Sada je: 12 kol 2026, 23:07.

VJEZBACI 2009

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEZBACI 2009

PostPostao/la Nuna » 12 lis 2009, 13:58

Mi jutros bili na Vep-u.Katastrofa,kad je ona vidjela da ce joj stavljat elektrode po glavi i usima poludila.Plakala bez prestanka,nije se dala umirit nikako.Jedva smo preglled napravili.
I na kraju nalaz los.Ne znam kako tocno glasi dijagnoza ali uglavnom losiimpulsi na oba oka,i nekakvo ostecenje zivca obostrano.
Dpktorica misli da cim napuni 3,5 godine ide operirat vertikalni misic,a sa zatezanjem drugih misica mozemo pocekat do 5-6 godine.
Izgleda da ne moze spojit sliku u jednu pa krivi glavu u jednu stranu da bijoj se izravnala slika.Kaze ona da joj moze ostat taj tik s glavom ulijevo ili jos gore da joj se misic na jednoj strani vrata pocne skracivat zbog stalnog naginjanja.
Uglavnom nakon pregleda smo otisle malo na nekakve autice sto ona voli,a ja sam sjela na kavu i usred kafica se rasplakala.Tomi se u zivotu nije dogodilo.Najgore mi je bilo sto nisam mogla prestat plakat,srecom imala sam naocale(ijednako je u Splitu oblacno).
Grozno,valjda mi se sve vise skupilo,jer stvarno u zadnje vrijeme neke stvari umjesto da se poboljsaju,ono sve gore.Ona kako raste masu se stvari pogorsalo i intezivirali se pregledi,uveli neki novi strucnjaci i ko zna sta sve ne.A ja imam dojam da mi stojimo na mjestu,ona jos ne hoda,cesce joj je fizijatar,neuropedijatar,Polovina,ocno,ortoped,psiholog,defektolog,radna terapija,moramo ponavljat eeg,magnet...........
A cini mi se da cu POLUDIT.............. :ne
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamabina » 12 lis 2009, 15:13

Nuna je napisao/la:ali moja trogodisnja djevojcica je rjesila psiho test za petogodisnjaka.

Nuna stvarno mi je žao zbog ovako lošeg dana ali mislim da bi te gore navedena izjava trebala podignuti u ovakvim trenutcima...kad prespavaš bit će lakše, uvijek sve na prvu loptu izgleda crnje nego što uistinu jeste.
Molim te a kako si skužila prvi puta da Pepa ne vidi dobro?
MamaBina
slikaslika
mamabina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ptica » 12 lis 2009, 15:52

Nuna :hug

Svi imamo takve dane. I ja sam pukla na parkiralištu nakon što sam pročitala nalaz vepa, pa naišla neka mlada specijalizantica i tješila me. :jadnimi

Jel vam dr Striber predložila okluziju zdravog oka (koliko sam shvatila strabizam ima na jednom oku)?
Javi joj se odmah s nalazom vepa.

Moja cura krivi glavicu dok nešto fokusira na desno, zbog nistagmusa, nije joj uopće skraćen mišić vrata. Čak nam je dr Striber rekla da ju ne pokušavamo ispravljati jer tako ona najbolje vidi. Danas je to neprimjetno.

Odmorite se od današnjeg dana i misli pozitivno. Znaš i sama da doktori često preuveličavaju stvari ...

:kiss
ptica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 12 lis 2009, 17:24

nuna,sasvim je normalno da si pukla.. :hug
znam kako ti je..moj mali upoce ne vidi..i mi smo bili na vepu i svemu onome sto si dolje nabrojala..znam da ti je sad tesko,ali vjeruj bit ce s vremenom lakse..a osim toga,mislim da sve ovo puno teze dozivljavamo mi nego nasi malisani...uzmi mali predah,porazgovaraj s muzem,isplaci se..a onda skupiu snage i tjeraj dalje..samo to nam i preostaje :hug
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la roka470 » 12 lis 2009, 22:17

