Sada je: 25 srp 2026, 11:02.

alergija i dojenje

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

alergija i dojenje

PostPostao/la ina_sa » 17 ožu 2008, 11:25

Ovako.Povremeno kod svoje 4-mjesečne bebe vidim male tragove,končiće,svježe krvi u stolici.Da sad ne peglam s onim šta smo sve prošli s doktorima,došli smo do zaključka da se vjerovatno radi o alergiji na nešto što ja konzumiram.Iskreno,ja dosad nisam čula za alergiju kod dojene djece,ali eto,čovjek se uči dok je živ :cool .

Moje pitanje je šta bih najviše trebala izbjegavati,koja je hrana najmanje alergena,i da li bih trebala,s obzirom da ću dosta toga izbaciti iz prehrane,uzimati neke vitamine dodatno,Mg,kalcij... :dunno

Eto,ako je neko imao iskustva s ovom vrstom problema,molim pomoć.

Hvala :mase
Ema 5.7.2004.
Una 3.11.2007.
ina_sa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: alergija i dojenje

PostPostao/la rusulica » 03 stu 2009, 13:04

Book, znam što prolaziš.

Moja je Laura kao beba bila alergična nan jaja i kravlje mlijeko(što tada nismo znali) pa su joj konstantno po koži izbivale razne iritacije, urtikarija, ekstremno suha koža itd. Čitavo to vrijeme je isključivo dojila. Čak je išlo do tog da je imala i simptome neordermitisa (atopijski dermatitis) al je naša pedeijatrica to zanemarivala pa nikad nije dijagnosticirano. Danas ima 2 ipo god i još uvijek je alergična na jaja i mislim na još neke stvari koje još nisam otkrila. u principu većinu toga otkriješ sama jer u bolnici na testiranju dijete testiraju samo na ono na što ti sumnjaš a i ti testovi se većinom ne rade prije 1 god života.
uglavnom jako alergena hrana ti je: mlijeko, jaja, brašno(gluten), soja, orašasto voće(KIKIRIKI, lješnjak, orah), citrusno voće, sumsko voće, rajčice, med, riba, mahunarke...

Savjet što ja radim dan danas a moja doktorica nikad to nije odobravala (na mojoj Lauri dokazano pali):svaku novu hranu (koja ima svoje sokove, dakle nije suha kao npr orah) natrljam malo na djetetovu kožu. Ako se zacrveni(u 24 sata) nije alergična. Dosad je palilo u 100% slučajeva.

Još nešto: pazi na prerađevine i njihove sastojke kroz koje alergen također može djelovati iako su možda termalno obrađeni. npr kod alergije na mlijeko mnogi proizvodi imaji u sebi mliječne proteine i druge sastojke u drugim oblicima(sirutke, mliječne masti...). Kod alergije na jaja ja npr moram paziti da osim samih jaja prerađeni proizvodi(najčešće slastice) ne sadrže lecitin iz jaja. Srećom danas su proizvođači upoznati s tim problemom pa sve češće upotrbljavaju sojin lecitin.

Sretno s tim alergijama, ja sam prošla pravu torturu (više zbog doktora nego same alergije).

Javi ako ti dijete bude imalo kožne alergijske reakcije, preporučit ću ti kupke i kremice.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Hajdi » 03 stu 2009, 13:07

Moja N. je bila alergična na jaja, reagirala je preko mog mlijeka već od 1. mjeseca života. Pojavio joj se atopijski dermatitis. Bila sam na strogoj dijeti (bez jaja, lecitina, mlijeka u svim oblicima i još dosta stvari) dok sam dojila.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la rusulica » 03 stu 2009, 13:12

Hajdi slično je i meni bilo samo što sam alergiju na jaja skužila sama tek kad je ona imala10 mj, do tad je jadna kroz moje mlijeko trpila jaja.
inače sve o alergiji sam saznala i za moje dijete napravila sama, doktorica mi je bila niškoristzi po tom pitanju.
moja je bila alergična i na kravlje mlijeko pa sam morala što duže forsirati dojenje(kozje nije volila)
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Hajdi » 03 stu 2009, 13:19

Nama su potvrdili alergiju s četiri i pol mjeseca, testirali su je (napravili su kožne i krvne testove). Išli smo najprije kod privatnika u RI, pa u LJ na Pedijatriju, na kraju smo otišli kod privatnika (ali na uputnicu) u LJ i kod nje smo i dan danas.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la rusulica » 03 stu 2009, 13:48

nama samo krvni sa 13 mj i morala sam im sama reći na što da je testiraju. :roll: :conf :angry
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 09 stu 2009, 08:26

I ja sam počela sumljati da mi bebach ima alergiju, ali je još premali da bih bila sigurna...

