Sada je: 26 srp 2026, 22:09.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la eli » 02 stu 2009, 12:43

mamin macak. ako je beba od 4-5 mj dobila parsto grama ne bi ništa poduzimala, ako stagnira ili gubi na težni radije bi išla sa dodatnim mlijekom kod bebe mlađe od 5-5,5mj. za bebu stariju od toga išla bi sa nekom kašicom + mlijeko.
zašto? 5 žličica nadohrane sigurno nisu ono što bebi fali da se osjeća sitom ili što bi joj pomoglo da bolje napreduje na vagi. a više od tih 5 žličica je puno za dijete koje nema bar 6-7 mj. optereti crijeva i opet izađe vani neprobavljena hrana.
eli
Sveta krava

PostPostao/la black_lady » 02 stu 2009, 13:34

A šta ako se ista situacija događa sa bebom od 4,5 mjeseci na adaptiranom? Mi nemamo izbora. Mi MORAMO dati nadohranu, kužite? Ne možemo čekati 6 mjeseci, ko bi pustio da mu dijete gladuje toliko.

Zato meni ona brošura o dohrani ne valja. priča se o dojenim bebama. Sve je to meni jasno. Ali nema kad se počinje s nedojenim bebama!
Ili sam ja nešto preskočila?
J. 11.06.2009.
M. 13.06.2013.
black_lady
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 02 stu 2009, 15:39

sve je isto, dojena il nedojena beba
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 02 stu 2009, 15:56

black_lady je napisao/la:A šta ako se ista situacija događa sa bebom od 4,5 mjeseci na adaptiranom? Mi nemamo izbora. Mi MORAMO dati nadohranu, kužite? Ne možemo čekati 6 mjeseci, ko bi pustio da mu dijete gladuje toliko.

Zato meni ona brošura o dohrani ne valja. priča se o dojenim bebama. Sve je to meni jasno. Ali nema kad se počinje s nedojenim bebama!
Ili sam ja nešto preskočila?

po čemu ti zaključuješ da ti je dijete gladno i da joj MORAŠ dati nadohranu (termin je neprecizan, nadohrana je adaptirano mlijeko koje se daje dojenoj djeci, ovdje se radi o dohrani)?
drugo, jesi li pročitala cijelu brošuru? ili si odustala kad si vidjela da se spominje dojenje?
ovo pitam zato jer je bitno da roditelji/majke shvate da nije važno koje mlijeko dijete pije već je li spremno za dohranu, a znakove po kojima se to može prepoznati mogu pronaći i u toj brošuri (koju mi nismo pisali, samo smo preuzeli link udruge Izvor)

i tema Prva mrkvica - topic za početnike obuhvaća sve namirnice koje se daju u prvom obroku dohrane tako da moderatorice nemaju što brisati
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Madir » 02 stu 2009, 16:14

jaja je napisao/la:Kakvo je ledovo smrznuto povrće,nedi sam ćula da je zdravije nego ono kupljeno na tržnici ili trgovini i može li se ono davat bebama?

mi redovito kuhamo ledovu mrkvicu i brokulu.sve 5. :gladan
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la MaminMacak » 02 stu 2009, 16:23

mamin macak. ako je beba od 4-5 mj dobila parsto grama ne bi ništa poduzimala, ako stagnira ili gubi na težni radije bi išla sa dodatnim mlijekom kod bebe mlađe od 5-5,5mj. za bebu stariju od toga išla bi sa nekom kašicom + mlijeko.
zašto? 5 žličica nadohrane sigurno nisu ono što bebi fali da se osjeća sitom ili što bi joj pomoglo da bolje napreduje na vagi. a više od tih 5 žličica je puno za dijete koje nema bar 6-7 mj. optereti crijeva i opet izađe vani neprobavljena hrana.