Nuna rastužio me tvoj post.Znam da je grozno kada se čini da stvari ne idu na bolje. I kako su cure napisale svi ponekad puknemo, i mislimo da nema izlaza. Ali tada je najbolje dobro se isplakati, zbrojiti se i vidjeti da nije sve tako crno.Ako sam dobro zapamtila određeno vam je " pokrivanje" zdravog oka. Možda to poboljša situaciju, ako ne popravit će operacija. Dobra stvar je da postoji mogućnost liječenja.Nuna drži se i hrabro naprijed.Pepa će sigurno hodati to znaš, a i vid će se popraviti. Treba još vremena i puno strpljenja ,ali trud će se sigurno isplatiti. :kiss
Mi smo bili kod dr Striber, Jelena je bila jako dobra, mala je pa se nije bunila kada su joj kapali , a u svijetlo ionako voli gledati pa je pregled super prošao. Ima strabizam, kao posljedicu krvarenja i ishemije, manju dioptriju na oba oka, za sada nema neke terapije nego joj davati da prati igračke, i tek s godinu dana kontrola. Kada si ustanovila strabizam kod Pepe ? Kakva vam je terapija bila određena?
Danas smo bili na UZV glave, nalaz se popravio.Nastavljamo s vježbama dalje.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nuna » 13 lis 2009, 14:26

Sad sam se opet rasplakala,ali od sreca na ove vase prekrasne postove ohrabrenja.Cure hvala vam od srca.

Mamabina i Roka mi vam idemo kod okuliste prakticki od rodjenja,ona je pregledana jos u inkubatoru.I uvijekn smo isli kod jedne te iste doktorice(koja nam je ovdje u St preporucena).Pepa je prvu godinu zivota imala izrazeniji strabizam i okice su joj dosta lutale.Onda je negdje s 10 mjeseci dobila terapiju zatvaaranja oba oka naizmjenicno i naocale s diotrijom,plus 1 na lijevo oko,plus 0,5 desno oko, i tako do druge godine zivota. Onda joj se dioptrija skroz izgubila,osim jos na lijevo oko plus 0,5,i tada su naocale otpale i ostalo samo zatvaranje zdravog oka.Medjutim njoj se u zadnjih mjesec-dva dana strasno pogorsalo stanje.Oko joj je pocelo skakat vise nego ikad,iona je pocela krivit glavo da bi bolje vidjela i okrece glavu na desnu stranu dok gleda crtice,tako da izgleda da samo gleda desnim okom a lijevo stedi.

Ja sam se najvise prepala zabog toga sto je dr.Striber pitala da li je ona imala kakve napade ili neku tezu inzekciju u zadnje vrijeme.A mi stvarno to nista nismo imali,tako da sam ja sada u zivom strahu od cega se njoj to tako pogorsalo.Muz ide u cetvrtak u Zagreb pa ce se javit doktorici s nalazom pa cemo vidjet sto dalje.

Cure jos jednom vam hvala! :kiss
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 13 lis 2009, 21:50

nuna, puno se toga putem skupi, svaki je teret s vremenom tezi, postajemo sve nespremniji na iznenadjenja jer mislimo da je bilo dosta. a zivot ide svojim tokom, nepredvidljivim i ne pita mozemo li mi to sve prihvatiti bas kad on pripremi iznenadjenje.
dobro je da pepa nije imala napada ili nekih slicnih ispada koji bi ovo provocirali. odmorite se i prespavajte. ako imas vremena za neku kavu, javi se na mobi pa da se nadjemo. lakse je kad vidis da nisi sam. ima nas jos takvih kojima su se stvari s godinama nagomilale.
sad si me podsjetila da bismo i mi trebali na kontrolu kod okuliste. ne znam hocemo li ovaj put za zg. kod koga ste vi isli u splitu? zadnji put smo bili kod dr grgic privatno. nisam bila nezadovoljna, ali ni nesto impresionirana. ima li netko privatno osim nje?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nuna » 14 lis 2009, 14:22

