Sada je: 01 kol 2026, 13:36.

Škola u prirodi za predškolarce

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Škola u prirodi za predškolarce

PostPostao/la kalea » 16 ruj 2009, 10:31

Moja curka je ove godine predškolarac (ima 5,5g i taman je među najmlađim školskim obveznicima sljedeće godine). U vrtiću nam je prije par dana doslovno na prepad ponuđen boravak u školi u prirodi u Gradu mladih, odnosi se samo na predškolarce iz njezine vrtićke grupe (njih 9), a velim na prepad jer bi trebali ići već slijedeći tjedan i to na 5 dana.
Moja curka veli da bi išla, jer ide njezina najbolja prijateljica iz grupe (iako većina njezinih ostalih prijateljica iz grupe još nisu predškolarke i ne idu). Bili bi u bungalovima, njih 10! na jednu tetu i mene naravno frka (više nego malu :)) kako to sve skupa funkcionira, kako je s higijenom (tuširanje, odlasci na wc - grozim se dijeljenja daske, pogotovo što ne znam kako je to organizirano), pa sigurnost, pa kako djeca u toj dobi generalno prihvaćaju takvu odvojenost gdje imaju samo vrtićku tetu od poznatih odraslih osoba. Teta koja bi inače išla s njima je ok, ali ne daje se ništa više djeci od onoga što joj nalaže posao (znam da to nije ni dužna, ovo velim čisto da dobijete dojam kakva je).
Eto, puno toga me muči, pa vas molim, ako imate iskustva sa školom u prirodi, da napišete koju riječ o tome kako je bilo vašim klincima, što su radili, higijenski uvjeti, kontakt s roditeljima i sl.
Hvala unaprijed :mah!
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Škola u prirodi za predškolarce

PostPostao/la Imge » 17 ruj 2009, 11:37

Petra, evo, kopiram s naseg generacijskog topica kaj sam pisala o tome, da se ne ponavljam. nadam se da ce bar malo pomoci :mah

imali smo jucer roditeljski i pricali o skorom 5dnevnom izletu nasih predkolaraca u bivsi Pionirac, danas Grad mladih.
tamo je prekrasno
bungalovi su totalno preuredjeni, paviljoni takodjer, s obiljem sadrzaja, ma klincima ce biti super.
dobra je fora kaj klinci idu u vrijeme maskara pa ce tamo imati maskenbal ( u eko tonu, moramo poslati vrece za smece i papirnate tanjure pa ce od njh raditi kostime).
imat ce i neku zavrsnu zabavu.
zgodno je i to sto svaka grupa ima svoju boju - dobiju kapu u odredjenoj boji, bedz s imenom i prezimenom i imenom tete i za obrocima su za stolom na kojima su stolnjaci u toj istoj boji. tako da se uvijek zna tko je koja grupa.
dobili smo i detaljan popis stvari koje djeca moraju ponijeti. i sve moramo obiljeziti da se zna cij je cije.
i to je to.
no, to ipak mene nije sprijecilo da cijelo vrijeme imam knedlu u grlu i da sam se u jednom trenutku jedva susprezala da mi ne krenu suze .
jer to je prvi pu da maleni nece biti s nama (ili didom i bakom). meni je to ful cudno i stalno na to mislim.
no, tete su nam rekle da to ne smijemo ni u snu pokazati djeci i da je dobro da idu negdje na par dana u grupi jer se tako radi na samopouzdanju, emocionalnoj inteligenciji, osjecaju zajednistva...

...
roditelji se svaki dan mogu cuti s tetom (svaki roditelj dobio je telefonski broj odredjene tete koja ima 10 klinaca preko sebe), mozemo zvati u samo odredjeno vrijeme i tu odredjenu tetu. To mi je super - mislim, bolje da se tete bave s njima cijeli dan, a ne da nosaju mob pa da mi zovemo kad nam se spuhne...ovako ih zovemo kad je dnevni odmor, imamo sat vremena kad ih mozemo zvati.

