Sada je: 12 kol 2026, 01:37.

pomoc! kako sve izgledaju epi napadi??

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

pomoc! kako sve izgledaju epi napadi??

PostPostao/la Lotta » 24 stu 2009, 23:07

do sada je lovrin eeg nalaz bio u granicama normale. na zadnjem snimanju prije 2 tjedna nalaz se abnormalno promjenio i jako je los. neuropedijatrica zasad ne misli uvodit nikakvu terapiju, ali nas salje na mr na koji smo naruceni u cet..

nego, mene zanima kako sve mogu izgledati epi napadaji? mene kod lovre zabrinjava njegovo ponasanj, ispadi bijesa i nekontrolirano plakanje i vristanje pa cak i skakanje.. to je bilo jako znacajno prije nekih 2 god, kad bi on tako reagirao kad nesto ne bi bilo po njegovom, no posto je nalaz bio uredan a on se smirio cim bi dobio zeljeno, ja sam to prepisivala njegovoj ,ajmo reci razmazenosti.. :/

no ovo sto se sad desava s njim, nema veze s time.. vec i prije samog eeg nalaza sam primjetila promjene u ponasanju, brzo bi ispadao iz kolosjeka, bio je cendrav, nezadovoljan, brzo bi se radi necega rasplakao, vjezbanje gotovo da je nemoguce provoditi kolko ga odbija..
ali danas mi je oduzeo pola zivota. popodne se iz neznam kojeg razloga rasplakao, i tako vristao, urlao ko da ga neko kolje, skakao po koljenima po sobi, nisam ga mogla uopce smirit. svjestan je svega, u nekoliko navrata mi je i rekao-ides mami i pruzio ruke, ali si ne moze pomoci da se smiri. to je trajalo oko 1 sat i zatim sam ga uspjela smiriti. to je ponovio jos 2 puta ali s kracim trajanjima. trzanja nikakvih nije bilo, grcio je i tresao ruke usljed placa-al to radi oduvjek kad place il kad nije po njegovom,(onako cvrsto mase rukama)i cijelo vrijeme je svega svjestan. pedijatrica nam nije radila, a nisam znala jel da zovem hitnu il ne, jer velim, vec smo to s njim prozivjeli a prepisivali svemu samo ne epi napadima.

neuropedijatu idemo tek s nalazom mr-a, a ja cu dotle poludjet od brige.. :place
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: pomoc! kako sve izgledaju epi napadi??

PostPostao/la lulamae » 24 stu 2009, 23:17

lotta..zao mi je :hug
ne znam kako ti pomoci..ne znam puno o napadajima..ali zelim vam sve najbolje..mogu ti samo reci da imas moju podrsku..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 24 stu 2009, 23:27

naši napadaji tako ne izgledaju, ni približno; definitivno bih se obratila i neuropedijatru ali i dječjem psihologu
a tebi jedan veliki :hug
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Lotta » 24 stu 2009, 23:45

hvala cure..ma bas me jako to zabrinjava. :place
razgovarala sam ja o tome i sa psih i defektolozima, uglavnom dobili upute kako reagirati na takva ponasanja (nisu to uzimali kao epi napad), i bilo je uspjesno,i evo vec smo dugo imali mira. al sad nam se opet pojavilo i eeg nam los pa se brinem da to sad i nema veze sa njegovom voljom ili ponasanjem, ma bas mi se bio mucio a ja mu ne mogu pomoci. :( kad se smirio bilo sve ok, trazio pjesmice i cuvanje, i veseli isao spavati, jedino se nije htio kupati a inace to obozava.. :/
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 25 stu 2009, 00:17

ovo sto opisujes ne izgleda kao epi napad buduci da kod epi napada bude i suzenje svijesti. marta za vrijeme napada moze komucurati, ali vrlo ograniceno i tesko.
ipak, napadi bijesa i slabija kontrola ponasanja, ispadanja iz kolosijeka su definitivno povezana s losim eeg-om. napad se moze i ne mora dogoditi. nema pravila. imas osobe s jako losim eeg-om koje nemaju napade i one kojima eeg nije los, a imaju napade.
neka ti pedijatrica napise recept za klizme i drzi ih doma. za napad neces imati dvojbi.
drzite se
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 25 stu 2009, 03:49

