Sada je: 27 srp 2026, 14:37.

Matične stanice

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Matične stanice

PostPostao/la zmajic » 13 stu 2009, 16:53

Nažalost nemaju bolnice te setove, nego ti moraš otići na Rebro po kit. Najbolje bi bilo da ih prvo nazoveš telefonom, pa će te oni uputiti
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sreca najveca » 18 stu 2009, 11:34

konkretno za bolnice Petrova i Merkur;

Petrova-imaju setove i ispunjene papire treba donijeti na porod, nikoga prije ne treba obavijestiti
Merkur-takodjer imaju setove, ali vole sestre u trudnickoj ambulanti da im se javi 2 tjedna prije da pregledaju papire
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la yra » 21 stu 2009, 22:45

Ako matične stanice doniraš onda si isprintaš sa njihovih stranica tri formulara koje ispuniš i nosiš sa sobom na porod gdje im ih na prvom pregledu predaš. Tako je bilo kada sam išla roditi u Sestara milosrdnica krajem rujna. Nij bilo potrebno nositi nikakav set.

Na žalost, Tamarinu krv iz pupkovine nisu mogli uzeti jer je plodna voda bila zelena. Tako su mi to doktori u bolnici objasnili. Kasnije sam saznala da u susjednoj nam Sloveniji uzimaju krv iz pupkovine bez obzira da li je plodna voda mliječna ili mutna (zelena). Nije mi jesno u čemu je kvaka.
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 18 pro 2009, 05:37

Evo mi smo se prijavili za darovanje u javnu banku u slo i prihvaćeni smo pa vam javim kako to bude išlo. Nekoliko dana prije poroda ili na prijemu MM treba uzeti set (to je u istoj zgradi pa ne bi smjelo biti problema) i donijeti ga na porod. Prijavia sam se dosta kasno, u 35. tjednu (nisam prije ni pomislila da ima javna banka, a privatno se nismo odlučili) ali su mi odmah odgovorili mailom i poslali mi obrasce koje smo ispunili i vratili im poštom. Obavijestili su osoblje u rodilištu koje bi onda trebalo biti spremno na oduzimanje krvi iz pupčane vrpce.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 18 pro 2009, 15:02

Da ja napisem nase iskustvo, isto slovensko ali s privatnim pohranjivanjem. U Sloveniji su cak tri ponudjaca te usluge, cijene su im otpriilike tu negdje, oko 2000 ili malo vise €.
Ugovor o hrambi maticnih stanica smo potpisali u 35. tjednu trudnoce. Na internetu poduzeca Neocelica za koju smo se odlucili smo nasli obrazac za prijavu. Oni su u roku par dana poslali avansni racun (360€) i nakon toga ugovor te set (kutiju) za oduzimanje krvi iz pupkovine. Oni isto tako o tome obavijeste izabrano rodiliste.
Na dan poroda uzela sam kutiju sa sobom u rodiliste i predala babici. Iako mi je porod induciran zbog mekonijske plodne vode (prenjela dva dana) uredno su mi izvadili krv iz pupkovine i rekli da mekonijska plodna voda nije nikakva kontraindikacija. Krv su vratili u kutiju na kojoj je bio broj mobitela kojeg sam nazvala dva sata nakon poroda (rodila sam u 11 sati) i odnjeli kutiju u moju sobu. Taj isti dan popodne je dosla jedna zenska po kutiju, ja potpisala papir da sam ju predala, a ona s kutijom ravno na aerodorom. Krv je bila poslana u CryoSave banku maticnih stanica i nakon otprilike 10 dana sam primila obavijest da je pohrana maticnih stanica uspijela, te ostatak racuna (1620€). Nakon toga sam cekala mjesec dana i konacno postom iz Svicarske primila certifikat s brojem nasih stanica (u dva uzorka ih cuvaju).
Sve skupa vrlo profesionalno i jednostavno.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Marto » 16 vel 2010, 10:44

Cure, a šta je sa Splitom?
Iskreno, nisam se puno o ovome informirala, do nekidan kad mi je ovaj topic zapea za oko. Pročitala sam početak, pa koji dan nisam stigla do kompa, evo me sad na kraju, a sredinu ću srediti kad stignem. Imam pune ruke posla oko zvjerčića zadnjih dana pa ne stignem. :dunno
Baš me je zainteresiralo ovo pohranjivanje matičnih stanica, za privatne svrhe nemam love, al ovo za "javno dobro" mi je jako privlačno.
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zmajic » 17 vel 2010, 20:16

