Sada je: 28 srp 2026, 13:42.

nedoumice vezane za odlazak u rodiliste

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: nedoumice vezane za odlazak u rodiliste

PostPostao/la ..sunchicaa.. » 11 pro 2009, 20:59

aha,dobro,vec sam mislila da sam nes propustila i da su meduvremenu izmislili neke svemirske :pusac

ja sam dobila te sesirice i uopce mi nije jasno kad i kak se to koristi,bas su mi cudni :roll:
...semel pro semper...

slikaslika
..sunchicaa..
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la veky32 » 11 pro 2009, 21:14

Mrđi je napisao/la:
i jedno cisto onako pitanje s kojim en znam di bi: zasto ako dobijes drip moras po porodu i sivanju cekat da sva tekucian istece?

drip je ustvari lijek sintocinon koji je u infuziji glukoze, ako ti je ostalo u boci jos otopine inace se odvrne do kraja protok infuzije (vise ne treba dozirati po kap kao prije poroda)
sintocinon pomaze da se maternica stisne i na taj nacin prije porodi posteljica
sintocinon ionako dobijes u obliku injekcije direkt u venu ili u guzu-odmah nakon poroda i klemanja pupkovine

samo pola majki tad nisu toga ni svjesne-jos su pod dojmom da je napokon sve proslo :znoj

npr. ako neka zena jace krvari nakon poroda moze dobiti jos koji sintocinon ili ergometrin
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mrđi » 11 pro 2009, 21:59

znaci da je u biti dobro primit drip?
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la veky32 » 11 pro 2009, 22:45

pa najbolje je da imas sama svoje trudove
danas najcesce drip se daje rutinski
recimo imas svoje trudove, otvaras se, doktor ce se odluciti da ti ukljuci drip da bi ti ubrzao porod, to jest da sto prije zavrsi :/ (tako je men bilo u pri prvom porodu)

u drugom slucaju kad zena prenese i dr. odluci da je vrijeme da napokon rodi isto ce dobiti drip da bi stimulirao trudove, znaci tad zena ima te umjetne trudove

tako da je najbolje da drip tj. sintocinon dobijes nakon samog poroda (sto se nadam da ce mi tako biti pri drugom porodu)
jer tad mozes reci da si imala prirodni porod i da je sve teklo kako je priroda zamislila
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la veky32 » 11 pro 2009, 22:50

Mrđi je napisao/la: japanke za pod tus.
kud s mokrom pelenom

pa kad se vratis kod svog kreveta stavis ih ispod kreveta ili u ormar i preobujes se u druge papuce
a toplo preporucujem da i jedne i druge bacis na izlasku iz bolnice

a pelenu- pa neznam postoji li mogucnost da ta pelena bude bolnicka tj, posudena iz djecije sobe i kad je mokra bacis je u prljav ves

i najbolje ti je ponjeti sto vise ulozaka- bar 4 paketa da ne dodes u neugodnost da ti zatreba
a to ce ti najvise trebati
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 11 pro 2009, 22:51

to su sve detalji koji mene npr zanimaju, jer ja sam o svemu imala pravo odluke, sve me se pitalo, objasnili su i meni i MMu , i cekali nas odgovor za daljnje akcije.
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la snowwhite » 11 pro 2009, 23:00

vodu ni meni nisu dali u boksu i toga sam se užasavla. na kraju uopće nisam bila žedna. malo mi je mm močio usta gazom ali nije mi falilo :dunno
uložaka svakako uzmi dosta trebat će ti. ja sam imala paket pa mi je mm donosio po potebi. i obavezno ispod vir-a neke noćne libresse, always i sl. i te jednokratne gaćice su mi bile super. lijepo sve skineš sa sebe i baciš u smeće. spavaćice sam isto nosila njihove. kad ti se zamaže staviš u prljavi veš i uzmeš drugu. uvijek je bilo čistih.
a za izdajanje možeš uzeti njihove plahte. dakle uz spavaćice na jednom ormariću u hodniku su i plahte koje uzimaš kad ti teba pa izdjaš u nju. (ovo je konkretno vinogradska ali vjerujem da i drugi imaju slično)
izdajalicu nisam tebala, kao ni šeširiće.

recimo ja sam stalno bila gladna i bolničke obroke nikako dočekati a i nisu baš bili reprezentativni tako da me je mm i hranom opskrbljivao :mrgreen:
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Krumpirić » 11 pro 2009, 23:03

Mrđi je napisao/la:znaci da je u biti dobro primit drip?

ma zašto to, pobogu??

pa lučiš prirodni oksitocin. Ja nisam primila ni injekciju, rekla sam da ne daju ako ne treba, i nije trebalo.

dojenjem se stišče maternica, jer se dojenjem luči oksitocin.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 11 pro 2009, 23:05

Mrđi, drip je samo nekad pozitivna stvar, rijetko, to šta se kod nas daje rutinski, eh,..
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la veky32 » 11 pro 2009, 23:06

