Sada je: 11 kol 2026, 05:37.

jaslice ili teta čuvalica...

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: jaslice ili teta čuvalica...

PostPostao/la IINA » 23 stu 2009, 14:28

Ma pink, nisam tebi odgovarala, al tvoj post me podsjetio na neke
stare topice slične tematike.
I ja kažem da je koncept čuvalice bolji od koncepta jaslica. I to je i
mišljenje struke. A ti možeš biti iznenađena pozivtivno, zašto ne. :dunno
Međutim to opet ne znači da bude tvom jednogodišnjaku bolje u jaslicama. :zivili
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 23 stu 2009, 14:29

jaslice, nakon što smo probali čuvalice.
možda, možda da smo imali dobru čuvalicu i ne bismo, ali su tete u jaslicama stvarno odlične, i ove vrtićke isto tako.

nama je bio bed s bolestima, stalno je bio bolestan.
eto, to je jedini problem, ali stvarno sam imala povjerenje u tete, znam da su sjajne i da su radile svašta s njima, puno je naučio i to mij e bilo divno.

druga strana nam je bila financijska, jaslice su nas došle puno manje nego čuvalica.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la thalia » 23 stu 2009, 14:31

IINA je napisao/la:. I to je i
mišljenje struke.

IINA, TP i je struka :mrgreen:

struka svašta misli i govori, ali svi zaboravljaju na onu bitnu stvar, a to je da je svako dijete osoba za sebe. i svi mi živimo u nekom svom mikrosvemiru pa biramo stvari prema onome što nam nosi više pluseva :dada

nema toga tko ne bi guvernantu djetetu priuštio, ali nekad se život drukčije posloži.
i nije struka sveznajuća ;)
thalia
Von Trapp

PostPostao/la IINA » 23 stu 2009, 14:34

Nije tp struka :mrgreen:
Ona je samo teorija, ja pričam o praktičnoj struci :dada
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 23 stu 2009, 14:38

Je istina to je misljenje izmedu ostalog i moje struke... I moje generalno misljenje...
Al u praksi ja bi radije jaslice nego tetu koja ce se ponasat kao prototip bake. Za moje dijete koje je iznimno druzeljubivo i aktivno. Hocu reci djeca su razlicita..
I nemamo kontrolne skupine, ne mozes dijete istovremeno poslat na dva mjesta pa gledat gdje mu je bolje. Tako da necu niti razmisljat sto bi bilo kad bi bilo... Recimo tvojem klincu bi s nekom drugom cuvalicom isto bilo bolje... I sto sad? Bitno da ste zadovoljni. Mi jesmo.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 23 stu 2009, 14:47

Moja kćer je ove jeseni s 2,5 godine krenula u stariju jasličku.

To je godinu dana ranije od onoga što smo planirali. Da sad ne objašnjavam razloge, teta koja je čuvala i nju i starijeg sina je morala ići čuvati unuče. Adekvatnu zamjenu nisam na vrijeme, našla sam ženu s preporukom koja jest o.k ali koja ne bi radila svaki dan 8 ili 9 sati dnevno vec kraće (može u slučaju bolesti tjedan ili dva raditi u komadu, ali ne bi non stop).

Ta teta ju sad kupi nakon ručka, ide s njom u park na igranje svaki dan, a plan je da ju čuva u fazi oporavka od bolesti (u akutnim stanjima bi ostajali MM ili ja koji dan do poboljšanja a ostatak oporavka od bolesti bi ostajala s tetom).

Ja, iskreno, ne vidim neki benefit jaslica, pa čak niti u ovom trenutku kad ima dvije i pol godine, pred time da je ostala kao i brat joj do vrtićke dobi doma. A čak i nije bila ko Mahimina malena tako puno bolesna. Falila je svega par dana zbog kašlja i curenja nosa, povraćanja šlajma a bez temperature. Grupe u zg jaslicama su prenakrcane. U vrijeme kad je moj sin išao u vrtić oni su tek pred školu došli do broja 28. U grupu moje curice trenutno je upisano 28 !!!!! djece. Od toga ih 20 tak i dolazi (iznimke su prije tjedan, dva kad ih je bilo samo 5 pa 6 u grupi; pokosile ih boleštine. Sve što tamo uči, učila je i doma s tetom, i pjesmice, i brojalice, i opće higijenske mjere, itd...
Sad je naravno, naučila i par ružnih riječi koje do tada nije znala. Tete se zbilja maksimalno trude, ali govoriti o kvaliteti uz trenutne normative kakvi su u Zg, to je praktički nemoguće. Možda je u nekim gradovima manje djece u grupi pa je moguća i bolja kvaliteta rada. Ali ovako :loce Sad još pokušavam zamisliti da sam ju dala s napunjenom godinom ili par mjeseci više, bogme mi ideja nije niti najmanje privlačna. naravno da je privlačno 200 kn versus 3000 kn. :gace
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 23 stu 2009, 14:50