Kod nas je sve komplicirano, opterećeno administracijom i restrikcijom, a ministar je pogodovao samo jednoj jedinoj instituciji, kad je riječ o privatnom pohranjivanju matičnih za osobne potrebe. On je zakonom zabranio iznošenje matičnih st. iz zemlje, a ako vam bilo tko (ginekolog) izvadi stanice - može ostati bez posla i licence. Eto... A čini mi se da je puno veća uspješnost pohranjivanja uzoraka u drugim zemljama nego u našoj...ne razumijem o čemu se radi, postupak je isti...ljudski faktor???
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lenka1 » 12 sij 2011, 09:54

Ja sam rodila u Sloveniji i maticne stanice sam pohranila u slovenskoj javnoj banci maticnih stanica.

To je bio moj treci porod i sve skupa se je odvijalo jako jako brzo, nismo ni stigli do rodilišta, tako da sam rodila u autu i pupkovina je odpulzirala do kraja, rezali su je tek 10 minuta nakon izgona (ili čak i više). Od silne frke sam zaboravila da sa sobom imam pribor za oduzem stanica (ali se sjetio muž :). Ginekolog je bio jako jako ljubazan, odmah mi je rekao da nezna dali će biti što od tih stanica, ali da će dati sve od sebe. I stvarno se čovjek potrudio, nekako je istisnuo van i zadnje ostanke stanica. Nazvala sam javnu banku i drugo jutro so došli po uzorak. Sve 5 :)

Ovo pišem jer u Hr tvrde da ne mogu uzet maticne stanice ako žena želi da pupkovina odpluzira do kraja i ako želi roditi na stolčiću (tako tvrde u Ri rodilištu). Sve to ima smisla, i naravno da je veća mogučnost da budu stanice upotrebljive ako se pupčana vrpca reže odmah,i ali može se i drugacije. Uspijeh nije 100% ali postoje šanse.

Imam osjećaj da jim se u Hr baš i neda zezati oko toga, pa te odpile u roku odmah....
Lenka1
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 14 sij 2011, 11:32

Lenka u kojem rodilištu u slo si namjeravala roditi? Rodila si u svojem autu ili u hitnoj? Koliko ste bili udaljeni od rodilišta?
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Lenka1 » 14 sij 2011, 14:34

Hajdi je napisao/la:Lenka u kojem rodilištu u slo si namjeravala roditi? Rodila si u svojem autu ili u hitnoj? Koliko ste bili udaljeni od rodilišta?

Rodila sam u autu. Do rodilišta sam imala cca 15 minuta lagane vožnje.

Namjeravala sam roditi u Celju, tamo sam rodila prvu bebu, drugo u Postojni. Celje mi je od svih Slo rodilišta nekako najdraže, a i ginekologinja mi radi tamo (imam ginekologinju u Sloveniji) a to je najbolja ginekologinja na svijetu :kiss . U Postojni mi se nije baš svidjelo i nisam više htjela ić iako mi je to najbliže...ako bi išla od kuće.
Lenka1
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kanak » 21 sij 2011, 18:33

Što se tiče Zadra i mog iskustva... Formulare sam dobila od glavne sestre u rodilištu budući da je ona uključena u bolnički trudnički tečaj pa sam je pitala. Zaboravila sam reći da smo se mi bili odlučili za donaciju zakladi Ana Rukavina. Inače na njihovim stranicama se može pronaći formular koji se isprinta i potrebno ih je, ako se dobro sjećam jer bilo je to prije godinu dana, 3 primjerka koja se ponesu sa sobom - ispunjena i potpisana naravno. Komplet koji je potreban za to, ako je donacija u pitanju, nalazi se u rađaoni pa samo treba reći sestrama za to. Ukoliko se uzima uzorak za privatno pohranjivanje potrebno je pribaviti set i pobrinuti se za transport.
Nisam sigurna kako funkcionira transport vikendom u zadarskoj bolnici jer sam rodila u ponedjeljak pa su slali hp-expressom. Ovo pišem jer se npr. epiduralna ne može dobiti vikendom, blagdanom, praznikom i noću.
Moram priznati da sam vidjela kako šlampavo uzimaju uzorak, krajičkom oka jer sam se upoznavala sa svojom princezom... nakon nekih mjesec dana, budući se nisu javljali iz zaklade, mm ih je nazvao i rekli su mu da nije prikupljen dovoljan broj stanica te da nisu niti pohranjene, nažalost. :(
Nadam se da su se educirale i da im se takve greške neće događati ubuduće.
Rita, 01.02.2010. Toma, 28.09.2011. Lota 21.06.2014.