Martina mama mi ti nismo isle privatno ovdje u Splitu,nego na Firule.Isli smo kod doktorice Markovic.Stvarno ti je fina zena i zna s djecom.Vep nam je sad radila dr.Karlica(isto zenska doktorica).Sta mene svaki put kad dodjemo na neki kontrolni pregled u Zagrebu iznova i iznova rastuzi je to da su im gore misljenja totalno razlicita od ovih u Splitu.Ovdje su nam rekli da nosimo okluziju do 2 h na dan,a dr.Striber u zagrebu pola dana i vise.Pa su takva razilazenja misljenja bila i kod neuropedijatra a da ne govorim o misljenju fizijatra kad smo dosli do Polovine.
I sada ,mi ti imamo u zadnji mjesec dana 3 okulisticka nalaza,sva tri razlicita,pa se ti misli.Ja nekeko naginjem ovoj dr.Striber jer vidim da je stvarno dobra i hvaljenja,i ona mi je ostavila dojam da zna sta radi i da stoji iza svoga misljenja. :)
Hvala ti na lijepim rijecima............. :D
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 14 lis 2009, 21:52

mi smo isli kod dr striber, ali sad u zagreb idemo rijetko, a nije da nam za okulistu gori pod nogama. kod marte nema velike filozofije. vazno mi je da vidimo je li se dioptrija pokvarila,a za zatvaranje oka se misljenja slazu.

ostajem onda kod dr grgic. za stribericu potpisujem sve sto si napisala.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la UNA&TIN » 15 lis 2009, 09:54

Nuna totalno si me rastužila i čini se sada da su svi naši problemi mali ali molim te budi čvrsta. Cure su u pravu kad kažu da mi to puno gore podnosimo od njih i da se jednostavno ponekad čini da se sve nagomilalo ali zar nije tako u svim segmentima života?!
Mi smo obavili pregled na Goljaku i nalaz je, kako Žučko kaže "kašica" odnosno od svega po malo a onda je još došao i muž sa nalazom iz zarazne i pozitivan mu je CMV na Igg. Također sam jučer u autu plakala a pogotovo zato jer je pedijatrica još do nedavno govorila da je s malcem sve u redu. Sada ćemo vježbati na Goljaku minimalno 2 puta mjesečno i čekam ponovni pregled neuropedijatra i infektologa da iščita taj nalaz sa zarazne jer nisam baš shvatila šta bi to značilo. Uglavnom kao da je pobrao neki virus preko posteljice od mene još u trbuhu.
Ali na neki način jedva čekam da krenemo na vježbe a i Žučko nas je ugodno iznenadio i činio mi se totalno predan onome što radi a i mali ga je totalno šarmirao pa mu je čak u nalaz napisao da je djete prekrasnog socijalnog kontakta što mi je dalo nadu da će biti uspješan u usvajanju novih vježba.
Eto kad te u gomili problema podigne samo jedan djetetov osmjeh i daje ti snagu da guraš dalje.
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 15 lis 2009, 10:49

Nemoj se brinuti zbog infekcije CMV.Ti si u trudnoći "pokupila" virus, u odraslih to može izgledati kao blaga prehlada. A na dijete može ostaviti različite posljedice ovisno u kojem je stadiju razvoja bilo.Protutijela IgG su dokaz da je prebolio infekciju.Kod tvog malca je napravio manji " dar-mar", ali kao što sam pisala mozak je plastičan u tako malog dijeteta i to se sve da vježbicama popraviti. Znam jednu ženu koja je imala infekciju CMV u trudnoći i dijete joj se rodilo bez jednog dijela mozga( corpus calosum). Puno je vježbala i danas je to najnormalnije, zdravo dijete.
Nuna hvala na odgovoru.Rano je Pepa dobila naočale. Jelena ima plus 1 na oba oka, ali strabizam za sada nije tako jak. Ja se sve nekako nadam da će se popraviti.Kako je rekla dr. Striber, vježbamo pratiti igračke. Ja sam njoj još odmalena davala igračke lijevo-desno, gore-dolje, prema nosu -od nosa ( nadobudna mama), i uvijek je pratila više nego je za dob bilo preporučeno. Doktori su uvijek to zamijetili.Možda su joj te " vježbice" pomogle.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nuna » 15 lis 2009, 15:19