Plusic je napisao/la:to su sve detalji koji mene npr zanimaju, jer ja sam o svemu imala pravo odluke, sve me se pitalo, objasnili su i meni i MMu , i cekali nas odgovor za daljnje akcije.

eh, gdje si ti radala :kiss

dobro je svakako ponjeti sebi slatkise, ko sta voli jer najcesce poslje poroda treba malo energije
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 11 pro 2009, 23:07

radjala je privatno :mrgreen:

ja sam ponijela oba puta energetske pločice, to me spasilo, brzo te digne, a ne treba žvakat puno :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la veky32 » 11 pro 2009, 23:10

Krumpirić je napisao/la:
Mrđi je napisao/la:znaci da je u biti dobro primit drip?

ma zašto to, pobogu??

pa lučiš prirodni oksitocin. Ja nisam primila ni injekciju, rekla sam da ne daju ako ne treba, i nije trebalo.

dojenjem se stišče maternica, jer se dojenjem luči oksitocin.

pa to je i najidealnija kombinacija
vjerujem da si ti prije poroda sa svim tim bila upoznata i mogla tako reagirati
mnogo zena nemaju pojma sta im se daje, nitko im ni ne kaze, a ima i doktora koji inzistiraju na sintocinonu nakon poroda- kao sigurniji je pogotovo ako je rijec o viserotki
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la veky32 » 11 pro 2009, 23:10

znam da je radala privatno zato joj saljem i onaj poljubac
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la snowwhite » 11 pro 2009, 23:11

Krumpirić je napisao/la:Mrđi, drip je samo nekad pozitivna stvar, rijetko, to šta se kod nas daje rutinski, eh,..

krumpi nije baš taako rijetko.
ja da nisam dobila drip ne znam kako bi završila porod. i počela ga uopće.
meni je pukao vodenjak. bila sam bez trudova nakon toga još nekih 6h mislim. i onda su mi dali drip i krenulo je pomalo ali prirodnih trudova ni t.
bez trudova beba ne može van, bez plodne vode ne može dugo (sad ne znam koliko).
dakle ima slučajeva i nisu baš rijetki gdje je potreban.
i iako mi želimo što više prirodno nekada moramo biti sretni što je medicina takva kakva je jer zahvaljujući njoj u tolikom broju rađamo živu i zdravu djecu.

no nećemo plašiti plusić :mrgreen:
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Krumpirić » 11 pro 2009, 23:35

48h, sigurno ne 6h :dunno
sw, treba puno rijeđe nego što se daje, što ne znači da nekad stvarno nije potreban :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la veky32 » 11 pro 2009, 23:41

Krumpirić je napisao/la: samo što po pitanju poroda imamo još puuuuuuno posla

potpis :dada
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la snowwhite » 11 pro 2009, 23:55

Krumpirić je napisao/la:48h, sigurno ne 6h :dunno

to misliš bez plodne vode jel?
da da.
iako su tada počeli s dripom. malac se rodio tek 20h nakon pucanja vodenjaka. tako da treba računati na trajanje poroda....
no ne bi htjela da ispadne da ja zagovram drip, ne nipošto :mrgreen: ali smatram da postoje situacije gdje treba.
i da koriste ga i kada ne bi trebali
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la eli » 11 pro 2009, 23:58

48h, sigurno ne 6h

puno je bitnije stanje djeteta nego sat. i jedno je vodenjak koji curka i voda se stigne obnavljati, drugo je dijete koje je na suhom pa ga trudovi gnječe dan ili dva.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Viva42 » 12 pro 2009, 00:05

Ja nisam dobila niti drip,niti infuziju,a ni poslije poroda nikakvu injekciju.A moram priznati,da uopće nisam bila upoznata sa time. Sve je išlo poprilično brzo i imala sam jako česte i jake prirodne trudove,pa su vidjeli da valjda ništa ne treba.
Imala sam flašicu Jane kraj sebe,ali su me upozorili da pijuckam po male gutljaje.
Izdajala se nisam ,nije bilo potrebno. A za bradavice su mi tamo dali neku kremu (smeđe-zelene boje) koja je bila preodlična,čak sam i za doma dobila jednu kutijicu.
Japanke za pod tuš,koje sam poslije tuširanja oprala i obrisala papirom i onda stavila ispod kreveta.
Pranje sa čistom vodom,bez ikakvih sapuna.
Znam da mi je hrana tamo bila prefina,a sad kad se toga sjetim želudac mi se okrene.Mora da sam bila jako gladna :mrgreen:
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 12 pro 2009, 09:43

sw, pa na kraju se zapravo slažemo :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la newmom » 12 pro 2009, 14:36

Mrđi je napisao/la: zaboravih reci ja sam sesirice koristila radi "rascvjetane" bradavice i stvarno mi je pomoglo.