Moli i stvaraj...
kanak
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 20 vel 2011, 13:00

jel ima kakvih novosti o uzimanju uzoraka iz zuba ili dr. nacina za vecu djecu ??
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la papalinka » 21 tra 2011, 12:21

Molim vas da mi javite ukoliko netko ima svježe i provjerene informacije o izuzimanju i načinu pohrane (transporta i svega ostaloga) u splitskom rodilištu. Koja je procedura i cijen ukoliko ih želim pohraniti u privatne svrhe, a koja ukoliko ih želim darovati. Željela bi ih pohraniti u privatne svrhe (imaju li tada na njih pravo svi članovi moje obitelji ili samo bebač?) , termin se bliži pa se nadam brzom odgovoru, hvala
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la danna » 22 tra 2011, 21:01

Evo, tu ćeš naći više informacija
http://www.zaklada-ana-rukavina.hr/cont ... nja.aspx#1
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 22 tra 2011, 21:37

jako sam zadovoljna sa timom koji radi u bh (family plus).
ljubazni, susretljivi i uvijek spremni za saradnju.
prvi korak je kupovina seta i potpisivanje ugovora (set je oko 230 eura ako se dobro sjecam :da?)
drugi korak porodjaj :D (naravno uz napomenu doktorima za maticne stanice)
treci, neposeredno nakon porodjaj mm je nazvao sluzbeno lice (iz family plus) koji je preuzeo maticne stanice, i dhl paket proslijedio do belgije.
za par dana su nas obavjesitli da je rezultat pozitivan (krioprezervirana pupčana vrpca i krioprezervirane matične ćelije izdvojene i sačuvane iz krvi iz pupčane vrpce, oboje uspješno sačuvane) .
mi smo poslije toga uplatili 2300 eura.
nekoliko dana poslije dobili smo certifikat i to je to.
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la papalinka » 03 svi 2011, 12:35

upravo sam razgovarala s gospođom iz kbc Zagreb, ako sam dobro shvatila vjerojatnost da ce maticne stanice odgovarati nekome iz obitelji je veoma mala, najveća je vjerojatn.ukoliko, na daj Bože zatreba bratu ili sestri. Npr, nadala sam se da ce se moci u blizoj buducnosti koristiti za lijecenje karcinoma kojeg nazalost ima u mojoj obitelji. E, to se jos ne radi, a ukoliko se DONIRA tada se iskljucivo koristi za transpl.kostane srži. Mnogo je tu nekakvih "oprečnih" informacija. Takodjer, mislim da je mala vjer.da uopce budu iskoristene za nekog drugog (iz obitelji) pa mi to sad povlaci pitanje- ima li ih onda smisla pohranjivati u privatne svrhe ili ih je gotovo jednako "korisno" donirati. Naime privatna pohrana je , osim sto kosta i dosta kompl.za nas koji nismo u Zagrebu. Papiri, dobivanje seta, nosenje u bolnicu i sto je najgore transport u roku od 24 sata. ne znam, jedino ukoliko je to moguće napraviti hp expresom, drugog nacina ne vidim. Ne znam , pokusat cu dobit inform.koje bi mi mogle koristit u nedoumici "donacija ili pohrana u privatne svrhe" od nekog tko se malo bolje razumije, liječnika npr. jer mislim da je to nama laicima koliko god citali ipak dosta nejasno. Ukoliko netko moze pomoci, unaprijed hvala
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la latica » 12 svi 2011, 09:59

