Sada je: 26 srp 2026, 06:23.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la ela di ami » 10 pro 2009, 04:38

nisam ovu korabu vidjala po trgovinama, pitacu mamu

hvala
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 10 pro 2009, 09:49

MaminMacak je napisao/la:Kod nas se ne radi o kaloricnosti nego o gustoci hrane koju jede.

mislim da je ovo ok što si napisala i da trebate tako ići dalje do 6. mjeseca
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la škorpijica » 11 pro 2009, 15:05

ela di ami je napisao/la:nisam ovu korabu vidjala po trgovinama

Mi je uvijek nađemo u Super Konzumu pa ako ti je u blizini probaj tamo pogledati. ;)
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 11 pro 2009, 16:26

Ela je u USA :D
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la škorpijica » 12 pro 2009, 01:43

Ups...onda je ipak predaleko do Super Konzuma samo zbog korabice :sajkosnjesko
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 14 pro 2009, 10:36

Morali smo izbaciti rizu jer ne kaka, pa se nekako pokaka uz cepic, ali jako tvrdo i uz plac.
I prije smo imali problema i kakali uz cepic svakih 14 dana (to je kao normalno za dojenu djecu).
I sad mu sama kruska opet ne bude dovoljna za obrok, pa trazi i cicu, a cim popije mlijeka onda povraca i vrtimo se tako u krug.

Koja nam je jos alternativa? Kaze pedijatrica da je kukuruz dobar za probavu, ali me strah zbog alergija?!
Ili proso - da li ono zatvara ili ne?

Dodaljnjega smo samo na kruski.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 14 pro 2009, 10:47

proso je moje cure otvaralo
pogledaj ima li baš pahuljica u dm-u ili bio&bio, one jako sitne, jer je proso i kuhan opet zrnate strukture i teško ga je sasvim pretvoriti u kašu. osim ako ga nećeš tiještiti kroz cjedilo (ono malo, za čaj)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Diami » 14 pro 2009, 12:14

Nas je proso zatvaralo. Tak da probaj i vidi kako će mala buša reagirati.

Kukuruz, ovaj koji je kod nas dostupan, nije jako alergen i može od početka dohrane. Možda da probate sa bio-palentom, malu količinu.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la MaminMacak » 14 pro 2009, 12:27

potrazit cu prvo onda proso, ja imam neko grupo od alnature
a gdje kupujete tu bio palentu i kako im to pripremate?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 14 pro 2009, 14:07

Imaš palentu isto u dm-u od alnature, a ima i od Severa, a i u bio&bio imaju sigurno još koji. Priprema u vruću vodu pa na laganoj vatri jedno 10-ak minuta sam u početku radila, a sad 5, pa onda još 10 odstoji na toplom. Al nekad i dulje ostavim.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la enabacko » 14 pro 2009, 14:38

Evo da se i ja uključim, počeli smo sa dohranom prije nekih 15-tak dana, ali mom frajeru prolazi samo voće povrče ne želi jesti. Mislim da za sad to još nije problem ali me zanima što vi svojima dajete uz voćne kašice ako neće povrće, za par dana prelazimo na tri mliječna obroka pa bi volila čuti od vas što da mu dajem uz voće.
enabacko
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Arkana10 » 14 pro 2009, 14:39

Ina66 je napisao/la:proso je moje cure otvaralo
pogledaj ima li baš pahuljica u dm-u ili bio&bio, one jako sitne, jer je proso i kuhan opet zrnate strukture i teško ga je sasvim pretvoriti u kašu. osim ako ga nećeš tiještiti kroz cjedilo (ono malo, za čaj)

a moze se mljeviti u masinu za meljenje kafe ili mak?
*
ja samo virkam ovaj topik. mi cemo cekati 6mj, a mozda i vise zbog alergija u obitelj.
samo sam htela pitati, kakav nam pribor treba za dohtanu. vidim neke plasticne ali ne volim plastiku, moze ono sto mi koristimo? i kakva zlicice?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 14 pro 2009, 15:16

arkana - možeš i samljeti proso, pitaj sanjumk, ona je to radila s rižom.
od pribora ti ne treba ništa posebno, može jesti i iz porculanskih, staklenih zdjelica i iz tanjura iz kojih i vi jedete. žličicu mi koristimo običnu iz kućnog bešteka, a za vani imamo plastične iz DMa
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la kiss » 14 pro 2009, 15:19

Mi smo danas bili kod pedijatrice, maleni ima strašne grčeve od bebimila. Pošto je večinu ad mlijeka odbacio, uputila nas je na to da mu dajemo što više hrane na žličicu.
Ona nam je dala paket Hipp žitnih kašica u prahu i paket Hipp dječije prve kašice. Rekla nam je da mu dajemo već polako povrće, navećer prije spavanja Hipp Good Night mliječnu kašicu i svega jednom na dan bočicu sa mlijekom.

