Postao/la Duga » 26 kol 2009, 13:48
Jeste li obavile redovitu kontrolu dojki u zadnjih godinu dana?
U rujnu 2007 sam napravila u sklopu sistematskog (nije mi to bila prva uzv kontrola) i tada mi je dr. rekao da za 8 mjeseci napravim prvu mamografiju (godine i opterećena obiteljska anamneza). Dakle, u svibnju 2008. Nisam otišla tada, onda su došli godišnji, pa sam čekala rujan, pa sam se zezala s uhom i grlom jesenas i iako mi je stalno u zapećku bila misao da odem na kontrolu ja sam ju odgađala - zbog straha koji se uvlačio u mene (i inače imam užasan otpor i strah prema "bijelim kutama").Došlo već i proljeće 2009. U srpnju odem. Moram li reći da sam imala proljev taj dan jer mi je kontrola bila popodne. Mamografija pokazala izodenznu sjenu (oprostit ćete mi ako sam pogriješila točan naziv). Uzv uredan (ako se izuzme 6-7 cista na lijevoj dojci i 2 na desnoj). Inače imam policistične grudi. Ne može pronaći na uzv sjenu koja je na slici u promjeru 1 cm. Doktorica me smiruje i kaže da misli da je sve ok, ali da mamografiju ponovim za 6 mjeseci. Dakle: "nemojte čekati 8 mjeseci, nego radije napravite za 5" bile su njezine riječi.
Odlučila sam potražiti drugo mišljenje i usput se grizla što nisam redovito obavila kontrolu. Nakon godišnjeg, točnije jučer, bila kod druge dr.
Samo bacivši pogled na slike najprije je rekla da nisu kvalitetno urađene (aparat + ljudski faktor, nije isključila mogućnost ni da je to otisak prsta na još odviše svježoj slici kao i da je naprosto malo gušće normalno tkivo) i da takve stvari često izbezume i doktore kao i pacijente,a nepotrebno. Uzv je pokazao ciste na obje dojke i uočila je malo vezivnog tkiva (fibroadenom).Jednu cistu treba pomnije promtrati, ali je i ona ok (nešto ruba nije pravilno, ali se i dalje radi o cisti i ne smatra ju nimalo sumnjivom, ali ju treba pratiti). Nigdje traga sjeni od 1 cm. Smirila me rečenicom da sljedećih mjeseci mogu biti mirna, da za 5 mjeseci (to je taman pola godine od prve mamografije) ponovim mamografiju dojke na kojoj je uočena sjena i kontrolni uzv i da je sve ok iako uvijek treba biti vrlo oprezan s tim stvarima i složila se u potpunosti s uzv nalazom prve doktorice.
Dakle, koja nije, naručite se i obavite što prije svoju kontrolu.