mamin slatkiš je napisao/la: ali uvijek kad bih otišla na pregled sve bi bilo ok:n10 dana nakon termina ja završim u bolnicu jer beba nepravilno diše ali doktori još uvijek ne žele napraviti ništa nego me priključe na drip .i tako me muče još par sati sve dok beba nije prestala disat.Tek onda ustanove da je potreban hitan carski rez
Ja sam prvi put rodila vaginalno - trudove dobila u četvrtak u jutro, a rodila u subotu na večer - bilo je svega, ostala bez trudova, selili me na stol za carski da bi ustanovili da je dijete prenisko u kanalu i da ne može više carski, njoj pupkovina oko vrata, nestali otkucaji srca s monitora,...i na kraju vakuum ekstrakcija i njen Apgar 8/9. Od 2 i pol dana trudova, nespavanja i nejedenja bila sam toliko isrcpljena da sam izašla iz rodilišta lakša nego prije trudnoće, a sjesti nisam mogla još mjesec dana. Iskustvo katastrofa i to u razvikanom riječkom rodilištu. Prvo što mi je MM kroz suze rekao kad je sve završilo (bio cijelo vrijeme sa mnom jer je i on dr. pa su ga pustili iako je bilo gadno) je "To ti više nikad neću napraviti!"
Drugi put carski jer je dijete bilo jako malo pa je moj ginekolog inzistirao na carskom jer nije bio siguran kako bi malac izdržao vaginalni porod - dakle apsolutno medicinski indicirano; sve je prošlo idealno, rana super, Apgar opet 8/9, sve pet, ali moj malac je proslavio 1.rođendan a područje rane još ne osjećam kao što treba. I neću nikad - što je jednom prerezano, više nikad nije kao prije. Kako koža, tako i potkožje, mišići,... Vježbam, ali mali salasti jastučić odmah iznad reza ostaje i ne mrda - te mišiće više ne mogu stisnuti istim intenzitetom kao prije. I "žiga" pri naglom pokretu. Da ne govorim da sam cca 3 mjeseca jako dobro razmislila koji ću točno slijed pokreta raditi pri ustajanju iz kreveta. Budi te svaki pokret u krevetu. A tek kašalj ili kihanje
I da ne spominjem seks - da, "dole" nema problema, ali natezanje ožiljka ili pristisak na ožiljak i dan danas itekako osjetim. E da, i da ne zaboravim da se ginekologov oprez pokazao 100% opravdanim: malac je i ovako imao moždano krvarenje l/ll stupanj, i sigurno bi jako loše završilo da se išlo vaginalno (kako je to inzistirala prof.Škreblin)
Carski rez je prava operacija, s anestezijom koja također ima svoje velike rizike, opasnošću od infekcije, ako želiš i od gubitka života. NEMA BEZAZLENE OPERACIJE, to je prvo što nam je prof.rekao na 1.predavanju iz kirurgije.
Sigurno možeš ići na carski jer to želiš i bez "čvrste" medicinske indikacije, ali to je doista kilometrima daleko od normalnog nekompliciranog vaginalnog poroda gdje - kako god bilo - nakon nekoliko sati možeš sama sjesti, a ubrzo i otići na WC. Ako odeš na carski, OBAVEZNO nađi osobu koja će ti 24h biti na raspolaganju za pomoć oko bebe i OKO TEBE barem prvih 10 dana po dolasku kući. Nisam mimoza, vjeruj.
Lako je biti general poslije bitke, ali vjerujem da je kod tebe krenulo naopako baš zato što si prenijela, a nisi imala dovoljno odlučne ljude oko sebe da prokinu vodenjak i/ili se odluče za carski na vrijeme.
Mislim imati treće dijete i ići na vaginalni ako će biti ikako moguće, to sve govori, zar ne?