Dojimo se bez problema od njegovog rođenja (1 mj.), on lijepo cica, velika je beba, a i mlijeka imam dovoljno, uvijek ostane u cici malo nakon dojenja. Čak je i dobro dobio, točno 1 kg (bili na vaganju u patronaži). Ima 7 podoja i 5 zlatno-žutih stolica dnevno, čak pratim i vrijeme podoja i počelo se regulirati uvijek u iste sate u danu, sve pet.

Ono što mene brine, je to da mu prištići s lica nikako ne odlaze... u početku sam mislila da su to milije i da se koža sama čisti, onda mi je sa tjedan dana te iste prištiće dobio i po trbuhu, sav se bio osuo, ali je to prošlo za tri dana pa sam to povezala s baby uljem, koje sam mu samo jednom namazala. Odsad za tijelo koristimo syndet i maslinovo ulje i trbuh je čist ko suza, guza i pregibi su isto čisti.

Problem je u licu, dakle. U patronaži su mi dali uzorke A-derma kolekcije, od kojih mu šampon strašno isušuje kožu (kao i prije spomenuti syndet), ali krema za lice mu izgleda odgovara, samo što sad umjesto gnojnih sitnih prištića na licu ima crvene površine-flekove izdignute suhlje kože, koje pobijele kad se krema nanese. Još nismo bili kod pedijatra (uskoro idemo), al tamo ne očekujem previše sad za prvi put.

Moje pitanje: dali da počnem sustavno s eliminacijom tipičnih alergena, npr. kravljeg mlijeka, jaja, itd... Mlijeko pijem jako malo (1 dcl), ali pijem jogurte. Orašaste plodove ne jedem jer uz to imam frke s hemeroidima, tako da moram paziti na prehranu i zbog sebe. Riba i plodovi mora mi baš nisu na meniju (Zagreb), agrume ne jedem zbog kisele stolice klinca.
Koliko dugo trebam izbaciti pojedinu namirnicu da sam sigurna da nije alergičan baš na nju?
rusulica je napisao/la:Savjet što ja radim dan danas a moja doktorica nikad to nije odobravala (na mojoj Lauri dokazano pali):svaku novu hranu (koja ima svoje sokove, dakle nije suha kao npr orah) natrljam malo na djetetovu kožu. Ako se zacrveni(u 24 sata) nije alergična. Dosad je palilo u 100% slučajeva.
Kako da to isprobam djetetu na licu i to npr. s jajima i mlijekom? Ne ide.

Pomoć, please...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Hajdi » 09 stu 2009, 09:15

Savjetujem ti da potpuno izbaciš svu kozmetiku, sapune, ulja i kožu pereš samo fiziološkom ili prokuhanom vodom. Meni se kod L. dogodilo da smo prerano počeli sa šamponom i sva je bila puna crvenih prištića s mjesec dana koji su se od lica širili na vrat i poprsje. Otišli smo kod dermatologa, dobili upute za njegu kože, savjete koje deterdžente upotrebljavati i bilo je bolje. Ako su na koži suhe crvenkaste flekice to može biti dermatitis i može se pojaviti kao reakcija na hranu ili nešto drugo iz okoline (hladnoću, toplinu, deterdžent, vunu .. ). Zaboravila sam koliko treba mliječnim proizvodima da se iščiste iz tvog organizma, ali rekla bih ovako od oka bar nekoliko tjedana da treba ustrajati s dijetom. Pokušaj. Pedijatricu upozori na promjene na koži i na dijetu koje se pridržavaš. Neka te pošalje dermatologu i alergologu. Čim postanu malo veći a dermatitis ih svrbi počnu se češati i grebati, naša N. je bila izgrebana do krvi s 4 mjeseca.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la rusulica » 09 stu 2009, 12:02

Potpisujem ovo sve što je Hajdi napisala.