Teta kaze da im je divno, da je hladno ali suncano, da su puno vani (morali smo im spakirati skafandere i buce tako da mislim da im nije zima), imali su jucer priredbu na kojoj su sudjelovali svi vrtici (tamo je puno vrtica, ne samo nas) pa su jedni drugima pjevali i plesali.
poslije su imali disco (za tu prigodu morali smo im spakirati "svecaniju" odjecu - traperice, kosuljicu..., a za svaki dan - trenirkice (ovaj popis smo dobili)

i to je to.
maleni spava na krevetu na kat i presretan je (doma nemamo krevete na kat).
ja se s njim nisam cula, ne mozemo se cuti. a i mislim da bi ih samo zmrdali da ih zivkamo...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 17 ruj 2009, 11:41

i za kraj - nasa ocjena:
malenom je bilo za 10.
meni je bilo cudno cijeli taj tjedan bez njega.

no, nikad necu zaboraviti kad su se vratili. dosli su autobusom i izlazili iz njega ko mali zombiji. preumorni.
i jos sigurno 3 tjedna poslije maleni se nije uspio oporaviti od tog umora. tako su mi pricali i svi drugi roditelji (pitali smo se kaj su im tam radili :lol ).

u svakom slucaju, super iskustvo.
no, moj klinac je bio u svojoj vrtickoj grupi, nije samo par njih islo, nego svi. to ipak puno znaci.

pitaj ako te jos kaj zanima
:mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kris2 » 17 ruj 2009, 11:45

Moji su bili prošle godine (imali su već 6 godina) i ja sam bila u nedoumici, ali išla je gotovo cijela grupa s njihove dvije tete (u obje sam imala puno povjerenje). Da mi je bilo lako odlučiti nije, ali njima je bilo prekrasno (kažu oni). Tete su ih tuširale - jedna dečke, druga cure - sve po špagici. Ovo s WC-om je i meni bila koma, ali oni imaju u svojim bungalovima kupaonice, a ja sma zamolila tetu da ako ide negdje izvan toga da joj obriše wc (dala maramice za čišćenje wc školjke :mrgreen: ), dala upute curki da ne sjeda na te druge wc-e i tako. Za dečka mi je lakše :) .

Da, curka se rasplakala kad je došla (od emocija pto nas je vidjela - ali joj je svejedno bilo super), dečko mi je došao sav ušminkan (odabrao je najbolju robu za povratak :)) i ponosan na sebe (njega je bilo puno više frka nego curku prije puta).
Pitaj što te zanima
Kris2
Danadadila

PostPostao/la kalea » 17 ruj 2009, 21:16

Cure :klanja, hvala vam puno!
Jučer smo imali roditeljski sastanak, nisam saznala baš sve detalje koji me zanimaju (bila je strašna gužva i nije dugo trajalo), ali generalni dojam je pozitivan, ravnateljica vrtića nas je uvjerila da je prostor potpuno siguran, da imaju uredne sanitarne čvorove, da su klincima dani potpuno ispunjeni i da će im biti krasno. Još kad vidim da je i vašim klincima to bilo lijepo iskustvo, nekako mi je bilo lakše pustiti i našu curku da ide!
Imge, da, i ja imam knedlu u grlu i stalno razmišljam koje joj sve "naputke" moram dati prije puta, ali ona se veseli, pa se nadam da joj neće preteško pasti odvojenost od nas.
Oni će biti u paviljonu, ako sam dobro shvatila njih 20 s dvije tete (djeca iz njene i još jedne vrtićke grupe), samo nisam skužila jel svih 20 spavaju u istoj prostoriji i kako je to s krevetima na kat? Pretpostavljam da ti kreveti imaju ogradice? I znate li jel tete spavaju s njima u istoj prostoriji?
Kris, odlična ideja za maramice za wc :), mislim da ću i ja probati isto dogovoriti s njenom tetom, užasno sam osjetljiva po tom pitanju.
Još me samo zanima ako znate jesu li ti wc-i u paviljonima isto mali kao oni vrtićki ili su veći?

