Sada je: 25 kol 2026, 22:42.

ULTRAZVUK, MAMOGRAFIJA...KONTROLA

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

ULTRAZVUK, MAMOGRAFIJA...KONTROLA

PostPostao/la Duga » 26 kol 2009, 13:48

Jeste li obavile redovitu kontrolu dojki u zadnjih godinu dana?

U rujnu 2007 sam napravila u sklopu sistematskog (nije mi to bila prva uzv kontrola) i tada mi je dr. rekao da za 8 mjeseci napravim prvu mamografiju (godine i opterećena obiteljska anamneza). Dakle, u svibnju 2008. Nisam otišla tada, onda su došli godišnji, pa sam čekala rujan, pa sam se zezala s uhom i grlom jesenas i iako mi je stalno u zapećku bila misao da odem na kontrolu ja sam ju odgađala - zbog straha koji se uvlačio u mene (i inače imam užasan otpor i strah prema "bijelim kutama").Došlo već i proljeće 2009. U srpnju odem. Moram li reći da sam imala proljev taj dan jer mi je kontrola bila popodne. Mamografija pokazala izodenznu sjenu (oprostit ćete mi ako sam pogriješila točan naziv). Uzv uredan (ako se izuzme 6-7 cista na lijevoj dojci i 2 na desnoj). Inače imam policistične grudi. Ne može pronaći na uzv sjenu koja je na slici u promjeru 1 cm. Doktorica me smiruje i kaže da misli da je sve ok, ali da mamografiju ponovim za 6 mjeseci. Dakle: "nemojte čekati 8 mjeseci, nego radije napravite za 5" bile su njezine riječi.
Odlučila sam potražiti drugo mišljenje i usput se grizla što nisam redovito obavila kontrolu. Nakon godišnjeg, točnije jučer, bila kod druge dr.
Samo bacivši pogled na slike najprije je rekla da nisu kvalitetno urađene (aparat + ljudski faktor, nije isključila mogućnost ni da je to otisak prsta na još odviše svježoj slici kao i da je naprosto malo gušće normalno tkivo) i da takve stvari često izbezume i doktore kao i pacijente,a nepotrebno. Uzv je pokazao ciste na obje dojke i uočila je malo vezivnog tkiva (fibroadenom).Jednu cistu treba pomnije promtrati, ali je i ona ok (nešto ruba nije pravilno, ali se i dalje radi o cisti i ne smatra ju nimalo sumnjivom, ali ju treba pratiti). Nigdje traga sjeni od 1 cm. Smirila me rečenicom da sljedećih mjeseci mogu biti mirna, da za 5 mjeseci (to je taman pola godine od prve mamografije) ponovim mamografiju dojke na kojoj je uočena sjena i kontrolni uzv i da je sve ok iako uvijek treba biti vrlo oprezan s tim stvarima i složila se u potpunosti s uzv nalazom prve doktorice.

Dakle, koja nije, naručite se i obavite što prije svoju kontrolu.
Duga
podobna za kumu

Re: ULTRAZVUK, MAMOGRAFIJA...KONTROLA

PostPostao/la dunja » 26 kol 2009, 13:52

Bravo duga, hvala bogu da si otišla, i da je sve ok.
Kaj se mene tiče, do prošle godine smo imali sistematski preko firme, ove god. išla preko uputnice - obavila 1. mamografiju i uzv redovni.
dunja
most

PostPostao/la kimama1 » 26 kol 2009, 15:28

obavezno, obavezno se kontrolirati, redovito
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la SlucajniGost » 26 kol 2009, 15:45

dobro da si otišla i još bolje da je sve u redu.
kontroliram se u tom pogledu redovito.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 26 kol 2009, 16:46

kimama1 je napisao/la:obavezno, obavezno se kontrolirati, redovito

Da, da.
Otvorila sam topic da se sve podsjetimo na to i da bar jednu koja je i imala u planu, a "nikako da stigne" navedemo da obavi kontrolu.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Dudley » 26 kol 2009, 16:51

