Sada je: 12 kol 2026, 19:34.

kreativna terapija

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: kreativna terapija

PostPostao/la faith » 11 tra 2008, 07:24

Fortuna33 je napisao/la:
nema te diplome koja je bolja i veca za jedno dijete od ponosa na samog sebe i pohvala za ono sto si bas ti ucinio.
:vi

Apsolutno potpisujem.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 11 tra 2008, 08:32

Potpuno si u pravu i znam o čemu pričaš i ja sam išla na folklor. Ali recimo moje dijete konkretno će se prije uključiti u neki rad bojanja i sl. kad vidi više djece koja to isto rade. dakle njemu bi što se tiče kreativne terapije odgovarala neka radionice u njegovom vrtiću gdje bi se razvijala kreativnost kod njega i njegovih prijatelja. Takav način kreativnog rada su imale tete od moje starije djece i njima je bilo prekrasno i imaju iz vrtića puno raznih radova, slika, maski, šešira, napravili su ogroman dvorac od kartonskih kutija po uzoru na Trakošćan koji je dobio i neku nagradu. Zato znam o čemu pričaš ali jednostavno kod nas nema dovoljno ljudi (ne govorim o educiranim kadrovima) i to onih koji su odrasli a maštaju kao djeca i koji su dovoljno kreativni da tu svoju kreativnost prenose na druge.... Recimo bojanje jaja: netko od toga napravi doslovno umjetnost, neznaš koja je pisanica lijepša ili originalnija a netko će kupiti boju i naljepnicu i to je to. Ja sam kupila djeci boju za ruke ali ovom malom nemogu ni na koji način gurnuti ruke ili samo prst unutra kako bi i on nešto obojao. Bilo bi lijepo kad bi postojalo mjesto sa tvog linka i u zgb, i to ne samo za djecu već i za njihove roditelje.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 11 tra 2008, 10:24

Fortuna :ti što te nema? Fališ, draga
Ja sam pred dosta godina upoznala jednu osobu u kolicima koja je jako pametna ali totalno ogorčena na svijet oko sebe i nezadovoljna i uopće nije bio dobar timski radnik. Zarekla sam se da Denis neće biti takav - ogorčen i negativan. Za sada sam uspjela :3srca
Uvijek smo ga odgajali da bude uljudan, da uvijek veli molim i hvala jer će on uvijek biti ovisan o tuđoj pomoći. I nama je on uvijek bio dijete na 1. mjestu pa smo ga odgajali kao i ostalo dvoje. Moja pomoć je išla samo onda kada sam znala da on to ne može fizički odraditi, ali ne kada traži cendravim glasom i ne kao da mu nešto pripada na osnovu njegovog hendikepa.
Neki dan je npr rekao curici u razredu da je krava, nakon što ga je ona nešto zadirkivala. Pa smo popričali oko toga i rekla sam mu da se tako ne priča nego da joj kaže ako mu smeta njeno zadirkivanje, a ne da vraća vrijeđanjem. Možda su se oni i zezali, ali ipak on treba naučiti pravila ispravne komunikacije jer će mu o tome ovisiti kvaliteta života.
I na njemu primjenjujem metodu 1-2-3 i on je bio prvo dijete koje je došlo do 3 i dobilo kaznu.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Mammamia » 11 tra 2008, 12:32

Metoda 1-2-3? Daj prosvijetli me, ne znam što je to, ali mi treba ako pali, jer smo mi razmazili Mihaelu, zato što nam je žao što zbog Margarite često na kraju ona bude zakinuta ako za ništa drugo, onda za naše živce i strpljenje. Svjesni smo toga da često previše očekujemo od nje i onda na kraju popuštamo gdje ne bi trebali, zbog osjećaja krivnje, a tu krivnju ona nanjuši na kilometar i koristi.
Sorry, ovo je ispalo :oft
Što se kreativne terapije tiče, nikad prije nisam čula za to, ali znam da je dobro dati djeci da nešto sami stvaraju pa smo i mi bojali jaja bojama za prstiće. Boje je bilo svuda, morala sam se vraški obuzdavati da ne pošizim, ali izdržala sam i isplatilo se. Mihaela je bila presretna što je sama ukrasila jaja i iznenadila me koliko je to uspješno izvela, a i Margaritu smo uspjeli uključiti tako što sam joj s velikom mukom i uz pomoć tate uspjela umočiti prstić u boju pa smo na svako jaje stavile par točkica i s njenom ručicom. Vidjelo se da uživa u tome što sudjeluje, što nije samo promatrač. Slikali smo ih dok bojaju, ali ne znam staviti slike. :oops:
Mihaela, Margarita i Antonija
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lea.marijela » 11 tra 2008, 19:08