Eli, nije gubila na tezini, nije puno dobivala, ali to me nije toliko niti mucilo sve dok je dobivala. Problem je sto bi ona popodne kad su cice valjda bile praznije doslovno urlala. A ne radi se o 5 zlicica nadohrane, rekla sam da je ona meni nakon tjedan dana vec jako puno kolicinski jela, cijelu veliku HIPP kasicu i drugu bi kad bi joj dala. I nakon toga vise nije bilo tog placa popodne. E sad, mozda se poklopilo, ali stvarno ne znam. Ja ipak mislim da je to bila neka kombinacija mog mlijeka i velike bebe kojoj dosta treba. I da, ovo sto kazes za opterecivanje crijeva, moja djeca na mom mlijeku imaju obavezno sluzave stolice (ili ih nemaju :lol ), a kad smo uveli dohranu i to se dovelo u red. Ja bar nisam imala dojam neprobavljene hrane, no mozda grijesim.

Nesto sto mozda ima veze s tim, evo sad ovaj moj 3,5 mjesecni od 7800g ne kaka vec 13 dana i bili kod pedijatrice i kaze da mu je trbuscic mekan i da on sve iskoristi iz mlijeka i nema sto pokakati?! Pitam se sto ce biti za 2,5 mjeseca, no pljuc-pljuc, nadam se da necu sada ureci, on je jos zadovoljan i nista se ne buni, tako da mi ne pada napamet nista dodavati.

Po meni je pitanje kod starije bilo dodatno adaptirano ili dohrana, urlanje mi nije bilo opcija kod 4,5 mjesecnog djeteta.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la supermama » 03 stu 2009, 22:05

glava mi puca kao da nisam vec jednom prosla sve ovo....a i onda mi je glava pucala....nego krenula sam sada kao i s dominikom, a kaze mi danas pedica drugaciej, dakel ja sam joj pocela davati prvi "obrok" (pod navodnicima jer su to doslovno par zlica) u 10 prijepodne (ona pije adaptirno u 4 ujutro, u 8, 12, 16 i 20), tako je pomakla rucak na 13 sati, pa 17 mlijeko i onda poslije kupanja....

...a kaze mi danas pedijatrica da sma trbala onaj obrok adaptiranog zamiejniti s kasicom....ali kako kako da joj naguram dovoljno u usta.....
pa sam ja mislila da kad jednom dodje vrijeme za drugi obrok to bude taj rucak, i onda umijesto mlijeka u 4 neka kasica mlijecna, i onda mlijeko, pa jos kasnije vecera na zlicu, pa i dorucak......aaaaaaaaaaa sve mi se zbrckalo.....no ajmo za pocetak odgovor na pitanje....dali je u redu da dajem tu neku prvu vocnu, zitaricastu kasicu prijepodne

danas nam je pedica rekla da za rucak mozemo spremiti neko varivo, covjece a mi prije par dana okusili zlicu i vocku ( ignoriramo pedicu za mjesec dana)
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 03 stu 2009, 22:14

obavezno prve obroke, tj. svaku namirnicu kad je prvi put uvodiš daješ ujutro. dobro, meso i ribu možeš i u jedan poslijepodne, ali bolje ne kasnije.

Nesto sto mozda ima veze s tim, evo sad ovaj moj 3,5 mjesecni od 7800g ne kaka vec 13 dana i bili kod pedijatrice i kaze da mu je trbuscic mekan i da on sve iskoristi iz mlijeka i nema sto pokakati?! Pitam se sto ce biti za 2,5 mjeseca, no pljuc-pljuc, nadam se da necu sada ureci, on je jos zadovoljan i nista se ne buni, tako da mi ne pada napamet nista dodavati.

pametno - iz dana u dan.
13 dana je stvarno puno. najbolja stvar protiv lijenih crijeva su kompresije. njima dolazi do masnijeg mlijeka i ono protjera. rijetke mame pokušaju tu metodu, čini im se nemoguća, ali naša ramona je tako mlađem uspostavila koliko toliko redovito kakanje.
ja bi još i dodala probati uobročiti bebu, da ne uzima svakih pola sata po pola deci vodenastijeg mlijeka. tvoj sin je dovoljno krupan da bi ga mogla probati držati bez jesti dva sata i onda ga probati privoliti da isprazni skroz srkoz cicu.

obično ni sa šest mjeseci crijeva nisu sasvim dorasla dohrani pa pet žličica kašice od kruške otvore bebu. ako sa probavom budete ovako lijeni i za mjesec i po, ok je malo dohrane, no ona neće nadoknaditi eventualni manjak hrane.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MaminMacak » 04 stu 2009, 00:44

