Sada je: 25 srp 2026, 16:03.

prehrana u vrtiću

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: prehrana u vrtiću

PostPostao/la bebe » 13 sij 2009, 20:20

Masha je napisao/la:nina, i moj L. ide u privatni vrtić i tamo je probao sve ono što mu ja nisam namjeravala dati da jede, od hrenovki, preko paštete do kiki bombona i ostalih čudesa. :dunno
Ja sam odmah na početku, kad sam vidjela da mi je dijete odjednom postalo "pašteta fan", rekla teti da mu to ne daje da jede. Neka mu radije namaže Dukatelu ili tako nešto. Ali ne... :ne ... on me i dalje svaki dan dočeka na vratima i kaže: "mama, papa sam paštete" uz oduševljeni osmijeh od uha do uha. Ja sam opet rekla teti, a ona će meni da mali neće ništa drugo nego paštete i eurokrema. Doma mi jede i sir i maslac od kikirikija i muslije razno razne, a u vrtiću hoće samo taj junk... Sva sreća da mi tamo ne ruča, iako se on, mali Pero Ždero, svako malo uvali i za ručak. Tu je najčešće neka paštašuta na meniju, koliko sam uspjela pohvatati.

nadam se da ćemo ga na jesen uspjeti upisati u državni vrtić jer mi se čini da je tamo prehrana ipak bolja.

Samo za utjehu,moj ide u drzavni vrtic i hrana je o.k.zapravo zdrava i raznovrsna,a od frendica cija djeca idu isto u neke privatne govore mi da je hrana junk cudim se obzirom da su privatni i skuplji od drzavnih,pa osobnog sam misljenja da bi oni trebali biti top vrtici a na kraju su drzavni najbolji bar iz mog iskustva a korisnik sam od jaslica pa do sada kada mu je 4 godine. :roll:
bebe
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la melita » 14 sij 2009, 09:41

Dat ću si danas truda pa ću prepisat tjedni jelovnik u našem vrtiću, mi smo tamo zadovoljni. U međuvremenu možda ovdje nađeš nešto korisno:

http://www.plivazdravlje.com/?section=arhiva&acat=t&cat=t&id=19504&show=1#3
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Snježa » 14 sij 2009, 13:27

Masha je napisao/la:tamo je probao sve ono što mu ja nisam namjeravala dati da jede, od hrenovki, preko paštete do kiki bombona i ostalih čudesa. :dunno

tak je bilo i kod nas u vrtiću, malena čim je krenula (sa nepunih 17 mjeseci) je bila za svaku užinu zatrpavana smokijima... pa sam pitala tete zašto im to daju, a jedna mi teta rekla da je to zdravo :conf :shock: i da to djeca vole... i svi roditelji bi nosili takve i sl grickalice, a ja petit kekse, piškote, štapiće, perece... ma sve sam da nije smoki
I imali su i hrenovke i paštete, salame - a to doma nije nikad ni probala, eventualno bi užicala malo salame od mm ; sad vidim već neko vrijeme da su paštete i hrenovke izbacili :klanja
Snježa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamaDEA » 14 sij 2009, 15:48

moj jakov ide već 3. godinu u vrtić i nikada nisu imali ni hrenivke ni paštetu.
jako sam zadovoljna sa menijem, sve je zdravo i kvalitetno, nemam baš nikakve primjedbe.

kada su rođendani onda vidim da su jeli kikije, životinjska carstva pa i smokije, ali to me ni najmanje ne smeta jer je to vrlo rijetko i to dnesu druga djeca/slavljenici.

baš ću i ja prepisati jedan tjedni meni.
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mlada mama19 » 18 sij 2009, 17:56

Naš jelovnik sastavlja medicinska sestra,i sasvim je ok
slikaslika
mlada mama19
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la hram » 12 vel 2009, 13:21

I mi smo s jelovnikom u vrticu prezadovoljni. Vrlo raznoliko i zdravo. A sto je najvaznije, djeci se svidja. Sve me sram priznati, ali Barbara je tek u vrticu pocela normalno jesti: raznoliko i u zadovoljavajucim kolicinama!
hram
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Članak o hrani u vrtiću

PostPostao/la Hajdi » 31 kol 2009, 09:27

Članak iz Večernjeg o poboljšanim menijima u vrtiću.
http://www.vecernji.hr/lifestyle/hrenov ... anak-10089

ZG mame, same možete posvjedočiti je li to baš tako. Najviše me žaloste krajnje bedasti komentari čitatelja u stilu "Bogu hvala pa mi djeca ne idu u vrtić jer bi bila kruha gladna u doslovnom smislu.Ovo sve gore nabrojano svi u kući doslovce mrzimo..."
Hajdi
Sveta krava