Potpis. Neces imati sumnje ako ti se desi. Imas nekoliko osnovnih tipova i podjela epi napada, ali bas nijedan ne izgleda kao sto si opisala - svjesno dijete, s punom kontrolom tijela. Zagooglaj ili potrazi na youtube da vidis, ali ne brini previse.
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 25 stu 2009, 09:32

jest, mmamu ću fino potpisat.
nemoj paničarit.
tako je i sa s. bilo kad su joj uveli terapiju. nije bilo nikakvih napada, ali ona jest bila malkice drugačija, teže se koncentrirala, nije mogla puno raditi i tako.
lovrina ponašanja su vjerojatno malo puno burnija nego inače, uzrokovana lošim eeg-om (a možda i promjenama vremena, nadolazećoj nekoj virozi ili pitajboga čime), ali ako su ti sva već poznata samo predimenzionirana nemoj brinut da je epi.
prvi epi ćeš, odnosno dajbože da ga nikad ne vidiš, svakako prepoznati kao nešto sasvim novo.
istina, ja ga nisam odmah prepoznala, prvih 10 sekundi sam mislila da ima moždani udar :ne dok moj mozak nije počeo relativno funkcionirati pa sam se sjetila blaže varijante - epi napada. :|
nalaz od magnetne ćete dobiti odmah, znači ekspres ćete riješiti sve dvojbe i stići do neuropedijatra.
s. je 2 godine bila na lamictalu bez napada ikada i puno joj je pomogao. i sad je na lamictalu, malo većoj dozi i guramo.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Lotta » 25 stu 2009, 11:16

hvala vam puno na odgovorima, sad mi je malo lakse.
naravno da sam isla guglat i trazit, i ni u jednoj varijanti nisam nasla takav opis ponasanja koji ima l, jedino najslicnije taj ispad bijesa ali u kombinaciji sa jos nekim simptomima koje lovro zasad nema.
eto, on se tolko jucer izmorio od svega toga, da jos sad spava a proslo 10 sati! ja naravno pokraj strazarim...
do daljnjega, dok ne dodemo do neuropedijatra, ukidam mu svo vjezbanje, jer mislim da mu je to okidac za ovo ponasanje u zadnje vrijeme. ostajemo jedino na floor time.u, druzenjima i setnjama. ne usudim se nalijevat ulje na vatru.. :ne
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la suzaks » 25 stu 2009, 12:34

Ja se sjećam , kad sam još intenzivno forumarila s a roditeljima djece koja imaju istu dijagnozu ko L., takvu vrstu napadaja - TANTRUM (eng.)....
To je neka vrsta izbijanja uslijed senzornih prenaprezanja - kao kratki spoj....može biti i emocionalno vezano ...svašta nešto....
L. je to vrlo često imala - ili uslijed prenapregnutih obaveza, fizičke aktivnosti, emocionalnih nesrazmjera ili neodziva, neispunjenja s ostalom djecom pa je s nama ispoljavala...
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 25 stu 2009, 12:46

emocije, pritisak, frustracije, viroze, upale.... sve je to vise pogadja osobe visoke senzibilnosti. visoka senzibilnost je vezana uz epilepsiju.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la suzaks » 25 stu 2009, 12:49

suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 25 stu 2009, 15:18

lotta, pametno da si mu ukinula vježbanje. neka odmori. da ne vježba i dva tri tjedna, neće se ništa dogoditi. on će se odmoriti od silnih informacija i traženja, a ti ćeš biti mirnija. kad dobijete nalaze, onda udri miško po starom, ili po novom, to ćete još vidjeti.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la flipper » 25 stu 2009, 17:28

