacija neke korisne stvari saznali kad je već sve prošlo.

mama z Ni kod nas to ne bi davale tete, već viša medicinska sestra.
Dijete ne smije u vrtić s temperaturom, ali se može dogoditi da tamo zakuri, a dok oni dođu do nas i mi do vrtića..... (meni od posla do vrtića gradskim prijevozom u najboljem slučaju sat i 15 minuta).
Ovo za čuvanje ti je stvarno bed, al' kužim i tvoju mamu. Prestrašan je osjećaj vidjeti djete s konvulzijama. Još uvijek se i nakon 5 godina naježim kad se sjetim kako je to izgledalo.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 07 kol 2009, 17:07

Ma da, svako ima svoju ideju, najbolja je ona "samo vi njega dobro hranite, nek' on jede, sve ce to biti dobro"!! Cuo sam i to. AAAAAAAAAARGH!!!

mama z, nije bas tako jednostavno. Nemoj se prepasti, ali kod konvulzija (kao i kod epi napada), postoji rizik da se osoba (dijete) ugusi vlastitim jezikom ili pljuvackom. Zato smo stalno tu, okrenemo mu glavu ili citavo tijelo na bok i cekamo da klizma (ili klizme) pocne djelovati. I gotovo. Zaspe, a ti se opustis. I dalje pratis temperaturu, ako treba jos obloga, cepica i slicno. Dijete spava.

Ja ti mamu razumijem, onako ljudski, ali ne opravdavam to apriori - ona nece! Baka nece i nece. Ali 'ajde... Nije moj posao da vam se mjesam. Vjeruj - nije to toliki bauk. A 4 godine ce ti proci... brzo. Meni su prosle i prebrzo.
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la An » 07 kol 2009, 22:19

Mislim da vam se nece vise ponavljati, ako sto drugo nije u pitanju. Dovoljno je biti na oprezu kod viroza, temp... i vidjet ces - sve 5.

Moj je imao s 18 mj. Odlezao u bolnici "na promatranju". Nismo ga vodili na nikakve pretrage poslije (na svoju ruku i uz savjetovanje). Nisam dopustala temp 38 (ibuprofen), voltaren izbacili (dobio je konvulzije jer mu je temp. skocila u doslovno 5 min. i uopce nije bila visoka. Pa smo upozoreni na prebrzu promjenu temp s voltarenom)

Sad ima 8 g.
Nikad se nije ponovilo.

Bit ce sve dobro!

A baku bih pitala zar ju nije strah reakcije placene osobe u istoj situaciji (ne zelim osudjivati, samo komentiam)
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Orma » 01 ruj 2010, 14:28

Moj mlađi sin imao je 2 puta fk.Prvi put s 9 mjeseci, nakon toga s 1,5 godinom. Prvi put je bilo uzasno...nismo ni znali sto nam se dogada... drugi put smo znali o cemu se radi,a i krace je trajalo. Ove zime je dobio gnojnu anginu dok smo bili na putu i pedijatrica koja ga je dosla pregledati dala mi je upute kako se kod njih tretiraju djeca koja su imala fk. Prvih 36 sati koja su i kriticna,davati svaka 4 sata ibuprofen(7,5ml),a svakih 10 sati Voltaren cepic od 12,5mg.Moj sin ima 2,4 godine i 16kg,napominjem radi doziranja lijekova.
Srecom tada je sve dobro proslo, i od tada kada se pojavi temperatura koristimo te metode. Nedavno je imao 6-dnevnu virozu,sa svim tim antipireticima i tusiranjem i do 3 sata neprekidno,znala je doci na 39,6, pa smo bili u bolnici 3 dana sa svaki slucaj.
Ne ide u vrtic,niti ga imam namjeru davati do 5-6 godine. Uzela sam neplaceno do 3.godine,kojeg mislim produljiti barem jos godinu,dvije dana.
Sto se tice Lupoceta/Paracetamola,najcesce na njega uopce ne raegira.Primjetila sam samo da pomaze kada je vecviroza ili upala pri kraju,odnosno kada je mala temperatura do 37,5.
Orma
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jale » 04 ruj 2010, 23:30

:hug nadam se da se nece ponoviti
ja sam kao dijete imala 3 puta feb.kon. i to sa gutanjem jezika. jedva su me spasili. sreca pa su u komsiluku bile 2 doktorice, svaka po jednom mi spasila zivot a treci put tata. drzale mi jezik i skinule me do gola i u hitnu.
nije bas bezazleno jer je moja prva komsinica imala jedan napad, prekasno je baka vidjela da je pala u sok. ostale su posljedice, teze govori, kao da malo ima zaostanka u mentalnom razvoju. na zalost, nisu znali sta je bilo dok nisu otisli u bolnicu...

kod mene su napadi bili iskljucivo zato sto: 1. put je mama dala antibiotik u sirupu po nalogu doktora i odmah nakon davanja sam dobila napad - nisam alergicna tako da nije bilo govora o reakciji. 2. put je bilo zato sto je temperatura sa 37 skocila na 41 u roku od 20 minuta. 3. put isto kao i 2. put.
kod mene je to problem, nagli skokovi temperature. sjecam se svega sto se desavalo za ta tri puta napada iako mi je bilo 2, 3 i 4 godine... sjecam se i to vrlo dobro...

ne znam je li nasljedno, vodim racuna da zvjerkicina temperatura ne prelazi 38 za svaki slucaj, iako je do sada uvijek ostajala na 38. ali svakih 15 minuta mjerenje. :dunno predostroznost...

dakle prolaze sa 5 godina... valjda do tada nece biti nista...

mama z sretno i drzim fige da se sve poslozi i da ne konvulzije ne ponove :hug
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.