Idem i ja koliko toliko redovito, zbog policističnih grudi i jedne velike ciste....koja je sada od dojenja puno manja ali i puno bolnija :/ .
Rečeno mi zadnji put da ne trebam više dolaziti kolko god budem dojila, nakon toga ponovo. Samo ja još uvijek idem samo na uzv, nisu mi još sugerirali mamografiju a imam 35 godina :dunno
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TanjaMT » 26 kol 2009, 16:52

ja sam se srozala sa godisnje dva puta na svakih 9-10 mjeseci otprilike, ali ne ponosim se time.
mamografiju sam dosad radila dvaput, najesen idem opet.
sjecam se jednog samopregleda prije ca 1,5god kad sam u petak ujutro tusirajuci se napipala neku kvrzicu. preznojila sam se istog trena. odmah sam zvala svog gin (on inace petkom ima samo privatne pacijente), dao mi je termin za pola sata. nije bilo nista, ali da sam se nagutala straha - jesam.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la corazon » 26 kol 2009, 16:55

ja kasnim :/
dobro si me sjetila dugo

nisam nikad radila mamografiju. hoće li mi dr dati uputnicu? imam 36 g.
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la kimama1 » 26 kol 2009, 17:11

neće, premlada si za mamografiju, osim ako ti na uzv dr. ne preporuči
ali uzv napravi.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la corazon » 26 kol 2009, 17:25

ha to sam i mislila
uzv sam radila. niš opet na kontrolu
kima daj mi pliz na pp ime one doktorice
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la ivana7997 » 26 kol 2009, 17:33

:oops:
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Duga » 26 kol 2009, 19:20

ivana7997 je napisao/la: :oops:

samo javi da si obavila :dada
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la ivinamama » 27 kol 2009, 08:57

Ja sam do sada bila redovita i u okviru sistematskog to obavljala. Ovo godine recesija i toga nema. Gdje idete na UZV, na uputnicu ili privat??
ivinamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maja D » 27 kol 2009, 09:02

ja u ponedjeljak idem na sistematski ... a inace, morala bih se natjerati da malo vise povedem racuna o svom zdravlju, jedino kod ginekologa i zubara idem redovno :/
Maja D
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 27 kol 2009, 11:08

Gdje idete na UZV, na uputnicu ili privat??

Ja sam obje kontrole (u srpnju i ovog mjeseca) obavila privatno (prvu u poliklinici u mom gradu, drugu u Zg-u)
Kod nas se preko uputnice čeka oko 4 mjeseca na uzv :/ .
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Svrco » 27 kol 2009, 16:29

Ja sam nedavno bila u Nemetovoj na UZV jer imam i fibroadenom i ciste na obje dojke. Trenutno dojim.

Inače, totalno sam ljuta i ovom prilikom želim upozoriti sve koji žele ići u Nemetovu na UZV dojke da ne idu tamo.
Naime, bila sam naručena u 10, na red sam došla u 10,40... napominjem pregled se plaća 350 kn. Primila me dr. i prvo pogledala prošli nalaz, onda me površno pogledala samo na kritičnim mjestima gdje sam imala te promjene koje sam pred 3 godine punktirala na Rebru i bile su ok. U tom času je ušao njen kolega liječnik riječima da ako hoće da joj "to nešto privatno" obavi dođe odmah kod njega jer on mora na konzilij. Pregledala me u sljedećih 35 sekundi i zaključila da moram napraviti ponovo citopunkciju, mamografiju i pazite sad - magnetsku rezonancu. Ja ju zabezeknuno pitam jel vidjela neku značajniju promjenu u odnosu na prethodni nalaz (također kod njih izveden pregled u sklopu sistematskog) kad me šalje na sve to. Na što mi je ona odgovorila da nije ali da je to uobičajni protokol kod fibroadomena!!!!

Moje objašnjenje je da me ofrlje pregledala i da bi se ogradila od eventualnih propusta poslala me na sve to i to naravno kod njih... taj sport bi me koštao cc 3000 kn.

Odmah sam otišla na Rebro da vidim mogu li to i kad obaviti preko HZZO-a. I tam se našla jedna sestra koja je proturila nalaze nekoj doktorici koja je rekla da zaista nema potrebe za svim tim, nego da za 6 mjeseci napravim UZV. Tako da sam si odmah rezervirala prvi mogući slobodni termin a to i je za 6 mjeseci.

Nadam se samo da ovoj dr. u Nemetovoj nije nešto krupno promaknulo. Uglavnom nikad više tamo.
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Duga » 28 kol 2009, 09:09

Svrco, :hug uvjerena sam da je stanje pod kontrolom

za neprofesionalni (i nehumani) pristup :ne
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mirbi » 28 kol 2009, 09:22

Na UZV idem od svoje 22, a na mamografiju od 37. Redovito. Prije dvi godine mi je primjećena sjena koja se bolje vidi na mamografiji, jer UZV ne može doprijeti svuda, velike su grudi. :oops: Ipak, na UZV se zaključilo da su to samo žlijezde...