Lotta :hug
Moj Luka isto ima loš eeg nakon nesprospavane noči ( u budnom stanju je dobar ), napada nema i na eeg-u je vidljivo da ih nema ali eto eeg je loš a za terapiju nije...
ali isto tako me tvoj opis podsjetio i na njegovo ponašanje ponekad tj. kada smo npr. na dječijem rođendanu ili na igranju kod nekoga i kada je vrijeme za polazak kuči e onda tu zna nekada izvoditi takve scene- plač, vikanje, bježanje ( ako smo vani letim za njim da ga uhvatim ) i slično... istina da je to stvarno jako rijetko, u biti kada več zaboravim na to i kada mislim da je iza nas onda on pripremi takvu scenu na koju svi oko nas ostanu paf jer mu to uopče nije slično...
ja sam to pripisivala adhd-u i što se svakodnevno vrtimo oko vježbanja, kontrola, putovanja, rada ... vjerojatno i umor igra veliku ulogu

Lotta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ vibrice za sutra
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MAJA Skopje » 25 stu 2009, 20:25

Lotta ja nemam pojma kako izgleda epi napad, al imam pojma sta znaci razdrazeno djete i napadi besa. Ovo sto si ti opsala kod tvog djeteta jos uvjek naravno u malo manjim kolicinama kako raste je bilo i kod Jovana. I da tresao se ko lud i plakao i mlatarao i sve. I kazem ti jos uvjek ima on svoje ispade besa. Ovo pisem da ti kazem da defintivno ne mora biti rec da je epi napad na vasem pragu.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lotta » 25 stu 2009, 22:15

hvala vam svima :hug
eto, danas je puno bolja situacija, osloboden je svih obaveza, i vidi se po njemu da lakse dise. bilo je trenutaka kada ga je pocelo hvatati (kad je vjerojatno mislio da treba ici vjezbati), al sam tu ja uskakala i odma smirivala i skretala mu paznju na neke druge stvari, tako da nije preslo u neki znacajniji ispad. da jos uvjek nije onaj svoj, nije. daj boze da je u pitanju samo razmazenost, tj problem s ponasanjem. nije naravno lutrija, al puno bolje nego da je napad.. :/
eto, sutra samo da uspjesno obavimo mr, tko zna, mozda cemo biti sta pametniji.
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Trini » 26 stu 2009, 11:16

Lotta - los nalaz ne znaci nuzno da ce dijete imati epi napade.
Nas mladji sin je konstantno imao tako los nalaz s ispadima valova, siljcima i sl. da su se doktori cudom cudili. Hvala Bogu nikad niti jedan napad.

Bitno je da dosta spava i da mu secen u krvi nikad ne padne, tj. da ne bude dugo gladan.

doduse, isto je kao mali, pogotovo dok nije progovorio, a progovorio je jako kasno, u periodima kad je bio frustriran iz nekog razloga, sto nije mogao verbalno izraziti, imao svoje tantrume.

Drzi se!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Dory » 07 pro 2009, 13:14

Slažem se s Trini - loš nalaz ne znači i epi napad. Moja curica često ima loš eeg, pila je 2x dnevno phenobarbuton ali sam joj smanjila a onda u dogovoru s neuropedijatrom ukinula jer je bila sva usporena. Unatrag 1.g je bez terapije i živnula je. Ima ponekad trenutke da se "izgubi", zagleda se i potpuno je odsutna, ali je svjesna svega, neuropedijatar mi je rekao neka pljesnem i ukoliko bi se trgnula (jako iznenadila) onda bi to mogli biti epi napadi, ali to se ne dogodi. Jedino me strah kad ima temperaturu jer je imala febrilne konvulzije, da tada ne dobije epi napad. Vidjela sam one jake epi napade, s pjenicom, trzanjem i gubitkom svijesti....ovo što navodiš mi više sliči na probleme u ponašanju, napade bijesa ili slično.
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 08 pro 2009, 13:19

Dory je napisao/la:neuropedijatar mi je rekao neka pljesnem i ukoliko bi se trgnula (jako iznenadila) onda bi to mogli biti epi napadi,

Što bi ovdje bili epi napadi? To dok je odsutna a svjesa svega?