Meni su pomogli proizvodi A-derme (kupka)ali je L.tada bila starija. Za suhu kožu dr.Pavlov (najbolji u St za takve stvari) nam je preporučio Linola mlijeko i super je (mislim oko 200 kn u ljekarni).

Takve crvene fleke imala je i moja L. ali nju je isto češalo i najviše se pojavljivalo na pregibima (atopijski dermatitis tj. neurodermitis), a ponekad i na trbuhu i bedrima. Osip (sitne crvene točkice)može ukazivati i na seboroični dermatitis (lakši oblik od atopijskog) ali također osip može značiti i trodnevnu virozu koja je jako česta kod bebača (3 dana lagana fibra, dijete naoko dobro, 3 dan osip)

Sve simptome alergija(osip, češanje, suzenje...) uspješno smo rješavali sirupom Aerius(bez recepta) koji se daje po potrebi ali samo ukloni simptome. "Bolest" se opet vraća.

Za smirivanje kožnih iritacija najbolje su nam bile kreme Triderm, Beloderm i u gorim slučajevima kortikosteroidne kreme pravljene prema receptu s kojimA TREBA VRLO OPREZNO I U MALIM KOLIČINAMA jer su agresivne i izazivaju oštećenja kože kad se stavljaju u količinama većim od dopuštenih.

Ja bih pričekala ipak sa svim ovim proizvodima još neko vrijeme, jednomjesečna beba je toliko osjetljiva da su ti prištići možda ipak samo reakcija na "vanjski svijet", dakle privikavanje na život izvan maternice. za sad ju probaj prati u čistoj vodi a kad počmeš sa šamponima kupuj isključivo antialergijske (meni su niveini proizvodi bili super osobito antialergijski sapun i sensitive vl maramice)

Za pranje i čišćenje općenito osjetljive kože lica (ili crvene guze) koristila sam "1st eau" koja se može koristiti od prvog dana- ljekarna oko 140 kn

Što se tiče isprobavanja namirnica na koži, barem s mlijekom i jajima ti je lako. Na kožu ruke (podlaktica) ili nešto gdje ti je lako provjeravati reakciju da ne moraš skidati dijete a da to ne stavi u usta samo prstom naneseš kap mlijeka i malo razmažeš ili kap sirovog jaja. Ako postoji alergija meni se crvenilo i osip(urtikarija) pojavi već u roku nekoliko minuta. Ako se pojavi to dobro isperi i povući će se (tako je barem meni).

npr. jednom sam prala paprike (i tu alergiju sama otkrila) i ne opravši dobro ruke oprala L. slinavi nos. U roku 2 minute ona je prominila osobni opis. Lice nateklo, pocrvenilo, urtikarija(koprivnjača)...užas. Dobro sam ju umila (sada čistim rukama :) i krenula na hitnu po inekciju kalcija. Za 20 min sve se smirilo jer sam ju oprala.

Probaj al da ne mudrujem više :) po meni je bolje posjetiti alergologa privatno nego ići preko pedijatrice gdje to ide mnogo sporije. Moja nas pedićka nije htjela slati na pretrage :angry nikako do 1 godinu pa sam otišla privatno sama i saznala puno više informacija.

Pročačkaj i javi kako je prošao "kućni test na koži"
http://www.medicina.hr/.../utjecaj_preh ... ergija.htm
http://www.medicina.hr/.../neurodermitis.htm
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la rusulica » 09 stu 2009, 12:05

ne znam zašto al ovi linkovi šta sam napisala ne štimaju pa uđi na medicina.hr i ručno upiši nazive, izbacit će ti dosta toga
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Hajdi » 09 stu 2009, 12:49

Što se tiče kozmetike ja sada za djecu koristim samo Eucerin šampone, kupke, kreme i ostalo i nemamo problema s kožom. Ali za tako male najbolje ništa ne koristiti! Po savjetu travara N. smo kupali u kupki od hrastove kore i to joj je također pomoglo. Može se kupiti sušena kora (ja sam kupovala kod nas na tržnici od travara), to se prokuha, procijedi i izlije u kadicu s običnom vodom.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 10 stu 2009, 15:28