Roka 470,meni je cak ispalo super sto je tako mala dobila naocale,jer ih je brzo prihvatila,ijednako je kako je isla starija kuzila da ih moze sama skidati,gledati ,pipkati i onda mi ih ne bi dala vratit na glavu.Srecom sto ih sada ne moramo nosit,jer je postala grozno netrpeljiva prema stranim predmetima blizu ociju da ne znam kako bi ih prihvatila sada.
Una i Tin meni ti je Pepa isto skupila od mene nekakvu infekciju iz posteljice i jos bolnicku infekciju jer ja nisam imala plodnu vodu pa je ulaz infekciji bio otvoren.Ali meni danas lijecnici kazu da njena motorika i druge stvari koje stekaju,nemaju veze s infekcijom,nego da je to sve posljedica preuranjenog poroda.Pa sad ti budi pametan.Moj jedini savjet ti je da vjezbate i vjezbate.Kad ti pokazu vjezbice,obavezno s njim kuci vjezbaj,nadji nacin na koji ces ga najbolje dobit za vjezbanje.Ako ti je dr.Zucko tako napisao da ti je maleni super u kontaktu s ljudima,iskoristi to,jer ti kao majka mozes najvise od njega izvuc,sretno! :)
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 15 lis 2009, 15:45

una i tin, prekrasan kontakt djeteta s okolinom nije mali detalj. to je velika stvar. marta je na svojoj strani imala samo to, nasuprot teskog ostecenja koje nije davalo puno nade. ipak, uz puno srece, rada i martinu zelju da bude bolja od same sebe dogurali smo do motoricki neupadljivog djeteta koje ide u redovnu skolu, ima prijatelje i s veseljem grabi kroz zivot.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nuna » 19 lis 2009, 12:59

Martina mama,mislim da ste vi mozda od svih ovdje(barem koje sam ja citala)postigli najvise.Martina zelja je definitivno pomoghla,ali ti si definitivno zena celicnih zivaca i zavidne izdrzljivosti,zato ti svaka cast! ;)
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 19 lis 2009, 14:40

e, moja nuna, nisi ti ovdje bila kad jue marta imala godinu dana. nisam ja imala tako dobre zivce. puno je tu suza, nervoze, iscekivanja, straha. kad pogledam uinazad, od svih nas, ja sam to sve najgore podnijela. i danas, imam svoje bolje i losije dane, dane kad izgubim vjeru i kad me obuzme strah, kad se sve to sruci na martu i kresu. uglavnom sam pribrana, ali ima tu jos puno toga na cemu mogu sama raditi.da, u opvih osam godina sam srela puno djece i rijetko koje je proslo bolje od marte. tu ubrajam samo ove koji imaju ozbiljno ostecenje mozga. ove kojima je trebao vjetar u ledja, ne brojim iako postujem svaciji trud, strah i zebnje. zato danas i mislim da polovinina terapija nije za svakoga. ne moze to svatko i ne ide svakome uzbrdo. ponekad se ulozi puno truda, a rezultat nije adekvatan. ipak, i dalje vjerujem da se svaka ulozena minuta isplati. zato svakome od vas zelim da izdrzite i docekate kraj terapije.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nuna » 20 lis 2009, 13:13