Ps. Pošto su nam na kutiji žitnih pahuljica i prve kašice naputci za pripremu na eng. jel zna tko kako se to priprema?
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 14 pro 2009, 18:56

meni je sve to šta si napisala nenormalno-sorry-dijete ima grčeve od AD i ona vam da hipp good night?!?!pa ona sadrži samo adaptirano i šećer!?
i hipp kašice u prahu sadrže adaptirano, koliko ja znam
što je time postigla?
koliko ima mjeseci?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la kiss » 14 pro 2009, 19:03

Nemam pojma što je postigla. Izgleda da on ima grčeve od čistog ad, jer je maloprije jeo ad+hipp kašicu u prahu, samo mu nisam radila na gusto več 120 ml napravila ad dodala 80 čiste vode i dve žličice kašice - i ništa, nema napuhnutog trbuha i sasvim je normalan, isto reagira na kašice-.sasvim dobro.

Ali nakon čistog ad - katastrofa!

Ima 6 mj.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 14 pro 2009, 19:06

da, možda loše guta, naguta se zraka, kad jede na bocu :/ :/
ja bi ti rekla da ne ubacuješ ovaj good night-to je smeće

al ovo ostalo-praviti obroke s AD, to mi je okej, tipa žitarice na mlijeku, voće s malo mlijeka. Ja bi pazila i da uzme dodatne proteine i kalcij, ako smanjite ad. :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la kiss » 14 pro 2009, 19:11

Ona nam je rekla da je ta Good night mliječna kašica koja ima u sebi navodno 2 dcl mlijeka, uzela sam mu mliječnu sa keksom, ali mu je nisam davala još...čitam iza sastojke, piše da ima umjetnog mlijeka, mlijeka, pšenica...

Jeste vi probavali tu kašicu?
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 14 pro 2009, 19:21

ja sam ju dala 2 puta negdje (na putu) Marinu, kad je već imao godinu i pol, cca, za večeru, i znam da je bila slaattka i zasitna i sadržavala adaptirano, ako je to ta (ima od čokolade i ko zna čega sve ne) i da mi se smučilo kad sam to probala (ko preslatki čokolino)

mi smo vršnjaci (6mj, 20 dana), probali smo korabu, mrkvu, kapulu, puru, jabuku, krušku, bundevu, proso i rižu. I sve to samo kao jedan dnevni obrok.
ali nemamo problem s mlijekom (na cici je), pa razumijem da ti moraš malo drugačije posložit dohranu. Iskreno, meni se čini da je malo preteško sve što je tvoja dr nabrojala tako maloj bebi :/ , na to sam ja ciljala.
Nadam se da će se javiti i ina i tanja da malo pomognu.

NPR. ta s keksom sadrži pšenicu (koja se NE SMIJE davati prije 8-9mj jer sadrži gluten, i ako je dijete slučajno sklono celijakiji-može mu biti opasna), pa sadrži šećer-koji se ne daje prije godine dana, pa mlijeko koje je puno teže od adaptiranog br.2...i tako dalje...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la kiss » 14 pro 2009, 19:32

Da, iako je on meni prvo dijete, baš sam danas čitala onu knjigu što se dobije na porodu jer ima poglavlje o dohrani i šta sve djetetu davati, i zato sam i napisala to tu, jer mi je taj šećer odmah zapao za oko. I iako na njoj piše da je nakon 5 mj.nekako mi je sumnjiva.
Nije to ta sa čokoladom, piše mliječna kašica sa keksom.

Nije mi se baš zezati sa time, jer je i kao beba imao velikih problema sa probavom, i sad ovo sa mlijekom, i neznam više ni sama
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 14 pro 2009, 20:22

Na žalost mnogi proizvođači će svašta napisati na kašice samo da ih prodaju.

Ukoliko ti bolje reagira na adaptirano u kombinaciji sa pahuljicama, onda pokušaj napraviti adaptirano sa npr. babylove prosenim pahuljicama ili s hippovim ili holleovim rižinim pahuljicama. To je sve instant varijanta, a sadrži isključivo žitaricu, bez šečera, glutena i drugih dodataka. Ako ti i na to bude bila mirna probava, onda nastavi samo s time, a pusti ove kašice sa raznim dodacima. Tako bih ja napravila.

I ne bih stavljala te pahuljice u bočicu, kako zna biti popularno, nego napravila obrok na žlicu - probava svega osim mlijeka (maminog ili adaptiranog) treba početi u ustima, a ako pahuljice idu na bočicu, preskače se ta karika - jer beba odmah guta.

Povrće možete polako početi sad uvoditi, al jedno po jedno, svaka 3, 4 dana, npr. za ručak.