Martina mama prestala sam plesati prije nekih cca 1997-1998 bilo je to davno iako mi je žao jel bilo je tu dobre ekipe i dobrog plasmana. A danas gledam svoju ekipu svi suci i neke face za umrijet od smjeha. Biće da si ti ipak nešto mlađa al možda smo se i viđale na terenu.
Moram priznati da se Mirele ne sjećam al da je vidim sigurno bih znala o kome je rječ. :bye
LEA 0,870 - 2006 / DOMINIK 2003 / NIKA 2001 /
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 11 tra 2008, 20:48

metoda 1-2-3 je iz knjige koju možeš naručiti preko SMIB-a. Mi smo se preporodili jer ju primjenjujem na svo troje.
Denis je prvi došao do 3 i onda sam ga kao kaznu na 5 minuta odvela u njegovu sobu. Dreljio se sve u 16 i kada su stariji klinci došli pitati što je, ja sam im rekla da je zaradio 3. Auuuuu. DUgo je trebalo dok najstarija nije zaradila 3 i bome je išla s natezanjem 1-2-3 sve dok nije ostala tjedan dana bez TV-a (na svaki zarađeni 3 ide ukidanje neke povlastice). Više nikada nije probavala.
Denis jeste imao mislim 3 puta napad deranja i protesta, ali sam već naučila kako reagirati na to tako da je zadnji napad urlanja trajao vrlo kratko. Uglavnom je to bilo samo kada je bio jako umoran, neki čudan tlak vani i kombinacija da mu nisam udovoljila nekoj nevažnoj želji.
Osim tih slučajeva, uvijek poštuje NE i do sada nije lagao, možemo se dogovoriti
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la MAJA Skopje » 14 tra 2008, 19:05

Nadice kako se zove knjiga u kojoj se nalazi ta metoda?
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 15 tra 2008, 09:14

Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Fortuna33 » 15 tra 2008, 19:53

evo kako ja sprovodim kreativnu terapiju sa mojim ucenicima slikano danas nakon sta sam okacila radove.
od danas pa sljedecih misec ipo dana biti ce izlozenu u hodniku biblioteke gdje su svoje radove izlozili i svi vrtici i skole iz ovog dila grada.
svatko je dobio po malo prostora a mi smo dobili jedan pano sa dvi strane.
prednja strana.
nasa izlozba se zove proljece 2008 a kao sta vidite na panou na vrhu livo je samo naziv skole i ulica.
ovo su moja tri ucenika na satu umjetnosti tkanine ukrasila bojama roletnu od tkanine ( tocno se vidi 3 razlicita stila ali ja sam postigla suradnju medu njima, ovo su slikali, bojali i ljepili ukrase dobra dva miseca)
slika
evo i "slika" koje smo uokvirili proslu sedmicu ( oni su izabrali od desetak ponudenih materijala svi troje istu na jednoj sarenoj tkanini djelove koje su poslije isjekli skarama i stavili u ovaj okvir koji se inace koristi kad se nesto veze).
slika

na dnu panoa je mala klupica na koju sam stavila zelenu tkaninu i kamenje ( koje smo skupa skupljali oko skole pa tu ima i cimenta :mrgreen: ) koje su nasi ucenici bojali.
slika
na drugoj strani panoa su 4 slike slikane skrilnim bojama ( na svakoj sam okacila ime ucenika i naziv slike)
uz to ima i foto izlozba cetvero ucenika koji su dobili digitalnu i isli smo u park da slikaju dolazak proljeca.
slika
ove bijele lastavice koje vidite na prednjoj i straznjoj strani je rad nasih najmanjih, isprintane laste koje su oni bojali i lipili sjajne ukrase.