Moj Luka nekada tako reagira... :conf
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 08 pro 2009, 15:40

Cudan malo taj savjet neuropedijatra... i ja bi se trzn'o da mi jako pljesnes iz ledja... Svako bi. Vidis, iz mog iskustva sa epilepsijom - ti pljesnes, vices, radis sta hoces, a on NIKAKO ne reagira.
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dory » 08 pro 2009, 18:16

Pa upravo se i na to odnosi - ukoliko pljesneš a dijete ne reagira ili se izrazito naglo trgne - to je znak da je epi napad, jer ako odluta a ti stojiš kraj njega, svjesno je da si tu i neće reagirati burno. Meni su barem tako rekli i isprobala sam, ona se doduše trgne , ali opiše sve što sam radila u tom periodu dok "odluta" odnosno ono što uoči - svijesna je svega. Bude perioda dok je sve ok, a nekad se zagleda u točku...i imam dojam da se posve isključi. Imala je svega jedan napad s pjenicom,trzanjem...dakle baš vidljivi napad. EEG joj konstantno nije uredan, ali neuropedijatar kaže da s obzirom da je svijesna ta odsutnost nije napad. Ono što moram jako paziti je temperatura, a ovako bez terapije je puno življa, energičnija...
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dory » 08 pro 2009, 18:32

I da - ne pljesneš iza leđa, kad odluta rekli su mi neka radim nešto u djetetovom vidnom polju i onda pljesnem - dakle da me dijete vidi.
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plava » 09 pro 2009, 13:10

nadam se da se nećemo pridružiti ovom topicu...ali moram pitati...ovo nam se sad već drugi put dogodilo...
zvali su me iz vrtića da je Domiju pozlilo...teta je rekla da je sjedio za stolom i da je odjednom pozelenio i preznojio se cijeli...malo je povratio ali samo slinu, ali nije prehlađen, onda se naslonio na stol i zaspao, rekle su da bi se trznuo na ako bi negdje neko dijete glasnije viknulo u igri i blijed ko zid...polegle su ga i onda sam ja došla išao je odmah k meni i imao je onu "milu"facu...kod kuće su mu noge klecale kad sam ga stavljala na wc i čim sam ga polegla zaspao je. Nakon 2 sata se probudio i sad hoda...nema temperature niti bilo kakvih simptoma virose ili neke bolesti...pedijatrica kaže da bi ga poslala na eeg...dali bi to mogao biti epi napad?
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dory » 09 pro 2009, 13:58

Svakako napravi EEG. Ne znači da je epi napad, moj mali koji je inače djete s pp je imao nešto slično nakon što sam mu dala Ventolin - gotovo sam umrla od straha, pozelenio je , usnice su mu pobijelile, znojio se, klonuo totalno, ruke, noge, sve mu je bilo mlohavo i povraćao nekako sluzavo. Dok sam ga preskinula i spremila za odlazak liječniku počeo je dolaziti k sebi. Napravili smo EEG - u granicama normale. Uglavnom više ne smije Ventolin. Slične su reakcije također ako se ne varam i kod manjka šećera - znojenje, drhtavica, umor...
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 09 pro 2009, 18:16

Hajde nek bude... mislim da su kod svakog tipa napada odsustvo svijesti i odsustvo reakcija na podrazaje zajednicki faktor. Pa i kod najbezazlenijeg - absensa. Dr. zna sta prica (obicno), ali malo pretrazi bolje pokazatelje, da ne bude lazne uzbune.
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 11 pro 2009, 11:20

eto mi dobili dijagnozu epilepsija ali jedan blaži oblik i za sada samo ga moramo pratiti i još nebi krenuli sa lijekovima....
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dory » 11 pro 2009, 11:53