Martina mama,hvala ti,i ja se toplo nadam da cemo svi docekati kraj terapije,zdrave pameti i zadovoljni uspjehom. :1
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la UNA&TIN » 23 lis 2009, 00:29

mi smo jučer bili na svojim prvim vježbama na Goljaku i ukratko katastrofa. Tin je plakao, suza suzu goni, šmrklje na sve strane i tako preko pola sata, a samo mu je blokirala glavicu da ju ne izvija prema natrag i otvarala mu je šakice. A ja stojim bespomoćno i želim iz vlastite kože iskočiti i samo mi kroz glavu prolaze slike zadnja dva mjeseca moje trudnoće :asmatični napadaji ,gubitak daha, kašalj, povraćanje, uklješčenje živca tri puta u tri tjedna, dva antibiotika a kašalj ne posustaje. Pa si mislim možda da sam se ipak pokušala suzdržati od kašlja ili da sam pokušala uopće ne leči nego sjediti stalno - možda bi manje kašljala....Jel moguće da je moja bolest toliko naštetila tom malom nevinom biću? Veliko pitanje ostaje u zraku a ja sam bespomoćna.
Zaključak je taj da već idući tjedan idemo ponovno na Goljak i da treba raditi stalno stalno stalno a meni se činilo da neću moći ponoviti niti jednu vježbu kada dođem doma.
Hvala Bogu moj muž me ugodno iznenadio, smirio me i tražio da mu odmah pokažem kako moramo snjim raditi. Uglavnom dečki su se odmah primili posla i zbog toga sam mu beskrajno zahvalna.
Danas sam i ja s njim puno radila i konačno je malac počeo surađivati iako se još uvijek jako buni ali čak je par puta i nabacio osmjeh ( doduše kiseli ali ipak osmjeh )
I sada sam sigurna da ćemo uspjeti. Nećemo posustajati. Moramo nabaviti loptu jer ga je doc. jedino na lopti uspjela barem malo utješiti tako da idući put radimo zajedno na lopti a nabavit ćemo i strunjaču. Ma sve samo da si barem malo olakšamo posao.
I još jednom svima vama koji ste u goroj ali i istoj poziciji poručujem : SAMO NADA U BOLJE SUTRA !
Pa još jednom shvatiš da je zdravlje doista na prvom mjestu a toliko smo ga puta podcjenili.
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamabina » 23 lis 2009, 01:31

Draga Una s tim pitanjem zašto i kako se samo možeš izluditi. Moja je trudnoća bila potpuno uredna, ma školski primjer, a i porod isto tako. U jednom razgovoru su mi rekli da 70% oštećenja uzrokuju virusi a ja sam, eto, negdje oko trećeg mjeseca trunoće imala manju želučanu virozu skupa sa ostatkom obitelji, to je trajalo dva dana i nikad mi ne bi palo na pamet da je to uzrok ali drugog ne vidim, no to nikada neće biti dokazano i ništa po tom pitanju nisam mogla učiniti...
Vježbe dobro svladaj, ne daj se kući dok ih pravilno ne izvedš TI pred fizioterapetom, doma pjevaj, fućkaj, izvodi ludorije dok vježbaš pa ga možda malo pridobiješ na suradnju i zadnje ali jako važno: vježbaj koliko god možeš dok ne padneš od umora, meni je Sara znala zaspati na strujnjači dok sam ju vježbala jer, sirota, više nije mogla, onda sam ju pustila da se odmori pa opet ispočetka...Ja sam bila raščupana, slabo sam jela, nisam ni na wc išla dok je ona bila budna i dok nismo dnevnu šihtu odvalile a onda je već bilo vrijeme za laku noć....ali eto brzo se isplatilo pa se tome nadam i kod tebe.
Ja sad tu dijelim neke savjete ko veliki vježbači, ima tu puno iskusnijih, ali ti si sad u tom periodu koji je nama friški a jako je JAKO važan!!!
Mi smo, nadam se, jedni od onih kojima je, kako Martina mama kaže, samo trebao malo vjetar u leđa i zahvalna sam na tome.... :buket
MamaBina
slikaslika
mamabina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la UNA&TIN » 23 lis 2009, 11:31

i Tin je jučer zaspao usred vježbanja sam od sebe. I ako ništa drugo sad konačno spava cijelu noć bez buđenja osam sati u komadu. Izgleda da je premoren ili si misli : Ma bolje da spavam jel me onda ova mama ne muči !" Hahaha. Malo se moramo šaliti ! Evo već danas se lijepo okrenuo na bok bez izvijanja i otvorio šakicu prema igrački.
BRAVO SINE!!!!
I još samo da kažem : ja sam Nina a Una mi je starija kćer. Pozdrav svima !
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 23 lis 2009, 16:30