Možda bi ja danas pisala drugačiji post da je njih 10 u grupi :dada
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 23 stu 2009, 14:53

28?! :shock:
kad je moja išla u jaslice bilo ih je 14 upisanih, oko pola prisutnih, pola bolesnih.

zadnja vrtićka 24.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 23 stu 2009, 14:53

Istina pisemo svoja misljenja a ona su takva zbog puno nenapisanih (bitnih) faktora.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 23 stu 2009, 14:54

skorpionka je napisao/la:Možda bi ja danas pisala drugačiji post da je njih 10 u grupi :dada

možda, a možda i ne bi jer ti je sin bio s čuvalicom s kojom si bila zadovoljna :dunno

meni je S. bio u grupi u kojoj ih je bilo upisano 22, ali ih nikad nije bilo više od 10.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la paolla » 23 stu 2009, 14:56

Ako ti financ. situacija dozovoljava, zaposli pouzdanu sittericu. Bar ovdje na forumu ces naci sigurno preporuke od cura koje su bile zadovoljne svojim tetama koje su im cuvale djecu. Ja sam jednu godinu radila kao sitterica u obitelji s kojom sam i zivjela. Zaposlili su me preko oglasa, bez preporuka.Curici sam se posvecivala max. Sigurna sam da takav nacin bavljenja djetetom nikada ne bi mogla dobiti u jaslicama. Mama i tata su joj radili takve poslove da sam se ja uz tu curicu budila ujutro i navecer isla spavati. Danas kad imam svoju djecu i odvrtim film unazad, cini mi se da sam joj se posvecivala na isti nacin kao i sada svojoj djeci. I danas se vidimo, cujemo, super smo si. :D
paolla
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la skorpionka » 23 stu 2009, 14:58

Pa ja sam Eli pala na dupe kad sam vidjela 28 djece na spisku. I pitam na roditeljskom koliko ih dolazi, odgovor uglavnom više od 20!!! Istovremeno prva vrtićka grupa mog sina u istom vrtiću je imala 20 djece, a došli su tijekom te 4 vrtićke godine do tog broja 28 zadnju godinu pred školu. Sad više nema niti čuvanja mjesta, ako nema liječničke potvrde dugog izbivanja ide odmah ispis jer je lista čekanja ooogromna.

Gle, Thalia, i malenu je čuvala teta ista s kojom sam bila zadovoljna. Ali ja i uz najveći mentalni napor ne mogu naći prednosti čuvanja 20 djece uz jednu tetu, kojoj se druga pridruzi u vrijeme ručka. Ostatak vremena je jedna s njima. Ja bi sad mogla drviti kako je baš super da mi je malena krenula u kolektiv s 2,5 godine umjesto s 3,5 kako sam planirala, da je to sve divno, krasno, ali ja iskreno tako ne mislim. Ne vidim niti jednu prednost i još sam non stop u visokom startu iscekujući boleštine da krenu.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 23 stu 2009, 15:01

tvoja mala je jako bistra i napredna i ako je ne strefe boleščine bit će joj lijepo i zabavno i među djecom bez puno pažnje i uplitanja odrasle osobe.
a i razlika je 2,5 ili 1 g.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 23 stu 2009, 15:04

čuj nju, samo bi se svađala :mrgreen:

skorpionka je napisao/la:Gle, Thalia, i malenu je čuvala teta ista s kojom sam bila zadovoljna. Ali ja i uz najveći mentalni napor ne mogu naći prednosti čuvanja 20 djece uz jednu tetu, kojoj se druga pridruzi u vrijeme ručka. Ostatak vremena je jedna s njima. Ja bi sad mogla drviti kako je baš super da mi je malena krenula u kolektiv s 2,5 godine umjesto s 3,5 kako sam planirala, da je to sve divno, krasno, ali ja iskreno tako ne mislim. Ne vidim niti jednu prednost i još sam non stop u visokom startu iscekujući boleštine da krenu.

pa to i kažem, imala si čuvalicu s kojom si bila zadovoljna :dada
ja sam imala tri pokušaja i sva tri su neslavno završila da su S.-u stavljale crtiće, nisu znale šta bi s njim počele, a to mi nije vrijedilo tih kuna.
onda je u jaslicama (iako bih i ja radije, kao i svaka majka da mi je dijete doma s odličnom čuvalicom, sigurno od ovih boleštura) bio s njih još najviše osam ili devet, nikad ih nije bilo više.
i bio je bolestan stalno, stalno.
ali sad je kuc-kuc-kuc ok, prošlo je.