Osobno ne mislim nešto pohvalno o pedijatrima koji dijele kašice određenih proizvođača. Sigurno to ne rade za džabe... :/

Sreća da postoje pahuljice, bilo u instant varijanti bilo kao žitarice koje su "spljoštene", koje nemaju nikakvih dodataka tipa šečera, aditiva, konzervansa, pa se stvarno može i zdravo kombinirati.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la nevenera » 14 pro 2009, 20:24

ja sam počela polako čitati topike, kupila sam neke stvarčice (tipa tanjurić, žličica...), skinula sam brošuru i sad se nastojim informirati što bolje.
jedino me zanima gdje da kupim ribež za đumbir u zadru? vidim da na web stranici bio&bio ga mogu naručiti.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Marin » 14 pro 2009, 20:48

Diami je napisao/la:Na žalost mnogi proizvođači će svašta napisati na kašice samo da ih prodaju.

Ukoliko ti bolje reagira na adaptirano u kombinaciji sa pahuljicama, onda pokušaj napraviti adaptirano sa npr. babylove prosenim pahuljicama ili s hippovim ili holleovim rižinim pahuljicama. To je sve instant varijanta, a sadrži isključivo žitaricu, bez šečera, glutena i drugih dodataka. Ako ti i na to bude bila mirna probava, onda nastavi samo s time, a pusti ove kašice sa raznim dodacima. Tako bih ja napravila.

I ne bih stavljala te pahuljice u bočicu, kako zna biti popularno, nego napravila obrok na žlicu - probava svega osim mlijeka (maminog ili adaptiranog) treba početi u ustima, a ako pahuljice idu na bočicu, preskače se ta karika - jer beba odmah guta.

Povrće možete polako početi sad uvoditi, al jedno po jedno, svaka 3, 4 dana, npr. za ručak.

Osobno ne mislim nešto pohvalno o pedijatrima koji dijele kašice određenih proizvođača. Sigurno to ne rade za džabe... :/

Sreća da postoje pahuljice, bilo u instant varijanti bilo kao žitarice koje su "spljoštene", koje nemaju nikakvih dodataka tipa šečera, aditiva, konzervansa, pa se stvarno može i zdravo kombinirati.

Potpisujem u potpunosti. S tim da bi još dodala da nakon mučnog iskustva sa Marinom i grčevima (u trajanju od godine i pol), nekoliko mišljenja pedijatara, raznoraznih pretraga, kontaktiranja pedijatara u inozemstvu mogu rezimirati da su grčevi tog tipa jednostavno stvar nezrelog probavnog sustava. I svaki dodatak nečega sa šećerom, konzervansima i ostalim dodacima može u konačnici stvar još samo pogoršati nakon nekog vremena. Marin je sisao 6mj i nakon toga lagano počeo s nadohranom. Počni lagano, da ne optretiš probavni sustav, koji je i onako osjetljiv. I posebno bi se osvrnula na onaj dio da da takav obrok ide na žlicu.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kiss » 15 pro 2009, 12:42

Evo nas, jutro svima.

Gledala sam ovu tablicu dohrane vašu, i vidim sa 6 mj. da piše brašno.
Ali ne razumijem kako brašno? Na koji način brašno?
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 15 pro 2009, 13:08

piše ti - kukuruzna krupica ili brašno, kuha se nešto rjeđe i na vodi pa se po potrebi doda još majčinog mlijeka ili adaptiranog, ovisno o tome što dijete pije
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la kiss » 15 pro 2009, 13:11

Hvala :buket
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Arkana10 » 15 pro 2009, 14:08

Ina66 je napisao/la:arkana - možeš i samljeti proso, pitaj sanjumk, ona je to radila s rižom.
od pribora ti ne treba ništa posebno, može jesti i iz porculanskih, staklenih zdjelica i iz tanjura iz kojih i vi jedete. žličicu mi koristimo običnu iz kućnog bešteka, a za vani imamo plastične iz DMa

tnx
pogresno sam napisala, znam da se proso moze samljeti :)
a za pribora utjesila si me :kiss
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 15 pro 2009, 18:20

ja ništa nemam za Tonku od pribora-tj.lažem, kupila babylove žličice iz dm-a za van. I inače sam po takvim stvarima nemajka totalna. Dala sam joj 2 puta pit iz avent čaše s kljunom pa to šicnula, to mi je bezveze, pije bez ikakvi problema iz kavene šalice, jede običnom žlicom iz obične zdjelice :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 15 pro 2009, 19:21

obavezno plastične, tj. gumenkaste žlice. mnogi klinci grizu pribor.
eli
Sveta krava

PostPostao/la kiss » 15 pro 2009, 19:34

Mi smo za početak kupili plastične BL žličice, super su mislim 9 kn 6/7 kom...
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.