Draga Nina, ja sam se isto tako kao i ti sada osjećala na početku. Nemoj si predbacivati da si ti kriva, pa nisi se drogirala i opijala. Za bolest nitko nije kriv. Takva razmišljanja će ti oduzeti snagu i pozitivnu energiju koje će ti narednih mjeseci itekako trebati. Jelena je u početku jako plakala na vježbama, sada već duže vrijeme zabavlja doktora i fizoterapeuticu, smije se.Kod kuće sam ipak nastojala da mi ne plače, i uspjelo mi je, osim u početku kada smo vježbali potrbušni položaj.Kao što mamabina kaže pokušaj Tina nećim zabaviti, pjevaj, radi grimase, stavi ga pred TV ( nije baš edukativno, ali ako pomaže..), uključi muža, stariju kćerkicu i ostalu raspoloživu rodbinu u vježbe- ti vježbaj, a oni neka zabavljaju dijete. Meni je to u početku najviše pomoglo.Mjenjaj pozicije vježbanja, lovi svaku minutu dobre volje da odradiš nekaj, nemoj ići na silu, ako ne ide promjeni aktivnost ( malo ga nosi, ljuljuškaj, vozaj u kolicima). Meni nije teško satima vježbati, ali je teško pridobiti dijete da satima vježba. I bit ćeš još puno puta tužna i depresivna, ali vjeruj trud će se isplatiti i samo vježbaj, vježbaj, vježbaj.... :kiss
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 23 lis 2009, 22:13

nina,nemoj si to raditi da razmisljas kako si ti kriva..to ce te izluditi, a nece nikome pomoci..sto god bilo bilo je,sad je tako kako je..muz ti j evelika potpora i to je prekrasno..i sama vidis da ti mali ipak napreduje..to je super!samo tako nastavi!
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la UNA&TIN » 25 lis 2009, 18:42

Evo malo da se pohvalimo - ova lopta za pilates je super. Malo smo se u početku mučili ali sve nam bolje ide. Danas kad se probudio i kad sam ga stavila na krevetu na trbuh samostalno se odignuo od podloge i nekako dohvatio igračku ispred sebe i privukao je ustima. Počeo je pomalo otvarati šakice i doista se ove vježbe isplate ali nas jako iscrpe. Imam osjećaj da cijeli dan samo vježba, spava i jede.
I otkrili smo igračku koja ga jako motivira : DALJINSKI OD TV-a. Puno malih gumbiča.
Svima šaljemo vesele i zadovoljne pozdrave iz Gajnica!
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 26 lis 2009, 11:04