papalinka - ovo što pričaš za kbc zagreb sam već čula
moja prijatlejica koja je rodila prije tri mjeseca je jako bila zainteresirana za pohranu matičnih stanica, raspitivala se na sve strane, kopirala moje ugovore da ih prouči na kraju kad ih je nazvala da se dogovori oni su je doslovno odgovorili od svega, tako da na kraju nije pohranila ni u javnu banku :dunno rekli su joj skoro pa da je to pohranjivanje besmisleno - ne doslovno nego u tom smislu, jer da ništa nije sigurno, da neka ne misli da će time moći izliječit dijete od ne daj bože raka i sl. OK, njena je odluka što je odustala, ali mislim, nije mi jasno zašto toliko obeshrabruju ljude, to sam htjela reći. naravno da je tu puno toga nepoznato, ali kako ja to gledam je da ipak postoje dokazane stvari za koje matične stanice mogu pomoći pri liječenju, za očekivati je da s napretkom medicine takvih stanja bude sve više. ako pohrana u javnu banku ne košta, njima trebaju uzorci pa zar nije onda logično ohrabrit ljude da pohranjuju, olakšat im to, informirat ih o tome, educirat osoblje u rodilištima i sl.
naša banka za pohranu se u ugovoru jako ograđuje od toga da ljudi nemaju prevelika očekivanja, što je meni i OK - da znaš da ništa nije sigurno i da nije ako si pohranio stanice i platio da si riješio sve bolesti djeteta u budućnosti. jer nije sigurno da će uspjeti uzeti dovoljno krvi iz pupkovine, nije sigurno da će u krvi biti dovoljno stanica za pohranu, nije sigurno da će jednog dana ako ih budu "odmrzavali" dovoljno stanica "preživjeti" za tretman, nije sigurno da će i sam tretman, ako sve raniji koraci budu OK uspjeti, nije sigurno da će stanice moći biti iskorištene za nekoga iz obitelji ... ali to po meni ne znači da ne treba ni pokušati. ja kad sam razmišljala o tome isto sam dvojila, a na kraju sam mislila pa zamisli da ne pohranim nakon toliko razmišljanja i da nam jednog dana ne daj bože zatrebaju :loce jer ako ih imaš pohranjene, imaš još jednu mogućnost liječenja više na raspolaganju, eto to je po meni suština toga.
i zato mi uopće nije jasno zašto se to kod nas malo više ne promovira i malo više ne podržava. jer to je tako mali kratki proces - ako je osoblje naravno spremno surađivat , jer na to jedino ne možemo puno utjecat, pa čak i slanje nekom kurirskom službom u zagreb - pa pošalješ i gotovo, šta je to problem da netko odnese set u hpexpress i pošalje žurno za zagreb? mislim da u usporedbi s time da ta pošiljka nekome jednog dana donese ozdravljenje to nije nikakav napor.
e sad - privatna pohrana ili javna banka - tu svatko mora svoje nedoumice riješit - ipak je to i puno love što nije mali argument, ali pohranit ili ne - to mi se čini daleko manja dilema ...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Sena » 18 lip 2011, 20:23

I nas gotovo da su odgovarali od svega na KBC Rebru. Prvo sa cime su nas docekali je: da li ste sve proucili, jeste li svjesni da to nije nikakva garancija, znate li da do neznam koje djetetove godine krv iz pupkovine uopce nebi pomogla eventualnoj teskoj bolesti jer se predmnjeva da je urodena i samim time da je i u pupkovini, pa uopce mozda nece niti biti dovoljno krvi, pa tko zna mozda se i zabrani 'eksperimentiranje' sa krvi iz pupkovine, pa to je sve u pocetnoj fazi i mozda se i ukine... Drago mi je samo da sam ja unaprijed cvrsto odlucila da to zelim! Skoro me je poljuljala ona zena u zakladi.... Ne razumijem to, ako ta zaklada postoji sa tim ciljem, ako nam za to uzmu ne mali novac,... pa sto onda to govore?!
Sena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 20 lip 2011, 10:33

U Slo ne reklamiraju previše javnu banku jer ih to košta jako puno novaca, pretpostavljam da imaju ograničena sredstva.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la marrtha » 24 lip 2011, 22:30

Hy! Meni su rekli da samo donesem papire popunjene u bolnicu! Idem roditi u Vinogradsku! I da je to to, ništa drugo mi ne treba,s obzirom da sam odlučila darovati krv. Nadam se da će sve biti o.k.! :)
MARTA
Marija 29.09.2003.
Lucija 18.11.2006.
marrtha
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MON » 24 lip 2011, 23:10

marrtha, ja sam nedavno rodila u Vinogradskoj i to je zaista bilo to :dada

Donijela sam popunjene papire, rekla na prijemu da ih imam i sestra je sve preuzela dalje na sebe. Btw, bila je nedjelja, 8.5. Do sada nisam primila nikakvu obavijest od njih.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Hajdi » 31 kol 2011, 13:32

Evo adresa privatne banke u Sloveniji - http://www.biobanka.si/. Ako nekoga zanima. Navodno spremaju uzorke u Sloveniji i ne u inozemstvu.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Tany » 28 ruj 2011, 17:07

MON je napisao/la:marrtha, ja sam nedavno rodila u Vinogradskoj i to je zaista bilo to :dada

Donijela sam popunjene papire, rekla na prijemu da ih imam i sestra je sve preuzela dalje na sebe. Btw, bila je nedjelja, 8.5. Do sada nisam primila nikakvu obavijest od njih.