Re: Članak o hrani u vrtiću

PostPostao/la thalia » 31 kol 2009, 09:28

Hajdi je napisao/la:Članak iz Večernjeg o poboljšanim menijima u vrtiću.
http://www.vecernji.hr/lifestyle/hrenov ... anak-10089

ZG mame, same možete posvjedočiti je li to baš tako. Najviše me žaloste krajnje bedasti komentari čitatelja u stilu "Bogu hvala pa mi djeca ne idu u vrtić jer bi bila kruha gladna u doslovnom smislu.Ovo sve gore nabrojano svi u kući doslovce mrzimo..."

da Hajdi, tužno jelda? ti komentari.
mene uvijek podsjete da ja živim u la-la landu i mislim sasvim krivo o svijetu koji me okružuje :dunno
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la frrr » 31 kol 2009, 11:48

ja sam šokirana komentarima. šokirana! i žalosna, naravno.

ne zato jer sam ja osviještena glede zdrave hrane pa očekujem da su i drugi, nego jer danas dosita ne trebaš previše ni tražiti ni čitati ni informirati se u nekim posebnim publikacijama o tome što je poželjno, a što nepoželjno jesti. to možeš pročitati svako toliko u najobičnijim dnevnim novinama (eto, ovaj je članak iz VL-a), u ženskim časopisima, pogledati u mozaičnim emisijama na tv-u...bombardirani smo upozprenjima o štetnosti prerađenih, suhomesnatih proizvoda, junk fooda, previše slatkog, gaziranih pića, osobito kod djece...ja sam zbog toga mislila da su ljudi danas osvješteniji...ako već oni jedu loše da se trude djecu hraniti bolje...

ja ne znam kako je u pravom životu, i ja živim u la-la landu..nemam prijateljica koje imaju djecu, jedina iskustva koja dobivam o tome kako majke postupaju su iz 2-3 primjera u nesposrednoj okolini i foruma. a forum, očito, nije reprezentativan.

a ja se čudom čudila kad mi je jedna mama u subotu propovijedala kako su plazma keksi super hrana jer su puni vitamina i čitala s pakiranja koje sve vitamine imaju dodane. i mislim si - pa ako može uopće misliti da su keksi super zdrava hrana...a kad tamo ljudi misle kako su hrenovke i paštete super jer se rade od mese i kako je ok sebe prisliti da jedeš raženi kruh jer je zdraviji, ali zašto mučiti djecu, neka jedu bijeli....

u šoku sam...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 31 kol 2009, 11:55

priloženi jelovnik je sasvim OK i ja bih rado išla u tu školu gdje se tako kuha :dada
na komentare ne bih htjela trošiti riječi. žalosno! :(
nadam se da će sutra i u našem vrtiću osvanuti novi i još bolji jelovnik, a na roditeljskom mislim postaviti pitanje donošenja smokija i sličnog za rođendanske fešte
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Krumpirić » 31 kol 2009, 11:57

komentar moje babe nekidan :Šta daješ ditetu taj crni kruv, u nas je to samo sirotinja jela, fuj, mi smo i prije 80 godina imali biloga kruva :lol

Računam na to-zašto bi prosječni Rvat bio pametniji od moje bake
VIŠE se ne uzbuđujem, baš me briga čime ko hrani svoju djecu. Kad moju hrani time, onda sam spremna za rat :angry
Zadnja izmjena: Krumpirić; 12 lip 2011, 14:37; ukupno mijenjano 1 put/a.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la frrr » 31 kol 2009, 12:09

ooooo, ljudi imaju strašne predrasude kad dijete ne hraniš konvencionalno i kad ne daješ gluposti i paziš na hranu. mi smo provele dva tjedna u slavonskom domaćinstvu koje se hrani konvencionalno. isprva su bili vrlo skeptični prema tome kako ja hranim doru, imam osjećaj da su mislili da ju ja otprilike držim na kuhanoj mrkvi, s obzirom da sam rekla da joj ne dajem lina, kekse, slatkiše, voćne jogurte, prženo, masno, suhomesnato, namaze i sl.

pa su za svaku sitnicu ispitivali jel joj to dajem i mogu li to saviti u ručak predviđen za nju - jel može grašak, pa jel joj dajem karfiol, jel jede ona mahune, pa jel smije teletinu, pa jel može tjestenina...sve najnormalnija hrana, koju dijete u njezinoj dobi može jesti...

na kraju, budući da su iz dana u dan vidjeli što ona i kako jede, su shvatili da ona jede sve, da se hrani normalno, da jede i meso i svo povrće i žitarice i voće, samo ne jede sranja i nepotrebne gluposti. na kraju su se hvalili susjedima i prijateljima - ovo je d., znaš, ona ti se jako zdravo hrani, ne jede slatkiše, ne pije sokove, ne jede smoki...
na kraju, vidjevši da dora jede 7 korn su shvatili da je čokolino kao da joj u taj 7 korn još umiješam čokoladu i šećera i da je to potpuno nepotrebno...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 31 kol 2009, 13:55