i za kraj evo i sto smo radili prije misec dana, isprintala sam slike nekolicine ptica koje su ucenici poslije sjekli skarama i ljepili na stipaljku koju su potom zakacili na granu pa smo tako dobili drvo puno raznih ptica.
slika
i sutra u 10 idemo svi skupa tj cijela skola na izlozbu i ja vec znam koliko ce tu biti ponosa i veselja kad prepoznaju svoje radove.
a nisam ni psiholog ni pedagog ni ovo ni ono vec gustam buditi kreativnost kod nasih ucenika i gustam kad me zaustavljaju 100 puta na dan (cim me vide) da oni meni recu il daju znakovni simbol da je izlozba u biblioteci i ja 100 puta ih pohvalim i kazem da su njihovi radovi najbolji.
i jako mi je tesko citat da ja npr. uz svu volju i zelju ovako nesto ne bih mogla sprovoditi i u hr jer se ne proispituje dal imam zelje, volje i ideja vec jel imam potvrdu i diplomu dok su moje ideje ovde sirokorucke odma prihvatili i dali mi odrijesene ruke.
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 15 tra 2008, 22:09

ah, Fortuna, ponavljam samu sebe al moram :ti i :klanja
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 15 tra 2008, 23:12

fortuna, super su ti ideje i nacin razmisljanja. danas me opet zvala ova zena da se interesira sta je s nama. ja joj se nisam javljala jer je marta izricito rekla da joj je dosta terapija i svega ostalog sto pocinje s t. hoce ici u vrtic, pripremati se za skolu i da ju pustim na miru.
ja mislim da ima , pravo na tu odluku jer smo do sada jako puno vremena provodili vjezbajuci.
ja sam zeni uspjela reci da se ne slazem s metodama odgoja tipa super nanny i da mi je grozno to da dijete za svaki prijestup sjedi na mjestu koje sam ja odredila. istina je da se moze discipliniorati i tako, ali moj stav je da je bolje oduzeti nesto sto je djetetu drago kao kaznu za neprimjereno ponasanje. ja tako radim i dosta nam dobro ide. rekla sam joj da sam ja pogrijesila kad sam pristala marti lagati, a nas dogovor je da nema muljanja. naravno da ju to ne opravdava da se tako ponasa, ali da ima pravo reagirati i odbiti opservaciju koju je nacukala.
nadice, 123 je dobra ideja. hvala na informaciji.
pozdrav mm (nije moj muz)
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dijanam » 15 tra 2008, 23:14

I ja bih se nekako sramezljivo slozila.
Sramezljivo, zato sto znam da je teoretsko znanje vazno i neciji dugogodisnji trud ipak vrijedi puno. Ali - s velikim ALI - sigurna sam isto tako da kreativnost, trud i nadasve toplina rada s djecom ima ogromnu vrijednost.
I sad cu priznat nesto sto se cesto ne usudim naglas reci.
Zena koja u mojoj skoli radi u blagovaoni me cesto puta posrami nacinom na koji se obraca djeci, pronicljivoscu u zadovoljavanju njihovih potreba i istinskom zeljom da radi za njihovu dobrobit.

Fortuna, ono stablo mi je prekrasno!! Super ideja!
4xmama
dijanam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Fortuna33 » 16 tra 2008, 06:05

martina mama je napisao/la:fortuna, super su ti ideje i nacin razmisljanja.

hvala, hvala :mah
martina mama je napisao/la:ja sam zeni uspjela reci da se ne slazem s metodama odgoja tipa super nanny i da mi je grozno to da dijete za svaki prijestup sjedi na mjestu koje sam ja odredila. istina je da se moze discipliniorati i tako, ali moj stav je da je bolje oduzeti nesto sto je djetetu drago kao kaznu za neprimjereno ponasanje. ja tako radim i dosta nam dobro ide. rekla sam joj da sam ja pogrijesila kad sam pristala marti lagati, a nas dogovor je da nema muljanja. naravno da ju to ne opravdava da se tako ponasa, ali da ima pravo reagirati i odbiti opservaciju koju je nacukala.