Kakve kompresije? Ne znam ti ja sto je to, daj pls pomogni gdje da trazim.
A ovo s masnijim mlijekom bi moglo biti i da ga on ispovraca jer ima refluks i
obavezno nakon svakog obroka dosta toga ispovraca. Zato mu i dajem da
jede kad god trazi jer se zbog tog povracanja nikad ne najede do kraja.
A to sto ima 7800g sa 3,5 mjeseca ne znaci da super dobiva, on je velik
rodjen i npr od 2 do 3 mjeseca je dobio niti 700g. Mislim, dovoljno je to,
ali ne bi ga bas niti izgladnjivala i stavljala na dijetu. Kad sve rezimiram
mislim da je ipak fora da on ispovraca masnije mlijeko jer ispovraca ono
sto je zadnje pojeo, a to je to. No za to bas i nema lijeka. Izdrzat cemo
jos malo i ovako, nema veze sto rijetko kaka, meni je glavno da to njega
ne muci buduci je dobre volje. A plakati kao seka nadam se da nece ni
poceti, a ako i pocne rjesavat cemo tada.

I da, bude njemu sada nekada i razmak po 2-2,5 sata medju obrocima,
i ne dajem mu uglavnom obje cike nego samo jednu.

:mase

supermama, nemoj se nervirati i slusaj sebe, a tek onda pedijatricu.
Kakva variva pobogu, pa tek ste se rodili, ima vremena :whew
Po meni sve dobro dajes i nemas sto jos zamjenjivati dok to ne budu
vece kolicine.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 04 stu 2009, 00:50

dala si si odgovor. jadničak mali ispovrati kraj obroka. :(
vjerojatno to i radiš, ali za svaki slučaj... dobro je podići ga na pola obroka da podrigne, da mu zrak kojeg i u normalnim okolnostima bebe progutaju izađe van.
ja ne bi davala drugu sisu bez da sam sigurna da prvu nije skoru ispraznio. velik je i jak, može dobro povući, pogotovo uz pomoć kompresija.

ako je između drugog i trećeg mjeseca dobio nepunih 700g dobiva školski, ni puno ni malo.

kompresije
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111&Show=669
eli
Sveta krava

PostPostao/la Malena šarena » 07 stu 2009, 11:07

evo ja upravo kuham smeđu rižu,i danas je prva papica.Beba ima 4 mj i 12dana i skroz je spraman za dohranu iako ja nisam spremna još za to ali evo brzinski se spremam.isčitala sam uglavnom sve ne ovoj temi i super ste mi,tako i ja planiram hraniti dijete,ne mrkva jabuka i sl.

šteta da prije ovo za bundevu nisam pročitala,ja sam sinoč pripremala da nama danas radim juhu,a ostat bundeve sam zaledila.valjda će biti ok.

rižu mu kuham s kombo algom koja mi nije nepoznanica jer je inače koristim.

Pitanje?
Što da uradim s ostatkom riže?? da ohladim i držim u frižideru s obzirom da će nekoliko dana jesti samo to,ili da zaledim? ili da svaki dan novo kuham?? (iako mi je to tlaka jer se dugo kuha)

rižin slad imam ali mi je več dugo otvoren,pa ču kapnuti malo mog mlijeka(vidjela sam da je jedna forumašica to radila i super mi zvuči)
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 07 stu 2009, 12:56

Malena šarena je napisao/la:evo ja upravo kuham smeđu rižu,i danas je prva papica.Beba ima 4 mj i 12dana i skroz je spraman za dohranu iako ja nisam spremna još za to ali evo brzinski se spremam.isčitala sam uglavnom sve ne ovoj temi i super ste mi,tako i ja planiram hraniti dijete,ne mrkva jabuka i sl.
...