Točan je jedino naslov. I to kaj se vrtića tiče.
U školi dobiju i paštetu...
Da integralni kruh...da limunada...moš misliti :whew
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 31 kol 2009, 14:37

da, jelovnik se jako popravio, ali jos prije
i vec smo pisale o tome cini mi se :da?
i vec sam komentirala da je komentar mog sina bio- mmmm, sad je super hrana
a nije da se doma hranimo nekako posebno zdravo,....samo raznoliko, pa je tako probao sve od onog u linku nabrojanog, nije mu to strano
ali, ne hranimo se iskljucivo tako...ima i svega bezveznoga na nasem jelovniku
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la lastavica » 31 kol 2009, 14:40

jel zbilja ima ovakav jelovnik u školi (voće za doručak ,....) ili je to predizborna šala ?
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la zeezee » 31 kol 2009, 14:48

užasno, jadno...mislim na komentare ispod članka, naravno. a imala sam se prilike danas uvjeriti da stvarno, ako ti ideja hrenovki i pašteta nije baš privlačna za tvoje, uskoro jasličko dijete, dobiješ par začuđenih , pa i posprdnih pogleda i komentara. ja sam danas izričito pitala kakav im je jelovnik, npr za doručak. pa je krenulo nabrajanje: namaz npr sir (rekoh ok), , pašteta, ali domaća, obično riblja (ajd, dobro), marmelada, eurokrem, hrenovke, čokolino....tu sam se već snuždila i rekla da mi se to uopće ne sviđa i da pol toga on ne jede, ne zato što ne bi htio (uvjerena sam da će mu se jako svidjeti eurokrem za doručak) nego zato jer mu ne dajem. pa je jedan tata skomentirao da šta on jadan onda uopće jede, jer kao nema više izbora....

nama su na roditeljskom rekli da ako donosimo nek to budu integralni keksi i suho voće, prirodni sokovi, iako oni, kao preferiraju da djeca piju vodu....to mi je baš bilo super.... i onda tri dana na igraonicama daju klincima čokoladne kekse i sokove. i ja sam M-u dala sok (jabuka je bila, 100%) ali razrijedila vodom, pa mi je jedna mama rekla da zašto to radim, sad mu neće biti dosta slatko...

za ručak nisam ni pitala, pregrmit ćemo to, a doručkovat će doma, jer sumnjam da su spremni na neke promjene...
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 31 kol 2009, 15:09

lastavica je napisao/la:jel zbilja ima ovakav jelovnik u školi (voće za doručak ,....) ili je to predizborna šala ?

Kod nas nema.
Sendvič sa nekom salamom, namazom (gotovim), nekad štrukli,...
Voće su dobili mislim par puta. To u školi.
Bolje je, ali ovo kaj piše je meni smiješno. Nema nikakve veze sa našom realnošću :|
Voće u vrtiću? Da, ali mjereno kriškom. Mojoj to nije dosta. Pol banae, kriška (znači možda četvrtina) jabuke.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 31 kol 2009, 15:22

ovdje smo vec pisali o jelovnicima u vrticu
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=50316&hilit=jelovnik

imas i linkove na druge topice
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Kris2 » 31 kol 2009, 15:37

Da bar.
Mi smo u vrtiću imali zadnjih par godina ovakav jelovnik(pogotovo zadnje dvije, kad su ukinuli i famoznu cedevitu i umjesto nje gotovo stalni imali i voće - čak i za doručak).
Ne vjerujem da je u školi tako (barem nije po onome što sam pročitala u školi na oglasnoj ploči).
Tamo sam vidjela i cedevitu i gotovih pudinga, slatkiša, ledeni čaj :shock: (taj ledeni čaj mi je posebno upao u oči jer mi je totalno nerazumljivo da djecu filaju takvim industrijskim stvarima - valjda da bolje divljaju kad im skoči šećer u krvi :mrgreen: )
lako bi se promijenio jelovnik, ali niti roditelji i djeca to žele, a vjerujem da i kuharice negoduju ako im se predloži kuhanje bez vegete, fantova i sličnih zdravih dodataka.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Nada » 11 ruj 2009, 15:06

mili Bože komentara na linku :shock:
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaloZlo » 16 ruj 2009, 08:31