hoću reći, meni je muka kad netko počne forsirati jedno ili drugo. jednostavno nemaju svi mogućnosti platiti si čuvalicu i onda pate jer su loši roditelji zbog toga, a to nije tako.
neke stvari jednostavno idu kako idu i treba ih prihvatiti ako ih ne možemo promijeniti.

dakle, ako netko ima
a) mogućnosti za čuvalicu,
b) odličnu čuvalicu
onda naravno da će si odabrati tu opciju, ali ako nema - pa nije smak svijeta. proći će i to, treba nadoknadit popodne ono što smo im prije podne falili i mislim da se nimalo neće osjećati zakinuti.
pričam to zato jer sam ja dramila kad je S. kretao u jaslice, ali mi drukčije nismo mogli. probali smo, nije išlo.
plakala sam mjesec dana jer sam nemajka.
a bez veze.
pa nisam savršena, dala sam sve od sebe. poslije bih došla po njega, išli smo van, družili se samo nas dvoje ili nas troje kad je tata popodne doma i opet je sve bilo super.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la zeezee » 23 stu 2009, 15:15

pa samo se o tome i radi - vidimo li u tome što smo odabrali prednost ili ne.

ja da je ne vidim u jaslicama, ili da mi M i dalje odbija ići, ili da su dvije tete na njih 28, ne bih uopće imala problema s ispisom i traženjem tete čuvalice. kod njega u grupi ih je 22 na tri tete, jedna je sama od 7.15 -9h kad on i nije u jalsicama, pridruži joj se druga pa treća oko ručka, dakle prije 11h, i opet je jedna sama od 15h kad već dosta djece ode doma jer ih skupljaju bake i sl. nemam potrebu uključivati nikakve obrambene mehanizme, čvrsto stojim na zemlji i nisam ni ovisila o jalsicama. fin. situacija nam nije takva da nekim preinakama u budžetu ne bismo to mogli iskemijati, i to sasvim solidno.

da se moje zadovoljstvo, a najviše njegovo, pretvori u nezadovoljstvo, ne bi bilo dvojbe. ali, ja sam apriori, unatoč problemima adaptacije za što je krivo dugooo ljeto provedeno gotovo isključivo s mamom, imala pozitivan stav o jaslicama. ja sam jedna od onih primitivki :mrgreen: koja nuklearnu obitelj ne smatra najvećim civilizacijskim dosegom, i meni bi najviše odgovaralo da se i dalje živi u nekoj vrsti zadruge pa da se jednim djetetom bavi više ljudi. a vidim iz nedavno čitane literature da se i neki autori, često ovdje citirani,u tome slažu sa mnom...

mislim da mi svi ili većina barem, fulavamo temu. krumpirić bi od najviše koristi bili odgovori onih koji su probali i jedan i drugi način, budući ona sam jednu stranu priče dobro zna.
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la frrr » 23 stu 2009, 15:19

IINA je napisao/la:uvijek mame čija su djeca u jaslicama od početka su one koje će ustvrditi da
su jaslice korisne i dobre za dijete.
Ja sam nekako sigurna da je to mehanizam obrane, kojim same sebe uvjeravaju u to.

mislim da si dijelom u pravu
normalno je da će svatko od nas uvjeravati sebe da je ono što je napravio sa svojim djetetom - ispravno. nitko neće reći 'moje je dijete u jaslicama, ali mislim da su jaslice loše i da je čuvalica jedini logični izbor', koji god bio razlog njegovog izbora

ja mislim da je čuvalica najbolji izbor za jednogodišnjaka. za 1,5-godišnjaka jaslice i nisu najgore što mu se može dogoditi, a za društvenijeg 2-godišnjaka (što je godinu ranije od dobi koji preporuča struka) mislim da su jaslice bolji izbor.

ja, doduše, živim u kvartu u kojem nema parka i nema majki/čuvalica/baka s djecom u parku. da sam doru ostavila s čuvalicom bila bi cijeli bogovetni dan s jednom jedinom odraslom osobom.

edit: kod nas ih je 21 il 22 upisano, redovito ih je oko 15 na jednu tetu.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mahima » 23 stu 2009, 15:21

Molim moje dijete ne obilježavati kao iznimno bolesno :mah jer to nije.
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 23 stu 2009, 15:25

iina, ne generaliziraj. već smo si o toj temi popričale ;)

moja je bila od početka u jaslicama i to je bio definitivno najbolji izbor. dobro, drugi najbolji, prvi bi bio da smo si mogli dozvoliti neplaćeno ja ili muž.
tamo je puno toga naučila i bila puno veselija nego kad bi je čuvala baka bez ideja i pedagoškog znanja, a popustljiva do boli. u čuvalice teško da bi imala povjerenja. nije da nema dobrih, ali malo je onih koje i znaju animirati dijete i slušaju roditeljske savjete.
eli
Sveta krava