Pitanje?
Što da uradim s ostatkom riže?? da ohladim i držim u frižideru s obzirom da će nekoliko dana jesti samo to,ili da zaledim? ili da svaki dan novo kuham?? (iako mi je to tlaka jer se dugo kuha)

po čemu ti vidiš da ti je dijete spremno za dohranu? s 4 mjeseca i 12 dana?

rižu kuhaj svaki dan svježu u početku dohrane. ako želiš da ti se kraće kuha, a ti ju prethodno namoči i kuhaj u ekspres loncu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Malena šarena » 07 stu 2009, 13:05

po svemu vidim..
zainteresiranost za hranu,mljackanje,dupla težina od porođajene,nedostatno mu je i moje i ad mlijeko...

hvala za rižu.
spremila sam ostatak,pa ću vidjeti što dalje.

mali je presretno jeo,pojeo ja mislim i 10ak č.žličica
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MaminMacak » 07 stu 2009, 22:22

Riza nakon 24h gubi veci dio hranjive vrijednosti pa im niti kasnije nema smisla davati rizu od jucer.
Mislim, nece mu nista biti, ali nece niti dobiti ono zasto mu kuhas integralnu rizu pa nema smisla.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Malena šarena » 08 stu 2009, 13:41

skuhala sam novu jutros,čekamo da se probudi pa da ga hranimo.Jučer je bio u 10 obrok sa žlicom,ali eto danas smo svi prespavali pa će mu to biti ručak .)

Htjela sam pitati koliko dugo se daje jedna te ista namirnica. JBP u knjizi kaže tjedan dana.Nije li to malo predugo da jede jednu te istu?
Kad se uvede i druga namirnica dali se tad počne davati 2x dnevno obrok?
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 08 stu 2009, 13:50

namirnica se isprobava 3-5 dana, nakon toga se ide na novu. kad se usvoje dvije-tri namirnice, mogu se miješati
Malena šarena je napisao/la:Kad se uvede i druga namirnica dali se tad počne davati 2x dnevno obrok?

drugi obrok se uvodi nakon što se isprobaju sve namirnice prve skupine, odnosno kad dijte ne traži/dobiva mlijeko nakon obroka.

i 10 žličica za prvi put je puno i previše za dijete od 4 mjeseca i 13 dana :mah
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Malena šarena » 08 stu 2009, 22:55

hm..pa ako ću svaku namirnicu davati po 5 dana,kad onda taj drugi obrok dati,za dva mj?? :D

A eto on je toliko pojeo i odma iza toga je i sisao! :)
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 08 stu 2009, 23:04

sa šest mjeseci ide prvi, sa 7,5-8,5 drugi.
gdje trčiš pred rudo, ima dijete vremena sve isprobati.

ovo što si spomenula kao znake spremnosti u stvari to nisu. sisavci (cijeli rod, ne djeca koja sisaju), spremni su za dohranu negdje u vrijeme kada su u stanju sami se primaknuti hrani i sami se poslužiti. za djecu je to između 6-9 mj, kad propužu, sami se posjednu i mogu rukom zagrabiti, staviti u usta, kad im je motorika usta dovoljno razvijena da tu hranu ne izbacuju jezikom ili gutaju ko ptići već "prožvaču".

kod hranjenja djeteta treba uzeti u obzir da se ne jede u (polu)ležećem, nije zdravo, a nije zdravo ni dijete koje samo ne sjedi držati u sjedećem.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Malena šarena » 08 stu 2009, 23:07

čitam 49tu stranicu, i priča se dosta o prosu....ja bi nadodala da je proso najbolje prije upotrebe popržiti na suhu teflon tavu i tek onda kuhati,tako je lakše probavljiv i ukusniji. U kuhanju se također može staviti komadić kombo alge! ;)
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Malena šarena » 08 stu 2009, 23:10

eli,nigdje ja ne trčim,nego sam pisajuči post skužila da je taj drugi obrok odprilike za dva mj jer se nisam baš nešto previše uputila u dohranu s obzirom da sam to planirala sa 6mj.

A o spremnosti/nespremnosti ne bi komentirala,svako je dijete drugačije,pa tako i moje.
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 08 stu 2009, 23:13

zar se tvoja posijeda?
da sam gledala tvoje kriterije moja bi počela sa 2,5, ovako je sa 5,5 i nije bila spremna. to sam skužila tek naknadno.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Malena šarena » 08 stu 2009, 23:19

a po mojoj pedijatrici on je trebao početi i prije skoro mj dana pa sam otezala...