Druge komentare nazalost nisam ni očekivala,,kod nas još uvijek ajmo rec vlada takvo neko mišljenje,pa onda ako ne daš ditetu fitu slanine sa lukom ujutro najranije nisi normalan.
Šta mene briga,za mene ionako misle to,jer moj Marin ima 4 godine i u zivotu se nije napio Cole,jer još uvijek ja mogu to kontrolirati,i kad ga se pita on kaze da to grize,i nece ni trazit,al da,nisam normalna jer mu ne nudim :roll:
I jelovnik u našem vrticu se promjenio,na bolje,nema više cedevite,al još tu i tamo osim mliječnih namaza ulovim i eurokrem :/
Voce dobivaju svaki dan,ne za doručak,nego za marendu,jabuka,banana,ili ovisno koje je sezonsko voce,a za rodjendan zato roditeljni nadoknade pa tu bude svih mogucih grickalica iako su tete preporučile suho voce al dobila je samo :shock:
Marin, 14.10.2005.
Matej, 17.09.2009.
MaloZlo
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Matilda » 16 ruj 2009, 13:55

Kad smo kod jelovnika, mene trenutno brine to što većina djece u vrtićima ima zdravu prehranu, naučili su i prihvatili jesti neke namirnice koje prije nisu bile u vrtićkim jelovnicima. I kod kuće smo kuhali iste i slične namirnice kako bi razlika izmežu jela u vriću i kod kuće bila što manja.

I sad kad je dijete krenulo u školu, dočekale su nas namirnice koje mi uopće ne jedemo doma (npr. hrenovke) ili jedemo vrlo rijetko (pizza, krafne). Vrtići i škole nemaju ujednačene jelovnike, tako da djeca koja su već naučila zdravo jesti, sad se natrpavaju junkom. U tjedan dana škole M je jela: krafnu, hrenovku u pecivu, pizzu, paštetu, pohani riblji štapić, muffin, tijesto i saft (koji se radi od koncentrata rajčice), sok na razrjeđivanje, mlijeko, kakao, čaj.
Npr. sok na razrjeđivanje nije nikad probala.

Meni je glupo napraviti prehrambene standarde za vrtiće (takav je naslov), a škole izostaviti. U ovom članku spominju se škole, i dat je primjer školskog jelovnika. Ali u pedagoškom standardu piše da o prehrani učenika odlučuje osnivač.
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la folne » 16 ruj 2009, 15:22

Matilda kod nas obrnuto. Ova što je u vrtiću sastavljala jelovnik nikad ništa o zdravoj prehrani pročitala nije. Spasili se polaskom u školu. Znači i u školama se može ako ima volje.
folne
Mladenka

PostPostao/la Kris2 » 16 ruj 2009, 23:12

Kod nas u školi tako-tako, u vrtiću je bilo odlično, a tu sam u ovih tjedan dva naišla na sljedeće : čokoladna tortica, kroasan s čokoladom, puding, pizza (ta pizza mi je onak skoro pa najčudnija jer ju je večina djeca bacila :conf ), nutela, sladoled :conf , i tako... klincima mojim super, ja još proučavam :mrgreen:
Ono što mi je pozitivno je što svaki dan dobiju barem jednu voćku.
Za ručak je klasična klopa, samo nisam sigurna kako je napravljena (danas npr meso s mlincima i salata) - klincima je ukusno (Mora da je masno-slasno :mrgreen: )
Uopće se ne usuđujem za sad ići po tome pehati :mrgreen: , ne bojim se škole nego drugih roditelja :mrgreen: :dunno
Kris2
Danadadila

PostPostao/la eli » 16 ruj 2009, 23:24

kod nas u školi kuhani obrok za boravkaše naručuju iz neke vrtićke kuhinje. za sada je hrana ok.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mahima » 17 ruj 2009, 08:26

Jučer je za ručak bila tjestenina sa svježim sirom i hamburgerom!!!

Eto, na stranu što smo vegetarijanci, meni je to prestrašno!
Znam da nije tema, pa skužajte :|
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 17 ruj 2009, 09:26

ovo je primjer našeg školskog jelovnika

slika

edit: išla sam smanjiti, nadam se da se vidi
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Matilda » 17 ruj 2009, 09:42

Lasto, vaš meni je odličan.
Ne znam zašto je teško namazati sir, maslac i pekmez, napraviti sendvič sa kuhanom šunkom ili sirom, a paštetu nije.
Imam osjećaj da im je pekara izvor. Očito dobar deal s pekarom. :/
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Kris2 » 17 ruj 2009, 09:45

E da moji su jučer za doručak imali lubenicu i kruh sa svježim sirom (a gore crvena paprika - ja osobno to nikako ne volim, mislim crvenu papriku, ali dobro ..)
Čini mi se ipak malo promijenjeno u odnosu na ono što sam vidjela da je prošle godine pisalo na jelovniku
Kris2
Danadadila

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.