Epilepsija je bolest s kojom se susreće sve više populacije ali s kojom se može normalno živjeti (naravno osim najtežih oblika ). Moja sestra je imala epilepsiju kao posljedicu ozljede glave (bila je u komi 30 dana), koristila je stalno terapiju (Apilepsin), završila školu najnormalnije. Imala je jake napadaje sa trzanjem , pjenicom i gubitkom svijesti. Dolaskom u pubertet napadaji su prestali, kasnije se udala i rodila zdravo dijete. Uglavnom nije na nikakvoj terapiji preko 20 g. i nije imala u tom periodu niti jedan napad. Jedno od moje udomjene djece ima epilepsiju, ne troši više nikakvu terapiju i normalno funkcionira. Naravno da ju je potrebno pojačano pratiti, radi redovito EEG i preglede neuropedijatra i za sada je sve ok. U svakom slućakju upoznajte sve koji su uključeni u brigu o djetetu (tete u vrtiću)s činjenicom da djete ima epilepsiju i objasnite im kako da reagiraju u slučaju napada (mada su i one vjerojatno educirane za takve situacije). Ja se prema djevojčici koja ima epilepsiju odnosim kao da je najnormalnije dijete, ne tetošim ju posebno radi toga, uključujem ju u sve aktivnosti kao da je potpuno zdrava.Naravno da me ispočetka bilo strah, jer sam kao dijete vidjela epi napade sestre ali sam se :) saživjela s tim i jedino ukoliko je curica prehlađena i ima temp. uzimam ju k sebi u sobu da ju lakše pratim noću.
Sigurna sam da ćete se snaći i brzo naučiti živjeti s tim. Sretno :)
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 11 pro 2009, 14:18

potpisala bi našeg tatu glede tog pljeskanja. prvi put čujem. :conf jučer smo imali 2. epi. prouzročen naglim skokom temperature (do sad temperatura nikada nije bila okidač). bio je kratak i nema panike. i ja sam vidjela da je ona dijelom svjesna, ali da isto tako ne može kontrolirati tijelo i mogla sam ja pljeskat do iznemoglosti, možda bi ona pljesak i čula, ali ne bi mogla reagirati. whatever.
za ovo što je plava potpisala bih odmah rekla da je epi. na žalost, bila bi u pravu. :| al šta ću ti reć, navikli smo se na sve pa ćemo i na epi. jedino bi na tvom mjestu, osim ako nemaš nebesko povjerenje u svog neuropedijatra, otišla po drugo mišljenje vezano na terapiju. mi smo bili na terapiji 3 godine samo zbog promijenjenog eeg-a, nije imala nikada napade. ne znam zašto bi mu trebala priuštiti i najlaganiji napad ako ga terapija može spriječiti. ali to je samo moj stav.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Dory » 11 pro 2009, 15:27

Gledajte za to pljeskanje, tako mi je neuropedijatar rekao - čak i isprobao jednom kad smo bili na pregledu a dijete se zagledalo u jednu točku uslijed nekog crtanja. Ja sam tada skrenula pažnju da joj se takve situacije češće događaju, usred jela recimo prestane žvakati, igra se, pa se isključi...kao da ničeg nije svijesna oko sebe. Tada mi je neuropedijatar rekao da bi to mogli biti mali epi napadi, ali ako na pljesak reagira normalno, ako ga čuje znači da nisu, ali u slučaju da se jako trgne, neznam prestraši da bi bili...e sad ja nisam išla dalje u raspravu s njim jer kod mene je za sada sve ok. Oprostite ako sam napravila neku pomutnju, vjerojatno se to ne odnosi na jače epi napade. Rizični faktor kod moje malene je baš temperatura, a i ovo "lutanje" u posljednje vrijeme gotovo je nestalo. Naravno da ukoliko su napadi česti da je potrebna terapija i da je bolje da se dijete ne pati. Moja cura je kod uzimanja terapije bila strašno usporena, stalno joj se spavalo,a kosa joj je ispadala da je to bilo strašno. Sad je sve ok i nek samo tako ostane. Još jednom sory ako sam nešto nejasano iznjela, :)
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 11 pro 2009, 18:43

alexandra :ljubav :hug
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 11 pro 2009, 18:47

ma dory, sve pet, nema veze.
s. je bila grozna dok je jedno kratko vrijeme bila na depakinu (usporena, plačljiva, nikakva). kad je na lamictalu je odlična, nema nikakve razlike od nje "od prije terapije".

martina mama, sve je ok, nisam umrla od straha ko prvi put, nismo išli u bolnicu, čuli se s neuroped. danas, veli ona nikakva panika, napravit ćemo eeg idući tjedan jer nam je ionako vrijeme za kontrolu.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.