Hvala vam svima! Okupala sam ga samo u prokuhanoj vodi i nisam ga brisala već samo tapkala, ali svejedno mu je koža cijelog tijela i lica tada bila presuha i ljuštila se na pregibima. Onda mi je pak još jedna mama predložila Balmandol ulje za kupanje protiv suhe kože i čini mi se da je odlično, sinoć sam probala. A za lice sam dobila još par preporuka za Eucerin, kako je hajdi savjetovala, a i hrastovu koru cu probati ako ovo ulje ne upali, iako mi je zasad dobro. A-derma za lice mi nije nešto pomogla, moram priznati, možda treba duže vrijeme nanositi sustavno, ha?

Ma, u svakom slučaju treba otići privatnom dermi i viditi što će on reći, hvala rusulice. Nivea mi nije dobra, osuo se po tijelu. Trodnevna groznica nije, nema temperaturu, a i stariji mi je to imao jednom, znam kako izgleda. Za test na koži možda ipak probam, iako me je malo strah. Znači, definitivno dijeta, moram se psihički pripremiti, počinjem od sutra s jajima i mlijekom. A joj, to onda znači i sve kupovne kolače i kekse upitnog sastava, sve pohano, svo tijesto (paštu)... ok... što se mora, mora se...

P.S. Da li može osip biti od tragova dima cigareta po kući? Jer mm puši u dnevnoj :pusac , a bebach spava u drugoj sobi, iako se povremeno dojimo u dnevnoj (zbog starijeg, da ga imam pod kontrolom), ali mm radi cijeli dan i dođe navečer. To bi se onda trebalo odraziti na respiratorni sustav, a ne dermitis. Što mislite? A znam, reći ćete kako to pušenje u kući nije dopustivo i pozvati nas na red, ali šta da mu radim, kad mu je to gušt, a na balkonu je hladno... :dunno

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Hajdi » 10 stu 2009, 16:19

Sve alergije se mogu najprije pokazati na koži, a tek kasnije na sluznici respiratornog i probavnog sustava. Nikako nemojte pušiti u kući, rizik je prevelik i za alergije i za astmu.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 10 stu 2009, 17:16

OK, sad to još samo moram progurati kod mm-a...

držite mi fige :sumo

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la rusulica » 10 stu 2009, 18:47

Ovaj "kućni test na koži", nije ti to tako strašno, dovoljna je 1 kap. Meni je puno strašnije bilo vađenje tri epruvete krvi za testirati samo 4 namirnice i sva ona skrika i vika i urlanje, dvi sestre su je držale a opet ništa nismo postigli. Naime test je pokazao negativnu reakciju na mlijeko, dakle nema alergije, a ona se sljedeći put opet sva osula od mlijeka samo što sam joj ga stavila na kožu. Što bi bilo da ga je popila :strah
A ne znam koliko ima smisla tako izbacivati bebi hranjive namirnice jednu po jednu a ne znaš jeli uopće stvar u hrani a kamoli u baš tim namirnicama. Tako sam se ja u početku izluđivala i nakon nekog vremena činilo mi se da ne jedem ništa šta valja. Alergije mogu biti i na prašinu, životinjsku dlaku, razne biljke, razne materijale odjeće...da čak i na dim cigarete. Imate li ikakve životinje u kući? Paziš li da je odjeća isključivo pamučna?
Što se tiče suhe ljuskave kože meni je linola mlijeko stvarno super pomoglo a i preporučio mi ga je vrhunski dermatolog.
Još nešto alergijske i srodne bolesti (bolesti dišnog sustava i kožne bolesti, astma) često vuku genetsko nasljedstvo pa obrati pažnju. Ako se još šta sjetim, javim.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la rusulica » 10 stu 2009, 18:52

ako se već odričeš probaj za početak piti prokuhano mlijeko (postoji razlika ali i ne mora biti) ili pij jogurte (drugačiji sastav, nešto u vezi bakterija i kiselina ne sjećam se više).
Manistra (pašta) ti ima i bez jaja za kupit
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 10 stu 2009, 23:20

njegovu robicu perem isključivo odvojeno sa sensitive praškovima, bez omekšivača, sve platnene pelene i gaze za pod glavu prokuhavam, sve što dolazi direkt na kožu je pamučno, koristim i plišane tutice, ali su one isto pamučne iznutra... ipak mislim da nije toliko problem u tijelu, koliko me muči to lice, koje nikako da se prestane crveniti, ustvari samo obrazi, ko da su bili na buri.