U svakom slučaju, pregledavati se mora. :mah
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la leonardaj » 28 kol 2009, 09:59

Ja još nisam bila ni na UZV. :oops:
Trenutno dojim, ali sad ste me lijepo podsjetile da mislim na to ubuduće. :kiss
slika
leonardaj
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivinamama » 28 kol 2009, 14:21

naručila se preko uputnice u privatnoj poliklinici- doduše za malo manje od 2 mjeseca al nije mi panika - tu negdje mi je i godina dana od prošlog UZV - valjda bu ok
ivinamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jale » 09 ruj 2009, 11:34

:kiss dugo moja

dr je uz svaki ginekoloski ukljucivala i palpativni pregled sto u mom slucaju znaci svakih 3-6 mjeseci.
A niko mi nije rekao da trebam ici nakon prestanka dojenja pa sam otisla sa 9 mjeseci zakasnjenja. UZV uredan sa malo problematicnim zlijezdama (sto bi trebalo biti nesto na slovo F :oops: ) i da obavim pregled za 6 mjeseci. mamografija jos ne, vec samo ako postoji sumnja na UZVu onda salju na mamografiju (naravno zavisno od dobne granice).

da, moramo voditi vise racuna o sebi i ne zaboravljati takve stvari.

:grligrli
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Maja D » 09 ruj 2009, 13:17

prijavljujem da sam obavila uzv
dr napisala da je nalaz uredan, ali zakazala je kontrolni uzv za 6 mjeseci (pa me to malo zabrinulo, ali valjda je ok)
Maja D
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama i ema » 09 ruj 2009, 13:25

Jos nisam radila UZV dojki. Je li postoji za to dobna granica ili mogu dobiti uputnicu ako trazim? Imam 30 god.
Svakako mi slijedi pregled i PAPA pa cu traziti i UZV.
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la thalia » 09 ruj 2009, 13:34

ja obavila prošli tjedan, sve je ok :znoj
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la pinky » 09 ruj 2009, 16:18

i ja :D
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la Svrco » 09 ruj 2009, 17:08

Mama i ema, uputnicu za UZV dojki ti daje dr. opće prakse. Mene moj gin otpirio kad sam ga tražila uputnicu za to i poslao me dr. opće prakse.
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hope77 » 09 ruj 2009, 17:48

Išla sam redovito od svoje 17. godine kad su mi i htjeli operirati krvžicu, ali su ipak odustali jer sam bila kod više doktora koji na kraju uopće nisu bili za to. Ta se kvržica (od nekih 2 cm dužine) sama povukla nakon nekog vrimena.
Na kraju je pala odluka da se pregledavam sa UZV svake godine i sve je bilo ok dok nisam zatrudnila, tako da nisam bila na pregledu već 4 godine :oops: a kvržica po običaju stalno imam, svako malo se pojave nove pa nestanu.
Za 7 dana idem u ginekologa i pitat ću za uputnicu (kod nje sam je uvik i dobivala) i mogu vam reći da mi nije baš svejedno nakon toliko godina otići na kontrolu :/
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lora7 » 09 ruj 2009, 22:41

.
Zadnja izmjena: Lora7; 02 ožu 2016, 21:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
Lora7
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 10 ruj 2009, 07:25

Leonardaj, ako nisi još nikad bila na uzv, ja bih se raspitala (npr. nazvala bih dr. Eljugu u Zg za info) i pitala za savjet jer se radi o dojilji.
Hope, :hug, javi se nakon obavljenog pregleda.

Lora7:
znam par kolegica kojima je uzv bio uredan,a ispostavilo se da ipak imaju problema,mogu li ja traziti mamografiju(platiti je privatno ako treba;imam 33) il da ni ne pokušavam i vjerujem uzv?

Ne znam o kakvom se problemu radi kod tvojih kolegica kod kojih je uzv bio uredan, a pokazalo se suprotno na mamografiji. Na tvom mjestu bih ako se brineš, potražila još jedno mišljenje, ali mislim da ćeš i tu najprije napraviti uzv pa na temelju uzv mamografiju ako dr. smatra potrebnim.

Super za cure koje su obavile preglede :proljece
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Lora7 » 10 ruj 2009, 15:03

.
Zadnja izmjena: Lora7; 02 ožu 2016, 21:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
Lora7
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.