Nina, pa to je super, bravo za Tina.Kada je maleni rođen?, Jelena je 23.4.
Imam dva pitanja za vježbače sa dužim stažom.
Prvo: Da li vam se dešavalo da dijete usvoji neku novu vještinu, i da ju radi neko vrijeme, a onda prestane ili radi krivo? Naime, Jelena je prije mj dana ( tada imala 5 mj), dostigla neku normalu u širim granicama, osim u potrbušnom. Lijepo se i pravilno okretala do boka, stalno, kao mali zvrk , u obje strane, bilo za igračkom bilo bez. Dr. se na prošlom pregledu čudio da se nije u potpunosti okrenula, jer joj je malo falilo. Isto se stalno igrala sa stopalima, i skoro ih u usta stavila. Ima već 2 tj da se okreće rijetko, stopala ju ne zanimaju. Sada moramo vježbati potpunu rotaciju s leđa na trbuh, i ako nemam njene suradnje ( ona se zainteresira, počne okret, ja lovim noge i okrenem do kraja) ukoči noge, protestira i ništa od rotiranja. Učinimo 15-20 rotacija na dan, i nekako mi se to malo čini. Vidim da se hoće okrenuti, dođe do boka, i dalje se krene izvijati, zabacuje glacu. A mislila sam da smo završili sa izvijanjem.
Drugo: Da li ste imali problema kod uvođenja dohrane?, djeca s cerebralnim oštečenjem mogu imati problema s hranjenjem, gutanjem. J. do sada bila isključivo na dojci, bez dude i bočice i nije bilo problema.Unatrag par dana sam krenula s mrkvicom. Kako stavim zalogaj u usta izbaci ga van, ako metnem dublje zagrcne se.Imam osjećaj da ima još uvijek obrambeni refleks izbacivanja. Kod nje su još u tragovima prisutni neki primitivni refleksi( Mooro, ASTVR). Probat ću danas dati jabuku.Možda joj mrkva ne paše.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamin slatkiš » 26 lis 2009, 11:09

bok i mi smo vjezbaci ako se mozamo pridruziti trebala b par savjeta u vezi vježbi kako uspijete moj place uzasno nemos s njim nista...pozz :mase
slika
mamin slatkiš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 26 lis 2009, 11:15

Mamin slatkiš dobro nam došla. :mah
Opiši malo probleme, dat ćemo koji savijet, možda pomogne.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamin slatkiš » 26 lis 2009, 11:31

mi vjezbamo od 2.5 mj ispocetka je to bilo glavica malo u desno pa ispravljanje toga pa distonija misica tj otvaranje sakica opustanje misica a sad je to podizanje zdjelice i ispravljanje stopla .kad je bio mali on je stalno isao na vj i sve bilo ok i tamo i kuci svakodnevno onda smo napravili kuci pauzu pa se nalo odvikao sad mu je 15 mj i vec sve raumi pa neda da se s njim ista vjezba nemogu s njim na kraj ubrzo idemo u kalos i neznam kako ce tamo ja milim da ce danonocno plakat ja neznam kako vi uspijete sa svojima :dunno ps.to mu je sve posljedica pooda (apgar 5) i tako :srca :mase
slika
mamin slatkiš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 26 lis 2009, 23:36

roka, moze se dogoditi da dijete, koje je naizgled usvojilo neku aktivnost, pocme bucati nakon nekog vremena i pokvari opci dojam. to je zato sto nije usvojilo obrazac do kraja. bit ce faza kad ce nekad napraviti nesto za pet, a za minutu katastrofa. zato je vazno vjezbe ne skidati na svoju ruku i vjezbati sve dok fizijatar ne skine vjezbu.
marta je recimo pravilno okretanje savladala sa 10 mjeseci, a okretanje smo radili do 18 mjeseci kada je vec potpuno bila iskljucena mogucnost brkanja loncica. tako je bilo sa svakom vjezbom koju smo radili. vjezbali smo ju dugo nakon sto bi marta usvojila pravilan obrazac. znam da sve to odnosi puno vremena, ali takve vjezbe se mogu koristiti kao odmor od onih koje su djetetu teske pa ih kombinirati s onima koje dijete tek usvaja.
da, i ovo sto opisujes da jelena pruza otpor pri okretanju otkad ste to uveli kao vjezbu. nema ti druge nego loviti svaki slobodni trenutak, zavaravati je i tako rascjepkano vjezbati. to je ujedno i najucinkovitije jer istu vjezbu treba ponavljati vise puta tijekom cijelog dana. losija varijanta je odvaliti sve odjednom pa ste mirni.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la UNA&TIN » 27 lis 2009, 01:16