ipak mislim da ne mogu toliko dugo čekati da vidim na što je alergičan prema krvnim testovima, to je još čitava godina dana, a i za dermatologa mi je još rano, sad mi kažu, tek od dva mjeseca... ipak ću ja probati otkriti sama prije nego li se počne češati

ovo za mliječne proizvode, ja sam dosad pila samo 1 dcl mlijeka dnevno i to u jutarnjoj bijeloj kavi, a jogurte pijem u većoj količini, pa brijem da ako su jogurti, onda je to kompletna lepeza mliječnih proizvoda, a joj... ma, vidit ćemo, mislim da ću početi s jajima.

u familiji imam mlađeg brata koji je imao intoleranciju na kravlje i majčino mlijeko do 2. godine pa je morao piti soju, ali to je bila strašna reakcija čim se rodio, nije uopće mogao cicati i imao je 20 stolica dnevno uz užasne grčeve... to kod nas nije slučaj, bebach je dobio kilu u mjesec dana, normalno se svaka 3-4 sata dojimo i on zadovoljno spava, ima 5 lijepih žutih stolica dnevno.

životinje ne držimo, živimo u novogradnji (nema plijesni), minimalan namještaj, bez tepiha, redovito perem i dezinficiram sve površine u kontaktu s bebom, bla, bla, trudim se i zbog starijeg malog...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la rusulica » 11 stu 2009, 00:02

vidim ja već si ti savladala sve antialergijske mjere :dada dobro ti ide

boysmama je napisao/la:ipak mislim da ne mogu toliko dugo čekati da vidim na što je alergičan prema krvnim testovima, to je još čitava godina dana, a i za dermatologa mi je još rano, sad mi kažu, tek od dva mjeseca... ipak ću ja probati otkriti sama prije nego li se počne češati

slažem se, zato sam ja i isprobavala to na koži.

Soja (sojino mlijeko je također jak alergen). U slučaju da ti zatreba adaptirano mlijeko a pokaže se alergija na kravlje, imaš u ljekarni kozje adaptirano antialergijsko al ti je poprilično skupo i bljak okusa.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la rusulica » 11 stu 2009, 00:09

Aerius super i brzo pomaže u uklanjanju osipa i drugih simptoma alergije, pogotovo ako češe. Mene je spasio kod grebanja do krvi. Djeluje već isti dan a uzima se po potrebi. Provjeri samo jeli prerano uzimati ga za tu dob.

Obrati pažnju na noktiće - jesu li izbrazdani? Također na stopala, jesu li crte od ispod neobično duboko usječene? To su također simptomi neurodermitisa.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Diami » 11 stu 2009, 10:26

Evo da se ja javim sa jednim malo "lakšim" iskustvom. Eto mi smo sad već veliki, ali se i sada sjećam straha da se radi o alergiji, neurodermitisu...

Imali smo u tri navrata veeelike flekice po licu, a jednom i nekakve lakše male lišajeve po leđima i lijevoj nadlaktici. Ove flekice na licu bi počele kao prištići, koji bi onda se počeli s vremenom spajati, da bi to postala jedna veća, crvena, malo odignuta i hrapava površina. Nekad je bila manja, tipa kovanica od 1kn, a nekad je išlo i do veličine kovanice od 5kn.

Bili smo kod pedijatra i on je rekao da je to čišćenje, isto kao i patronažna. Kad smo dobili lišajeve na leđima/nadlaktici, isto smo bili i bila je pretpostavka da je reagirao na nešto što sam ja pojela (vjerojatno jagode). Lišajevi su brzo nestajali, iako se još dva, tri tjedna moglo ako se dobro zagleda vidjeti gdje su bili.