..mislim da smo skorz off topic!
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 08 stu 2009, 23:20

ovo o čemu mi pišemo su preporuke svj.zdr.organizacije.
svatko u svojem domu radi kako misli da je najbolje, ali ja se držim one da pametni uče na tuđim greškama i da je najbolja škola ona za koju su drugi platili školarinu.
:zivili
:mah
eli
Sveta krava

PostPostao/la zauvijekmama » 08 stu 2009, 23:22

moj nije bio spreman za dohranu ni sa 7 mjeseci...tek je od 8 poceo prihvacati...

koliko dugo treba prziti sjemenke sezama? ne nalazim ... :conf
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Malena šarena » 09 stu 2009, 11:47

zauvijekmama,sjemenke sezama možeš pržiti na dva načina:
sezam oprati u hladnoj vodi
staviti ga na dobro ugrijanu teflon tavu
miješati dok se ne posuši i pržiti 10ak min
dobije zlatnorumenu boju i pucketa
ili
odma sezam staviti na suhu teflon tavu i za minutu je gotov

vruče sezam izdrobiti i kad se ohladi staviti u staklenku i tako može stati tjedan dana.

Za početak bi ga ja prala i mokrog pržila za dijete,a sebi ga radim tako da ga suhog pržim
Isto ovako možeš raditi i sa suncokret sjemenkama i s orašastim plodovima
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Malena šarena » 09 stu 2009, 11:51

cure,vezano za moje pitanje za uvođenje drugog obroka bi se samo nadovezala da u knjizi JBP stoji da se drugi obrok uvede još u prvom tjednu dohrane,a več u trečem tjednu ide i treči obrok.Prve 4 namirnice su smeđa riža,amarant i proso i slatka riža koje se do 3eg tjedna daju,u četvrtom ide več i jabuka ili bundeve ili mrkva i kvinoja
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la supermama » 09 stu 2009, 12:04

uuuuhuhuhuh, ovo sa uvodjenjem tri obroka vec nakon treceg tjedna dohrane je izazvao i mene da pokazem negodovanje, a mirne sam prirode, ali brate mili zdravo razumski je zakljuciti da neko ko je jeo samo mlijeko sada u tako kratkom vremenu treba poceti šopati tri puta dnevno sa skroz drugacijom hranom.....ma covjece mi veliki kad recimo prelazimo na makrobiotiku preporuke su od te iste JBP da se ide postepeno :kima ali ovo je za neki drugi topic pa se ispricavam na upadu :alc

edit: jadranka boban peic
Zadnja izmjena: supermama; 09 stu 2009, 15:21; ukupno mijenjano 1 put/a.
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 09 stu 2009, 13:21

Znaci da ce onda dijete na pocetku dohrane imati 3 obroka zitarica. Nije li to suludo?

I tko vam je ta JBP? Nisam iscitavala cijeli topic pa molim za puno ime, hvala.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Malena šarena » 09 stu 2009, 17:50

ma daaaa i meni je to nekako nelogično!!

stvarno mi nije jasno...ali tako stoji u knjizi :dunno
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 09 stu 2009, 20:13

Malena šarena je napisao/la:cure,vezano za moje pitanje za uvođenje drugog obroka bi se samo nadovezala da u knjizi JBP stoji da se drugi obrok uvede još u prvom tjednu dohrane,a več u trečem tjednu ide i treči obrok.Prve 4 namirnice su smeđa riža,amarant i proso i slatka riža koje se do 3eg tjedna daju,u četvrtom ide več i jabuka ili bundeve ili mrkva i kvinoja

ako ćeš pratiti doslovno što JBP savjetuje, onda ti mi nismo potrebni. sve ti piše u njenoj knjizi
na ovom forumu se držimo preporuka WHO i kad se one promijene, promijenit će se i ono što mi savjetujemo.
eli ti je lijepo napisala u gornjem postu o spremnosti i drugom obroku

zm - ako pržiš oprani sezam na vrućoj tavi, deset minuta je previše. prži ga, uz stalno miješanje, dok ne počne pucketati i tada ga odmah makni s vatre i istresi iz tave jer će inače zagoriti i možeš ga samo baciti
Ina66
kuhinjska fly lady

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.