Tin ima 5 i pol mjeseci (rođ.07.05.'09) i također se događa da ponekad nešto napravi katastrofa a idući put dobro.
Recimo danas nam je išlo dosta teško jer se cijeli dan jako izvijao i to tako da se nogama odguruje o mene i to svom snagom. Jednostavno je prejak. Ja sam dosta sitna a on već ima osam kila i bik po horoskopu a bome je takav i po naravi.
Ne znam- sutra idemo opet na Goljak pa ćemo vidjet šta krivo radimo.
Što se hranjenja tiče ja sam mu prvu kašicu (jabuku) ponudila prije mjesec dana i odustala jer je sve pljuvao natrag van, grcao se, povračao, radio gnjusne face itd.... Prije tjedan dana sam ponovno počela sa uvođenjem hrane ali ovaj put sam mu dala banana-marelica i prve dve žlice se kiselio ali na kraju ju je super pojeo i od onda više nemamo problema. Jede sve živo pa čak i jabuku za koju mislim da im je prekisela. Jednostavno moraju naučiti gutati a ne sisati hranu tako da ih u početku moraš doslovce toviti i gurati sve što izbaci dok ne proguta. Barem je meni tak bilo i sa starijom kćerkom pa eto i sad sa njim.
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 27 lis 2009, 10:20

Martina mama-hvala na odgovoru.Malo sam se bila izbedirala, od početka vježbanja je uglavnom sve išlo uzlaznom putanjom, a sada smo malo stagnirali. Znam da je to sve normalno, i kako dolaze motorički sve kompliciranije stvari duže ćemo nešto morati vježbati. Tako ju i vježbam kako savjetuješ, lovim povoljne trenutke za pojedine vježbe, kad vidim da joj dosadi brže mijenjam u nešto drugo. Ma ne mogu reć, priviknula se na vježbanje. Ali mudrica je, dosade joj igračke i stalno moram nešto novo smišljati da ju zainteresiram. Recimo jučer sam joj rezala noktiće i da vidiš kako se okretala i lovila škare :mrgreen: Neki dan je dobila novu igračku i 20 min bila na trbuhu, sad joj je potrbušni položaj super, jer se počela igrati i dohvaćati igračke.Okrenem ju na trbuh, a ona podigne ruku iznad visine ramena, dohvati kutiju s igračkama, koja ima 1600 g, privuče ju i vadi si igračke iz nje. :sumo Mužu i meni " ispala vilica" od čuđenja. Isplatilo se skoro 3 mj vježbati oslonac na laktove i ravnotežu.A to što mi se pogoršao kolitis( ima lijekova), što sam smršavila( super) i što ću posijediti ( ima boje kod frizera) nema veze. Najvažnije je da će jednog dana biti dobro.

Nina-ja sam jučer probala s jabukom i pojela je jednu žlicu, kako ona jezikom van, ja pokupi i trpaj natrag u usta.A bude se naučila, meni je to prvo dijete, pa moram valjda od muhe raditi slona.Velik je Tin, Jelena ima oko 7 kg, ali kao što vidiš bilderica je.Što starija, to tvrdoglavija, bik po horoskopu, Jelena ( jelen) po imenu, malo govedo kak god okreneš :lol Sretno na vježbama, piši kak je prošlo.

Mamin slatkiš-pa vi ste stari vježbači.Čuj valjda budu ovi sa starijom djecom udjelili koji savijet, ja sam još uvijek na satovima, mobitelima, šalicama, kvačicama...ali pomalo mi nestaje igračaka i stvari u kući za zabavu. Nadam se da će se malac ponovno priviknuti na vježbe, i neće plakati. Sretno u Kalosu.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la UNA&TIN » 27 lis 2009, 11:17

roka još jedan savjet za hranjenje: žlicu ne guraj u usta sa strane( onak kak mi jedemo) već moraš okomito tj.ravno u usta. znači vrh žlice ide ravno u usta a ne od sastrane. nadam se da si me skužila. Ja sam Unu dugo krivo hranila dok me nisu tako savjetovali .
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.