Sada je: 26 srp 2026, 00:07.

stalno bi jela

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

stalno bi jela

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 10:17

imam problem iz naslova. moja mala papalica jede k'o zmaj, ali ona bi stalno jela. tj. čim vidi da netko nešto jede - ona žica. prije je htjela samo probati, uzela bi griz ili dva i to bi bilo to, sad stvarno jede.

ne znam što da radim, nije da se brinem zbog debljine (iako se je dosta zbucala u zadnja 3 tjedna) nego ne želim da tako non-stop jede, ne znam jel može sad već dobit takvu naviku...i, zapravo, to stalno jedenje i prejedanje je počelo otkako je krenula u jaslice (koje je prošlo super) pa je meni stalno u primozgu da ona hranom kompenzira loše emocije zbog razdvajanja/ostavljanja. ne znam jel tako mala već može funkcionirati tako. u jaslicama je čuđenje cijelog vrtića, kako dobro i koliko dobro jede. pojede često za ručak dvostruku porciju (to je zapravo jedna ok procija, jako su male te njihove zdjelice), za užinu dva jogurta i sl.

dat ću primjer jučerašnjeg popodneva - jela je super u jaslicama, baka ju je skupila, tražila je jesti i pojela punu zdjelicu variva od kelja s kvinojom...nakon pola sata dorina teta je jela neke štrudle sa sirom, ona je poludila kad je to vidjela i došla žicat i pojela nekoliko zalogaja, jela bi još al sam joj ja skretala pozornost. onda smo ušle u kuhinju da joj dam vode, vidjela je štrudle od jabuke, žicala, vikala, dernjala - pojela komad i pol štrudle. pola sata kasnije, MM sjeda i jede, ona viče 'njam-njam', urla, dernja da bi i ona. dam joj zdjelicu s kuhanom kvinojm, pojede trećinu zdjelice. onda smo išle van pa više nije imala što žicati.

znam, riješenje je da mi jedemo u vrijeme njezinih obroka, ali to nije baš tako jednostavno sad kad radimo, a ona dolazi iz jaslica prije nas. ali i to bi se dalo riješiti, ali ne mogu svim ljudima oko sebe zabraniti da jedu u njezinom prisustvu. nekidan je bila sita do grla, a poludila jer je neka curica u parku jela pecivo i navaljivala i navaljivala. ne smije vidjet hranu, jedan dan je sva hrana u kuhinji bila pokrivena kuh. krpama da ona ne vidi i ne traži pa je MM poludio da ne možemo tako funkcionirat da skrivamo hranu.

oduljila sam. što da radim? ja joj za sad uglavnom dam jesti, pazim da nisu gluposti, ali dajem joj s osjećajem krivnje da ju navikavam na stalno jedenje.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Re: stalno bi jela

PostPostao/la sandram » 23 ruj 2009, 10:23

Ista iscijata Katja :shock:
Ja oko toga ne vidim problem. Izmedju konkretnih obroka dam joj voce. Normalne je tezine, uredno kaka, ne vidim da joj smeta. Vjerujem da ce se to promijeniti kako bude rasla.

Offt, Frrrrr ti si kraljica dugih postova oko teme koja stane u dva reda :mrgreen:
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la eli » 23 ruj 2009, 10:31

još uvijek to nije problem.
ako ne možete izbjeći da vas gleda dok jedete izvadiš joj dvije žlice. i budite što više vani, posebno kad otkrije da sama može otvoriti frižider, izvadit sir od 30 deka i gristi ga šećući po kući. :D
eli
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 23 ruj 2009, 10:48

Dogovori se u vrtiću da joj ne daju dupli obrok nego voće ili sirovo povrće (mrkva, paprika ..). Kod kuće isto uvijek ponudi voće i povrće, čim manje "običnih" ugljikohidrata izvan redovnih obroka. Jedite zajedničke obroke i neka hrana ne bude dostupna stalno i njoj na očima. Neka pije dosta vode. I jasno čim više biti vani ako vrijeme dopušta.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 10:49

nije problem? super, hvala vam!

ja sam takva da se tješim hranom, ja u stresu jedem i debljam se pa sam valjda zato istraumatizirana time da ne bi ona bila isto takva da sad stalno jede jer kompenzira to što ju ostavljam u jaslicama.

naravno da se trudim ponudit joj nešto kvalitetno kad traži jesti (znate mene)...jučer je jela tu samu kvinoju, kuhanu na vodi, to baš i nije ukusno (MM to zove hrana pokora)...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 23 ruj 2009, 11:07

u jaslicama je čuđenje cijelog vrtića, kako dobro i koliko dobro jede. pojede često za ručak dvostruku porciju (to je zapravo jedna ok procija, jako su male te njihove zdjelice), za užinu dva jogurta i sl.