I jel znate koje su aktivnosti imali preko dana, o tome su nam na sastanku vrlo malo rekli, pogledali smo kratki filmić (ja u zadnjem redu nisam od toga vidjela skoro niš), ali sam uspjela skužiti da će biti sportskih aktivnosti (moja mala nikako ne voli trčanje :drink, ali to je već druga priča), ne znam što još?
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kris2 » 17 ruj 2009, 23:14

Dvije su sobe - jedna za tete, jedna za djecu s tim da je jedna naša teta spavala na podu s njima :srca . Moji oboje znaju imati neke noćne aktivnosti koje uključuju kretanje (curka za prvao ponekad mjesečari :shock: ), pa sam ja zamolila tete da ih stavi u "prizemlje" :). Trebali su nositi (osim odjeće koju bi uobičajeno spakirala) gumene čizme, malu bateriju (za gledanje životinja na večer kad se vraćaju u paviljon) i kišnu kabanicu. Mi smo bili pred kraj 11. mjeseca i bilo je jako hladno, pa nisu bili previše vani - svaki dan bi izašli - šetali su , išli do onog jezera dolje ...
U Školi - objekt preuređen s tematskim cjelinama - ima svašta - izviđači, dvorana s raznim penjalicama, rade s glinom, imaju i dvoranu za priredbu, pa bude neka predstava - uglavnom stalni imaju neko osmišljeno vrijeme. Meni su tete kazale da su sami klinci ponekad rekli da više ne žele van da se žele malo igrati u "svojoj" kući. Tamo su imali i dnevni boravak i TV - ponjeli su koju svoju igračku, a i iz vrtića ...
Uglavnom - klincima je sigurno dobro.
Mi ih nismo mogli zvati (klince) - dogovor je bio da zovemo tete navečer kad klinci zaspu da djeca ne budu tužna - kao ako neke zovu, a neke ne ...(to mi je bilo u prvi tren malo bed, ali možda i bolje tako jer bi inače stalno netko zivkao i remetio njihove aktivnosti - jednom su imali tulum s plesom kad sam zvala, pa mi je teta dala curku na telefon ...) Znam da su neki drugi dozvoljavali da se zovu i djeca
Kris2
Danadadila

PostPostao/la lara72 » 17 ruj 2009, 23:30

Najbolje da pogledaš promocijski spot http://www.djecauprirodi.hr/
Moj F. se sutra vraća (ovo im je inače treći boravak u gradu mladih) i nikada nije bilo nikakvih problema. Klinci uživaju u prirodi, igraju se u lijepoj igraonici, istražuju u laboratoriju, vježbaju... Mislim da je najvažnije da imaš povjerenja u tete. Ako je tako nemaš razloga brinuti se ;)
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lastavica » 18 ruj 2009, 09:24

cure su ti već sve napisala, a ja ću samo dodati da je moja uživala
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la kalea » 19 ruj 2009, 11:49

Lara, hvala na linku, to je taj filmić koji su nam puštali na roditeljskom sastanku u vrtiću koji nisam uspjela vidjeti!!! Sad smo ga curka i ja pogledale zajedno i sviđa joj se sve, a posebno kreveti na kat :). Polako se pakiramo, javim vam dojmove kad se vrati!
Hvala svima još jednom za info!
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 19 ruj 2009, 18:02

evo i par fotkica da vidis kako je bilo mojem klincu (dobili smo CD sa slikama nakon boravka u Gradu mladih, no ne smijem stavljati drugu djecu na internet pa sam samo izabrala ono sto moze koliko-toliko docarati atmosferu)

maleni slaze organe u ljudskom tijelu. taj dio u kojem se igraju ovih mirnih igara je prekrasan, s mnostvo polica, knjiga, nekakvih kutaka gdje se rade eksperimenti, ma predivno nesto...
slika

ovo su na kazalisnoj predstavi
slika

ovo su radili zajednicku sliku svojeg vrtica kad je vani bilo ruzno vrijeme - sve od prirodnih materijala - kore od drveta, kamencica, i tako to...
slika

na drugim slikama se vidi i kako su plesali i imali disco :dj i kako su se igrali na snijegu, i kako su rucali i gdje su spavali...ma, meni se cini prekrasno :)

ugodan boravak i tvojoj curki :mah . ne boj se, sigurno ce uzivati :kiss
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 19 ruj 2009, 22:41

moja je zapikirala taj krevet na kat, a nikad prije nije spavala na njemu :roll:
i naravno da je prvo što mi je preko telefona rekla sva presretna da spava na krevetu na kat
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la kalea » 28 ruj 2009, 14:06

Cure :mah!
Evo, preživjeli smo i mi školu u prirodi :), mislim da joj je bilo stvarno lijepo, no da se ne ponavljam, kopiram svoj post s jesenskih.