Znači zaklada radi vikendom?? Ja sam se odlučila na rodilište u svome gradu jer sam zvala prethodno zakladu i rekli su da rodilište u kojem ću roditi ima sav potreban set i organizirani prijevoz do Zg-a

...i sad ja za svaki slučaj pitala doc. na pregledu jer to tako i kaže ona meni Da, ali ne petkom, subotom i nedjeljom :shock :shock kao ne voze za Zg, sad me zanima dal mogu sama poslati Hp expresom, ako me porod slučajno ulovi za vikend i dal zaklada uopče radi vikendom??
slika
Tany
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mala Bornica » 29 ruj 2011, 08:22

i ja sam htjela donirati maticne stanice, ali posto sam se lijecila od streptokoka ne mogu. bas mi je zao.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Tany » 29 ruj 2011, 08:29

Mala Bornica je napisao/la:i ja sam htjela donirati maticne stanice, ali posto sam se lijecila od streptokoka ne mogu. bas mi je zao.

ma daj, zbog toga se ne može??? jer i ja sam ga imala :shock
slika
Tany
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mala Bornica » 30 ruj 2011, 08:04

rekli su mi da donirati ne mogu, a pohraniti za osobne potrebe mogu. o pohrani nisam razmisljala, samo o donaciji.

kako su meni rekli, za donaciju mora biti savrseno uredna trudnoca. ja sam 2 puta pila antibiotik.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Anika30 » 30 ruj 2011, 13:46

Meni su ih ipak uzeli, iako su se premišljali jer sam uzimala inzulin u trudnoći. Zapravo poslali su ih u zakladu pa ako njima ne budu odgovarali, mogu napraviti što žele, baciti ih ili za eventualna istarživanja.
F. 28.05.2003.* 21.09.2005.M.10.01.2009.T. 15.09.2011.

Bog je bolji organizator

PostPostao/la Tany » 30 ruj 2011, 14:38

Anika30 je napisao/la:Meni su ih ipak uzeli, iako su se premišljali jer sam uzimala inzulin u trudnoći. Zapravo poslali su ih u zakladu pa ako njima ne budu odgovarali, mogu napraviti što žele, baciti ih ili za eventualna istarživanja.

:angry imam osječaj da ih baš briga za neke stvari, cure se odluče učiniti dobro dijelo pa mislim da je i na njima red da to sprovedu, koja je razlika između donacije i privatnog pohranjivanja?? znači (kod privatnog) za velike pare ti budu uzeli, a za donaciju traže da bude sve u savršenom redu, maaah :/
slika
Tany
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MON » 02 lis 2011, 18:27

Mislim da je to zato što svaka pohrana košta. Kad doniraš, onda se troškovi pohrane financiraju iz Zaklade Ana Rukavina, a kad to radiš u privatne svrhe, onda troškove snosiš sam.

E sad, Zaklada ipak ima neka ograničena sredstva, pa da se ne bi potrošila na neuspjele pohrane, stroži su sa uvjetima pohrane.

Ako je to tako kako promišljam, onda mi je to i logično.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Tany » 03 lis 2011, 08:48

MON je napisao/la:Mislim da je to zato što svaka pohrana košta. Kad doniraš, onda se troškovi pohrane financiraju iz Zaklade Ana Rukavina, a kad to radiš u privatne svrhe, onda troškove snosiš sam.

E sad, Zaklada ipak ima neka ograničena sredstva, pa da se ne bi potrošila na neuspjele pohrane, stroži su sa uvjetima pohrane.

Ako je to tako kako promišljam, onda mi je to i logično.

da, tu si u pravu, ali ipak, bolje da ih uzmu i za istraživanje nego nikako, zakaj tolko naših ljudi postiže rezultate izvan Hr-a, a ovdje da se rijetko može čuti za nekakav uspjeh, da, razumijem da su fin. ograničeni, ali očito su onima koji financiraju tu zakladu neke bezvezne stvari bitnije... :protest
slika
Tany
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.