Ovo kao da moju kćer opisuješ. Ne da mi se sada tražiti ali gotovo istu temu sam otvorila pred jedno dvije godine, cure će se sjetiti. Ta mala jede sve živo, ne bira i jede količine dostojne odrasle osobe i to one s dobrim apetitom. Gurmanka je prava pravcata i jede neke stvari koje ja nema šanse da bih pojela, ja sam naprotiv vrlo izbirljiva kad je hrana u pitanju.
U početku me to čudilo, pomalo brinulo, kasnije sam se navikla. Ona i dalje super jede no sada ipak ima dnevne obroke i ne jede između obroka osim voća, ponekad sladoled i slično. Nije sklona debljanju, barem zasad.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 11:11

fala vam :kiss

ja sam joj daval jesti dosad uvijek kad bei tražila, al nekako s osjećajem krivnje na ju učim da non stop trpa nešto u sebe...pa makar to bila kuhana brokula...
ono, mala to doslovce trpa u sebe nemilice i jede s guštom i samo traži još...malo mi je već znalo bit neugodno kad bi ljudi samo komentirali 'ajme, kol'ko može pojest, a tako mala!'.
i imam u obitelji primjer djeteta izjelice, stalno na rubu debljine, stalno joj se moralo ograničavati obroke i kontrolirati koliko jede (isto tako je njezina mama morala zamoliti u školi da joj ne daju repet...ja sam rekla tetama da joj ne daju toliko jesti nakon što su me u pon obavijestile da je pojela tri porcije za ručak)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 23 ruj 2009, 11:16

Neka jede, prije ili kasnije postat će izbirljivija.
Ono što možeš a mislim da to ionako radiš je da biraš što će ona jesti, što ćeš joj uopće ponuditi - minimiziraš slatkiše, grickalice, kruh i peciva, nudiš joj više voća i povrća.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 23 ruj 2009, 11:18

Barbi je napisao/la:
u jaslicama je čuđenje cijelog vrtića, kako dobro i koliko dobro jede. pojede često za ručak dvostruku porciju (to je zapravo jedna ok procija, jako su male te njihove zdjelice), za užinu dva jogurta i sl.

Ovo kao da moju kćer opisuješ. Ne da mi se sada tražiti ali gotovo istu temu sam otvorila pred jedno dvije godine, cure će se sjetiti. Ta mala jede sve živo, ne bira i jede količine dostojne odrasle osobe i to one s dobrim apetitom. Gurmanka je prava pravcata i jede neke stvari koje ja nema šanse da bih pojela, ja sam naprotiv vrlo izbirljiva kad je hrana u pitanju.
U početku me to čudilo, pomalo brinulo, kasnije sam se navikla. Ona i dalje super jede no sada ipak ima dnevne obroke i ne jede između obroka osim voća, ponekad sladoled i slično. Nije sklona debljanju, barem zasad.

mogu potpisati sve (osim što ja imam takvog sina)
on je hiperaktivan i -mršav.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Hajdi » 23 ruj 2009, 11:31

Cure mislim da je veći problem ako dijete nauči da emocionalne stresove liječi hranom i da je to pravi uzrok zabrinutosti frrr.
Nemam baš neke savjete za to. Moja N. je užasno izbirljiva, ne jede ni voće ni povrće ali bi pojela kruha i mesa i keksa koliko hoćeš. L. jede više ali pojede jako puno voća i sirovog povrća. J. jede sve ali u manjim količinama.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 11:35

Hajdi je napisao/la:Cure mislim da je veći problem ako dijete nauči da emocionalne stresove liječi hranom i da je to pravi uzrok zabrinutosti frrr.

to ja pitam, zapravo
ne znam je li moguće da u ovoj dobi (18 mjeseci) tako funkcionira uopće...
ona oduvijek voli jesti i nije izbirljiva (naravno, s fazama nejedenja, al generalno je papalica), ali ovo u zadnja dva tjedna je stvarno :shock: :shock:
teta u vrtiću je rekla da je mislila da će se raspuknuti koliko je pojela. ja nekad ne vjerujem gdje joj stane..nakon zdjelice variva i štrudle i po ona jede neuskusnu, bljutavu kvinoju..dakle, nije da je gladna, nije da joj je nešto super fino i poaslastica...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 23 ruj 2009, 12:20

frrr u takvim situacijama probajte s mrkvom (ako ju može gristi) ili drugim sirovim povrćem. Moguće je da je za nju uživanje hrane velika ugoda pa jede i kad nije gladna. Poznam drugu krajnost da dijete nikad ne osjeća glad i nikad nije reklo da je gladno ili zatražilo hranu (radi se o djevojčici normalne visine i težine).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 12:29