PostPostao/la lastavica » 23 stu 2009, 15:28

skorpionka je napisao/la:Pa ja sam Eli pala na dupe kad sam vidjela 28 djece na spisku.

zaista su se u odnosu na prije grupe povećale, mislim da je kod nas prve godine bilo upisano 18 djece. A onih koji su krenuli u početku ih je bilo manje od 10, a ostala su stizala malo po malo kako su navršavala godinu, a neka i nisu, čuvala su mjesto. Tako da je kod nas te prve dvije jasličke godine bilo relativno malo djece.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mirbi » 23 stu 2009, 15:29

Izbjegni jaslice, ako možeš. Kad napuni 3, onda u vrtić. :)
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la palunkica » 23 stu 2009, 15:30

frrr je napisao/la:
IINA je napisao/la:ja, doduše, živim u kvartu u kojem nema parka i nema majki/čuvalica/baka s djecom u parku. da sam doru ostavila s čuvalicom bila bi cijeli bogovetni dan s jednom jedinom odraslom osobom.

Kod nas ima parka ali nema majki/čuvalica/baka s djecom. No u dobi do 3 godine im nije neophodno društvo druge djece, neophodan im je osjećaj sigurnosti i poznata osoba koja se za njih brine.

Ja sam uvijek za čuvalicu. Tin je krenuo u vrtić s 2 godine i 8 mjeseci, kada sam ja zaključila da mu treba društvo vršnjaka :dunno

I to ne u jasličku nego u manju vrtićku grupu, bilo ih je tada 11 u grupi. Državni vrtić.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Plusic » 23 stu 2009, 15:33

jel istina ono sto se pisalo da ce od 2011 biti max 11 djece u jaslickim grupama?

Inace u nasoj grupi je upisano preko 20djece ali ih 20 dolazi svakodnevno, i to na jednu tetu (dvije su u doba rucka i spavanja).
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la eli » 23 stu 2009, 15:33

puno ovisi o djetetu. moja je sa 15-16 mj komunicirala sa djecom i igrala se skupa. nije to bila paralelna igra, već zajednička. jeste da je uključivala i otimanje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 23 stu 2009, 15:34

Plusic je napisao/la:jel istina ono sto se pisalo da ce od 2011 biti max 11 djece u jaslickim grupama?

.

je, doneseni su standardi, međutim neke stvari bi trebale imati već nultu primjenu, ali ništa od toga se ne primjenjuje.

mene muči kako oni to misle izvesti kad im sad u Ri ostaje po 400 neupisane djece godišnje. valjda čekaju da dođe dobra vila i pucne štapićem :roll:
thalia
Von Trapp

PostPostao/la IINA » 23 stu 2009, 15:36

eli je napisao/la:iina, ne generaliziraj. već smo si o toj temi popričale ;)

.

Znala sam da ćeš doć :D :zivili
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 23 stu 2009, 15:38

thalia je napisao/la:valjda čekaju da dođe dobra vila i pucne štapićem :roll:

neznam kako misle to izvesti ali me veseli nada da ce nasa djeca imati bolje uvjete od ovih trenutnih.
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la mahima » 23 stu 2009, 15:53

...samo si malen postotak žena može postaviti pitanje jaslice ili teta čuvalica.
Dakle, samo oni koji bez tri tisuće kunića - mogu udobno živjeti - mogu si postaviti to pitanje.
...i rekla bih da je to slatka muka :mrgreen:
Inače, odgovori dolaze sami :mrgreen:
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JiA » 23 stu 2009, 15:55

mahima je napisao/la:...samo si malen postotak žena može postaviti pitanje jaslice ili teta čuvalica.
Dakle, samo oni koji bez tri tisuće kunića - mogu udobno živjeti - mogu si postaviti to pitanje.
...i rekla bih da je to slatka muka :mrgreen:
Inače, odgovori dolaze sami :mrgreen:

slazem se
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la IINA » 23 stu 2009, 16:01

Ja se ne slažem. Svakako da hrpa ljudi nema "mjesta" razmišljanju...
To nema veze sa temom. Dakle pri iznošenju mišljenja
treba zanemariti "mogućnost".
I ne, ja ne bih rekla da smo mi sa 10000 prihoda i dvoje djece
baš onak lagodno mogli birat :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mahima » 23 stu 2009, 16:04

...ma nekad mi se, IINA, forum se čini smiješnim; nekako daleko od stvarnog života.
S tri prosječne hrv. plaće - mmi ja si ne možemo postaviti to pitanje - pa sam malo relativizirala topic.
Pa ne zamjerite ;)
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.