Ovo na licu je znalo trajati i po tri, četiri tjedna, onda se smiri i praktički nestane na dva, tri tjedna, pa se opet pojavi i bude tak 2 do 4 tjedna. Mazali smo bepanten mašću, iako to nije dovodilo do nestanka, ali je smanjivalo crvenilo i grubost. I to samo ako sam mazala par puta dnevno u taankom sloju, jer je onda smanjivalo i iritaciju od sline/bljuckanja.

Eto, sad smo veliki već, alergija nemamo za sada, svu klopu smo super prihvatili. Kod nas je očito bila stvarno riječ samo o intenzivnom čišćenju kože ili kakvoj sličnoj reakciji.

E, al ja imam problema s alergijama na rukama, pa me zanima što je taj Aerius? Jer me svrbi užasno, pa se češem, pa mi ranice nastanu...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la rusulica » 11 stu 2009, 11:47

Aerius ti je sirup koji uklanja simptome alergije (svrbež, osip, gušenje...). uzima se žličicu dnevno po potrebi dakle kad se alergija pojavi. Nama je djelovanje bilo instantno, prošlo bi sve za jedan dan ali to ti neće ukloniti "bolest" već samo simptome dakle alergija će se ponovo vraćati kad budeš u doticaju s određenim alergenom. Inače sirup je super jer može trajati dugo(u frižideru) pa ga je dobro uvijek imati u kući. ugodnog je okusa pa ga i bebe prihvaćaju-
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 11 stu 2009, 16:25

joj, super, da bar i nama tako bude kao vama, diami... to što si napisala za flekove koje nastaju iz prištića, tako je isto i nama, i mogu ti reći, 4 dana smo uporno mazali s A-derma kremom za lice i nije se smanjilo, dapače, još se više crvenilo i širilo, već me uhvatila panika.

zato sam ja jutros odlučila stop i namazala ga jednom ponovno sa bepantenom jer je on masniji, i sve se smirilo u pola sata, drugo mazanje maloprije mu je skoro uklonilo sve s lica... ajde ti sad znaj.

nabavila sam ja po apotekama još par reklamnih uzoraka kremica, kako ste me savjetovale, za svaki slučaj (eucerin, mustelu, 1steau) pa ću svaku kremu probati po par dana da vidim najbolji učinak... a onda ćemo viditi i za taj sirup aerius, ako ovo ne bude pomagalo.

nokte i stopala sam provjerila, čine se u redu... noktići su glatke površine, ali su im rubovi malo neravni jer se još sami otkidaju, a stopala su lijepo mekana i nemaju usjeknuća, skoro nemaju ni borice :)

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Hajdi » 11 stu 2009, 16:49

Počekaj sa sirupom dok ne dobiješ informacije od alergologa ili dermatologa. Tako malima nemoj ništa davati na svoju ruku. Prije alergotestiranja ne smije bar tjedan dana dobivati nikakve lijekove za alergiju.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la rusulica » 11 stu 2009, 18:12

Da obavezno za sve to priupitaj barem pedijatra, ja ti govorim što je meni pomoglo al ne znači da će to isto i tebi. Također sve što sam upotrebljavala dobila sam na savjet od stručnjaka a i moja L. je ipak bila malo starija kad sam je počla tretirati (oko 4 mj.).
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 12 stu 2009, 05:43

ova uljna kupka balmandol stvarno pomaže, super mu je koža poslije nje, tijelo mu je baršunasto, bez ljuskica na pregibima, a lice se znantno popravilo, sad sam tako sretna... :D

izgleda da i bepanten djeluje, držite mi fige, ujutro idemo kod pedijatra prvi put!

sa sirupom ću ipak pričekati.

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Diami » 12 stu 2009, 10:10

E da - sad si me sjetila - i nama je a-derma bila prejaka. Osim toga dobila sam savjet da je to stvarno za problematičniju kožu, baš kod atopičnih dermatitisa i slično - posebno exomega linija.

A što se tiče ljuskanja (na pregibima posebno) - to smo i mi imali. Pedijatar nam je rekao dva uzroka - jedan jer je Karlo malčice prenešen, par dana samo, ali i to utječe, a drugi jer se tek skladištenjem masti ispod kože, a što se dešava kroz prvih mjesec-dva i kasnije, uspostavlja i ravnoteža kože i njezinog zaštitnog masnog sloja.