samo da se osvrnem na priču o šeširićima :mrgreen: nisam ih ni ja nosila sobom,nisam ni mislila da će mi trebati,ali eto jesu,ne zbog rascvjetanih,već uvučenih bradavica...bez njih nikako nisam mogla početi dojiti,zbog velikih prsa itd itd...jednom kad je M.uspjela povući,išlo je lakše,i kad sam 3 dana nakon poroda stigla doma,odmah sam poradila na izbacivanju šeširića,što je i uspjelo,i uspješno sam dojila još 15 i pol mjeseci...
dakle,kod mene su pomogli,a ne odmogli,samo to želim reći
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la Plusic » 12 pro 2009, 15:23

veky :kiss

samo vi mene plasite, sto me vi vise isprepadate to cu biti sretnija tamo ;)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la nevenera » 12 pro 2009, 16:17

meni je vodenjak pukao u petak 26.6. ujutro a rodila sam 29.6. ujutro, dakle dobrih 3 dana kasnije. rodila sam vaginalno i to bez ikakvih dodataka (osim jedne injekcije spazmexa na samom početku trudova).
plodna voda se obavlja tako da nije ni tad žurno davati drip. pita se doktora, on najbolje zna...
kod mene je bilo malo drukčije i moralo se čekati, ali sam ja ipak pitala da me puste da vidimo što će biti.

izdajalicu sam ponijela, ali sam izdajala ručno kad je mlijeko 4-i dan buknulo i prsa narasla kao baloni.

šeširiće nisam imala sa sobom ali sam ih 3-i dan u bolnici stavila. bez njih nisam zasad uspjela dojiti, tako da i dalje dojim s njima.

hrana je bila uravnotežena i zdrava, ja sam bila zadovoljna.

pranje, pogotovo dojki sam obavljala samo toplom vodom.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Ina66 » 13 pro 2009, 01:07

Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 13 pro 2009, 11:16

Mrdji javi kakvo je novo pa ako je super da se i ja spustim dolje :)
mozda mi se taman potrefi termin sa Fani ;)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Mrđi » 13 pro 2009, 12:00

:nana
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Plusic » 14 pro 2009, 15:15

Mrdji - upravo sam vidila clanak : http://www.24sata.hr/news/unatoc-sukobu ... te/149456/
javi iskustvo :zivili
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la veky32 » 14 pro 2009, 17:30

hvala ti fani ma gdje god bila :fworks
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marto » 15 pro 2009, 00:11

Mrđi će u novo, Mrđi će u novo! :nana Tra la la! I jaaa istooo! (Eto isplatilo se zatrudnot treći put, ha! ;) Da vidim i ja to čudo!)

E sad, vezano za novo rodilište, možda će sad tribat nosit pelene za bebu? A robicu? :conf

-Ja se prala samo vodom, onako zalijevala tušom, duže vrime, ne bi rukom prišla po tom mistu, nema šanse! Prvi put imala nešto više šavova (ne znam koliko, ginekolog reka da nije ništa spektakularno :/ valjda tija reć da nisam rizana od uva do uva) pa se štrapala OCTENISEPTOM. Odlična stvar. Ne peče, koristila ga i za bebin pupak. :5

-Drip definitivno nekad daju bez razloga. Zašto bi ga inače ja dobila rađajući drugi put, otvorena 9 prstiju, vodenjak oni pukli, dakle beba nije presušila, imala prirodne trudove dovoljno jake? U St bolnici te niko ništa ne pita, a ako i govoriš, ne zanima ih. :dunno

-Vodu sam imala oba puta (prije 3g i prije 1,5g) i mobitel, al mi ih je sestra makla sa strane na neka pomična kolica kad su me odveli u boks. Trazila sam jedno i drugo kad sam rodila i dobila. Prvi put sam čak imala vlažne maramice. Ljubaznost i lipa rič (čitaj sluga pokorna) u našem rodilištu igra itekakvu ulogu.

-Neko je reka da tamo uzmeš plahtu ili već nešto za izdajanje, nemoj se u to pouzdat. Meni oba puta nije bilo dovoljno robe za sve trudnice, prošlo lito čak su nam dopustili da donesemo svoje spavačice jer žene nisu imale u čemu hodati okolo. Ponesi brdo uložaka, bolje ne prokrvarit na spavačicu i posteljinu jer ko zna oče li bit dovoljno čiste robe.

I to me još zanima, oče li se sad rađat samo u novom rodilištu, ili i u novom i starom? Jer ako će samo u novom, pa kako će to, bit će luda kuća, kažu da ima manje postelja? A i ovako je dosad u sobi nerijetko stavljan pomoćni krevet... :dunno
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 15 pro 2009, 00:15

ako nešto ne želiš, mogla bi se pojaviti sa listom realnih želja-neželja (tipa "protiv sam bušenja vodenjaka, osim ako pismeno ne pristanem na isto ili padnem u komu ;) ") ovjerenom kod javnog bilježnika. toga bi se morali držati da ne završe na sudu.
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.