ja sam jako protiv supe nanny metoda ( cak sam i napisala tekst za jedan drugi portal o tome) i ja sam za odgoj a ne dresuru. nije mi jasno sta misli pod pojmom da si pogrijesila kad si prestala lagati :dunno :stup
ponasanje prema drugome treba poticati od zelje kako da se drugi ponasaju prema tebi i ako si ti zadovoljan spoznajom da svi oko tebe lazu, da su falsi i osobe od nepovjerenja onda izvoli lagat druge al ako cijenis iskrenost i povjerenje onda ces to pruziti i ditetu koje ce isto to, naucivsi od tebe znati ti i uzvratiti.
ja sa vidila i tebe i tvog zakonitog i klincezu i super ste mi a pogotovo marta cije sedmo culo je mozda jace od vizuelnog pa se njena reakcija u susretu sa ovom zenom mozda moze povezati sa tim.
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 16 tra 2008, 15:52

rekla sam da sam pristala lagati jer smo se zena i ja dogovorile da marti kazem da nam dolazi jedna teta na kavu, a ne da dolazi radi terapije s martom. ova je to nacukala i udri po zeni i po meni. prekrdasila je stvarno i odradila dva dana bez kompjutora bez pogovora, ali mi je rekla da sam joj lagala za tetu i da joj je dosta terapija. ja to moram postivati i necu ju uopce forsirati. sad se moram jos rijesiti zene jer mi se nakacila sa svojom samouvjerenoscu. naci cu se s njom da cujem sta mi predlaze jer uvijek nesto dobro mozes pokupiti, ali ostajem pri tome da za martu nije vojnicki odgoj. dosta je njoj rezima, vjezbe i bakraca slicne vrste. kreativna terapija joj ne bi skodila i mislim da bi ona u njoj rado sudjelovala u vrticu, ali ovako individualno to shvaca kao atak na sebe. ima pravo. ja sam glupa da sam isla ista forsirati.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 16 tra 2008, 15:54

ako usporedjujemo super nanny metodu sa dresurom pasa, moram reci da se vise ni pse ne dresira na taj nacin nego na sistem pohvale da dobro obavljen zadatak. na duge staze to daje bolji rezultat. nas spoki je dresiran bas tako, bez agresije, bez kaznjavanja, samo pohvale i pas je super. slusa, a za nagradu jos i vise. ako vrijedi za pse, onda valjda vrijedi i za ljude.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 16 tra 2008, 17:13

Fortuna, super da si snama podijelila ove radove, prekrasno! :proljece

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fortuna33 » 02 svi 2008, 19:54

ma ima tih radova koliko oces kod nas.
evo sto amateri poput moje malenkosti potaknu kod djece... razbivene police koja su trebale zavrsiti u smecu zavrsila je na zidu.
slika
komadi drva koje smo imali na izlozbi prije par mjeseci...
slika
sada krase zid
slika
a ovaj lancun( donja plahta) umjesto u smece je takoder zavrsio kao umjetnost na zidu uz pomoc brasna, vode, boje za tekstil i malo stapova koje se stavu u vrtu uz ruze :mrgreen:
slika

i plocica moze biti umjetnost pa jedna plocica koja izgleda ovako
slika
moze biti pravo malo remek djelo
slika

slika
:mah
:vi
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 04 svi 2008, 06:42

Odlično :3srca .
Pločice mi se jako sviđaju :proljece

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MBee » 13 stu 2009, 16:57

Izvukla sam ovaj topic iz naftalina jer gđa Reuter održava kreativnu radionicu u Zagrebu pa me zanimalo da li je netko bio na radionici sa djetetom i kako je zadovoljan.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fortuna33 » 28 stu 2009, 07:13

a mene zanima dal je marta ( martinamama) ukljucena u program subotom za djecu sa p.p-om u trogiru(segetskoj skoli) ? udruga toms organizira prevoz i strucno osoblje.
( moj brat ide i jako mu se svida)
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 28 stu 2009, 12:56

mi ti fortuna vise nismo u trogiru osim liti. prosle godine smo radi skole preselili u split tako da nam je seget daleko.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.