Držim fige za posjet pedijatru!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la rusulica » 12 stu 2009, 11:01

Mi smo koristili A-derma exomega kupku ali samo 1 čep razrijeđen na kadu vode. Nama je sve upućivalo na neurodermitis (atopijski) ali lakšeg stupnja (imaju 4 st.) no on se osim prema vanjskim simptomima teško može dokazati pa nismo dobili točnu dijagnozu. Ugl pojavljivao se takav crveni flekasti ljuskasti osip koji bi se za dan dva malo smirio ali bi bio vidljiv tjednima, crveni osuti ljuskasti pregibi (katkad bi koža popucala + češanje = sukrvica i ranice), izbrzdani i listajući noktići, duboko urezane crte na stopalima. Interesanto je što se osip uvjek pojavljivao na izloženim djelovima tijela skoro nikad ispod odjeće a znamo da je reagirao na alergene u hrani. :dunno
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 12 stu 2009, 16:02

joj, to je kod vas bilo prilično loše, rusulice, barem grdo zvuči :strah

e, da, i R. je preneseno dijete.

bili kod pedićke, ona isto misli da je to početak neurodermitisa i kad sam ja njoj sve ispričala što sam počela poduzimati i što mislim ubuduće, pohvalila me, a ja sam onda pohvalila vas babe s foruma, jer sam dobila toliko informacija u tri dana da ne bi iz literature mjesecima, ovo iz prve ruke je fakat super stvar.

ali, tužna sam iz drugog razloga (ne spada u ovaj topic), ustanovila mu je šum na srcu, lagani :place

zvala sam u klaićevu da se naručim kod kardiologa, oni su, naravno popunjeni do kraja godine i narudžbe primaju od 4.1., ali mi je dr. kardićka rekla da to nije ništa strašno, da puno novorođene djece to ima i ako nije veliki stupanj i ako je beba u redu po ponašanju, da ne treba brinuti...

pa nećemo od toga raditi bauk, čekat ćemo prvi pregled kod kardića, a ja ću još zvati i rebro, srebrnjak i vinogradsku.

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la rusulica » 13 stu 2009, 10:00

Znam da ovo nije tema al samo da odgovorim.

I mojoj su ustanovili još u rodilištu šum 3. stupnja (od 6). To ti je stvarno ništa, u gotovo svim slučajevima se do godinu dana ta rupica sama zatvori. Bitan je pregled da se ustanovi da zrak koji prolazi kroz nju ne utječe na krvotok.
Mi išli na pregled sa 1.mj, 6.mj, 1 god i sad ćemo opet sa skoro 3.
U Splitu se užasno puno čeka na pregled (pa se naruči šta prije)pa smo prije išli privatno (osim uzv) i razlika u pristupu u bolinici i privatno (a isti kardiolog) je nebo i zemlja. Zadnji put nam je dr. rekao da je rupica zatvorena al da bi on još jedan pregled za svaki slučaj pa smo sad odlučili ić u bolnicu. Naručili smo se prije 1 god a pregled je tek u 3. mj :roll: a zamisli on nam rekao dođite za 6 mj :conf i to je jedini dječiji kardiolog za dalmaciju (barem on tako kaže - ako ne laže :lol )
Uglavnom trebat češ kardiološki pregled, EKG i UZV i za svo troje ti treba posebna uputnica (meni moja pedićka dala jednu pa me vratilo nakon 100 god čekanja :svadja )

Također, reći će ti kardiolog, dok se rupica potpuno ne zatvori u slučaju bilo kakvih operacija dijete treba primiti profilaksu.

To ti je sve, nikakvi lijekovi, nikakve upute, ništa. Ne brini to stvarno nije ništa strašno. Kažu neki da ta rupica ostane otvorena ako se dijete dobro ne "zadere" pri porodu, sad je li to istina :conf moja se i nije baš puno derala
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Hajdi » 13 stu 2009, 10:05

boysmama taj šum je vrlo čest kod novorođenčadi i male djece, u većini slučajeva nestane samo od sebe.
Hajdi
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.