Školica u prirodi je na kraju super prošla, N. se vratila vesela i zadovoljna. Istina, kad ju je prošlo to prvotno oduševljenje zbog povratka, ostatak dana je bila malo cendrikava, ali vjerujem da je to zato što je bila strašno umorna, jer je drugi dan već opet bila ok. I za mene je tih 5 dana prošlo bezbolnije nego što sam mislila, jer sam svaki dan pričala s tetom i vidjela sam da se teta stvarno jako, jako lijepo brine za njih, mazila ih je i pazila, brinula se da su čisti i uredni, pomagala im je kod tuširanja, navečer ih ušuškala u krevete, ma sve 5. Mojoj N. je čak oprala kosu jedan dan, jer se gospodični zapetljao neki slatkiš. Sa spavanjem nije bilo nikakvih problema, veli teta da je jedino prvo večer malo teže zaspala, vrtila se po krevetu, ali nije se ništa bunila. Jednom sam se čula i s N, kad je teta procijenila da je to ok za nju. Sve u svemu, za prvo takvo odvajanje ja sam prezadovoljna :peace.

:mah
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Berta » 30 ruj 2009, 21:47

baš mi je drago da vam je to tako jednostavno proslo
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dudley » 09 pro 2013, 14:09

Dižem temu iz prašine :)

Ove dileme ići ili ne ići smo razriješili, on se jako veseli, mene malo frka....
nego imam sasvim jedno prizemno praktično pitanje: gdje kupite dječje putne četkice za zube? Ili igra ono što sam ja jučer nakon pretraživanja Mullera i dm-a uzela, najobičnija dječja četkica samo sa onim poklopcem gore?

Da ne velim da proučavam popis stvari koje treba ponijeti a koji su nam tete dale, k'o bibliju :ajme , piše tamo dolčevita i to dva kom...nikad ja njemu nisam obukla dolčevitu, al sam jučer pobožno kupila dvije, mora bit u torbi, ne :gace

Za kabanicu ću još pratiti prognozu, pa ako će mu i to trebati uz skafander i zimsku jaknu, uzet ćemo i to...ima nekih spar varijanti, gdje da to gledam? Jer inače kabanicu ne koristimo.

Ak se još kaj sjetim, pitat ću :znoj
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 09 pro 2013, 14:25

Ma daaaaaj :lol pa nek ponese svoju četkicu za zube od doma, kakvu crnu putnu. I normalnu odjeću koju inače nosi. Obavezno skafander ili ski hlače za ovo doba godine, kape, rukavice, dovoljno odjeće jer se uflekaju i zablate, tenisice za dvoranu i opremu kao za tjelesni jer imaju dvoranu tamo... omiljenu igračku, knjigu. Ne mogu se sad dalje sjetiti ali vodi se onom da ono što ne koristi inače neće niti tamo (dolčevitu npr. :mrgreen )
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Dudley » 09 pro 2013, 14:32

Barbi :lol
Sad mi je malo lakse :kiss
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 09 pro 2013, 14:38

Luka nosi svoju keficu sa sobom, ali imaš u DM-u te sklopive, mislim da je 7,5kn.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Cathy » 09 pro 2013, 18:05

Mi smo zlu ne trebalo kupili kabanicu na kiosku. Mislim da dođe 10 kuna i dovoljno je velika da ide i preko zimske jakne.
Imamo mi i pravu, ali mi je pretanka za ovo doba godine. :(
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dudley » 09 pro 2013, 18:17

Rima, ima u dm-u sklopiva ali samo velika, pitala ja i prodavacicu :dunno
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la badada » 09 pro 2013, 19:54

u našem domu zdravlja a i kod tete zubarke u čekaonici ima onaj aparatić sa putnom četkicom i mala pastica bude unutra
samo zavrtiš kovanicu od 5kn
evo ovakvo nešto
slika
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dudley » 10 pro 2013, 18:46

Meni se cini da je to kod nas vjecito prazno :dunno
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 29 gostiju.