je, baš joj je ugoda. tnx na savjetu, ona jako voli grickati svježu papriku, onu crvenu slatku...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 23 ruj 2009, 14:20

imam jednog takvog žgoljavka doma

sad ima 9 godina i jede apsolutno sve (obrok bez salate mu nije obrok)
s obzirom da imam i one koji ne jedu zahvalna sam na ovakvoj situaciji

prije dosta godina dođem ja nakon vikenda u vrtić i kažem tetama da se ne iznenade jer mi se čini da puno slabije jede i mislim da će se razboliti, a one mi na to kažu da to traje već cijeli prošli tjedan, ali da još uvijek pojede cijeli obrok pa se uopće nisu zabrinule.
Kuharice su ga obožavale, za sve su mu davale repete
ali gospon voli stvarno konkretnu hranu s puno povrča
on će između čokolina i variva za večeru uvijek izabrati varivo
zato se i ne bojim za njega
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 23 ruj 2009, 15:07

Ma ne vjerujem da curicak od 18 mjeseci jede zbog stresa. Sacuvaj boze. Ja bi rekla da joj je mozda taj kelj "slab". I crvic je gladan od cuspajza ako nema mesa za rucak, pa jede po tri puta kasnije. Primjer je klasicnog mesozdera, ako skuham rucak bez mesa pita me zabrinuto kaj danas necemo rucati? :lol I vidim da mu zbilja meso fali pa jede po cijeli dan. I također je tip koji ne podnosi da drugi jedu, mora i on bar probati :mrgreen: Cim vidi da netko zvace sline mu krenu.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la ivana7997 » 23 ruj 2009, 15:12

i moj je mladji slican, samo sto ne jede kolicinski puno, nego cesto. skuzila sam da ima nekih problema s regulacijom secera pa pazim na balansiranje obroka. za debljanje se ne bojim jer jede vrlo kvalitetno i jer nema ni grama viska, dapace, gust mi je gledati kako mu se vide misici na tom malenom tijelu.

jede i slatkise.

i u fazama. pretpostavljam da skokovi u rastu postoje i u starijoj dobi.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la eli » 23 ruj 2009, 15:22

Ma ne vjerujem da curicak od 18 mjeseci jede zbog stresa. Sacuvaj boze.

potpis.

mala ti jede jer joj je sve fino i uživa u hrani.
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 15:55

Rimaithor je napisao/la:Ma ne vjerujem da curicak od 18 mjeseci jede zbog stresa. Sacuvaj boze.

ajd, baš dobro...nisam ni ja baš bila sigurna jel to drži vodu

Ja bi rekla da joj je mozda taj kelj "slab". I crvic je gladan od cuspajza ako nema mesa za rucak, pa jede po tri puta kasnije.

da, da..slabo..
rima, ona je doručkovala doma cornflakes i jogurt. pa u vrtiću jela kruh i sir. pa voće. pa DVIJE porcije vrtićkog ručka, koji je jučer bio varivo + pečena svinjetina. pa vrtićka užina. pa onda to varivo, pojačano žitaricom.
jes, jes, slab joj je kelj... :lol
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 23 ruj 2009, 15:58

Frr, crvic uvijek ruca doma iako je normalno rucao u vrticu. Al kaaad je to bilo :lol u podne, izlapilo do pol pet :lol
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 16:37

mmar, ne znam jel postoji mogućnost da se previše udeblja jer to, baš tako enormno jedenje, traje tek 2-3 tjedna..ubucila se jest u odnosu na to kakav je bila prije samo mjesec dana, ali još nije debela niti debeljuškasta. zvrk je i aktivna pa dosta i potroši.
vidjet ću, pratim ju, mene samo zanimalo šaljem li joj pogrešnu poruku time što joj dopuštam da jede uvijek kad traži, a to je svaki put kad vidi neku hranu (i točno kužim ovo za izvođenje iz kuće dok netko drugi jede ;) ) i jel postoji mogućnost da joj je tako maloj hrana utjeha, jer se nekako poklopilo s kretanjem u jaslice

za debljinu se i ne brinem toliko za sad, em znam da oni variraju u fazama em me utješile iskusne proljetnice da će s prvom virozom otić pol kile bar, a slijedi nam famozna prva jaslička jesen i zima pa nije naodmet da ima što izgubit

ali, žene, da vidite vi kako ona gušta u hrani! kako ona ide 'mmmmmm' kad joj je fino. da vidite kako ona to trpa u sebe..nekad ne grize nego si pomogne rukicom da zalogaj koji joj je prevelik nagura u usta pa onda to polako usitnjava u ustima..ali ne može dočekat da sve strpa u usta....
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.